Skip to content

Verklighet är svåra grejer

'1' photo (c) 2011, The GameWay - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/Varje tid har sin syndabock. Någon företeelse ungdomen ägnar sig åt och som moralister kan förfasas över och utmåla som roten till allt ont. Åttiotalet hade hårdrocken. W.A.S.P Eh Vasp, som i backspegeln framstår som ganska töntiga, var fasansfulla och lockade ungdomen i fördärvet. För att inte tala om den fantastiska vanföreställningen att vissa band spelade in budskap som bara hördes om man spelade upp skivan baklänges men som ändå på något vis skulle fångas upp av det undermedvetna och därmed få lyssnaren att begå allehanda vansinnesdåd. Det gick faktiskt så långt att Judas Priest 1990 stämdes i ett civilmål för just detta efter att två tonårspojkar skjutit sig själva med en hagelbrakare. Judas Priests sångare Rob Halford menade dock att det vore direkt kontraproduktivt att uppmana fansen att ta livet av sig och att om dylikt fungerade skulle de snarare stoppa in meddelandet ”buy more records”. Logiken är glasklar.

På 90-talet var det rollspel som skapade monster. Något vi som var tonåringar då tyckte var hejdlöst roligt eftersom de socialt handikappade nördar som lät sina rollfigurers öden avgöras av tärningar med lustiga former knappast var något vi var rädda för. Som äldre vet jag förstås att det många gånger är de socialt handikappade som kan bli farliga, men jag vet också att många rollspelare i själva verket är mycket sociala. Och hur som helst har jag än idag svårt att se hur Drakar & Demoner skulle kunna göra någon våldsam.

Och så här håller det på. Videovåld, pornografi, olika dansformer och musikstilar och vad annat ungdomar har ägnat sig åt har avlöst varandra som roten till allt ont, och jag ger mig fan på att under sjöröveriets guldålder muttrade man om att det var de där barkbåtarna pojkar lekte med som ställde till det.

Idag är det datorspel som är den klart hetaste kandidaten till ondskan. En tjomme i Finland sköt på en skola och snart kunde vi läsa om hans datorspelande. Och Breivik spelade World of Warcraft minsann! Att han själv ska ha beskrivit hur han lärde sig WoW så att han kunde låtsas spela det hela dagarna och därmed slippa frågor om vad han egentligen höll på med medan han planerade sitt dåd är väl inte så noga.

Argumentet är det återkommande: Att den som spelar mycket (eller tittar på videovåld, porr, lyssnar på eh Vasp, etcetera, till slut inte kan skilja på verklighet och fiktion. Nå, bara de senaste veckorna har jag sett två artiklar som fått mig att ta mig för pannan.

Det är ännu oklart hur Peta ställer sig till övriga former av våld i spelet. Bland annat kan man skjuta virtuella människor i huvudet. - Christoffer Nilsson, Aftonbladet

Det ena var när Peta härjade om Battlefield 3. Anledningen var tydligen att man kunde döda råttor med sin kniv om man kände för det. Och det är ju alldeles förfärligt förstås. Att en italiensk rörmokare hoppat på sköldpaddor sedan 1985 har tydligen gått dem helt förbi. Däremot är de upprörda över att samme rörmokare numera bär päls. Men det går väl i linje med Dennis Learys teori om djurrättsaktivister – man vill bara rädda de söta djuren.

Det andra var bara häromdagen då Röda Korset upprördes över att man inte behöver följa Genevekonventionen i krigsspel. Nej, det är klart man inte behöver. Det är ett spel! I spel behöver man inte följa tyngdlagen heller. Undrar vad Newton tycker om det. Och varför är det så hemskt att man i spel kan göra vad som gjorts om och om igen i filmens värld?

Ställ det i relation till vår vanvettiga lagstiftning som likställer teckningar med övergrepp mot barn och gör innehavare av dylikt till kriminella. Vad kommer härnäst? Ska vi börja åtala folk för att de utsätter fångar för tortyr eller spränger landmärken i sina tv-spel?

Det är dags att ställa sig frågan vilka det egentligen är som har svårigheter med att hålla isär verklighet och fiktion.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKulturPiratSamhälle

13 Comments

 1. Jay Jay

  Dennis leary är en vanlig felstavning, Stavas egentligen Denis med ett N.
  Annars spot on =)

  Troligen kommer det att spelas upp i media en hel del dock eftersom Breivik tydligen spelade en hel del online… ”det måste ju vara fel om en massmördare gör det” lixom …
  Personligen vägrar jag se ett samband, jag skiter i om Breivik drack en kanna kaffe om dagen, det kommer inte att hindra mig från att avnjuta min kanna.

 2. Fan, jag visste ju att det skulle vara ett N. :)

 3. Perskull Perskull

  Fast det vore lite intressant med ett fps där det faktiskt fick konsekvenser när man inte följde Genevekonventionen.

 4. Madmax Madmax

  Själv spelar jag inte sådana våldsamma spel. ;-)
  Jag spelar skyrim istället, där kan man få ett svärd som blir bättre om man dödar sina ”vänner” med det. Det är ett moraliskt dilemma.

  Sedan tycker svenskaläraren i mig att ”hålla skilja” låter märkligt.

  Det är bara för sorgligt att det finns människor som försöker utnyttja allting för sin egna syften, speciellt när det gäller tragedier som Brevik eller skolskjutningar. Dessutom försöker dom ofta hävda någon form av moraliskt överläge.

  Men det var en jäkligt bra bloggpost precis som vanligt.

 5. Perskull: Jodå, jag tycker också att det vore intressant. Och vissa spel nyttjar ju dylika regler. Operation Flashpoint t ex, där torskar man om man inte lyder order. Det vill säga, man kan röra sig fritt och har valet att gå sin egen väg, men rättar man inte in sig i ledet när man blir uppmanad så är det kört.

  Madmax: Det är väl bara en tidsfråga innan Friends rasar mot Skyrim då? ;) Den språkliga fadäsen kom sig av att jag ändrade formuleringen medan jag skrev. Det är åtgärdat nu, tack för påpekandet. Och i övrigt håller jag helt med.

 6. Cali Cali

  Ja j-vlar, jag spelade Machinarium i helgen så nu skall jag minsann gå ut och tortera robotar, lösa gåtor, skjuta råttor med sugpropp!!! Akta er bara!!

 7. Cali Cali

  Hm… skall nog börja dricka olja också, så inspirerad blir jag!

 8. electropura electropura

  Ang. det näst sista stycket så kunde man kanske börja med att åtala de som utsätter fångar för tortyr eller spränger landmärken utanför spelvärlden? Bara en tanke alltså.

 9. Låter som Cali har en plan! :)

  Elextropura: Jo, lite så tänker jag också. Problemet är väl att de som gör det utanför spelvärlden har råd med advokater och vakter.

 10. Jag tror egentligen att det är vanligt folk som månar mer om gulliga djur. De flesta äter kor utan att reflektera över hur de fötts upp eller slaktats men skulle aldrig äta hund eller katt. Det sagt så finns det gott om korkade djurrättsaktivister och PETA verkar dra till sig dessa.

 11. Daniel Daniel

  Man ska ju inte förglömma att PETA också delade ut ett pris till Fable 2, ”Most Animal-Friendly Video Game”, skälet var att man fick godhetspoäng av att äta Tofu.

  Men det ironiska i sammanhanget är att Fable 2 också är ett av de få spel på marknaden som faktiskt aktivt uppmanar spelaren att plåga virtuella djur (chicken kicking).

  Men hönorna var väl kanske inte tillräckligt söta?

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: