Skip to content

Det är icke försent!

Jag har precis lyssnat på P4 Västerbotten som hade en liten debatt mellan LiseLotte Olsson (v), Rick Falkvinge (pp) och Åke Sandström (c). Jag hade själv erbjudits att delta men upptäckte mailet i senaste laget. Om jag hade sett det tidigare hade jag kanske varit sugen. Nu drabbades jag bara av akut rampfeber istället.

Hur som helst behövdes jag inte, eftersom Rick Falkvinge i vanlig ordning gjorde ett utmärkt jobb. Bättre än vad jag skulle kunna göra, och det är rimligt att anta att Rick också var förstahandsval. Mig kvittar det lika. Huvudsaken är budskapet, inte budbäraren.

LiseLotte hade egentligen inget nytt att tillföra, utan öppnade med att fastslå det vi alla tjatar oss utmattade om: Att det är ett ingrepp i den personliga integriteten. Att det är massövervakning det handlar om. Åke å sin sida pratar om behovet av signalspaning. Inget nytt under solen där heller. Rick gick på offensiven och påtalade att det de facto rör sig om den elektroniska motsvarigheten att öppna alla brev, konstatera att man inte är intresserad av det som står där, för att sen stoppa tillbaka breven igen och låtsas som det regnar.

Redan här tvingas Åke på defensiven och försvarar sig med riksdagsledamöter knappast kan vara några experter och att de litar på utskotten. Han pratade också om ”integrationsskyddskommittén”, men jag hoppas att han menade ”integritetsskyddskommittén”. Jag tänker inte hålla det emot honom – en anledning till att jag själv fick kalla fötter var just rädslan att snubbla på orden eller säga fel – jag tyckte bara att det var roande.

Jag tror inte att vare sig Åke eller LiseLotte förstår det grundläggande tekniska i det här. Hur de uttrycker sig i debatten pekar på det, och Åke erkänner det också öppet. Det är givetvis inte så att alla mail och sms bokstavligen kommer att läsas av en person. Det är omöjligt. Men alla mail och sms kommer att passera genom filter som scannar av dem enligt FRA:s fantastiska algoritmer. Det är den elektroniska motsatsen till att öppna breven och ögna igenom dem. Åke tycktes faktiskt vackla lite i sin övertygelse, inte minst när Rick berättade att en person gjort ett test där ett mail skickades mellan två datorer i samma hem, och tog omvägen över Spanien. Så mycket för att det bara omfattar kommunikation över landsgränsen.

Mest patetiskt var det dock när Åke Sandström gjorde ett halvhjärtat försök att angripa LiseLotte Olsson med att den nuvarande oppositionen faktiskt var för förslaget för ett par år sedan när socialdemokraterna satt i regering. Ja Åke, och centerpartiet var emot. Hur tänkte du att du skulle kunna anklaga andra för att göra en kovändning och komma undan själv? Snacka om att pinka i motvind!

Mest förbannad blev jag när Åke beklagade sig över att vi utomstående väntat till sista minuten med att försöka påverka. Han tycker att det borde ha skett tidigare. Det kanske det hade gjort också, om inte regering och riksdag gjort sitt bästa för att tiga ihjäl det hela. Man behöver inte vara särskilt konspritoriskt lagd för att tycka att det är suspekt att något så kontroversiellt ska röstas igenom under ett fotbolls-EM i semestertider.

Men det är, som Rick Falkvinge också påpekade, inte försent. Knapparna är inte tryckta på ännu. Protesterna kommer att fortsätta, trycket kommer att öka och det blir alltmer uppenbart att ja-sägarna saknar argument. Åke Sandström gav inte intryck av att själv tro på vad han säger.

Igår såg vi till att det kom upp lite lappar i Södertälje. Idag har Buddy Jesus egen manifestation i Östersund lett till en artikel. Till och med DN, som tigit in i det längsta, har tagit bladet från munnen. Det har helt enkelt blivit ohållbart för media att tiga. Jag väntar dock fortfarande på att någon mer än Computer Sweden ska ta upp att FRA idag bryter mot Sveriges grundlag.

Kom ihåg: Ingen kan göra allt, och ingen kräver att någon ska göra allt heller. Men alla kan göra något. Alla kan påverka någon i sin närhet, skriva till sin riksdagsledamot, skriva ut lappar och sätta upp i grannskapet, eller rent av trycka på rätt knapp. Voteringen har dessutom flyttats fram till onsdag morgon. Därmed har vi fått ytterligare några timmar. Jag kommer att vara på plats, både tisdag och onsdag. Fuck work, det här är viktigare. Jag hoppas att så många som möjligt sluter upp. Det kan bli första gången på mycket länge som en stor grupp svenskar sluter upp och enas helt bortsett från partifärger. Jag vill uppleva det.

Edit: Lake påpekar att Åke har noll och nada stöd bland centerpartisterna.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

32 Comments

 1. Alexander Alexander

  Det är väldigt tråkigt när stora frågor som detta verkar bli mer eller mindre fullständigt nedtystade i media.

  De flesta man nämner FRA lagen för tror ju inte ens att det är sant, att man fått något om bakfoten, så det hela måste nog tyvärr rubriceras som en lyckad nedtystning.

  Men det är klart, om man kan koka ihop någon halvsanning kring vad Zlatan kanske har sagt, så förstår ju vem som helst att det är en nyhet av en helt annan dignitet än det här dravlet om att staten ska börja med att lagligt spionera på befolkningen.

 2. Belfagor Belfagor

  Jag har följt denna debatt ett tag nu och det är minst sagt upprörande och en allvarlig kränkning mot den personliga integriteten. Jag jobbar dessutom själv inom IT och vet att internettrafik routas friskt vidare till utlandet och tillbaka, så att plötsligt så blir den ”inhemska” trafiken utländsk och måste passera deras stasi filter.

  Jag tog upp denna disskution med mina föräldrar som båda är aktiva fritidspolitiker, båda två blev självklart väldigt upprörda när jag förklarat den tekinska biten och hur det drabbar oss. Min far tog faktiskt därefter och ringde upp en av ledamöterna i Försvarsdepartementet och talade om sitt missnöje. Mina föräldrar kommer från ett land som varit förtryckt av kommunism (stalinism) och för dom är det vardagsmat att allt och alla blir avlyssnade, min far påpekade att om detta förslag klubbas igenom så kommer Sverige vara på väg ner för samma gränd som deras hemland och f.d Sovjetunionen. Min far utryckte också att om förslaget går igenom så kommer han efter varje samtal som han ska avsluta säga en massa fula ord och hoppas på att den som lyssnar antecknar det, kanske någon dag dyker det upp en svart bil utanför fönstret som hämtar honom.

  Alla försöker vi dra vårat strå till stacken, tyvärr kan jag inte närvara den 17-18 Jun för att visa mitt missnöje utanför riksdagshuset men jag hoppas att samtalet min far gjorde till försvarsdepartementet är lite kompensation :-)

  /Belf

 3. […] att jag alltså var andrahandsval. Fine, inga problem. Först ikväll upptäcker jag att det var allas vår gode Josh som var förstahandsvalet. Jag är övertygad om att Joshen hade gjort lika bra ifrån sig — den där centerpartisten […]

 4. Jenny Jenny

  Nickar och läser. Håller med. Som vanligt står vissa politiker högst upp och ska föregå med massa exempel, när de egentligen inte har en susning om vad de talar om.

 5. […] Berggren, Blogge Bloggelito, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Wilhelm Raab, Syrrans Granne igen, Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, […]

 6. Alexander: Media börjar röra på sig. Jag tror att det är ohållbart att tiga. Och om du har lyssnat på debatten i SR (länk finns i mitt första stycke i den här posten) så tror jag att du liksom jag drar slutsatsen att SR Västerbotten står på vår sida. Påannonserarens formuleringar skvallrar om det.

  Belfagor: Som sagt; alla kan bidra. Din far har gjort det. Synd att du inte kan närvara. Fortsätt väsnas!

  Jenny: Politiker kan förstås inte veta allt, men i det här fallet ställer sig gott om sakkunniga kritiska.

 7. Lake: Jag vet, men jag petar in länken i artikeln också för eventuella läsare som möjligen har missat det.

 8. […] Leiph Berggren, Blogge Bloggelito, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Wilhelm Raab, Syrrans Granne igen, Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, Eva-Lenas […]

 9. Tam Tam

  Sverige borde införa majoritetsval i enmansvalkretsar, som i USA och Storbritannien. Det systemet har förstås sina egna problem (tex med ”pork barrel spending”), men någon partipiska bestämmer inte den enskilda ledamotens fortsatta politiska karriär — det gör hans eller hennes väljare!

  Vi har de senaste dagarna i debatten hört en riksdagsledamot tala om vikten av att regeringen har förtroende för riksdagen. Ett helt sanslöst uttalande med tanke på att det enligt grundlagen skall förhålla sig tvärtom!

  Johan Ingerö skriver bra om detta: http://ingero.blogspot.com/

 10. Så sant så sant. Och ytterst är det faktiskt väljarnas förtroende som är det viktiga.

 11. […] Leiph Berggren, Blogge Bloggelito, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö igen, Drottningsylt, Enligt Min Humla, Wilhelm Raab, Syrrans Granne igen, Björn Wadström – ettan igen, fristedt.org igen, Eva-Lenas […]

 12. […] igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, […]

 13. […] igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, […]

 14. […] igen, Blogge Bloggelito #4, Fredrich Legnemarks blogg, Johan Ingerö #4, Drottningsylt igen, Enligt Min Humla igen, Wilhelm Raab, Syrrans Granne #5, Världen utanför mitt fönster, Trottens Betraktelser #3, […]

 15. […] Viking, Mina Moderata Karameller #8, Leiph Berggren #5, Blogge Bloggelito #5, Drottningsylt #6, Enligt Min Humla igen, Wilhelm […]

 16. […] Viking, Mina Moderata Karameller #8, Leiph Berggren #5, Blogge Bloggelito #5, Drottningsylt #6, Enligt Min Humla igen, Wilhelm […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: