Skip to content

Veckans plattnacke v. 23

Smålandspostens Marcus Svensson vinner det ärofyllda priset för den här fantastiskt insiktsfulla artikeln.

Mackan menar att bloggosfären består av trams, och grundar det på vad han har funnit vara de mest sökta orden i bloggosfären den senaste veckan. Jag antar att han har använt bloggportalen som verktyg till det. Nå, med samma logik kan förklaras att hela internetet består av trams.

Det är lite lustigt att Marcus Svenssons artikel dyker upp just nu när irritationen mot gammelmedia är högre än någonsin. Detta för att gammelmedia ägnar sig åt, ja trams. Det är nämligen inte bloggosfären som skriver om nakenchocker, Charlotte Perelli, celluliter och Allsång på Skansen. Men det är ju också så att gammelmedia konsekvent vill framhålla att bloggosfären består av rosabloggare och ”dagböcker på nätet”. Förmodligen i något desperat försök att få sig själv att framstå som något seriösare.

Om Mackan istället hade tagit en titt på vad bloggare skriver om istället för vad folk i allmänhet söker på så hade han fått en annan bild av bloggosfären. Det är nämligen en milsvid skillnad. Det är också så att även om Blondinbella och Linda Rosing har många besökare så betyder det inte att de har någon direkt tyngd. I en interaktiv värld som bloggosfären gäller, till skillnad från gammelmedia som mestadels ägnar sig åt envägskommunikation, att inlänkar och pingbacks säger mer än regelrätt besöksstatistik. Däremot gäller samma grundregel här som i gammelmedia: Sex säljer. Vill man ha hög besöksstatistik ska man givetvis skriva om snaskiga saker.

Men som om det inte vore nog hade Svensson för säkerhets skull också skrivit om FRA-förslaget för att verkligen säkra veckans seger. Jag ids inte ens gå in på den artikeln, men det här sammanfattar det hela ganska bra:

Många har protesterat mot förslaget, och menar att den personliga integriteten är hotad.

Det är en naiv inställning. Inte minst mot bakgrund av att övervakningen av nätet redan i dag är omfattande. Tänk bara på all eterburen kommunikation, som mobil trådlös telefoni och internetuppkoppling.

Och sen:

Här är urval av de avgränsningar och integritetsskydd som följer med propositionen:

Signalspaning får endast avse utländska förhållanden.

Det är inte tillåtet att lagra kommunikation för framtida behov.

Uppgifter om en enskild ska omgående förstöras om de saknar betydelse för verksamheten.

Vem är naiv?

Marcus vinner ett besök på en portal som säger mer om bloggosfären än bloggportalen: Knuff. Inte för att jag tror att det kommer att förändra hans syn på bloggosfären. Den har nämligen funnits där hela tiden, men Mackan väljer hellre att lita till sina egna fördomar. Det kommer han förmodligen att fortsätta med.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inMediaPlattnackar

24 Comments

 1. Du har ju missat den bästa av alla hans inlägg, där han till och med hänvisar till Karl Popper. Who knew, liksom. Expressen, Popper och FRA. Det eminenta citatet, som visar på hur insatt han är i frågan:

  Vill den liberala ledarredaktionen på Expressen avhända Sverige möjligheten att stoppa terrorister och grovt kriminella element?

  Ingen vid sina sinnens fulla skulle ju svara JA på den frågan. Men när har det bevisats att FRA-lagen kommer att vara effektiv mot dessa ”element”? Han är ett troll. No more, no less.

  buddy jesus’s last blog post..FRA-övervakningen:Myten om det globala terrorhotet

 2. Så sant så sant. Egentligen borde jag inte mata trollet…

 3. Jenny Jenny

  Karln har inte alla tomtar hemma… Undrar vem som är naiv- han som inte kan läsa innantill och förstå vad lagen i praktiken innebär, eller rösterna på Internet som starkt ifrågasätter lagen…

 4. Självklart har Svensson rätt. Han representerar ju gammelmedia. Vi är bara ointressanta ordbajsare och foliehattar. ;)

 5. Jonas Nyman Jonas Nyman

  Jösses… påminner om han…. O’Brian i 1984…
  En plusbratänkare!

  naiv… tja, om motsatsen är foliehatt ska jag bära den med stolhet!

 6. […] Anders Wallner, Mia is a geek, Den Liberala Misantropen, Trottens Betraktelser, Gubben vid Rämen, Enligt min Humla, Stationsvakt, Tantrablog, Törnebohms, ProjO, Kristina af Knusselbo, Cattis blogg, Magnus […]

 7. Rikard Rikard

  Du glömde kolla Mackans egen seriösa publikation.

  Topp 3 mest lästa på smp.se:

  Mest läst på smp.se senaste dygnet

  * Nöje [Uppdaterad i dag 10:08] Charlotte Perrelli separerar

  * Växjö [Uppdaterad i går 14:01] Stabilt tillstånd för flicka efter lördagens krock

  * Växjö [Uppdaterad i dag 12:24] Fontän på Stortorget i Växjö

  Charlott Perelli separerar. Jag säger bara ”det journalistiska hantverket”.

 8. *S* Ja jag missade det. Tack för tillrättavisandet Rikard. :)

 9. […] mer hos Magnus Andersson, Mina Moderata Karameller, Mia is a geek, Kristina af knusselbo, projO, Enligt Min Humla, Anna Troberg, Frihet Fildelning och Feminism, Cynism, Basic Personligt, Rick Falkvinge, Oscar […]

 10. […] Basic Personligt, Törneboms, Erik Laakso, Peace Love and Capitalism, Anders Wallner, Stationsvakt, Enligt Min Humla, Bloggen Bent, Tantrablog, Projo, Caught in the act, Mina moderat karameller, Federley, Eva Lena, […]

 11. […] skriver: Vad bloggosfären egentligen handlar om Veckans plattnacke 7 dagar kvar tills regeringen sviker svenska folket Enfalddigt om bloggosfären Enfaldigt om […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: