Skip to content

Avsändarlagringsdirektiv

Mailing Lettersphoto © 2008 Smithsonian Institution | more info (via: Wylio)
Att döma av allehanda rapporter och politiska utspel utsätts vi för allt fler hot. På något märkligt sätt har världen blivit farligare än den var under Kalla Kriget, då världens två supermakter satt med fingret på avtryckaren till varsin kärnvapenarsenal som för gott skulle utplåna vår dumhet, och man fick bara hoppas att inte endera part blev skrämd av sin egen skugga och råkade trycka av. Hon är säker, gamla Bettan.

Men nu är det som sagt mycket farligare och därför är det såklart bra att våra förmyndare i styrande positioner vidtar åtgärder för att skydda oss från oss själva och varandra. Tyvärr har dock fokus hamnat alltför mycket på Internet och övrig elektronisk kommunikation och man förbiser lätt andra förbindelser. Johanna Drott har på uppdrag av Portopia skrivit en rapport om detta och den har jag tagit till mig. (Läs ni också, det är en order!)

Därför instämmer jag i en yrkan att man snarast tillsätter en utredning. Jag vill ha en kommission (som för säkerhets skull bör heta något vänligt som trygghetskommissionen eller kattungekommissionen) för att ta fram ett avsändarlagringsdirektiv så att vi kan kartlägga vem som skickar brev, vykort och paket till vem. Annars riskerar vi att vara blinda för oönskade element som överförs via postväsendet. Vi vet ju redan att Posten är landets främsta distributör av narkotika, men det finns ju annat otyg som behöver bekämpas.

Det kommer förstås att innebära att Postens hantering blir dyrare då man på ett eller annat sätt måste garantera att den som skickar post legitimerar sig, och det kommer sannolikt att drabba kunderna, men inget pris är för högt i kampen mot terrorism, tortyr, barnporr, folkmord, oönskad andrahandshandel av upphovsrättskyddat material, och kärnvapenspridning.

Vidare bör kattungekommissionen också se över möjligheterna att lagra vem du sitter med på bussen eller tåget så att vi har bättre koll på dummingarna om de sitter och viskar. Och om människors rörelsemönster på offentliga platser registreras med hjälp av deras mobiltelefoner så behöver vi en åtgärd så att man inte kan byta kärnvapen mot begagnade filmer med det klassiska byta-väska-tricket. Kanske bör man sy in GPS-sändare i väskor? Och i skor, eftersom alla utom fjortisar kan lämna mobiltelefonen hemma när de går ut och begår brott. Och i nyfödda barn, ifall de i framtiden blir skurkar. Fast det kanske är bättre att motivera det med att det är för deras egen säkerhet. Om ditt barn blir kidnappat av ett pedofilnätverk vill du väl att det ska kunna spåras och räddas, eller hur?

Även dessa åtgärder har kostnader, tyvärr. Väskor, skor och förlossningar kommer att bli dyrare, men du vill väl att dina barn ska vara trygga? Och om du tycker att det här verkar vara lite väl drastiska åtgärder så är du antagligen kriminell eller folkmördare. Eller möjligen en foliehatt. Det är bara sådana som har något att dölja. Det finns inget samhällsfarligt i sådana här åtgärder eftersom Sverige inte är DDR. Även om kontrollverktygen kan användas i onda syften så skulle det aldrig hända. Våra politiker är ju goda™. Eftersom de inte vill oss något ont så behöver vi inga principer som garanterar skydd mot staten, det säger ju sig självt. Att vägen till helvetet är kantad med goda intentioner är bara nys.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKåseriPiratPolitikSamhälle

4 Comments

  1. Detta är anledningen till att jag inte vill skaffa barn- :D

    Det är skrämmande, men humor ändå. Håller med dig fullständigt.

  2. Vi från kattungekommissionen har våra mycket välvilliga och vänligt inställda ögon på dig.

  3. Jakob Jakob

    Genialt =)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: