Skip to content

För fin för Facebook

Jag fimpade Facebook. Jag har förmodligen missat poängen helt. deep|ed skriver att:

Man kan lugnt säga att det finns tre grupper av svenskar just nu:

1. De som redan gått med i Facebook
2. De som inte vet vad Facebook är
3. De som är för fina för Facebook

Jag är nog för fin. Ärligt talat så förstår jag inte hysterin. Det är ett community. Jag behöver det inte. Bloggosfären och IM-tjänster täcker mina behov och jag insåg att Facebook gjorde mig irriterad för att jag inte förstod det och för att jag fick mail om att nu har Pelle gjort det och Kalle det och jag måste logga in för att få veta vad det var. Så jag deaktiverade mitt konto. Faktiskt var det skönt.

För övrigt känner jag mig rastlös, understimulerad och låst. Jag vill göra nåt vettigt. Jag vill se nåt annat än mina väggar, Internet och Södertälje. Var på väg till Örebro för att hälsa på en vän, men det sket sig. Får bli en annan gång.

Och jag har en massa idéer att skriva, men jag får dem inte på pränt. Det känns som att saker bara blir halvdana eller lämnade ogjorda.

Domänen scriptorium.se ska dock flyttas inom kort. Nytt webhotell finns och så snart det är fixat kommer det att gå betydligt lättare att läsa och kommentera här. Att en tjänst kan fungera så dåligt som den vi betalar för idag är pinsamt.

Den här posten är förmodligen pinsamt ointressant också. Jag kan inte vara bäst jämt.


Andra bloggar om: , ,

Published inÖvrigt

54 Comments

 1. Det var väl ett bra inlägg.
  Jag tycker samma sak om Facebook. Är också för fin. :)
  Så nu kan jag hänvisa till ditt inlägg i stället för att skriva ett eget. Tack!

 2. Neny Neny

  Personligen tror jag facebook fungerar för dem som gillar att stå i fokus, att se och synas överallt. Jag själv gör det inte. Visst, det var lite småroligt att gå med och få kontakt med en gammal klasskamrat som jag inte pratat med på tio år, men det var nog också det enda bra. När man väl fått kontakt behöver man ju inte vara aktiv längre… ;-)
  Att få orden i huvudet att bli till ord på papper kan vara svårt ibland. Rekommenderar långa sköna skogspromenader, så brukar jag få igång min inspiration till saker, om så bara för en rolig maträtt. Lycka till med ”komma-utanför-dörren”. :)

 3. Oh, skönt. Då vet jag varför jag heller aldrig har fattat vad man ska på Facebook at göra. Jag är nog också för fin. ;-)

  Inte bäst jämt? Men tillräckligt ofta för att det alltid är värt att titta förbi här. :-)

 4. Föredrar nog också att vara bland det fina folket som står utanför Facebook. Hyser stort medlidande till din tillfälliga låsning. Det går över. Det finns en ständig uppsjö med plattnackar i denna värld som skapar inspiration…

  Och grattis om du hittar ett web-hotell med lite smidigare funktion avseende ramen kommentarsfältet än det nuvarande!

 5. Peter: Kommentarsfältet har inget med webhotellet att göra. Det är, såvitt jag kan se, en kombination av att du (antar jag) använder IE (som inte kan tolka kod vettigt) och har en liten fönsterstorlek/låg upplösning. Om jag startar IE och minskar ner mitt fönster till en fånig nivå kan jag återskapa problemet.

  Jag kan möjligen försöka tweaka grejerna ytterligare en aning (förra gången fick jag bukt på problemet såpass att du verkar vara den enda som fortfarande har det) men världen skulle faktiskt bli en gnutta bättre om du skaffade en vettig webläsare istället. ;)

 6. Jag använder facebook, mest för att det finns en uppsjö gamla bekanta jag tappat kontakten med som jag nu hittar igen. Hur kul det blir sen, när alla de gamla vännerna är hopsamlade, allt som hänt är avhandlat etcetera vete fasen — det riskerar att bli samma sak som orkut, linkedin etcetera, som självdog i min värld. Vi får se.

  Annars är det fullt möjligt att stänga av alla förbaskade mail, de tjänar ju knappast till något annat än att vara stressande. Själv har jag ett filter som lägger dem i en mapp och markerar dem som lästa — så behöver jag bara bry mig då jag har tid, lust och ork.

 7. Håller också med dig. Jag kan se två orsaker att vara med i Facebook.
  1) Som 40+ kan man framstå som ball, eftersom alla den generationen möjligen har läst om Facebook
  2) Det är ett enkelt sätt att hålla koll på vad folk gör, som man inte har daglig kontakt med, och som kanske bor långt borta. Men, är de så internmogna att de har Facebook, så har de sannolikt redan en blogg, som är bättre i det avseendet.

 8. Det är möjligt att jag någon gång i framtiden känner att jag vill leta gamla bekanta. Då får jag väl aktivera mitt konto igen då. Eller regga ett nytt.

 9. Facebook är onödigt slöseri med tid. Det är inte så svårt att återfinna gamla bekanta om man verkligen vill – och om de vill.

 10. Tobbe J Tobbe J

  Ansiktsbok, ansiktsbok, han fick vad han ville för hatt
  han tjalla’ på sin lilla tjeeeej, tjofidelittan hatt!

 11. *s* Den hade jag glömt :D

 12. *asg*

 13. Jobbigt när ens vänner vill at man går med.

  Speciellt en kille som bor i Rom under sitt prästseminarium (5 år?). Visst gillar jag och andra polare att höra från honom, men jag hoppas att han fortsätter att svara på gamla hederliga email!
  Pallar inte någon facebook. Har ingen lust att ge ut mitt namn eller att spamma mina vänner om mina whereabouts.
  Färdiggnällt för den här gången ;)

  Dock gillar jag själva namnet facebook, låter rytmiskt på något sätt

 14. Till skillnad från Enkla Z gillar jag inte alls namnet. Namnet är nog det värsta (säger jag & har aldrig ens kollat in sidan). Det låter ju som Fisbok!

 15. Gud, det är ju du med Joshuaska Akademiens Ordlista en gång för evigheter sen, eller hur? Jag minns att den var rolig.

 16. Aioli: Högst densamma! Men det var ju som sagt evigheter sen, tänk att så gamla synder lever kvar i människors minnen. Kul!

 17. Jag för ansluta mig till den lite för fina gruppen. har börjat ledsna på detta med communities och en längre tid funderat på att utgjuta mig över fenomenet i Slottet, men du förekom mig.

  Har du också råkat ut för att de självutnämnt trendriktiga himlar emd ögonen åt dig när du hänvisar till facebook som bara ännu ett av alla communities?

 18. Nej jag har sluppit det men så har jag inga kompisar IRL heller. Huruvida mina bekanta himlar med ögonen framför sina skärmar vet jag inget om. ;)

 19. Inte för att fjällvandring är något för en gammal rocker som du, men det ger ett jävla perspektiv och man känner sig åtminstone inte instängd. Lappsjukan ligger närmre till hands. ;)

  Var nyss på en tredagarstur, besteg några små kullar, drack lite vatten från fjällbäckar och badade lite bastu. Inte likt mig, men det kan rekommenderas.

 20. Hrm, jag törs inte säga var jag sitter och läser din blogg någonstans, men jag skall erkänna att jag gör det med en dator där jag – tyvärr – inte har makt att påverka det beklagliga faktum att jag har IE på burken. men låt mig säga så här; jag har köpt en printer genom nätverksadministratören före semestern, och när jag väl fick printern som är ”plug-n-play” möts jag av beskedet ”Du har inte befogenhet att installera tilläggsfunktionen” varje gång jag slår på burken. Har frågat Nätverksadministratören om detta, och denna instutition frånsäger sig ansvar eftersom jag inte gjorde en installationsbeställning när jag beställde printern. Herregud, jag valde ju en plug-n-play-maskin för att slippa installation!

  Nu har vi kommit så långt att ingen tillgänglig tekniker har tillgång till drivrutinerna, och man glömt bort mitt ärende. Jag nöjer mig med att tacka gudarna att IE för närvarande inte hindrar mig från att åtminstone l ä s a bloggar, men paradoxalt nog funkar inte länkningen mellan Outlook och IE, så man måste klippa och klistra länkarna.

  Apropå de fula små bilarna du såg tidigare i förra månaden så är det just en sådan jag drömmer om. Otrolig komfort; fartguppen är inget hinder. En sådan kärra, vinröd med svart tak, gärna med passagerare som ser ut som flickorna på bilden under…

 21. Jesus: Jag borde faktiskt ge mig på något sådant.

  PH: Aha. Nå, när jag har flyttat hela klabbet till ny host (inte ens att flytta FRÅN nuvarande värdelösa leverantör är går smärtfritt) så ska jag se om jag kan tweaka grejerna ytterligare lite. Only for you. ;)

 22. Face book? Varför inte IRL?

  Facebook, Om man nu inte känner igen gubbj*keln som möter en i spegeln varje morgon (påminner om farsan förresten) varför i hela friden skulle man vilja tvinga på resten av världen sin fagra nuna.

  Vore det inte enklare att köpa lite reklamtid på MTG istället, då får man ju verkligen folk som ser en, många kostar väl på sig att koka kaffe eller gå och pinka under inslaget. Men oavsett dessa avfällingar torde tittar-underlaget vara klart större än facebook.

  Men alla indier och kenyaner då, de har ju inte våra kanaler?

  So what, för det första kan de inte uttala Örjan Öster från Öjebyn i alla fall. Sen har jag en svag aning om att de högaktningsfullt inte bryr sig nämnvärt mycket om denne fiktiva Ö.Öster.

  Allvarligt talat, hur många tror du bläddrar på allvar efter folk i andra länder?

  Nä, facebook kan nog ha sina sidor, men fenomenet påminner mest om en klubb för inbördes beundran, och det gör jag så bra själv att behovet att sprida det inte finns hos mig.

  Men för all del, allt som kan få folk att kommunicera mer med varandra är positivt, tänk om vi kunde ta med oss det IRL (In Real Life) också, så mycket roligare det skulle bli att stå i köer, vänta på bussen, etc. Men det är väl snarast en utopisk önskan.

  Varje gång som man gör ett allvarligt riktat försök att prata med någon man inte känner så blir man tittad på som om man tillhört a-laget eller är hög på rökta morötter.

  Nä, fram för fler IRL kontakter.

  Till nästa gång

  Lasse

 23. Jaha man är alltså för ”fin”, om man är ointressed att bli medlem på facebook. Då är man väl det då. :)

 24. Du är välkommen att mellanlanda i mitt vardagsrum på vägen mot fjällvärlden isf. Så kan vi ta den där ölen vi pratade om för 4-5 år sedan. ;)

 25. […] nu läser man att Facebook är ute. Att det är passe. Till och med lite analogt nästan. Nittonhundratal. En del är till och med […]

 26. hehe…jag var tvungen att skriva om detta. Du e länkad oxå

 27. By the way:
  Lasses kommentar var underhållande :)

 28. Jamen det finns en kategori till! Min kategori är; Vi som gått med så att vi får tyst på alla men sedan högaktningsfullt skiter i resten, jag får en massa mail till min yahoo som jag glatt deletar, folk skriver på the wall etc. do I care? noops. Men på detta sätt så är alla glada och jag, ja jag kunde inte bry mig mindre..

  Kan du inte nu utöka dina kategori: jag kan ju inte tillhöra vi som är för fina, utan vi som är uppriktigt nonchiga/lata/you name it

 29. Väggar, internet och Södertälje, räcker det inte ? Menar du att det finns annat också ?!?!?

 30. Enkla Z
  Man tackar

 31. [Comment ID #26597 Will Be Quoted Here]

  Kategorierna är ju faktiskt inte mina. :)

 32. nä, jag såg ju det när jag läste lite bättre, jag är frdeagstrött och förvirrad och hoppar över allt det finstilta.

  jag har dåligt med tid men jag tror jag ska göra dig till ett vardagsnöje. Satsa du på falun så har jag bra inputs därifrån. det är inte alla som har det.

 33. Ska du göra mig till ditt vardagsnöje? Nu känner jag mig lite objektivifierad här. Härligt! ;)

 34. Chmod Chmod

  Folk har ju olika intressen helt enkelt! En del gillar att blogga andra gillar att läsa andras bloggar. Det finns dom som gillar små korta meddelanden till sina vänner och kolla in en del bilder från senaste festen. Det är väl bara att acceptera att även folk som använder internet har olika behov helt enkelt. Dumt att kategorisera folk vanor och intressen på nätet som finare eller inte. Om facebook står kvar efter ett tag så finns det förmodligen intresse. Jag tror ingen bloggare som skriver bra behöver vara orolig att förlora sina besökare pgr av facebook.

 35. Chmod: Det är fortfarande inte mina kategoriseringar. Läs ordentligt.

 36. Ja det här att göra folk till objekt brukar i allmänhet uppskattas mer av män än av kvinnor.

 37. Det handlar också om att inte vara så jävla känslig. Om någon säger att du är söt kan du välja att ta det som en komplimang eller att bli sur över att du blivit ”objektifierad”. Varför inte stanna vad det första?

  Ett objekt tycker jag att man är först när man behandlas som en ägodel, eller som något som är upp till andra att ”ta”.

 38. haha, missförstå mig rätt! det var inte på minsta sätt ngt negativt i mitt svar, det var mer en uppmuntran i din iver att bli mitt vardagsobjekt.
  jag har bott i spanien länge nog för att lära mig att uppskatta alla möjliga slags komplimanger, och känner mig i mig själv så subjektiv att jag lugnt kan ta det mesta. Det märks att du bor i sverige, det är så känsligt och laddat allt där himmavi.

 39. Känner mig som ett predikat

 40. [Comment ID #26766 Will Be Quoted Here]

  Laddat är det alldeles definitivt. Jag får ofta en känsla av att man förvisso kanske har fler steg kvar i jämställdhetsfrågor söderöver än här, men å andra sidan också har en mer avslappnad hållning till ”könsroller” och så.

 41. Att det är fler steg kvar råder det inget tvivel om, men vad har egentligen komplimanger att göra med jämställdhet? Sättet de uttrycks på? Visst kan det finnas grövre sorts ”komplimanger” elelr kommentarer men de kommer oftast då från ”grövre sortens folk”. Min väninnna hade köpt ett par nya jeans med lite glitter här och var för ngr år sedan. De var tajta som fan o hon kände sig ursnygg. Vi gick ut för att ta ngt och på min sluskiga gata (mitt inne i gamla barcelona) får hon kommentaren: ”Guapa, como te brilla el chocho!” (snygging, vad fittan blänker på dig).
  Fine, kanske inte den kommentaren hon hade väntat..Men jesus, i sverige får man ju inte säga att ngn är snygg ens, ”asch, inte då!”
  äsch. det här är ett stort tema. går inte att ta upp så här.

 42. Det hela har gått överstyr här, helt enkelt.

  Stort tema, javisst. Något att ta upp i bloggform kanske?

 43. visst, blogga om det du. du kommer att bli attackerad och sliten i stycken vad du än skriver.
  Men å andra sidan, kanske en bra nystart på ditt liv, du lämnar bloggen när debatten är som hetast och startar en ny om ditt ny aglammiga liv i barcelona. sug på den du.

 44. Jag tänkte snarare att du skulle blogga om det. Jag kan inte uttala mig om livet i Barcelona och göra jämförelser eftersom jag aldrig har varit där.

 45. njae, här är det inte lika roligt att blogga om könsroller, här tycker man fortfarande att vi är lika och jämställda etc. förutom att mannen är bäst och har rätt att kolla på fotboll nere i baren när han vill. Nä, om jämställdhet skall man blogga i Sverige, där blir alla så upprörda och alla är så politiskt korrekta och moderna och har så fina lägenheter etc.
  Så DU skall blogga om det och sedanm skall du fly fältet och börja blogga från Bcn istället. Got it?

 46. Jamen du ska ju blogga om det på svenska förstås.

  Du har fortfarande inte berättat vad det är jag ska göra i Barcelona, förutom blogga och titta på fotboll nere i baren.

 47. Kanske man skulle utföra ett temporärt könsbyte för att verkligen kunna sätta sig in i situationen. Med lite tur är det billigare att utföra i Barcelona, med ytterligare tur kanske det även kan utföras i baren!

  Att det finns könsskillnader även i Sverige är uppenbart trots den politiska korrektheten, alla framgångsrika förändringsprocesser börjar längst ned, på gräsrotsnivå. Ja, visst kan de initieras från ”toppen” men det får aldrig någon riktigt bärkraft innan allmänne man känner att det är en viktig rörelse.
  Vi skulle till exempel kunna börja redan på dagis med barnen, idag är huvudelen av alla som jobbar med våra telningar kvinnor, hur mycket man än vill förändra har jag själv reagerat på hur djupt rotade alla könsroller sitter rotade, även hos de som aktivt tänker på det, men omedvetet förmedlar vidare den gängse rollen. Kille – Maskulin, Tjej – Feminin. Att det sedan inte finns många manliga förebilder på dessa ställen är skrämmande, det som också är skrämmande att det nästan inte finns några män som vågar söka sig till yrket efter alla skriverier. Ett tag var det nästan så man tyckte känna blickarna söka sig till en när man kramade om sitt eget barn offentligt, bara för att man råkar vara född till man.

 48. Lasse: Jag håller med dig i stort, även om den här kommentarstråden nu är mer än lovligt off-topic. :)

 49. DeepEd har missat kategorin ”De som anvander Facebook flitigt men som hellre ater daggmask an att erkanna det for sina bloggkompisar”. Vi ar ganska manga dar :)

  Facebook ar jattefjantigt, absolut, men det har ocksa ett genialiskt granssnitt. Man kan som sagt stanga av allt onodigt jox som akvarium, topplistor och tester – det som blir kvar ar ett smidigt, smart och enkelt satt att blogga light och halla kontakten med folk. Eftersom det ar sa manga som anvander det sa okar chansen att aven de vanner som tror att blogg ar en slags hudsjukdom kan finnas dar. Bra for mig som ar langt hemifran och inte kan traffas!

 50. Candy Candy

  Jag får hela tiden mail i stil med: ”Sandra har lagt till dig som vän på Facebook!” osv. What the fuck? Jag har inte ens en Facebook, & jag tänker inte skaffa. Vilket konstigt sätt att försöka skaffa fler medlemmar. Sure, Sandra har säkert mejlat mig & inbjudit mig till Facebook, eller hur det nu fungerar, men de kunde formulera rubriken annorlunda.

  Says Candy, som stör sig på idioti!

 51. 4) Personer som jobbar på FRA
  5) Personer som tycker att det finns för många konstiga kopplingar mellan facebook och det amerikanska försvaret.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: