Skip to content

Grodorna är redan kokta

I integritetsdebatterna har det varit vanligt att använda uttrycket ”att koka en groda” för att förklara varför det är så viktigt att sätta ner foten på en gång. Uttrycket bygger på det faktum att om man stoppar en groda i ljummet vatten och sedan gradvis höjer temperaturen så kommer den att sitta kvar och låta sig kokas till döds. Jag vill inte veta hur man vet detta, men eftersom man kan rulla en svensk på solsemester i kokosolja och lägga den i solen att låta sig stekas, så verkar det fullt rimligt.

Vidde och jag pratade lite om det här i lördags då vi strosade runt i ett blåsigt Stockholm. Vi tog en promenad till Riksdagshuset så att hon hittar till jobbet sedan, och det var någonstans mellan det och Slottet som vi insåg hur kokta grodorna redan är.

Vi pratade om ett par rader ur Ricks senaste utskick där han menar att en enda händelse inom våra områden hamnar i rampljuset för att vi ska få det stöd vi behöver. En enda händelse, javisst. I sak är det alldeles korrekt. Problemet är bara att det redan har varit flera händelser. Bara i år. Kanske ingen av dem har varit tillräckligt omskakande eller tillräckligt tydlig piratfråga, vad vet jag, men nog tycker jag att Säpo-skandalen kvalificerar. Men; förutom att Rapport hade ett ganska stort inslag om det har Metro skrivit två artiklar. Det är allt. Och när Beatrice Ask för andra gången på kort tid häromdagen demonstrerade sin oförståelse för rättsliga principer och uttalade sig i tv4 om att åklagare ska kunna få döma ut fängelsestraff i ”okomplicerade fall där alla är överens” utan inblandning av besvärliga advokater, domstolar och annat rättssäkerhetsbjäfs, då var det knäppjävlatyst i övriga riksmedia.

Kan ni förstå det? Det avslöjas att Säpo under kanske så lång tid som tio år brutit mot lagen, och dessutom enligt åklagaren anses för inkompetenta för att ställas till svars, och en i stort sett enig journalistkår struntar i att rapportera om det? En justitieminister gör om samma tavla som hon fått skarp kritik för tidigare under året, och den här gången skrivs det inte en rad i prasselmedia? (Jag reserverar mig för att det naturligtvis kan ha skrivits i lokaltidningar och rapporterats i lokalradio – riksdrevet uteblev.)

Reaktionerna när man berättar om det för folk uteblir också. Man blir inte särskilt upprörda över vad som försiggått på Säpo, men man blir heller inte upprörda över att media ignorerar det. Det säger mig att grodorna redan är kokta. För fem år sedan, eller tio år sedan, hade folk reagerat, blivit förbannade och skrämda, det är jag helt övertygad om.

En armé av journalister kommer att bevaka ett bröllop om en vecka, och det är bara kulmen av en invasion som planerats och propagerats för i all media i veckor, månader. De kommer att se till att vi får bilder ur varenda tänkbar vinkel. Vi kommer att få se varenda eventuell svettdroppe som tränger ut ur Daniel Westlings panna. De kommer att ägna spaltmeter åt att rapportera om nyansen på kronprinsessans nagellack och i jämförelse med tidigare kungliga bröllop kommer vi att få veta om det var ett djärvt val, eller om det knöt an till en tradition. Kunde inte en eller två av dessa journalister, eller något korvöre av alla pengar som satsas på den här bevakningen, ha avsatts till att skriva en rad eller två om Säpo? Eller om det faktum att justitieministern tycker att rättsapparaten inte ska användas i onödan?

Vi slår oss ofta på bröstet över vår fria media och pekar hånfullt på andra länder där det bara finns en kanal. Men är det bättre med hundratals medier som rapporterar om samma sak då? Invånarna i de länder som bara har en kanal vet åtminstone om att de undanhålls saker. Vi har ingen aning.

Kokande groda. Bilden kommer från Purpleslog och är CC-licensierad.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inMediaPiratPolitikSamhälle

50 Comments

 1. Joshen, du sätter verkligen huvudet på spiken jämt… Jag reagerade visserligen också på Ricks formulering med att vi behöver en händelse.
  Vi behöver inte en händelse, vi behöver röster. Vi behöver i första hand göra om mycket av det vi gjorde i EU-valet, dvs prata med människor vi redan känner. Direktkontakt. Vi behöver synas, kan vi inte synas i media, får vi synas på torg, gator, bilar, internet och så vidare.
  Vi kommer fixa detta.

  maloki’s last blog post..Det är viktigt att Piratpartiet syns!

 2. […] Enligt Min Humla » Grodorna är redan kokta scriptorium.se/josh/2010/06/14/grodorna-ar-redan-kokta/ – view page – cached I integritetsdebatterna har det varit vanligt att använda uttrycket “att koka en groda” för att förklara varför det är så viktigt att sätta ner foten på en gång. Uttrycket bygger på det faktum att om man stoppar en groda i ljummet vatten och sedan gradvis höjer temperaturen så kommer den att sitta kvar och låta sig kokas till döds. Jag vill inte veta hur man vet detta, men… Read moreI integritetsdebatterna har det varit vanligt att använda uttrycket “att koka en groda” för att förklara varför det är så viktigt att sätta ner foten på en gång. Uttrycket bygger på det faktum att om man stoppar en groda i ljummet vatten och sedan gradvis höjer temperaturen så kommer den att sitta kvar och låta sig kokas till döds. Jag vill inte veta hur man vet detta, men eftersom man kan rulla en svensk på solsemester i kokosolja och lägga den i solen att låta sig stekas, så verkar det fullt rimligt. View page Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’kinkymal’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/641530553/marie_axelsson_1_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/kinkymal”,”nick”:”kinkymal”}; kinkymal: “RT @johnnyolsson: Nattbloggat: http://bit.ly/cXKSQ6 #sleeplessinsödertälje ” 2 minutes ago retweet Topsy.Data.Twitter.User[’kinkymal’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/641530553/marie_axelsson_1_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/kinkymal”,”nick”:”kinkymal”}; kinkymal: “I del har han rätt. Vi får kämpa mer! : Grodorna är Redan kokta. http://scriptorium.se/josh/2010/06/14/grodorna-ar-redan-kokta/ ” 3 minutes ago retweet Topsy.Data.Twitter.User[’johnnyolsson’] = {”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/646617163/johnny_olsson_1_normal.jpg”,”url”:”http://twitter.com/johnnyolsson”,”nick”:”johnnyolsson”}; johnnyolsson: “Nattbloggat: http://bit.ly/cXKSQ6 #sleeplessinsödertälje ” 17 minutes ago retweet Filter tweets […]

 3. Nu menade jag inte detta som någon kritik mot Ricks formulering, utan mer att det inte spelar någon roll vad som händer om inte folk får veta det. Eller om de inte bryr sig när de får veta.

 4. Hej!

  I ett anfall av svartsyn så här i gryningen tror jag plötsligt att det kan vara ännu värre. Det har ju även framställts en ny kvicklag, som för syns skull kastats iväg åt lagrådets håll, som betyder att polisen får rätt att beslagta lagliga droger. Åter samma godtycke som vanligt. En polismans bedömning på plats är det som återstår av din rättssäkerhet så nu får vi se vad det rena mjöl du har i påsen är värt!?

  Jasså, nada, zip, ingenting? Jaha, du säger att han inte trodde på att du hade rent mjöl i påsen? Det sa ju både jag o Josh o tusen bloggare till under FRA-striden och i många debatter efter det kring integriteten, att du faktiskt har anledning att oroa dig hur rent du än tror att ditt mjöl är.
  Wikileaks grundare kanske just nu går runt med en stor påse som innehåller massor av sanningar nedskrivna på papper och sanningar måste väl klassas som rent mjöl, eller? För den som har makten kan sanningen ibland leda till att makten förloras. Alltså är makten från tid till annan beredd att undertrycka sanningen i namn av något högre och ädlare motiv för att själv behålla makten. Ergo, inte heller denna gång blev någon räddad av att ha rent mjöl i påsen.

 5. Michael: Jag är väldigt väldigt rädd att du har rätt. Jag är också rädd att det enda regimen lärde sig av FRA-protesterna var att man måste kasta fram flera dumheter samtidigt eller åtminstone i rask takt, så att folket inte hinner mobilisera mot det.

 6. Jag tycker PP ska gå ut starkt och säga att Sverige ska ge Julien Assange (wikileaks) beskydd här i Sverige! Det handlar om yttrandefrihet & mänskliga rättigheter.

  OlofB’s last blog post..Bilder från Hammarkullekarnevalen

 7. Mattias Mattias

  Du sätter ord på den känsla jag haft inom mig en längre tid… det inträffar händelser kring demokrati, rättssäkerhet och integritet men prasselmedia verkar inte bry sig. Så jag misstänker att det skulle krävas en rätt stor skandal innan media hänger på…

 8. Fiery Spirited Fiery Spirited

  Intressant observation som vanligt.

  Jag tror man bör dra det längre och titta på vilka frågor som Svenska folket anser som viktiga i valet. Enligt uppgifter i prasselmedia tycker endast 2% av Svenskarna att lag och ordning är viktigaste frågan i valet. Mot denna siffra kan ställa motargument om att frågan endast gällde vilken fråga som är viktigast, folk kan ju ha lag och ordning högt upp på listan över sekundära frågor. Jag lutar dock åt att lag och ordning är frågor som ligger långt under radarn just eftersom de rankas så långt ned i opinionsundersökningar.

  Prasselmedia och tvmedia bevakar egentligen inte lag och ordning seriöst eftersom man har ett antagande om att vi har världens bästa rättsväsende och att vattnet absolut inte kan vara varmt eftersom vi är en demokrati. Eftersom media inte bevakar frågorna drar folket slutsatsen att vattnet inte kan vara varmt för då skulle ju media blåsa i varningshornen. Det blir en självförstärkande loop där i slutändan politikerna drar slutsatsen att rättsfrågor inte är valvinnare och att det finns gott om möjlighet att höja temperaturen om skälen är goda eftersom vi enligt media absolut inte kan fått vattnet ens jummet ännu.

  I slutändan så dras skiljelinjen idag mellan de som förstår tekniken och de som är ignoranta. Vi som förstår hur nätet och modern teknologi fungerar inser att vattnet kokar på riktigt, rättsäkerhet är ett skämt när man talar om hur rättsväsendet hanterar modern teknologi.

  PP har en gräslig uppförbacke att få vanligt folk att inse fakta eftersom vi inte bara måste övertyga dem om att vi har rätt i det enskillda fallet men även måste få dem att tro på existensen av loopen mellan media, folk och politiker. Kruxet är ju att i varje enskillt fall vi drar fram så kommer en person som är övertygad om att rättstaten är sund per definintion, bagatilisera problemet eftersom en sund rättstat kommer vara självkorrigerande och så småningom åtgärda problemet.

 9. Mycket intressant kommentar där, Fiery Spirited. Tänkvärt.

 10. Jag vet inte hur man ska få grodorna/folket att vakna. Men jag tror mig veta att man måste göra något. Och helst på många olika sätt. Eftersom jag inte vet hur grodornas hörsel är beskaffad.
  En sak är klar, det är inte många grodor som läser bloggar på internet. Och i så fall läser de inte om hur de blir kokta, utan mera om hur de ska utveckla sitt sexliv eller hur de ska klä sig snyggare (?).

  Vi ska inte glömma att det inte bara är riksdag och regering som sysslar med att koka grodor. Även gammelmedia hjälper till med både kokning och stekning.

  Men, trots allt, gammelmedia har ännu en ventil som kallas insändarspalter.
  Använd den. Det kan förhoppningsvis lätta trycket i tryckkokaren vi lever (?) i.

  Lars-Erick’s last blog post..Diskutera integritetsbegreppet!

 11. Anonym fegis Anonym fegis

  Om man är riktigt tråkmörtig kan man invända mot grodkokningen med att det inte är ett faktum att de låter sig kokas, utan en faktoid: http://www.faktoider.nu/grodkok.html

  På den positiva sidan av just det myntet kan man dock se att en befolkning, hur långsamt den än värms upp, kommer att reagera när temperaturen blir för hög.

 12. Anonym fegis: Aja, men att man kan rulla en svensk i kokosolja och lägga den i solen där den låter sig stekas är sant. :)

 13. Lars-Erick: Inte heller jag vet hur grodornas hörsel är beskaffad. Det är mycket frustrerande. Tydligen går melodifestivalen hem i stugorna, men jag tror inte att de budskap du och jag vill få fram fungerar att sjunga till såna låtar. :)

 14. pwq pwq

  Michael, det finns en viss anledning att kalla Asks utspel om ”okomplicerade fall” för en Quicklag. Om principen hade gällt för detta fall (vilket Ask iofs inte föreslagit än) så skulle Quick-skandalen inte kunnat uppstå. Eftersom allt ansvar fallit på den som erkänt (och han följaktligen fått ”skylla sig själv”).

  Fiery Spirited, jag tror inte man rimligen kan få de som litar på prasselmedia att vakna. Möjligheten att få genomslag är följaktligen huvudsakligen i de yngre generationerna som har nätet som huvudsaklig informationskälla (dvs upp till 35, jämför PP:s åldersfördelning). Och genom barnen få genomslag uppåt i generationerna. Tyvärr finns ett oroande tecken i att Ung Pirats andel av PP-medlemmarna minskar, intresset för PP verkar ha minskat efter att Pirate Bay hamnade ur fokus.

  Detta med att vattentemperaturen höjts ser jag inte som något som hänt de senaste åren, utan en del av en långsiktig trend som åtminstone jag sett de senaste 20 åren, med gradvis förfallande stringens i myndighetsbeslut och ökande godtycke från rättsväsendet. PP är den första tydliga motreaktionen på den trenden.

  Sedan betraktar jag Säpo lite som ett specialfall, eftersom just säkerhetspolisen måste, för att vara effektiv (i betydelsen effective, inte efficient), operera på lagens rand och därför tyvärr alltid kommer att vara personberoende, och den allmäna uppfattningen (som jag delar) är att de i stora drag är ”the good guys” (trots vissa pajaskonster ibland). (Lagstiftningen angående radering kolliderade dessutom med ett säkerhetskrav som är önskvärt för att begränsa verkningarna av infiltration.) Åklagarens sätt att avskriva det är dock skrattretande (men allt annat än att låta Säpo komma lindrigt undan vore att skjuta sig själv i foten), och som argument för att övervakningen av FRA skulle fungera är det klockrent.

 15. Anonym fegis Anonym fegis

  Oh ja, kokosoljesvensken är ett obestridbart faktum!

 16. @pwq, för att förtydliga skulle man kanske kunna kalla den Quicksandlag…..? Vad gäller Säpo så måste, om inte annat, herr Guillo haft en riktigt halvreligiös upplevelse då han tog del av åklagarens formuleringar. Det ska bli intressant att se om andra i framtiden också kommer att anföra inkompetens och dålig utbildning som försvarsstrategi? Allra mest imponerad blev jag nog av skrivningen som klart och tydligt sa att man på Säpos tekniska avdelning inte hade ”lyckats radera” filer. Känns förtroendeingivande för en amatör som undertecknad. Intressant är också hur dessa totalt sex chefer fått stå till svars internt för sin uppvisade inkompetens och brist på utbildning. Fem av dem sitter kvar på samma chefsstolar som tidigare. Den sjätte har befordrats. Förmodligen till en helt ny och tidigare sällan skådad inkompetensnivå.

  För övrigt så tycker jag att kokosoljesvenskar är halkiga.

 17. Lillemor Lillemor

  Som journalist kan jag inte annat än skämmas. Visst kan jag säga att justitieministerns senaste utspel faktiskt inte faller inom lokalradions bevakningsområde. Det är ju sant. Och så kan jag peka på kollegorna på Ekot, Studio Ett, P1 morgon, P4 Extra.

  Nu när Tomas Bodström sågat förslaget får vi se om någon av alla journalister som läser hans blogg hakar på.

  Men det är klart att vi skulle kunna göra lokala nyheter, lokal debatt, även av ett utspel om att ersätta rättegång med strafföreläggande. Vi gör det ju hela tiden när vi tror att det berör våra länsbor; jakt/rovdjur/renskötselförslag, student/skola/barnomsorgsfrågor.

  Jag tror Fiery Spirited har rätt – lag & ordning, brott & straff, är det inte många som har som hjärtefråga. Redaktionerna vill förstås ha så stor publik som möjligt.

  Så mitt tips är att inte vänta på att tv, radio och tidningar ska skriva om era frågor. Ring upp nyhetschefer och aktualitetsproducenter, säg att du t.ex. vill debattera frågan med områdets moderata riksdagsledamot – och förklara riktigt kort och konkret hur förslaget skulle påverka svenne banan i stan.

  /L

 18. Rasmus (flowerboy) Rasmus (flowerboy)

  Jag har också noterat att det är enormt svårt för Piratfrågorna att slå igenom i media just nu. Och precis som du har jag noterat att det varit massor med frågor som skulle kunnat dra igång stora mediadrev, men inte gjort det.

  Så i ett anfall av inspiration så började jag analysera mekanismerna som drivit fram de tidigare mediadreven. Och så gott som alla större Piratfrågor som fått genomslag i gammelmedia har föregåtts av stora bloggbävningar. Det är bloggbävningarna i sig själva som varit den dramaturgiska konflikten som media uppmärksammat. Så mönstret är 1. Bloggbävning – 2. Media uppmärksammar bloggbävningen – 3. Media börjar gräva i sakfrågan – 4. Piratpartiets företrädare används som experter i media. – 5. Medborgarna inser att bara Piratpartiet fattar frågan medans gammelpartierna motarbetar sina egna experter pga inkompetens.

  Så frågan är vad kännetecknar en bloggbävning i medias ögon?

  Det verkar som att svaret på detta är att det måste vara bloggare med olika politisk hemvist som alla börjar vara upprörda över samma sak och som gör uppror mot sitt eget parti/block.

  Alltså kan det vara värt att titta på vad några bloggare som brukar vara på i upproren, men som inte står på PPs valsedlar, har sysslat med senaste tiden.

  T ex
  http://swartz.typepad.com/texplorer/ (inga inlägg sen 1 Maj)
  http://klamberg.blogspot.com/ (fokuserar på sin egen valkampanj för kommunfullmäktige i Stockholm Stad)

  Lite grupparbete för att kartlägga bloggosfärens fokus just nu kanske vore bra för att lägga en grund för en mer fokuserad insats att sen få igång en bloggbävning som lyfter in PP i media igen.

 19. Du har verkligen rätt. Grodorna är redan kokta. Och vi slukar dem med hull och hår. Dästa och belåtna och liknöjda reagarer vi inte ett skvatt för så skrämmande händelser i vår demokrati, händelser som till och med hotar den.

  Och det är ju inte försat gången. Man tar sig för pannan och vet egentligen inte vad som skulle kunna ”skaka om” människorna så de förstod allvaret.

  Storebror-ser-dig-samhället som inte är det minsta rättssäkert smyger sig på oss, ligger i bakhåll …

  Skatan’s last blog post..Vem vill inte ha lite Kärlek?

 20. Raoul PETE Joacim Parfalk EldRödGul JEDI V Raoul PETE Joacim Parfalk EldRödGul JEDI V

  SVAR NEJ enbart OLYDIGA Äkta ”Frogs” o ”ODJURETS” som ERA NationalSocialist JUDAR Mördat o Blockat bort så ni o era Ronal Reagans Judiska SS Marxister i Piratbyråns Socialism av Killing Filds LILA KuKlux Klan är ju bara SKYDDADE VERKSTAD av SKULLS Totenkopfs av Rick RÅTTAN Falskvinge Carl Serung bajsa på Norrländskor så att ERT VÄRDELÖSA skit av BloodRed Svenne Red CroSS o annat skyddas av SKYLDIGASTE som skapåade IPRED Lagen o VÄRRE FRA Lagar vet ju ALLA UTOM NI som VILL DÖLJA det att ni är VÄRDELÖSA WEGGISAR

 21. […] och prata politik, 98 dagar till val kvar. 98 dagar till val kvar, 98 dagar till val. Kampanja, blogga och prata politik, 97 dagar till val kvar. 97 dagar till val kvar, 97 dagar till val. Kampanja, […]

 22. Lite OT men here goes.

  Jag slänger ut en tanke: Kan det vara ett problem att journalistkåren ofta är medlemmar av journalistförbundet, och journalistförbundet har svårt för PPs upphovsrättspolitik?

  Journalistförbundet försvarar sina medlemmars upphovsrätt mot uppdrags- och arbetsgivarna. Journalisterna kan då hamna i en lojalitetskonflikt mellan sitt fackförbund och åsikter som ligger nära PP.

  Detta skulle inte förklara så mycket av privatlivs- eller rättssäkerhetsdebatten i stort, men kanske exempelvis IPRED-debatten.

  Författarer och författarförbundet har en liknande situation. Författarförbundet var starkt kritiska till vissa företag som skrev avtal med Google books som gynnade förlaget mer än författarna. Författarförbundet använde upphovsrätten som princip för att försvara sina medlemmar mot stora bokförlag och dess ogynnsamma, för författarna, avtal med Google.

  Författare hamnar då också i en intressekonflikt där de kanske håller med PP i frågor om rättssäkerhet och skyddat privatliv. Men de kanske håller med sitt fackförbund i frågor om upphovsrätten som skydd mot starkare parter.

  Ligger det något i detta, och finns det i så fall någon lösning?

  Ursäkta för off topic.

  Rikard’s last blog post..Filterdebatten

 23. Lillemor Lillemor

  Rikard: Man behöver inte gå omvägen över Svenska journalistförbundet alls. *Journalister* är generellt för en stark upphovsrätt, vårt jobb och vår inkomst hänger ju på den. Personligen tror jag att ju mer PP uppfattas som ”gratis är gott”-lobby desto mindre lust får den enskilde journalisten att sätta sig in i integritetsfrågorna på allvar eftersom det kan uppfattas som om PP:s skäl till engagemang är att skydda fildelare från att åka fast.

  Ett problem är de stora kunskapsglappen. Om man inte har satt sig in i frågan,om man inte tror att läsarna/lyssnarna är insatta, så är startsträckan så himla lång. Vart hinner man komma på en debatt/ett reportage i P4? Fyra och en halv minut, eller tre plus tre minuter med låt emellan. Det är den verklighet som era frågor måste klämmas in i. Precis som skolbetygen, kärnkraften etc, men då förmodas publiken ha större förförståelse.

 24. Lillemor; detta är intressant tycker jag. På vilket sätt skulle en förkortning till fem års upphovsrätt påverka t.ex. radio? Det är kanske något fundamentalt jag inte förstår, men just radionyhetsmediet borde knappast påverkas öht av PP’s reformidéer vad gäller upphovsrätten.

  OlofB’s last blog post..Bilder från Hammarkullekarnevalen

 25. Lillemor: Tack för att du deltar i diskussionen. Det är värdefullt. Liksom Olof undrar jag också hur en förkortad ekonomisk skyddstid skulle påverka t ex radio. Jag undrar också varför man inte ifrågasätter det orimliga i att vi, folket, inte äger det material vi betalar för. Det minsta man kunde begära är att saker som produceras av Sveriges Radio och TV är public domain. Bara för att lufta ett par tankar.

  Sen tror jag att du har helt rätt i att många journalister instinktivt försvarar upphovsrätten, men vad säger det om den snudd på heliga opartiskheten? Slutligen tror jag också att man kan hitta en del av förklaringen i ägandeskapen. De stora koncernena består av både nyhetsmedia och underhållningsindustri.

 26. Lisa: Det där att grodkokningen är en faktoid har redan påpekats tidigare i kommentarerna. Något som den nätvana hade kollat innan. ;p

 27. Lillemor Lillemor

  OlofB: jag svarade inte på hur jag ser på upphovsrätten i allmänhet och för radio i synnerhet, utan på Rikards fundering om det finns en lojalitetskonflikt mellan journalisterna och deras fackförbund och ifall det isf resulterar i att PP får sämre mediabevakning. Och nej, det tror jag inte *.

  Integritetsfrågorna är inte en tydlig sakfråga med för- och emotsida, utan en härva av lagar, glidningar, tolkningar och oheliga allianser.

  Jag tror det ligger mycket i Rasmus analys. Vi journalister må ha ambitioner och mål att göra viktig journalistik för medborgarna, men när hastigheten i maskineriet ökar och vi är färre som ska hålla fler bollar i luften – då tar vi tacksamt emot några enkla lyror. Som konflikter. Bloggbävningar. Nattmanglingar med partiordföranden.

  Det är inte lätt för ett nytt parti med liten chans att nå riksdagen att slå sig in på debattarenan och i nyhetsflödet. Det gäller i lika hög grad F! som PP.

  *) off topic – OlofB & Rikard: några tankar om upphovsrätten, om SJF:s deltagande i Kulturskaparna finns på min blogg

 28. Lillemor: Jag håller absolut med om att integritet är ett komplicerat begrepp, som dessutom undflyr en när man försöker definiera den. Det sammelsurium av lagstiftning som påverkat den privata sfären de senaste åren är heller inget man halkar igenom ;)

  Rasmus analys? Fleischer menar du? Har du en länk eller menar du mera allmänt?

  Ska spana in din blogg – men du får gärna utveckla resonemangen kring radiojournalistik+upphovsrättslängd lite mera. Vilken verklig rädsla har egentligen radioproducenter för en moderniserad upphovsrätt? Finns inte risken att upphovsrätten, i sin nuvarande expanderande form, till sist bara spricker som en överfull ballong..? Att inget förtroende finns kvar för den? Är inte PP på så sätt en garant för ett bevarat förtroende för upphovsrätten?

  OlofB’s last blog post..Bilder från Hammarkullekarnevalen

 29. Lillemor Lillemor

  Missade din replik Johnny, mina tankar om public service under CC-licens, och om public service som står starkt gentemot kommersiella media finns på min blogg och i en debattartikel i Medievärlden.

  Sen undrar jag om jag tolkar dig rätt här

  ”Slutligen tror jag också att man kan hitta en del av förklaringen i ägandeskapen. De stora koncernena består av både nyhetsmedia och underhållningsindustri.”

  Menar du att nyhetsredaktionerna skulle avstå från att ta upp integritets- och upphovsrättsfrågor, PP-frågor, för att inte stöta sig med filmindustrin och produktionsbolagen?

  Jag tror inte ett ögonblick att PP:s svårigheter att nå ut i massmedia beror på att journalister/redaktioner, lägger sig för kapitalet, skyr en intressekonflikt eller av nåt annat skäl har bestämt sig för att tysta integritetsdebatten.

  Jag tror att vi journalister dels har svårt att hantera sakfrågan, dels har svårt att hantera ett parti som inte passar formen.

  Det är stor risk att PP liksom F! och SD halkar ur mediefokus på planeringsstadiet. Redaktionerna planerar valbevakningen – vilka partier? De som sitter i riksdag nu? De som har lokal förankring, riksdagskandidater från orten på valbar plats? Opinonsundersökningar och enkäter tar upp samma frågor som förra valet, så blir det enkelt att jämföra förändringar – men här passar PP inte alls inom ramarna.

  Om ni förlorar den grundbevakningen återstår att attrahera nyhetsintresse. Det behövs en krok att hänga upp nyheten på ”i dag läggs förslaget fram”, ”på torget demonstrerar nu”.

  Visst kan det hända att en händelse i rättan tid väcker medieintresse och attraherar röster. Det sägs att det var uppmärksamheten kring säldöden som hjälpte MP in i riksdagen. Men det har tagit många år att verkligen få upp miljöfrågorna på agendan.

 30. […] är upplösta vid det här laget. Det skulle i alla fall kunna förklara varför svenska folket är så förbannat liknöjt inför att bli påsatta bakifrån med en kall strumpa gröt om och om igen, och igen, och igen, och […]

 31. Rasmus (flowerboy) Rasmus (flowerboy)

  Kunskapsglappen som Lillemor nämner är en intressant aspekt. Det finns två möjligheter här:

  1. Kunskapsglappen exister hos läsarna/lyssnarna och då blir det ännu viktigare med en dramaturgisk effekt som väcker mediakonsumentens nyfikenhet. Annars hjälper det inte med mediatäckning i alla fall. Så i princip gör journalisterna gör rätt som prioriterar ner frågorna.

  2. Kunskapsglappen existera inte hos mediakonsumenterna därför att frågorna har aktualiserats så pass många gånger de senaste åren att de redan har koll. Däremot existerar kunskapsglappen som en felaktig omvärldsbild hos journalisterna som därför inte bryr sig om att rapportera fast det finns många som faktiskt följer dessa frågeställningar.

  Personligen tror jag det är 2:an som gäller. Det finns en faslig massa människor i Sverige som fortfarande minns debatterna om samkörning av dataregister på sjuttiotalet. Den debatten resulterade i att Datainspektionen skapades och lagar om registrering och tillståndsgivning för personregister i syfte att skydda den personliga integriteten.

  Om man t ex började prata om FRA-lagen, IPRED, Datalagringsdirektivet m.m. som att myndigheter och storföretag har getts rätt till mycket omfattande samkörningar av dataregister, och att de kan tvinga sig till rätten att samköra mot andras personregister, så skulle man mycket snabbt kunna nå fram med debatten till de flesta som är födda före 1960 och även en hel del 60-talister.

  Det finns också en mycket stor del väljare i åldern 70+, dvs födda före 1940, som röstar på S av gammal vana och som blir fruktansvärt upprörda när man enkelt förklarar hur dessa lagar kan användas av staten och storföretagen för att förfölja fackliga- och politiska aktivister, stoppa den fria politiska debatten och vrida klocka tillbaka till 1700-talet vad gäller rätten till folkbildning genom fria bibiliotek. Standardsvaret från gammelsossar är ett mycket upprört ”men fattar de (dagens politiker oavsett färg) inte att folket kommer att bränna Rosenbad om de håller på så här?”

  Likaså finns det en massa gammelmoderater som fullständigt går i taket när man beskriver hur rättssamhället sätts ur spel av de olika domstolsutslagen kring thePirateBay och IPRED samt hur FRA-lagen, Datalagringsdirektivet m.m. utökar statens befogenheter och skapar grund för skönsmässiga åtal om terroristbrott m.m. och i praktiken kan vända på bevisbördan på ett sätt som är ännu värre än de skatterättsliga förändringar som Sossarna drev igenom på 70-talet. Men man kan liksom inte kalla det ”oskuldspresumptionen” utan måste prata om ”omvänd bevisordning” annars fattar de inte vad man pratar om.

  För både Sossar och Moderater i gamlingsgenerationerna är det som den förra S regeringen (och Mona/Bodström nu) och den M ledda alliansen gjort i klass med högförräderi från den egna partiledningen. Och nämner man sen att Piratpartiet är en allians av vänster och högermänniskor som gått ihop för att sätta stopp för vansinnet, ja då har man fixat en röst på PP.

  Den journalist som sätter igång och gör en större reportageserie i TV eller någon av rikstidningarna där man kopplar ihop dagens integritetsdebatt med 70-talets integritets och rättssäkerhetsdebatter kommer att kunna förändra det politiska landskapet och fälla flera partiledningar mitt i valrörelsen. Både S och M kan förlora en tredjedel av sina väljare över en natt till PP av en sån reportageserie. Det är stora journalistpriset direkt.

 32. Rasmus (flowerboy) Rasmus (flowerboy)

  @OlofB

  Lillemor hänvisade till min kommentar ovan (nr 20)

  Och nej, jag är inte Rasmus Fleischer. Jag är bara en helt vanlig ägare av en varumärkesbyrå och ägnar mina dagar åt att att analysera och skapa kommunikationsstrategier,

 33. Lillemor, tack för att du svarar som journalist! Jag uppskattar ditt bidrag och läser med stort intresse din blogg och då särskilt inläggen om Kulturskaparna.

  Angående upphovsrätten för journalister, så är det säkert så som du säger att ni är för en stark sådan oavsett vad ert förbund tycker i frågan.

  Men det är ju inte ointressant att titta på hur SJF har beskrivit situationen, inte minst i skuggan av fildelningsdebatten. De beskriver ju problemet med en svag upphovsrätt som att tidningarna och redaktionerna är de som profiterar på era verk om upphovsrätten är för svag. Och kanske inte just fildelare. Så här kan det låta:

  SJF: Mediemångfalden och ytterst demokratin hotas om vi inte får behålla hela upphovsrätten

  Tidningsutgivarna: -Får vi inte fritt disponera våra anställdas material dör kvalitetsjournalistiken. Då riskeras mediemångfalden, tidningsdöd hotar. Med tidningsdöd hotas demokratin.

  Man får nästan uppfattningen att eftersom SJF hävdar en stark upphovsrätt för att värja sig mot TU, så måste TU ju vara för en försvagad upphovsrätt. Det känns ju lite förenklat men visst verkar det som om upphovsrätten bara är viktig för företagen när just deras ekonomiska intressen är hotade.

  Håller du med om att (vurmen för) upphovsrätten för journalister, i den ekonomiska delen, har sin grund främst i fackliga eller avtalsrättsliga frågor gentemot den starkare parten (arbetsgivaren)? Den ideella delen känns inte relevant att diskutera här och nu eftersom piratpartiet inte vill förändra den.

  Bortsett från det, kan du komma på något alternativ till den ekonomiska upphovsrätten, som skulle skydda er journalister mot oskäliga avtal med arbetsgivaren vad gäller användandet av ert material?

  Det är väl skillnad på de journalister som har månadslön och de som frilansar kan jag tänka. För programmerare så är det inte ovanligt med avtal som stipulerar att all kod som skrivs i jobbet får en upphovsrätt som tillfaller arbetsgivaren. Om det är bra eller dåligt kan diskuteras naturligtvis. Hur är det med journalister? Hur skiljer sig radio från textmedia?

  Många frågor blir det. I stället för att försöka övertyga dig om att den ekonomiska skyddstiden ska sänkas drastiskt och att det inte är några problem för dig, vill jag i stället försöka förstå dina argument för status quo. Argumenterar du ens för status quo? Jag vill också höra om du har några idéer på hur man skulle kunna åstadkomma samma villkor eller skydd som ni upplever upphovsrätten ger er idag, med ett annat system. Om du har lust att dela med dig av de tankarna förstås :)

  Jag har en känsla av att det är skillnad på upphovsrätt och upphovsrätt och att det inte alltid är klokt att politiskt behandla dem i klump som en enda rätt. Journalisters verklighet skiljer sig naturligtvis mycket från andra gruppers, så som programmerare, musiker/tonsättare, författare, fotografer och regissörer etc. Kanske måste då lagstiftningen se annorlunda ut vad gäller upphovsrätt för olika fall, och då mer annorlunda än idag. Kul om du har tid att svara!

  Rikard’s last blog post..Filterdebatten

 34. Lillemor: Jag tror att jag kanske tolkade dig fel från början. Jag fick för mig att du resonerade som att journalister har ett egenintresse i upphovsrätten och därför inte är så pigga på att framställa oss i positiv dager. Utifrån det spekulerade jag vidare på att det egenintresset i så fall också finns, och är starkare, hos ägarna.

  Hur som helst så har vi ett journalistiskt problem idag, och som stående utanför är det lätt att bli både fartblind och konspiratorisk. Du erbjuder en del bra förklaringar till problematiken och jag tror dig. Allting förklaras förstås inte med konspirationer. :)

  Apropå samägandet av underhållningsindustri och nyhetsmedia så upplever jag ibland att de samhällskritiska rösterna oftare kommer fram på underhållningssidan, i form av böcker och film, medan nyhetsmedia allt mer bara kommit att handla om underhållning. Sälj, sälj, sälj! Sex säljer och kändisar säljer, alltså handlar nyheterna allt mer om sex och kändisar.

  Men för att sammanfatta: Media har sina problem i säljkrav, minskade resurser, etcetera. Vi har våra problem i att vi inte passar in i mallen och saknar erfarenhet av hur man attraherar medierna. Är det en korrekt sammanfattning?

  En fråga till förresten: Om nu resurserna krymper och allt färre ska göra allt mer (en genomgående trend i samhället, tycks det), varför denna enorma bevakning på kronprinsessans bröllop? Jag upplever att medias satsning här inte alls matchar medborgarnas intresse i ämnet. Förekommer det kapprustningar mellan medierna kring stora händelser, eller vad är det som händer? För media verkar klart mer upprymt av bröllopet än gemene man, det är min uppfattning utifrån stickprover på arbetskollegor, släkt och vänner.

 35. Rasmus/flowerboy: Grymma kommentarer från dig med! Jag iggade dig inte tidigare, jag kom bara inte på nåt smart att svara med. Och Rikard, samma sak. Tillsammans med Lillemor har ni fått igång en riktigt intressant och konstruktiv diskussion som leder till ökat samförstånd och att alla inblandade får lite mer kunskap.

  Jag kan inte riktigt beskriva hur glad när sånt händer. När insiktsfulla och smarta människor startar en bra diskussion utifrån något jag skrivit. Skitsamma om det blir off topic med tiden, kör hårt! <3

 36. Vi pratar väl förresten om två olika saker här också? Det ena är vårt, Piratpartiets, problem att synas i media. Och även om det är frustrerande och man ibland känner sig ignorerad så är det hård konkurrens under ett valår och till stor del upp till oss att hitta sätt att synas. Jag tycker i och för sig att vi försöker i stort sett hela tiden och att vi numera leverera bredband till The Pirate Bay kan jag tycka borde ha givit mer, men ok.

  Det andra är medias underlåtenhet att rapportera om saker som faktiskt händer. Det är _det_ som gör mig förbannad på riktigt. Man kan göra en stor grej av den ena politikerns väska eller att den andra inte betalat sin tv-licens, men att den tredje verkar vara dum på riktigt och är fullständigt inkompetent för sitt jobb då?

 37. Johnny,
  jag tänker så här; ja, egenintresset om upphovsrätten finns hos journalisterna, dock inte i så stor grad att man inte kan klara att bevaka ett parti som vill förändra upphovsrätten. Min personliga uppfattning är att ingen av oss egentligen är objektiv i just någon fråga. Vi har alla intryck av de erfarenheter vi levt och hört om, vi har antipatier och sympatier, förutfattade meningar och är lika subjektiva som folk är mest, om än vi är journalister. Däremot ska vi alla klara att göra ett professionellt jobb, låta alla röster höras, visa på för och emot osv. Det är ju självklart.

  Lika självklart är det väl så med alla yrken som innebär kreativt arbete med huvudet att vi jobbar bäst när vi arbetar på lust, när vi brinner för en sak, eller åtminstone tänder till inför debatten vi ska leda. Det gör man också när man väl sätter sig in i frågan. Det gör man nästan alltid, även om det handlar om nåt (ursäkta skogsägare i länet) så urtråkigt som skogsskötselmetoder. Det är här jag menar att PP har ett problem med integritetsfrågorna. Det tar lite tid att sätta sig in i dem.

  Om jag är riktigt krass, så en dag när jag är nyhetsredaktör får en person som ringer och föreslår ett nyhetstips inte många minuter på sig att tända mitt intresse, och tända det så mycket att jag släpper min planering och sätter en reporter att göra det jobbet istället för att göra nåt om senaste skolnedläggningen. Sen måste jag i min tur kunna tända reportern så att den går igång på att göra jobbet. Om vi bygger ut historien till att inte bara bli ett nyhetsinslag på totalt 2 minuter utan något mer måste jag och reportern också tända programproducenten på att det är relevant och viktigt med ett reportage om detta i eftermiddag – eller tända även programledaren för att hålla debatten.

  Det är klart att etablerade partier och lobbyorganisationer med erfarenhet vet hur de ska sälja in en nyhet, en story, till oss. Jag kan inte ge er ett recept, bara rådet att tänka på vilken publik ni riktar er till. Förpacka budskapet så att redaktör/reporter tänder till, och så att Agda i stugan också begriper frågan. På riksarenan behövs stora gester för att synas, på lokalplanet kan ni slåss med lokala röster, nära väljarna, gräsrotsengagemang.

  Sen tror jag att du och jag tittar och lyssnar på olika nyheter. Visst finns sex och kändisar i nyheterna – men det finns så mycket annat. Kolla på lokala medierna, vilka frågor lyfts fram där? Riksdagsledamöter väljs i en geografisk valkrets, det är självklart för media att den lokala riksdagskandidaten har ett visst nyhetsintresse.

  Nu är det nog bäst att jag inte säger mer för att inte bli anklagad för att medieträna er ;) Samma råd skulle jag förresten ge F! och andra nya partier eller organisationer.

  Förresten, jag kan inte förklara massmedias prinsesskramande. Jag är lika frågande som du, och jag känner heller ingen som har ett intresse som tillnärmelsevis matchar mediebevakningen. 2300 journalister som jobbar med bröllopet? Obegripligt. Å andra sidan fattar jag heller inte hur fotbolls-VM kan vara så himla viktigt…

  Rikard,
  jag ska försöka ta mig tid att skriva nåt om upphovsrätten senare

  Lillemor’s last blog post..Reblogg: En nationaldag att fira

 38. Johnny,

  glömde ju. Jo, (eventuell) inkompetens är förbannat svårt att rapportera om, oavsett det handlar om ministrar eller en lokal socialchef. Det borde vara öppet mål när nån gör nåt dumt, men mediedramaturgin fungerar inte riktigt så. Går media hårt åt nån uppstår en rekyleffekt där publikens sympatier hamnar hos den kritiserade. Kanske var det därför förslaget om strafföreläggande inte fick mer uppmärksamhet när Ask redan fått försvara sig om de gredelina kuverten. Kanske.

  Lillemor’s last blog post..Reblogg: En nationaldag att fira

 39. Lillemor: Återigen, stort tack för dina förklaringar och din öppna attityd. Det här samtalet har fått en egen hyllningspost nu. :)

  Beträffande vad jag läser för media så är det nästan uteslutande riksmedia, därför att de saker som intresserar mig ligger på en nationell nivå. Men det betyder såklart inte att det inte skrivs om det i lokala medier, men hur sjutton vet man det? Hur veta vilken lokaltidning som skriver om vilken fråga vilken dag? Att försöka scanna av det blir ett evighetsgöra.

  Men kanske är det häri vårt problem ligger. Vi är medborgare av internet och jagar nationella och internationella frågor, och kanske går vi och lokalmedierna helt enkelt förbi varandra på grund av det. Det här är alltså inte direkt nya tankar. Jag funderade mycket kring det under tiden jag var medieansvarig, men då tappade jag förmågan att sätta mig och skriva ner dem istället. Vi har pratat en del internt om det, vi har jobbat lite på lokala mediastrategier och vi blir bättre på det, men det är lätt att falla tillbaka i gamla mönster också. Som för alla människor.

  Jag undrar om det också finns en annan konflikt här, mellan gamla och nya medier. Hastigheten i informationsspridning via nätet kontra den inneboende ”trögheten” som finns i traditionella medier. Förutom faktakoll så ska ni ha möten om vad som ska bevakas och hur mycket utrymme det ena och andra får ta och det ena med det tredje. Online kläcker man en idé och på sin höjd testar man den på ett par andra som säger ”gört!” och sen är det igång. Jag förstår ju såklart varför traditionella medier arbetar som de gör, men för att överleva i framtiden måste också de agera allt snabbare. Kanske rent av på bekostnad av en och annan faktakoll.

  Och beträffande Asken och inkompetens. Okej, jag förstår vad du säger. Man anklagar inte någon för inkompetens hur som helst. Men det hindrar väl inte att man rapporterar om vad landets justitieminister föreslår?

 40. Fiery Spirited Fiery Spirited

  Mycket intressant diskussion. Jag tror också att de flesta journalister inte gör ett medvetet val att undertrycka PP och PPs frågor utan att våra frågor egentligen aldrig kommer upp till verklig prövning. Man kommer alltid fram till att andra saker har högre nyhetsvärde och avdelar ingen journalist som får sätta sig och kontakta statsvetare och experter för att höra om PP kommit med en nyhet eller bara same-old.

  Om jag spinner vidare på min analys om att ligga under radarn så tror jag en viktig komponent att inse är att prasselmedia når en liten del av befolkningen och att den minskar. Tidningarnas verkliga problem är inte upphovsrätt utan att på tok för få personer läser tidningarna. Tv-mediet når fler personer, men de journalistiska ambitionerna där har i mitt tycke monterats ned till långt under rimlighetsnivå. Typ som om det är viktigare att man uppfinner Expedition Robinson än att det finns nog med journalister så att man kan utvärdera nyhetsflödet. Givetvis är det hela ett race mot botten eftersom färre och färre bryr sig när kvaliteten minskar.

  Det viktiga är dock att dela handlar om självförstärkande loopar. När SD fått tillräckligt höga opinionsnyheter blev de genom det nyhetsvärdiga och får mediagenomslag och börjar klättra mot tillräckligt höga siffror för att komma in.

  Samma sak hände tidigare i flyktingfrågan där media inte fann frågan alls intessant förrän kyrkorna organiserat sig i påskupproret och krävt förbättringar för de apatiska barnen.

  FRA är i synnerhet intressant eftersom vi där genom Blogbävningen fick en bred uppslutning mot dårskapen, men att politikerna under vägen lyckades finta bort media att tro att man nu gjort FRA rättsäkert vilket gjorde att frågan dog. Visst var det en blogbävning även när man släpade in det sminkade liket i form av FRA 2.0. Tyvärr hade dock andra frågor seglat upp som högre prioriterade för media så vi låg under radarn och vårt motstånd ansågs inte som nyhet längre trots att fakta på marken inte ändrats.

  Det positiva med analysen om självförstärkande loopar och att ligga under radarn eller i blickfånget är det faktiskt finns möjligheter att påverka. Det finns en klar tröskeleffekt som om man kan knäcka den plötsligt ger jätte stort genomslag. Ett PP som paketerar sitt budskap på sådant vis att journalisterna förstår sprängkraften i budskapet kan mycket väl på kort tid gå från noll täckning till att storebrors-politikerna jagas av mediadrev. Svårigheten är att uppnå tillräckligt opinionstryck för att media ska värdera PP som nyhetsvärdigt…

 41. Johnny,

  du behöver inte tacka för att jag deltar, och kan uppföra mig i ett kommentarsfält ;)

  Med all respekt för att PP fokuserar på nationella och internationella frågor, men jag tycker att ni gör ett misstag om ni förbiser lokala media. Riksdagsvalet är en lokal angelägenhet eftersom mandaten räknas utifrån geografisk valkrets. Om du blir vald representerar du PP-väljare i Södertälje med omnejd, valkrets Stockholms län med 42 ledamöter (eller är det Södermanlands län?). Riksdagsledamöter/-kandidater är intressanta i lokala tidningar, radio och tv – och når faktiskt ut till rätt många.

  Ta Södertälje som exempel; LT når ut till en dryg tredjedel av hushållen, vilket är mer än vad DN, AB och EXP gör tillsammans enligt , underskatta heller inte räckvidden på Mitt i-tidningarna. Stockholmsområdet är annars speciellt med stora draken DN och med många kommersiella radiokanaler. I landet är SR P4 är förstås den största radiokanalen, och når ensam fler lyssnare än alla kommersiella kanaler tillsammans enligt senaste mätningen.

  Jag tror förresten att skillnaden i hastighet mellan nya och gamla medier är mindre än du tror. Radion har ju en lång tradition av att rapportera omedelbart, i FM-nätet, och det fortsätter vi med på internet. Visst har vi programtablåer att ta hänsyn till, och visst bokar vi in en grund av valbevakning månader i förväg- men det finns i princip alltid luckor för tillräckligt intressanta ämnen att slå sig in. Utom vid fotbolls-VM och prinsessbröllop. Vet jag om debattämnet före morgonmötet 8.45 då dagens jobb läggs ut kan ni vara i luften tio över tre. Jag tror faktiskt inte att vi behöver offra i faktakoll heller.

  Sen är det som du säger omöjligt för en medieansvarig att gå igenom hela landets lokala medier. Men det räcker ju om en eller en handfull personer i varje län är intresserade mediekonsumenter. Läser en morgontidning eller två, kollar SR P4, SVT lokala nyheter och lokala TV 4. Om ni vill ha koll på vad som rapporteras om PP och för PP intressanta frågor, eller lära er vilka frågor som tas upp och hur.

  Jag tror förresten att det ligger mycket i Fiery Spiriteds tankar om att hamna under radarn och om självförstärkande loopar. Som du märker tror jag dock inte att det är på tok för få som läser tidningen. I Västerbotten där jag bor når lokaltidningarna 3 av 4 hushåll.

  Lillemor’s last blog post..Reblogg: En nationaldag att fira

 42. Oj, det där blev ju inte så bra…

  Ta Södertälje som exempel; LT når ut till en dryg tredjedel av hushållen, vilket är mer än vad DN, AB och EXP gör tillsammans enligt dagspress.se, underskatta heller inte räckvidden på Mitt i-tidningarna. Stockholmsområdet är annars speciellt med stora draken DN och med många kommersiella radiokanaler. I landet är SR P4 är förstås den största radiokanalen, och når ensam fler lyssnare än alla kommersiella kanaler tillsammans enligt senaste mätningen.

  Hoppas detta blev bättre

  Lillemor’s last blog post..Reblogg: En nationaldag att fira

 43. Tre poster efter varann är inte så lite spamvarning…

  men jag ville bara tipsa om en journalist som faktiskt skriver om en del av det vi pratar om

  Läs! Anders R Olsson i Expressen om öppenhet och integritet, om hur vi förlorar mer och mer av våra friheter, och om hur justitieministern tummar på sanningen

  Så riskerar Sverige att ruttna inifrån

  Lillemor’s last blog post..Reblogg: En nationaldag att fira

 44. steelneck steelneck

  System Justification Theopy. Människor har en mental förmåga till justifikation och rationalisering av det sociala, ekonomiska, politiska och kulturella system de lever och är uppväxta under. Journalister är inga mänskliga undantag, snarare tvärt om eftersom de ofta tillhör ett samhällskikt ett snäpp ovanför medelsveson. Mycke new och doublespeak kommer från detta som redan platons grottliknelse berör och skickliga politiska strateger är mycket medvetna om detta.

 45. Jag tror att en bra väg att gå kan vara att försöka utbilda folk om manipulationstekniker. Att man på så sätt kan leda folk till piratpartiet utan att nämna piratpolitik, och därmed förbigå de stigman som piratpartiets namn för med sig.

  Den här paddan är till för att formulera ett flygblad med detta syfte:
  http://piratepad.net/se-igenom-manipulationen

 46. […] fallet med Thomas Bodström visar är dock risken stor för en negativ utveckling. Tecknen i Sveriges juridiska/politiska klimat finns redan. Även vi som misstycker med den politik Bodström förde under sin tid som […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: