Skip to content

Stryk och kryssa

Uppdatering: Att stryka namn på valsedlar är inte längre ett alternativ har jag blivit upplyst om. Men personval finns. Jag tror fortfarande på idén.

Efter vad som har utspelat sig i riksdagen i veckan är det nu väldigt många som är missnöjda, som pratar om att hoppa av sina partier och jag kan inte räkna hur många gånger jag har läst ”jag ska aldrig mer rösta”. I synnerhet bland de många sympatiska centerbloggar jag läser är man nu märkbart modfällda. Men att hoppa av partier och sluta rösta löser inget – det gör bara saken värre. Då lämnar vi helt och hållet över makten till de där som vi inte litar på. Därför tänkte jag att vi istället borde söka alternativ för att få fram människor till makten som, liksom oss, inte vill ha ett övervakningssamhälle.

För mig är valet enkelt: Piratpartiet. Jag är redan medlem, och jag kommer givetvis att lobba för partiet även om den här bloggen inte är och inte kommer att bli en piratpartiblogg. Den är min och kommer så att förbli. Jag tror dessutom inte på att tjata över folk på min sida. Jag tror mer på att så ett frö och se om det blommar.

Men nu är det ju så att människor generellt har svårt för det där med att byta parti, och dessutom uppfattar man kanske Piratpartiet som för mycket av ett enfrågeparti. Man kanske tycker att det är viktigt att flytta runt små pengahögar mellan olika statliga förvaltningar, och då ska man förstås också få rösta på ett parti som tycker sådant är kul. Ja, förlåt spydigheten, men ibland är skillnaderna mellan partierna så små att det är obegripligt att man kan bråka så mycket.

För mig är inte det allra viktigaste att Piratpartiet tar sig in i Riksdagen och får så många mandat som möjligt, även om jag naturligtvis tycker att det är viktigt. Nej, det allra viktigaste är att vi får in människor som är pålitliga och har principer. Om jag har att välja mellan folk med principer jag ogillar och folk utan principer väljer jag den förra kategorin. Dem vet man åtminstone var man har.

Därför är min uppmaning att antingen rösta på Piratpartiet för att bekämpa övervakningssamhället, eller hitta någon i ditt eget parti som är något att hänga i julgranen och satsa på att kryssa in den personen i riksdagen. Samt stryka kräken förstås. Och det är här jag behöver hjälp av er alla att fylla på med namn. Tror ni att det här är en framkomlig väg så skriv om det och lyft fram personer ur era egna partier och lobba för dem. Min idé är nämligen att vi gemensamt då skulle kunna pusha för kandidater ur andra partier än våra egna när vi hittar likasinnade som inte vill byta parti.

En folkpartist skulle med viss stolthet kunna säga: ”Rösta på fp, och kryssa för Camilla Lindberg, men stryk Fredrik Malm”. Om motargumentet då är ”nej, jag kan inte rösta på fp, jag kan inte överge mina vänsterideal” så kan folkpartisten replikera: ”Fair enough, rösta på v och kryssa Alice Åström.” Eller om det är miljön som anses viktig, rösta då på mp och kryssa Lage Rahm.

Hänger ni med? Sprid kampanjen och fyll på med namn. Hjälps åt att hitta minst en person i varje parti som har ryggrad och som man kan uppmana andra att rösta på om de inte vill byta till det parti man själv förespråkar. Vi visade utanför riksdagshuset i onsdags att vi kan enas över partigränserna. Låt oss fortsätta med det.

United we stand. Foto: Drottningen. Om bilden tycks en smula oskarp så är det mitt fel. Det var nämligen jag som var kamerastativ och lyfte upp henne så hon kunde fota över huvudet på folk, till omgivningens förtjusning.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitik

25 Comments

 1. hmmm… jag tror inte att man kan stryka längre, faktiskt. Däremot är det ju helt okej att kryssa fram sina kandidater! Förutsatt att de finns med på listan. Hur funkar det om namnet inte står med? Kan man skriva in ett då?

  Skriver under om piratpartiet, helt klart.

  emma’s last blog post..Den svenska modellen — glasbur

 2. Klart man kan stryka. Om man stryker så grundligt att det inte syns vad som stod där från början. ;) Finns ju alltid blanka röstsedlar där man kan skriva ett namn, vilket som helst.

  För några år sedan klurade jag på en kampanj för att få folk att ta blanka moderatlappar och skriva ”Lars Ohly” på bara för att se vad som skulle hända, men det rann ut i sanden. :)

 3. Vallagens 8§ säger: ”Kandidatnamn skall inte anses obefintliga på grund av att de strukits från en valsedel som upptar kandidater”, vilket innebär att en strykning inte har någon effekt och inte redovisas ens som en markering till strukna kandidater. Så tyvärr har vi inte längre den möjligheten. Det är nu det börjar med möjligheterna att stryka kandidater, nomineringsprocessen i de flesta partier börjar i höst, är man då med i ett parti är det läge att se till vilka som först och främst kommer in på listorna. Stryk ska de ha. :)

 4. Mårten Fjällström Mårten Fjällström

  Om folk skulle ta blanka moderatlappar och skriva Lars Ohly så skule det bara få effekt om inte Moderaterna angett några kandidater i det valet, annars skulle rösterna gå till Moderaterna som parti. (Anledningen till att sd fick kandidater valda som inte hade något med partiet att göra var att de inte anmält några kandidater i kommunalvalen många kommuner.)

  ”I vissa fall ska länsstyrelsen bortse från ett eller flera kandidatnamn på valsedeln:
  * Om en kandidat inte är valbar. (Det kontrolleras mot uppgifterna i folkbokföringen på valdagen.)
  * Om ett namn skrivits till på en valsedel för ett parti som registrerat partibeteckning och anmält kandidater.
  * Om ett kandidatnamn som inte är anmält tryckts på en valsedel för ett parti som registrerat sin partibeteckning och anmält kandidater.

  Om ett kandidatnamn strukits över på en valsedel räknas namnet ändå. Strykningar påverkar alltså inte ordningen mellan kandidaterna på en valsedel. ”

  http://www.val.se/valsystemet/rakning/bedomning_av_valsedlar/index.html

  Notera också att man bara kan personrösta på personer som ställer upp i ens valkrets. Om du vill rösta på folkpartiet och bor i Dalarna kan du alltså rösta på Camilla Lindberg, annars får du hitta någon med lika mycket ryggrad, dvs du får fråga ut de som idag inte sitter i riksdagen.

 5. Tack för infon. Likväl: Det måste vara en möjlighet att lobba för vettiga kandidater över partigränserna. Jag tror fortfarande på idén.

 6. Mike Mike

  FICK ÄNDRA PÅ EN LÄNK

  DETTA ÄR VARFÖR MAN INFÖR FRA
  FÖR ATT FÖRHINDRA SANNINGEN..
  FRIMURARNAS SLOGAN (ILLUMINATI) /SKULL AND BONES/PRIOR THA ZION
  I strid med sanningen och naturen.
  Påve över universum.
  Evigt liv genom att bli ett med maskinen.
  Kunskap genom att inte dela med sig.
  Styra massornas perspektiv genom att styra deras känslor.
  Om du undrat Varför George Orwell mm, Visste vad han visste.
  Lite bakgrunds historia i dom hemliga sekter våra politiker är medlemar i.
  http://www.youtube.com/watch?v=6nOd67HoNaE
  Lite om Eu och vart det är påväg genom att bli Det Tredje Riket För Antichrist År 2015.
  http://www.youtube.com/watch?v=Oa73hEYHS6g

  Den Sista Antichrist: http://www.youtube.com/watch?v=ptufoMx7EKE

  Lite om NWO: http://www.youtube.com/watch?v=m89SB59DT34&feature=related
  Här deltar Vissa i Luciferdyrkandet och erkänner det indirekt efteråt dessutom.
  Exponerat Av Alex Jones = ORDER OF DEATH.
  http://video.google.com/videosearch?q=order+of+death&sitesearch=#
  Glömde jag berätta att dyrkandet går ut på att bränna ett barn i ett bål till uggle guden Molech som finns gömd på 1 dollar sedeln som enligt bibeln beskrivs (En gud man offrar barn till)och på så sätt blir dom av med all medkänsla.. Därav ritualens namn Cremation of care.=
  Kremation Av Känslorna .
  Fråga er sedan om ni litar på dessa individer?
  Del 2
  Politiker = Konsten att vända kappan efter vinden stup i ett .
  Lite om Bilderberger och deras depopulationsagendor som går ut på minska jordens befolkning genom svält,fattigdom,krig,sjukdomar osv ,, framlagt och fastslaget 1976 av Ex Cia chefen Henry Kissinger .
  ENDGAME
  http://video.google.com/videosearch?q=order+of+dea-#q=endgame&sitesearch=
  Och dessa slutna sekter och möten deltar våra politiker i bakom våra ryggar vilket filmerna tydligt visar och sedan finns det folk som stödjer dem dessutom .
  Om våra politiker och deras deltagande.

  Reinfeldt
  http://www.youtube.com/watch?v=t1kRxXEuZi8

  Mona Sahlin.
  http://www.youtube.com/watch?v=TSLpFCZAThQ

  Andra deltagare är Ex Maud Olofsson som nyligen deltog i mötet säkerligen om FRA dessutom.

  Orsaken till en grogrund och låga straff för pedofiler.
  conspiracy of silence
  http://video.google.com/videosearch?q=conspiracy+of+silence&sitesearch=#

  Orsaker till mestadels av dom tunga drogerna i Usa och Heroinet som börjat strömma in i euroap trots alla trupper i afghanistan + att dom är där pga pipelines från Bush stulna olja i iraq.
  Staten smugglar knark och mördar barn.
  The Mena Connection
  http://video.google.com/videosearch?q=conspiracy+of+silence&sitesearch=#si tesearch=&q=Mena%20connection

  Orsaken till Terrorism.
  http://www.zeitgeistmovie.com/
  Var inte en Landsförrädare och mot humanitet ,förnuft och sanning indirekt pga indoktrinering och okunskap ta och utbilda er om den historian skolan inte talar om BEGÄR ATT LAGEN RIVS NER.
  Under tiden Fra går igenom så tar dom och röstar privat i frågan om Eu konstitutionen som resulterar i att hela EU blir buggat och en super anti terrorstat som begår ideologisk statsterrorism mot oliktänkande och sanningar förtrycks.
  Samtidigt stiftas nya lagar som uderlättar staten att spåra ner och arresstera folk som namnger tjänstemän för maktmissbruk.
  Man bekämpar inte terrorism med buggning utan öppenhet ananrs vinner ju terroristerna..”OM” man inte i själva verker begår och planerar begå Statsterrorism.?
  Såja det Orwelliska Stazi styret fullbordat.
  Nazisterna regerar igen.

 7. Jag har bestämt mig för att vara betonghäck och stanna kvar i moderaterna, om jag nu får vara kvar. Kan intetänka mig annat iofs.

  Däremot behöver man ju inte rösta på samma parti i alla tre valen. Det beror helt på vem som kommer upp på listorna. I de provval som man oftast har kan man kryssa för den man gillar. Strykningar är tyvärr inte längre tillåtet och man ska undvika att markera på valsedlar för då kan de bli ogiltiga. Jag kryssar för Karl Sigfrid. Gissa om han har lärt sig en del på den här resan. Hanvar dn förste som tydligt sa nej – att han sedan drabbades av den stora monsunen kan han inte lastas för tycker jag.

  Däremot undrar jag nu hur man ska få bort lageländet innan den träder i kraft.

  Mary’s last blog post..Det är de här värderingarna jag gillar hos moderaterna…

 8. Jag är kluven beträffande Sigfrid. Jag tror också att han har lärt sig av det här. Frågan är VAD han har lärt sig – att den rakryggade vinner i längden eller att han ska ge fan i att opponera sig?

  Apropå personröster och valkretsar: Inför nästa val skaffar vi en etta i Dalarna och folkbokför alla som vill rösta på Camilla Lindberg i den. ;)

 9. Mike: Skaffa en egen blogg istället för att hijacka min.

 10. Jag hoppas att han har lärt sig att stå upp för sina tankar. Nu tror jag int eattd et är det lättaset attvara emot i riksdagen, som i andra grupper.

  Men däremot kan vi hopaps att riksdagsmän över lag känner sig överkörda nu. Och är förbannade och förnärmade och kommer att hävda sin röst mer i fortsättningen. Det är riksdagen och inte regeringen som fattar besluten faktiskt. Menomdet finns tillräcklig tmed ”Guts” det vet jag inte. Men jag hoppas det.

  Mary’s last blog post..Det är de här värderingarna jag gillar hos moderaterna…

 11. Som varandes en av ”omgivningen” var det kul att se hur bilden blev. :)

  (”Basin City Blues” finns inte längre, hon har en annan blogg nu.)

  Daniel Brahneborg’s last blog post..Pengar i sjön

 12. Partier kan anmäla kandidater till Valmyndigheten inför valet, om de är registrerade hos Valmyndigheten. Efter att partier har anmält sina kandidater, så låser det ute alla andra namn som skrivs på en valsedel för partiet.

  En sådan valsedel med ett ogiltigt personnamn räknas då, såvitt jag vet, som en partivalsedel, dvs. en valsedel med bara partinamnet på.

  Anledningen till att jag känner till processen med att anmäla kandidater är att jag suttit med alla de pappersbuntarna och svurit. :) De ska inte anmälas till ett ställe, nämligen, utan till alla länsstyrelser var för sig…

  Rick Falkvinge (pp)’s last blog post..…och nu: nationellt DNA-register!

 13. Måste man verkligen anmäla till alla länsstyrelser? Jobbigt. Men det är väl sånt som vårt länsförbund har hand om så jag har aldrig kommit i kontakt med det. Men jag vet att lagd lista ligger.

  Mary’s last blog post..En kul kampanj som gjorde skillnad…

 14. […] som vi den här veckan såg var fullständigt meningslösa. Därför är jag lite skeptisk till Joshens idé om att personkryssa mer, om det inte visar sig finnas fler personer som Camilla Lindberg som är […]

 15. essbeck essbeck

  Den grundtanken har jag alltid haft all kolla hur de verkligen röstar i kammaren.

 16. […] satta på undantag osv men trots det – det blir fler matcher. Och matchen fortsätter – Josh utreder det här med kryss och […]

 17. Även jag har lämnat mitt parti, S (se http://elrubio.se/?p=1853), eftersom Mona Sahlin lämnat oppositionsledarrollenoch ingen lovar att riva upp massavlyssningen. Dock är inte Piratpartiet ett alternativ, i alla fall inte än eftersom de inte har enheltäckande politik och det behövs för att man ska kunna agera seriöst i Riksdagen.

 18. […] vid nästa val. Varför emulera något dåligt genom att vara “som de andra partierna”? Problemet är ju att de etablerade partierna ingår i ett system som mer eller mindre avvecklar folkets […]

 19. Glöm inte att visa särskilt stort intresse för SD’s bås och program innan ni röstar på valdagen. Gör alla det, så kommer de signalspanare som är där sätta i halsen och springa hem till Reinfeldt, som antagligen sätter in Nationalgardet i sin enorma visdom. Då får vi iallafall nåt roligt att titta på i TV. ”Krutgubbar” har dem ju inte sänt sen 70-talet vad jag vet……..

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: