Skip to content

Inte död, bara rastar

Det blev en ofrivillig bloggpaus på några dagar. Anledningen är att jag har jobbat fem nätter i rad, vilket i sig inte är något direkt problem – ett par av mina bästa bloggposter har jag skrivit på morgonen efter jobbet. Det berömda dansbandsmanifestet till exempel. Nej, problemet med just de här nätterna är att de har varit jobbiga eftersom jag befattat mig med en massa manuellt och repetetivt arbete på grund av en kombination av speciella krav från kund, märklig planering, maskinella problem och undermålig arbetsledning. Detta i sin tur har medfört att mina gamla problem med rygg, nacke och axlar förvärrats avsevärt och de senaste dagarna har jag haft konstant värk i höger axel samt väckt mig själv i sömnen när jag rör mig eftersom jag har nåt skit i nacken som gör att det skjuter ut en knivskarp smärta i praktiskt taget hela övre höger sida av min lekamen när jag vrider eller lutar huvudet åt höger.

Nu var inte det här tänkt att bli en klagopost, utan bara en inledande förklaring. Som tur är stannar inte resten av världen för att jag tystnar, och andra skriver lika lysande som vanligt. Jag avser därför plocka några guldkorn ur de senaste dagarnas bloggande.

Först ut: Rick Falkvinge, om The Pirate Bay, arbogautredningen och om att Yrsa Stenius i sin roll som pressombudsman har åsikter om vad privata medborgare delar sinsemellan och har på sina privata hårddiskar.

Det är som i en värld där bara kungafamiljen har fått ha skor, men plötsligt alla har det, och hovetikettmästaren ”” som alltså har till uppgift att ge kritik åt kungafamiljen och bara kungafamiljen ”” börjar kritisera andras val av skor, helt enkelt därför att hovetikettmästaren är van vid att alla som bär skor ingår det i jobbet att kritisera.

– ur Yrsa Stenius har fula skor, lagstiftning hotar

Webhackande.se skriver om JAS-projektet, nedrustningen av det svenska försvaret och ser i detta bakgrunden till att svenska politiker känner sig tvungna att låta FRA massavlyssna folket.

Sveriges totalförsvar består av en massa generaler, en handfull lumpare och ett antal flygplan som står på marken eftersom vi inte har råd att flyga med dem.
Så hur skall vi försvara oss? Det har regeringen en lösning på. Vi skall köpslå med andra, starkare, länder så att de skyddar oss om något händer. Som ett otryggt barn skall vi ropa på någon vuxen när det smäller.

– ur Gamla misstag, gamla synder och gammal halsstarrighet

Missa inte heller Anna Trobergs offentliga brevväxling med En liten tant där de diskuterar upphovsrätt och fildelning. I tur och ordning:
Några tankar om fildelning från en fd sur tant till En Liten tant
Svar till Anna (Rosetta Sten)
Svar till en trevlig Liten tant
Nytt svar till Anna (Rosetta Sten)

Jag måste säga att jag tycker att tanten har en poäng i det hon säger om ekonomisk ensamrätt och bristerna i den från pirathåll föreslagna avsevärt förkortade tidsbegränsningen. Jag har aldrig haft någon direkt åsikt i den specifika punkten och känner inte till bakgrunden till den, så med risk för att ha fått något om bockfoten: Om vi kommer till en punkt där icke-komersiell fildelning är legal, spelar det då någon roll hur lång eller kort den ekonomiska ensamrätten är? För jag håller med tanten om att en kreatör som slår igenom efter lång tid självklart ska ha rätt att håva in slantar på sina tidigare verk också, liksom jag håller med om att ingen annan utan mitt medgivande ska kunna kapitalisera på något jag skapat.

Slutligen har Amanda Brihed publicerat talarlistan inför Hoppets Demonstration den sextonde september. Det är inga dåliga namn man har skrapat ihop. Vi ses där!


Andra bloggar om: , , , , , ,

Published inPolitikSamhälle

19 Comments

 1. Mike Mike

  Besök Dr Wang i Kinesiska Murens Akapunkturklinik.

 2. Det stämmer att den viktigaste punkten är att släppa icke-kommersiell fildelning fri, men det är också viktigt att göra någonting åt den kommersiella skyddstiden.

  Den (i praktiken) oändliga skyddstiden lägger hinder i vägen för kreatörer som vill skapa nya verk och släppa dem kommersiellt.

  Till exempel om någon vill skriva en ytterligare Harry Potter-bok. Eller använda Stålmannen som figur i en ny berättelse. Eller försöka göra en filmatisering som inte totalsuger av Liftarens guide till galaxen. Eller göra remixer eller samplingar av musik från nittiotalet.

  Man kan diskutera om man tycker att skyddstiden ska vara tre eller fem eller sju eller tio år, men nånstans där tycker jag den borde ligga.

  Ser man det ur en kreatörs synvinkel är det ju helsjukt (tycker jag) att man som vuxen inte har rätt att bygga vidare på den kultur som hjälpte till att forma en som barn. Intryck som man får i sig när man är 8 år kan ju ofta bli en väldigt central del av ens världsbild och en minnen. Vare sig det är en speciell låt eller film eller figur som råkar fastna i ens sinne är det ändå en del av en själv.

  Då är det fel (tycker jag) att man inte får använda de verken som byggstenar tio år senare när man själv vill skapa ny kultur.

  Christian Engström (pp)’s last blog post..6 dagar kvar: Heja riksdagen!

 3. Jag skulle gärna, vid tillfälle, sätta mig ner och resonera kring det här med dig, Christian. Över en öl eller nåt. För en gångs skull känner jag att nätet inte riktigt räcker till. Jag förstår vad du menar, men jag ser också poängen i argument som förts fram från annat håll – i det här fallet från en liten tant.

  Just nu har jag bara ont och bör hålla mig från datorn tror jag. Dessutom har vi annat att slåss för i dagarna. :)

 4. Den öldiskussionen skulle jag gärna ansluta mig till!
  Med viss framförhållning kan En Liten Tant angöra hufvudstaden försedd med sitt bästa humör och starkaste argument. ;-)

  I övrigt är jag en varm anhängare av akupunktur mot alla krämpor. Vidare kan jag rekommendera whiskey i lagom mängd. Whiskey har ingen läkande effekt men det blir något roligare.

 5. christian: kom bara att tänka på en sak. Är det inte möjligt att tillåta remixar/covers/etc utan att för den sakens skull ta bort skyddstiden? Enligt ditt påstående skulle jag annars kunna sälja dina verk efter tre år, vilket jag inte tror att någon önskar.

  Men naturligtvis är död + 70 år alldeles för mycket.

 6. Tant: Du är välkommen! Whisky föredrar jag dock utan e. (Irländsk whiskey, skotsk whisky)

  Andreas: Jag har liknande funderingar.

 7. Tittar på talarlistan…

  Aha, så Michael Gajditza har fått komma ut ur sinkaburum…! ;-) Han hade visst några tveksamma affärer i diamantbranschen på 80-talet. Han var mycket omtyckt och hade med all sannolikhet kommit in i riksdagen om inte den där skandalen dykt upp. En spikrak karriär som ungdomspolitiker sköts i kvav.

  Krya på dig, Joshua. Själv dras jag med en 2 veckor lång huvudvärk. Sviterna efter att de två kvarvarande hjärncellerna krockade…

  Peter Harold’s last blog post..Alla är vi i början av boken

 8. Själv är jag inte så överdrivet bevandrad i whisk(e)yvärlden men tycker mycket om riktigt rökiga saker som Laphroaig och Lagavulin. Islaywhisky. Saker som inte går att stava till. :)

 9. Staffan Staffan

  Angående värk kan jag rekommendera att skaffa ”stående” mus (så man slipper vrida underarmen för att använda den) samt tangentbord utan numerisk del (för att ha musarmen rakt fram i stället för att den viftar ut i vinkel). Det är vad jag använder, och mina musarmsproblem har blivit mycket mindre, även om de inte helt försvunnit.

 10. Ah You’ve been missed darling. Som du ser redan.
  Dina äckliga lagavulin-whisky får du behålla för dig själv, däremot de mindre rökiga.
  Beträffar dig rygg och resten som värker, törs vi säga nerver?! Ta dig själv till en OMT-sjukgymnast så snart som möjligt. Har ingen erfarenhet av naprapater etc.

  Jessika’s last blog post..Mina fredagar framöver

 11. Naprapat gick jag hos några gånger, men märkte ingen direkt förbättring och dessutom lyssnade han inte på vad jag sa. Kiropraktorn jag går hos nu har jag större förtroende för, och märkte klara förbättringar i början, men nu är det rent av jävligare än det var i våras. Arbetet, kombinerat med de stenhårda golven och de platta skorna, bidrar antagligen till försämringen. Så jag måste kontakta företagshälsan och få prova ut nya pjuck. Om de bara behagade svara på telefontiden istället för att upplysa mig om under vilka tider de har telefontid.

 12. Skulle underlätta ja.
  Men gå till en sjukgymnast med omt (ortopedisk manuell terapi). Det gjorde bara liiite ont ;).
  Att ben och nerver och sånt kan göra så jävla ont, det är en aning ja, osannolikt.

  Jessika’s last blog post..Mina fredagar framöver

 13. […] Stefan Hallgren –>> | Pophöger | fristedt.org | Sanna Rayman | Johanna Wiström | Dynamic Man | Enligt Min Humla | Duktiga och intelligenta Tanja Suhinina | episteme-bloggen | Jonas Morian | PromeMorian | […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: