Nätvänligheten

Det har skrivits mycket om näthatet. Så mycket att det blivit ett begrepp. Nu och då dyker det upp rubriker i media om näthatet och så ska det debatteras att folk beter sig när de kan gömma sig bakom anonymitet, och ska vi verkligen tillåta anonymitet? Även om vissa faktiskt utsatts för rätt avskyvärda påhopp, så är det ofta bara gnäll från ömhudade människor, som påfallande ofta dessutom själva tycker sig ha rätt att kasta skit åt alla möjliga håll, men när de får en dos av sin egen medicin åker martyrkostymen på. (Hej, Linda Skugge)

Något som däremot aldrig får några rubriker är motsatsen: nätvänligheten. Hjälpsamheten. Kamratandan. Det skrivs det aldrig om. Jag är egentligen inte alls rätt person att lyfta fram den sidan eftersom jag är bättre på att kasta skit åt alla möjliga håll, men eftersom jag tycker att det är värt att lyfta fram så tänker jag göra det ändå. För det finns faktiskt en annan sida av myntet som förtjänar att lyftas fram. Tror ni att bloggosfären hade blivit en så stor grej annars? Tror ni att vi hade ägnat så mycket tid åt nätet om det bara fanns hat och allt som skrevs besvarades med ”blä!”?

Jag kan ju naturligtvis bara prata utifrån min egen erfarenhet, precis som Linda Skugge och Marcus Birro bara kan prata utifrån sina. Och min personliga erfarenhet är att människor, anonyma hemska människor, är förbannat hjälpsamma och trevliga. När jag har haft mina datorstrul och skrivit om dem så har jag fått tips och råd, alltid från minst en som är ny i min sfär. Varför då, om folk nu är så otäcka? Borde det inte snarare dyka upp någon anonym jeppe och berätta att jag är en idiot som inte borde ha en dator om jag inte ens kan fixa något så grundläggande? Fast sämre stavat förstås. Troll, har jag märkt, stavar i regel väldigt illa.

Ett konkret exempel på näthjälpsamhet var när varelsen som går under namnet ”arga barnet” hade varit här och gömt vår fjärrkontroll, och gömt den väl. Det slutade med att vi införskaffade en fjärrkontroll till krysslådan istället, eftersom den kontrollen även skulle kunna användas till teven. Kruxet var bara det att för att programmera den skulle man tydligen behöva ett slags ID-nummer, som naturligtvis fanns på fjärrkontrollen som arga barnet hade gömt. Så Drottningen skrev några rader om det. Mindre än två timmar senare levererade en Thommie, som hon aldrig haft att göra med tidigare och som är att betrakta som anonym eftersom ”Thommie” inte är en särskilt säker identifikation, koder som löste problemet.

Ytterligare ett exempel. En anonym läsare som dessutom kallar sig ”förtryckaren”, vilket är extra roligt i sammanhanget, levererade en lösning på en hårspricka i toalettens vattentank. Det håller fortfarande.

Den som inte förstår hur nätet och sociala medier fungerar tror att det är isolerande. Jag hävdar motsatsen. Jag har lärt känna massor av trevliga människor tack vare nätet. Jag är sambo tack vare nätet. Jag ska kanske inte gå så långt som till att säga att jag är vid liv tack vare nätet, men jag vet med säkerhet att jag inte hade varit där jag är idag om det inte hade varit för att massor med människor, via nätet, höll mig under armarna när jag mådde som sämst. En av dem öppnade sitt hem för mig och lät mig bo där, något jag är evigt tacksam för. En annan skickade mig en bok och lite fudge till jul. Det här är alltså något väldigt mycket mer konkret än några uppmuntrande rader eller ett råd på en datorskärm.

Sen var det ju det där med isoleringen. Jag anser det inte mindre socialt att kommunicera i textform via nätet än att tjattra i telefonen, men nu och då kanske man bör träffa folk i köttet också. Nå, jag har träffat massor av människor som jag först lärt känna via nätet, och inte en enda gång har mötet varit annat än trevligt. Siewert Öholm skrev sju förhållningssätt till bloggar, vilket på det stora hela bara var tramsigt och visade på hans okunnighet. Det är som om jag skulle skriva sju förhållningssätt till hästar, som jag inte vet något annat om än att de luktar illa men smakar gott. Öholms sjunde råd är ”träffa riktiga människor i den riktiga världen och tala med dem på riktigt”. Det gör jag redan. Det gör vi allihop. Den sextonde september träffade jag massor med riktiga människor och samtalade med massor av andra bloggare, på riktigt, när vi demonstrerade mot FRA-lagen. Var höll du själv hus?

Nätet är inget magiskt. Det är en infrastruktur som befolkas av helt vanliga människor. Och människor har, som vi alla vet, goda och dåliga sidor. Vissa har mer av det ena, andra av det andra, och olika sidor kommer fram i olika sammanhang. Det är fullt möjligt att ”näthatarna” använder nätet som en ventil där de spyr galla på andra istället för att tala om för sina kollegor, grannar eller föräldrar vad de egentligen tycker om dem. Vad vet jag. Det finns antagligen lika många förklaringar som det finns elaka kommentarer i bloggosfären. Det är förmodligen helt sant att dylikt inte skulle komma fram i alls samma utsträckning utan möjligheten till anonymitet.

Men på samma sätt som anonymitet kan bidra till ondska kan det bidra till godhet. Jag tror nämligen att det finns en vilja att hjälpa till, att göra goda saker. I ett kallt samhälle är det kanske så att ingen vare sig vågar be om hjälp eller erbjuda sig att hjälpa till. Det kan vi däremot göra online, och dessutom har nätet den enorma fördelen att inte känna några geografiska eller sociala gränser. Vem har lyxen att ha en rörmokare, en advokat, en nätverkstekniker, en bilmekaniker eller en veterinär i närheten att rådfråga som sakkunnig just när man behöver det? Ytterst få, vågar jag påstå. Men ut på nätet, googla fram ett forum och släng ut din fråga så får du antagligen veta det du behöver veta ganska omgående. Om inte svaret redan finns skrivet för att någon redan har ställt samma fråga.

You have not engaged in our great and gathering conversation, nor did you create the wealth of our marketplaces. You do not know our culture, our ethics, or the unwritten codes that already provide our society more order than could be obtained by any of your impositions.

You are terrified of your own children, since they are natives in a world where you will always be immigrants. Because you fear them, you entrust your bureaucracies with the parental responsibilities you are too cowardly to confront yourselves. In our world, all the sentiments and expressions of humanity, from the debasing to the angelic, are parts of a seamless whole, the global conversation of bits. We cannot separate the air that chokes from the air upon which wings beat.

– John Perry Barlow, ur A Declaration of the Independence of Cyberspace


Andra bloggar om: , , , , intressant?

36 reaktioner på ”Nätvänligheten

 1. Nu verkar ju vissa människor dra till sig fler troll än andra och det gäller vanligtvis människor som är särskilt synliga eller skriver provokativt. Vad nu vissa uppfattar som provokativt. Jag har haft ett fåtal troll. Då är jag blivit desto mer utmattad just för att jag är rätt ovan.
  Bra citat för övrigt.
  Men när det gäller vänligheten så är nöjet i allra högsta grad ömsesidigt om jag får dra en sådan slutsats :)

  Jessika’s last blog post..Höst: ekonomimodifierande handlingar

 2. Fra är en skitkorv förtäckt med chocklad , parfymerad , massor med grädde och garnering spritsad med orden lita på mig ät mig jag är god.

  Den står på silverfat och i konditoriet döljs den av andra bakelsers dofter och utseenden.

  Man får den förpackad i guldplätterat papper och glitterband.

  När man sedan tar en tugga är det försent,, man är redan förgiftad och dör,, bakelsen ligger brevid och skitkorven i den börjar förmultna och maskarna kryper över till liket och startar föruttnelse processen fortare.

  Mördad av en bakelse/ lurad av Fra.

  Inför direkt demokrati nu.

  Freedom Fur Alle.

  Exponera Bilderberger.

  F_NWO.

 3. Jessika: Visst är det så att vissa drar till sig fler troll än andra. Och visst är det så att det ofta är personer som är särskilt synliga eller skriver provokativt. Tyvärr verkar det dock vara så att det räcker att vara synlig. Jag tror inte att den genomsnittliga rosabloggaren skriver mer provokativt än till exempel jag själv, men jag är övertygad om att de drar på sig fler troll. Varför är det så provocerande att visa upp sig själv?

  Mike: Det där var rätt ordentligt off topic faktiskt. Jag har skrivit så väldigt många poster om FRA, och ändå lyckas du placera din kommentar off topic. Skickligt!

 4. Opps sorry muchacho,, bara klistra in en liten rolig jämförelse när jag såg bloggen din inom Fra termen på bloggsök.se.

  Make Love Not War.

  Calm The Monkey Mind And Awaken The Inner Force Establish Contact Between The Inner Guru And the Deciple.

  Bästa önskningar till er alla gammla själar.
  Live in peace, wisdome and health.

 5. Ingen aning varför synlighet är så provocerande i sig, eller varför vissa åsikter är så provokativa om de framförs av en författare än om de skulle framföras av någon med en mer oansenlig bakgrund. Ändå tycker jag att det verkar som om näthatandet för gemene man har dämpats. Förut verkade folk surfa runt och klanka ner på vem som helst. Förstår inte riktigt poängen med det, passar det inte så simma vidare.

  Jessika’s last blog post..Höst: ekonomimodifierande handlingar

 6. Fascinerande att hat är som något nytt.. Har vi inte alltid hatat, med eller utan nätet?

  Och om hatet förstärks via nätet borde logiskt sett också motsatsen, vänligheten, förstärkas, kan jag ju tycka. Vem skulle orka använda nätet om hat var det dominerande..

  En bra poäng, och mycket bra skrivet :)

  Ylva’s last blog post..Cease-fire

 7. Dessutom är inte allt negativt automatiskt hat. Jag kan tycka att någon är en idiot utan att hata personen ifråga, det går alldeles utmärkt. Hat är ett starkt ord som felanvänds.

 8. Bra där Joshua. Krig och elände orsakas av okunnighet, rädsla och desinformation. Ett öppet internet motverkar samtliga faktorer och även de som spyr galla motverkar krig när det görs på nätet. Skiten behöver komma ut och bemötas. På nätet sker det på ett oöverträffat sätt.

  Jag tror att det sätt som människor nu kommunicerar och hjälps åt skrämmer skiten ur både politiker och gammelmedia. De tappar kontrollen. Plötsligt har vi kommit mycket närmare riktig demokrati än de tycker är bekvämt.

  Kanalen’s last blog post..Fem frågor till riksdagen

 9. Väl tänkt och formulerat. Mina erfarenheter är liknande, även om jag tror att det i huvudsak är anonymiteten som förstärker det negativa beteendet och enkelheten som förstärker det positiva. När man kan vara anonym är det lätt att jävlas bara för att man kan, och när det är lätt att hjälpa någon – inga hindrande social konventioner, inget som krävs mer än några knapptryckningar – så gör man det gärna.

  Anders Gabrielsson’s last blog post..Byråkratsvenska

 10. Internet har hjälpt mig flera gånger. När jag var tolv ville jag söka upp mensinformation och var för feg för att fråga någon vuxen. Jag väntade tills jag var ensam hemma och var noga med att rensa kakorna efteråt :-)

 11. Nätvänligheten är nog inte ett helt okänt fenomen ens bland hängivna icke-nätanvändare och löpsedelsmedianer. Att främmande människor dyker upp från ingenstans och hjälper en att reparera bilen eller datorn utan att presentera sig med så mycket som ett personnummer förekommer ju rätt allmänt, inte bara på Internet.

  Därför kallas det inte ”nätvänlighet”. Det kallas ”svart arbetskraft”. Skattemyndigheten sägs ju vara intresserad av vilka domäner vi använder för att blogga på. Någon skriver ett program åt dig, och du komponerar ett musikstycke som tack. Hur mycket skall ni båda skatta för detta penninglösa tjänsteutbyte?

  Se där vikten av att betala för upphovsrättsskyddade verk; det är förutsättningen för att våra medmänniskor skall få sin skolgång och hälsovård betald. Nätvänligheten hotar med andra ord hela välfärdssamhället…

 12. Fint skrivet Josh, och så sant.
  När jag tänker på de kommentarer jag själv fått genom åren så är det lätt att fastna vid de elaka – de hätska och överkritiska – men de snälla, vänliga, konstruktivt diskuterande eller bara allmänt sociala har förstås egentligen varit fler till antalet.

  charlotte’s last blog post..Fascinerande inblickar i sossarnas inre liv

 13. Hade näthatet dominerat över nätvänligheten är jag mycket tveksam till om någon överhuvudtaget varit närvarande på nätet… Eller?

 14. …en lång natt höll din sambo mig i handen, via icq. Det glömmer jag aldrig, trots att jag inte minns riktigt varför marorna red mig.
  Utan henne hade jag varit helt ensam, och det var verkligen en lång och hemsk natt. Men hon fanns där.
  Trots att vi aldrig varit jättenära vänner. Ändå, bara.
  Fast hon var jättetrött, kommithem från jobbet och behövde sova.
  Men hon var där, tills Gigjoe kom och löste av henne.

  Av de vänner som jag räknar som nära har jag hittat 100% via nätet. QS var bra.
  Utan nätet hade jag inte hittat en Barnafader och utan honom hade det inte funnits ett barn i mitt liv, och den pojken är sannerligen en gudagåva.

  Nä, kärlek går bra över tcp/ip.

  msgarbo’s last blog post..Det är detaljerna som gör det…

 15. [Comment ID #50282 Will Be Quoted Here]

  Väl talat.

  [Comment ID #50290 Will Be Quoted Here]

  Haha! Du har visst alltid en vinkel på saker och ting va? :)

  [Comment ID #50297 Will Be Quoted Here]

  Nej knappast.

  [Comment ID #50298 Will Be Quoted Here]

  Det visste jag inte, men ja, hon är rätt bra att ha. :)

 16. Personligen tycker jag internet, hemsidor och bloggar är det bästa som finns. :) Träffade min man och mina två bästa vänner via webben, och hur troligt är det att jag faktiskt träffat folk långt bort om Internet inte funnits? Likväl som det finns falska rötägg så finns det många fler goda, hjälpsamma, kloka människor, bakom namn eller nick, här och där. Det kryllar av guldkorn, helt enkelt. :)

 17. Det är också lite svårt att förbjuda anonymitet på nätet; vilken typ av teknik-kunskaper har en person som kräver det?

  T ex de ledamöter i EU-parlamentet som kräver att folk som bloggar ska uppge sina namn? Ok, jag ska uppge namn: jag heter fru Enkla Bloggen, för- och efternamn var det.

  Visst, man kan kanske införa att folk ska uppge ean-koden på körkortet innan de får blogga, men…..now, get real, politiker….

  Enkla Z’s last blog post..Föräldrar/vuxna bör uppmana till empati

 18. Jag blir lite påmind om Russ Allbery’s texter om Usenet (finns på http://www.eyrie.org/~eagle/writing/, men kan vara obegripliga för de som inte ens vet vad Usenet är för något…).

  Jag har själv träffat två expojkvänner och en exflickvän via nätet; jag har träffat min make via nätet; jag rider en häst vars ägare jag först hade kontakt med via nätet; jag har bekanta över hela världen tack vare nätet. Jag kan åka till Indien, till Japan, till USA, till Kanada, och träffa människor jag redan känner och tycker om. Och jag kan få svar på enkla frågor (även om svaren ibland är av typen ”ring IKEA”).

  Mitt liv är rikare tack vare alla de människor jag nu i någon mån känner tack vare nätet. Och jag vet mer om vad det är, eller kan vara, att vara människa tack vare nätet. Jag har fått en glimtav hur det är att vara en indisk kvinna, en svart kvinna i USAs sydstater, adopterad från Colombia, vit man i USA, svart bög i USA, transkvinna, transman, autistisk, lesbisk, straight… alla dessa människor har hjälpt mig att se verkligheten ur vinklar som jag inte ens vetat om att de fanns.

  Det viktigaste nätet kan göra är att hjälpa oss att få kontakt med människor.

 19. Jag har det som Jenny fast minus make och sånt. Jag har byggt upp ett förvånansvärt stort kontaktnät över världen sedan jag hamnade på nätet.
  Och liksom Jenny kan frågor besvaras med att eh ingen aning, det är en röd blomma. Jo jag ser det också… Det bästa är att man kan skippa allt lära känna-prat när man träffas IRL, det är bara att gå in på väsentligheter direkt. Det var nog vad som förvånade mig mest.

  Jessika’s last blog post..Mer böcker

 20. [Comment ID #50340 Will Be Quoted Here]

  Där satte du verkligen ord på något jag har känt länge! Det är precis så – man kan gå rakt på sak även fast det är första gången man träffar någon. Som igår, när jag var ute och drack öl med nätbekanta.

Kommentarer inaktiverade.