Skip to content

Konstruktiva samtal

Jag blir glad och lite stolt när något jag har skrivit ger upphov till bra och konstruktiva diskussioner. Det är återigen bara att konstatera att en stor del av grejen med bloggosfären är kommentarerna och samtalet i stort. Jag tror att det är det här som går många förbi när de försöker analysera sociala medier. De jämför med det redan etablerade, de gamla megafonmedierna, och konstaterar att det inte finns en bunt bloggar med samma besöksstatistik som gammelmedia, och inte med samma genomslagskraft, och därför är det inte sant att de nya medierna har något inflytande.

Men det blir lite som att jämföra hästkraft med elektricitet och konstatera att el inte är en livskamrat som buffar vänligt på en med mulen när man känner sig vissen (man kan förvisso få sig en rejäl kyss av elektriciteten också) och inte produceras det något gödsel heller. Det handlar om olika egenskaper, helt enkelt.Man jämför en produkt med en plattform. Man kan således göra precis hur många undersökningar man vill och helt korrekt konstatera att bloggarna inte kommer upp i samma genomslagskraft som tidningarna. Det är emellertid ointressant, så länge man envisas med att jämföra den enskilda bloggen mot den enskilda tidningen, på tidningens villkor.

Vad som däremot är intressant är skillnaden i tonfall, inte minst i den efterföljande diskussionen. Därför att där tidningsartiklar är sakliga och har krav på sig att vara faktamässigt korrekta, kan bloggarna tillåta sig att vara mer personliga i sitt uttryck och lägga ut tankefragment som inbjuder till samtal och grupparbete, snarare än att bara informera. Det betyder naturligtvis inte att alla bloggar är en grogrund för konstruktiva samtal, bara att de kan tillåta sig att vara det.

Tidigt igår morse skrev jag en bloggpost som skällde lite på gammelmedias prioriteringar, och ur mitt perspektiv handlar det såklart om de frågor vi i Piratpartiet vill diskutera och som vi allt som oftast anser förtigs. In kom så journalisten Lillemor, min partikollega Rikard och en Rasmus som enligt egen utsago är… kommunikationsstrateg? Kan det vara en korrekt benämning? Och en signatur Fiery Spirited, som jag inte har en aning om vad det är för filur, och flera andra. Hur som helst uppstod raskt ett konstruktivt samtal, utan uppskruvat tonläge, utan det vanliga revirpisseriet och prestigetänket. Samtalet får betecknas som pågående, och kanske kommer det också att leda till ökad förståelse och kunskap på alla sidor. Lillemor pratar i alla fall lite om kunskapsglapp kring ”våra” frågor, och jag är den förste att medge att vi har mycket att lära kring hur media arbetar och tänker, och hur vi kan förhålla oss till det så att våra intressen sammanfaller.

Jag tycker att det är den här sidan av bloggosfären som gör den så häftig, och jag tror också att det är den sidan som många missar. Samförstånd syns liksom inte i graferna.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inMediaPiratSociala medier

4 Comments

 1. Rasmus (flowerboy) Rasmus (flowerboy)

  @Johnny

  Håller med om att det är detta som gör bloggosfären så häftig. Nån postar en intressant fråga och plötsligt har det blivit ett adhoc-skapat forskningsseminarie i kommentartrådarna.

  Kommunikationsstrateg är helt korrekt. Vår byrå heter Äktafejk och du hittar den här http://www.aktafejk.se (Vi jobbar rätt hårt just nu med att bygga klart en ny sajt åt oss själva baserad på WordPress som ska bli mer pedagogisk och lättare att posta löpande info i. Lansering till midsommar, hoppas vi…)

 2. Det jag gillar med dessa samtal på nätet är att man får kontakt med folk som inte håller med, eller presenterar en annorlunda syn på det man själv skriver om eller tänker.

  Så som Lillemor, som ju i egenskap av journalist vet oändligt mycket mer om den verkligheten än jag. Det tvingar mig att tänka och jag lär mig nya perspektiv och en hel del om mitt eget sätt att tänka.

  I samtalet sker förståelsen och därifrån uppstår nya tankar och idéer. Det är det som är så stort med de interaktiva kanalerna som internet erbjuder. Aldrig att jag fått svar eller mothugg direkt på funderingar i en nedkopplad värld. I like it.

  Vi är nog bara i början ännu och har säkert inte förstått exakt vart vi är på väg. Men det kan leda till något stort om vi förvaltar det väl.

  Hur når vi de som väljer att tala om näthat och problem när internet förs på tal? Hur inleder vi samtal med dem?

  Rikard’s last blog post..Filterdebatten

 3. […] Samtal är grejen för mig, debatter är jag egentligen värdelös på. Särskilt när det idag anses vara okej att recensera någons karaktär — påhitt är till och med accepterat vad det verkar. Det blir lite för mycket tävling och som jag ser det kan  ingen “vinna i åsikter” — eller oförskämdheter som det ibland utmynnar i. […]

 4. ”Man kan således göra precis hur många undersökningar man vill och helt korrekt konstatera att bloggarna inte kommer upp i samma genomslagskraft som tidningarna. Det är emellertid ointressant, så länge man envisas med att jämföra den enskilda bloggen mot den enskilda tidningen, på tidningens villkor.”

  Bloggosfären har dock en mycket stor potential, och jag gissar att gammelmedierna kommer låta sina medarbetare bli ”bloggstjärnor” för att hålla uppstickarna kort. Om nu någon privatbloggare lyckas erövra en position som allmänt känd åsiktsmaskin, jämförbar med en tidnings ledarsida, kan vi nog förvänta oss att gammelmedierna ”köper upp” denne för att återställa ordningen.

  Med detta sagt får vi vara tacksamma för att bloggosfären fortfarande slår i underläge mot gammelmedierna eftersom det ändå är ett tecken på bloggosfärens oberoende.

  Peter Harold’s last blog post..Ute ur bunkern…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: