Skip to content

Mörk materia

Mörk materia är en tänkt form av materia som inte avger eller reflekterar elektromagnetisk strålning, och därför inte kan observeras på normalt sätt. Mörk materia kan bara indirekt detekteras genom dess gravitationella påverkan på vanlig materia eller genom dess svaga växelverkan med materia. Begreppet mörk materia introducerades som en förklaring till varför galaxer roterar mycket fortare än vad de borde göra i förhållande till den mängd synlig materia de innehåller och varför galaxkluster inte rör sig som de borde om bara den synliga materien fanns. Numera finns även många andra observationella bevis för den mörka materiens existens, men man vet inte vad den består av – detta är ett av de stora olösta problemen inom fysiken.

– ur Wikipedias artikel mörk materia

Mörk materia ja. Uppenbarligen finns den inom politiken också. För:

 • Medborgarna vill inte ha någon massövervakning. Ändå försöker man tvinga igenom förslaget.
 • De lokala förbunden vill inte ha någon massövervakning. Ändå försöker man tvinga igenom förslaget.
 • Ungdomsförbunden vill inte ha någon massövervakning. Ändå försöker man tvinga igenom lagen.
 • Inte ens de egna riksdagsledamöterna vill ha någon massövervakning, och ändå försöker man tvinga igenom förslaget.

Logiken tycks lysa med sin frånvaro. Lägg därtill att den förre säpochefen uttryckt skarp kritik, att lagrådet haft invändningar, att regeringens sakkunnige i IT-frågor är motståndare. Ja faktiskt alla som besitter kunskaper om teknologi, folkrätt och annat relevant är kritiska. För ett par år sedan var det den socialdemokratiska regeringen som ville få igenom Lex Orwell, medan Allianspartierna när de var i opposition var emot. Verkar det rimligt att alla inblandade byter sida?

Allt detta kan vi observera och notera. Vi ser att det händer någonting. Men varför? Varför väljer man att försöka tvinga igenom en lag som inte ens har stöd i de egna leden, och som går emot allt man påstår sig stå för? Eftersom detta faktiskt är vad som händer, måste det finnas något som orsakar det. Saker är alltid logiska, och om de inte ter sig logiska är det för att det saknas en pusselbit. Faktor X.

Jag tänker inte börja spekulera i vad denna faktor X, denna mörka materia, består i. Det finns gott om tid att utreda den biten efter voteringen. Dock tycker jag att det är viktigt att påpeka detta faktum för de röstande. Kom ihåg att det inte är er egen vilja ni följer om ni trycker ja. Inte heller följer ni era gräsrötters vilja, inte väljarnas vilja, inte ens era egna partiers ideologier. Ni kan vara marionetter och trycka ja, eller så kan ni vara fria människor och trycka nej.

Andra som letar efter x-faktorn:
Rick Falkvinge: Vilka var det som försökte förråda demokratin?
Lake: Vem håller egentligen i (parti)-piskan?
Oscar Swartz: FRA-lagen och självbestämmandet

Lånar av Opassande: Det senaste dygnet: blogge bloggelito, bloggen Bent, Thomas Tvivlaren, deep.edition, Johan Ronström, Henrik Alexandersson, Svensson, Drottningsylt, Erik Hultin, Mina Moderata Karameller, BetaAlfa, ProjO, Herr Klokbok, Felten fabulerar, andra sidan, I huvudet på Svenssons, Åsiktstorped, piratjanne, Seo-Sem, Ur Hjärtat, Nalles tankar från roten, Alter Ego, Christian Engström, Tantrablog, Loci.se, Badlands Hyena, Den osynliga bloggen, Free and thinking, Det progressiva USA


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

29 Comments

 1. Martin Martin

  ”Verkar det rimligt att alla inblandade byter sida?”

  Det kan delvis bero på missriktad vilja att ta ansvar samt att det finns några starka pådrivare som påverkat andra riksdagsledamöter som kanske är mindre insatta eller intresserade av frågan.

 2. Ju mer jag läser om det här – och jag erkänner villigt att jag är okunnig i ämnet och tog tid på mig att engagera mig i det – desto märkligare är det. Det ÄR verkligen snurrigt!?

  …och här går jag med stormagen i vädret. I morgon kommer antagligen skorven att födas.
  Det känns på något sätt faktiskt ganska dramatiskt, ett barn föds på rätt sida om ett viktigt datum, ett barn föds medan frihet ännu råder. Dramatiskt i överkant, men lite så känns det. Märkligt…

  msgarbo’s last blog post..Vad gör du på onsdag morgon?

 3. Tänkvärt, som vanligt.

  Det känns som om det finns två tänkbara svar på vad Faktor X är: storpolitik eller storfinans. Och på något sätt brukar dessa höra ihop…

 4. Karibien: Så tänker jag också. Det finns förstås den lilla möjligheten att det finns en hotbild mot Sverige som skulle innebära en jättekatastrof och som hemlighålls. Men det känns föga troligt, särskilt med tanke på Anders Erikssons bestämda uttalanden om motsatsen.

 5. Jag är mer intresserad av varför:et i andra änden. Vad är det som får riksdagsledamöterna att trycka ja? Vilken realpolitisk fråga har fått dem att kohandla om detta?

 6. Om jag får ge ärlig (vi är ju info varelser = meteorit från yttre rymden visade 4 mdr år sedan).
  Prästjävlar/religiösa bluffar (från Bush till svenska) = avlyssna tex utifrån bibelns ”bind en stark man och ta allt han äger” (gälla familj för mission tex ta gruvrätt och annat , sätta på småbarn etc).
  Ocker- och skitstövlar (frekvent tex lurar på pengar= rekvisit och frekvens för brott).
  Och angående Bush satan= Neumann sa om ondska = ondska i Bushadministrationen. Falskhet (jfr Osama bin Ladin) tex skära ner ”No child left behind” (Plamegate till trolig avlyssning av fiender).
  Grupptalan är ju ett ”vapen” (rättsligt medel). Tex mot svenska kyrkan.
  Straff ska vara därefter (dvs högre= dödsstraff med grov tortyr är ju effektivast= jfr kostnad och risk).
  Polisjäveln (får incitament att lära sig mer och bli rätt)= annars döden
  Och fö som kyrkan till psykiatiriker etc = outsourca (dvs avskaffa en del till högre produktivitet/beprövad erfarenhet)
  Utveckling, jobb framförallt (räkna på med flera mått – borde fler göra – från linjärt till dynamiskt sas) och synd och brott (korrelaton= försäkring som bilvåldslöshet som avskaffabernadottes till nyligen danska drottningen= halv miljon i riskpremie till Brottsoffren och berörda = mäta mer exakt till berörda och där det gör mest nytta eller arbete)

  björn’s last blog post..IR förslaget , nedan

 7. I’m not a number, I’m a free man.

  (gör som grannen under och skrålar lite)

  Och jag måste erkänna att jag är ruskigt imponerad av dina vinklar!

  Mia*’s last blog post..Kärlek är frånvaro av rädsla

 8. […] Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Lakes Lakonismer, […]

 9. […] Ur Hjärtat, ProjO, Onsdag, Drottningsylt, Janne Pettersson, WitchBitch, Rick Falkvinge, JörgenL, Enligt Min Humla, Osynliga bloggen, Mothugg, bloggen Bent, Anna Troberg, Henrik Alexandersson, Lakes Lakonismer, […]

 10. […] Hur det än ligger till står det fullkomligt klart att den sittande regeringen är ute och cyklar (med det inte sagt att jag tror oppositionen hade betett sig annorlunda om de hade suttit vid makten), och har slagit in på en väg som inte leder till något gott. Att de fullkomligen vägrar ändra uppfattning om FRA-lagen — trots de massiva protesterna från alla håll, och trots att de tveklöst bränner alla sina chanser att sitta kvar efter nästa val — tyder på att det är något skumt med hela den här affären. Alla sakkunniga verkar ense om att det inte finns någon hotbild mot Sverige. Ändå ska massövervakningen till varje pris införas, med terrorismen som ursäkt. Man behöver inte vara raketforskare för att räkna ut att det inte går ihop. De ljuger om de bakomliggande orsakerna till FRA-förslaget, och det gör mig mycket, mycket obehaglig till mods. Joshua_Tree är inne på något liknande. […]

 11. Kruxet med mörk materia är att den inte är kompatibel med den vanliga materian. Tvärtom, vi kan förvänta oss en oerhört otrevligt stor explosion om tillräckligt stor mängd mörk materia kommer på kollisionskurs med den vita dito.

  Peter Harold’s last blog post..Ännu en oväntad vinkning

 12. -> West
  Shitpåmmfritt… ja, det är antimateria jag tänker på. Jag borde nog ta och läsa en och annan god sf-roman medan jag ändå ligger sömnlös på nätterna…så att jag håller kunskapsbanken i hjärnsubstansen uppgraderad.
  ;-)

  Ja, det har ju blivit mer hjärta än hjärna för mig på sistonde, som kanske märks…

  Peter Harold’s last blog post..Ännu en oväntad vinkning

 13. […] Ilona Waldau, Wallner, Tommy K. Johansson, Signerat Kjellberg, Pasteys Plats, Anna Troberg, Enligt min humla, Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, Corren, SVD5, SVD6, Andra bloggar om: FRA, FRA-lagen, […]

 14. […] Jag skrev tidigare om missnöje med våra politker och jag är verkligen missnöjd just nu. Flera bloggare har ställt frågan varför detta är så viktigt för regeringen. För uppenbarligen är det […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: