Skip to content

Förre säpochefen – en foliehatt?

Bland alla kritiska röster mot FRA-förslaget sällar sig nu förre säpochefen Anders Eriksson, numera ordförande för Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden. Är han också en foliehatt?

Vi har tidigare idag hört Åke Sandström (c) utan omsvep medge att hans egna kunskaper kring det hela är ringa och att han lutar sig mot sakkunniga. Nå, vad sägs då om lagrådet, en fd säpochef och Oscar Swartz, grundare av Sveriges första Internetleverantör Bahnhof? Där har du dina sakkunniga, Åke.

Lagrådet kan lagen och anser, om än i andra ordalag, att FRA bryter mot grundlagen (och får för fan medhåll av FRA:s förre överdirektör Anders Wik!). Den före detta säpochefen om någon är sakkunnig vad gäller rikets säkerhet och anser inte att det finns något hot att tala om, eller ”väldigt lågt” om man ska tro att DN:s ordval är en korrekt återgivning. Grundaren av Bahnhof kan Internet och menar, bland annat, att det är lögn och förbannad osanning att det bara är kommunikation med utlandet som kommer att övervakas

Dessutom vimlar nätet av upproriska röster som i olika utsträckning kan sina saker, men här ville jag lyfta fram tre röster där sakkunnigheten knappast kan ifrågasättas. Dessa är alla på nej-sidan. Liksom samtliga ungdomsförbund. Liksom flera alliansförbund på lokalnivå. Liksom en lång rad bloggare, oavsett partifärg.

På ja-sidan finns… Ja, vilka då? Marcus Svensson, nominerad till en koggy och dekorerad med en veckans plattnacke? Flera av dem som ska piskas till att rösta ”ja” är själva starkt kritiska till förslaget, och de som försöker hålla skenet uppe och försvara förslaget verkar inte ens själva tro på vad de säger.

Att man ens överväger att rösta igenom förslaget under dessa förutsättningar är för mig en gåta. Det borde inte ens komma till votering. Det saknas en pusselbit. En kraft som inte syns utan bara märks genom påverkan. En mörk materia. Jag kommer att återkomma till det.


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

39 Comments

 1. Jonas Nyman Jonas Nyman

  Det verkar som om Marcus Svensson är den enda svensk som är ohämmat positiv till lex Orwell. Samtliga riksdagsledamöter verkar ha dubier. När det blåser storm ska man inte kryssa, man bör hala seglen.

  Låt oss rista in namnen på ja-röstarna (och Svensson) i kilskrift på lerplattor, så att framtida arkeologer kan se vad och vilka det var som förde civilisationen till kollaps.

 2. Rikard Rikard

  Du glömde en sakkunnig, regeringens expert på IT-frågor, Patrik Fältström, som förra året uttalade sig så här till ekot om att det skulle vara möjligt att undanta inhemsk internettrafik:

  Det ser ut som oerhört svårt att kunna avgöra om trafik verkligen går mellan någon i Sverige och någon annan utanför. Jag påstår att det inte går

  Och till IDG sa han:

  Det som gör det löjligt är att FRA säger att det går till 100 procent. Om de hade erkänt att det inte går hade vi kunnat ha en nyttig diskussion där vi hade kunnat värdera riskerna och avgöra om det är värt att de kanske avlyssnar trafik mellan två svenskar. Den debatten har vi inte haft i Sverige.

  Nyligen yttrade han sig även på sin blogg:

  …And that is if I ignore the integrity aspects. If I read what integrity people say about the legislation, I am really worried. But, I think the legislation is bad enough as legislation even if I ignore those issues…

 3. Jag blir också mörkrädd när jag får flera svar från M och FP där dom skriver.

  ”Personligen hade jag velat se ett ännu starkare skydd. Samma hållning har jag till grundlagen: Istället för perspektivet om vad staten har att förvänta sig av medborgarna vill jag ha ett omvänt betraktelsesätt som handlar om hur de enskilda kan skyddas och säkras mot staten.”

  Hans Wallmark

  ”Har jag fel, då lovar jag att skämmas.
  Då måste vi göra om hela lagen.”

  Gunnar Andrén

  Själv tycker jag det känns VÄLDIGT betryggande att veta att Gunnar kommer skämmas år 2011 när kontroll stationen kommer igång.

  ”Men jag vill – som värnare och vän av den personliga integriteten – försöka förklara varför jag trots allt stöder regeringens förslag”
  ”Utan den vanligaste invändningen är att vi aldrig kan lita på staten.” (Om anledningen till varför folk är emot FRA lagen, enligt mig så har det visats genom historiens gång att man inte kan lite på staten om den har för mycket makt)
  ”Våra estniska grannar vittna, de utsattes häromåret för en mycket samhällsfarlig IT-attack. Även den typen av hot behöver vi bevaka.”

  Gustav Blix

  AToTheK’s last blog post..Lex Orwell

 4. Tjena igen.

  Blev mailad en länk. http://www.ericsoniubbhult.se/

  Kolla på 2008-06-12 Signalspaning/FRA del 1: Behöver Sverige signalspaning?
  Stycke 3.

  Som riksdagsledamot får man ibland tillgång till information som man inte i detalj kan sprida vidare hur som helst. Men så mycket kan jag säga att en av de saker jag fått väldigt klart för mig är att signalspaning genom åren faktiskt förhindrat en del saker på svenskt territorium som vi inte hade velat uppleva.
  Jan Ericson

  Han verkar veta nåt som ingen annan vet. Enligt honom så verkar det som att Sverige nästa råkat illa ut. Tycker dock inte han verkar så trovärdig. ”En del saker” det låter som många, hade det stämt så hade det ju varit utmärkt tillfälle att visa upp bevisen för detta och på så sätt lättare få igenom lagen.

  AToTheK’s last blog post..Lex Orwell

 5. Efter att ha lindat ihop en halv rulle folie till en tjock turban runt huvudet sätter jag mig och funderar på förbindelsen **AA -> CIA -> FRA. Om det inte gick att komma åt TPB via en korrupt åklagare, så kanske det går via det semi-militära samarbetet på spionerisidan?

  Björn Felten’s last blog post..FRA-lagen äntligen på TV

 6. […] tipsar om en blogg tillhörande riksdagsledamoten Jan Ericson (m) inne hos min granne Joshua_Tree. Ericson stödjer FRA-förslaget och kommer enligt egen utsago att rösta ja på onsdag. Med […]

 7. Vad säger justitiekansler Göran Lambertz om saken ? Han är ju normalt högljudd, tar mycket plats, etc. Är det inte JK som ska se till att lagar inte strider mot grundlagen?

  Hohoooo! Göran?

  Dags att visa ryggrad.

  enkla Z’s last blog post..Generande vid nattvarden?

 8. […] W för Wabbit, Dexion igen, Det Progressiva USA, Hultins tankegång, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige, Peter J Olsson, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser, Bloggen Bent, […]

 9. […] Wabbit, Dexion igen, Det Progressiva USA, Hultins tankegång, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige, Peter J Olsson, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser, Bloggen Bent, […]

 10. Rikard Rikard

  Missa inte heller intervjun med sagda förre säpochef på svt rapports webb.

  Transkription finns så klart på FRA-portalen.

  Marcus Svensson de la Mancha verkar ha stängt av kommentarsfunktionen på sin blogg. Det är nog lika bra eftersom hans argument och påståenden klarar sig bäst om de får stå oemotsagda. Han är ju inte anonym bloggare så allt han säger är sant. Det sätter jag allt smör i småland på.

  Det finns bara fem (5) Marcus Svensson i småland så åtminstone en femtedel av det han säger är sant.

 11. En vacker dag ska jag nog lära mig det där med länkningen lite bättre. Tills vidare ber ödmjukt att du tassar in på min sida och tar del av mina tankar om varför Åke och de andra lutar sig på andra. Utskottet. Det är utskottet som borde stå i skottgluggen för kampanjandet. Eller borde ha gjort det, innan utskottet tog ställning.

  Som vanligt ser jag fram emot ditt nästa alster. Mörk materia?!

 12. Rikard Rikard

  Mittåt! 83 st Marcus Svensson var det ju!.

  Vad gör det här med Marcus trovärdighet? Ja det lämnar jag upp till er. (Ni som inte är med i svängarna, Marcus hävdar att en anonymt framförd åsikt per definition inte är trovärdig)

 13. Rikard: men han har ju en bild också. om den inte är lånad förstås, man vet aldrig på internet

 14. Issy Issy

  Vilka personer som ska stå på partiernas valsedlar till riksdagsvalet 2010 är kanske lite för tidigt att utskilja. Men vi kan ju alltid sammanställa strykningslistor, eller hur?

  Alla som röstar ja under onsdagens försök att inkorporera Sverige i Nord-Korea bör alltså sättas upp på en gemensam strykningslista. Oavsett parti.

  Då vet vi vilka kandidater som måste STRYKAS i nästa riksdagsval.

  Ungefär såhär, då:

  ”Dessa personer deltog i kuppförsöket mot svensk demokrati år 2008. Leta bland kandidaterna för ditt parti och STRYK DESSA PERSONER! De ska inte få fler möjligheter.

  Namn, parti
  Namn, parti
  Namn, parti”

  Etc, etc.

  Borde inte vara så svårt, va?

 15. […] för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 16. Rikard Rikard

  Drottningen!

  Ja just det, han har ju en bild på sig. Precis om ledamöterna på lexorwell. Åsiktsmaskiner med bild kan inte ljuga, det glömde jag ju! Inte ens om de har ett vanligt förekommande namn.

  Tänk vad Marcus kan lära oss om trovärdighet och publicistisk sed!

 17. […] för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 18. […] för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 19. […] för Wabbit, Dexion #4, Det Progressiva USA, Hultins tankegång igen, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige #3, Peter J Olsson #3, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 20. […] Opassande #3, W för Wabbit, Dexion #7, Det Progressiva USA, Hultins tankegång #5, fristedt.org, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige igen, Peter J Olsson #6, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 21. I grunden visar väl ändå detta att FRA gör vad de behagar med eller utan lagstöd!

 22. […] Opassande #3, W för Wabbit, Dexion #7, Det Progressiva USA, Hultins tankegång #5, fristedt.org, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige igen, Peter J Olsson #6, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser igen, Bloggen […]

 23. Dennis Nilsson Dennis Nilsson

  ”Terrorism is the best political weapon for nothing drives people harder than a fear of sudden death.”

  – Adolf Hitler

 24. […] W för Wabbit, Dexion igen, Det Progressiva USA, Hultins tankegång, fristedt.org, Peter Karlberg, Enligt Min Humla, Alliansfritt Sverige, Peter J Olsson, Bloggtidningen, Trottens Betraktelser, Bloggen Bent, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: