Skip to content

Efterjävlamiddagshelg

Jag avskyr att jobba eftermiddag. I synnerhet efterjävlamiddagshelg. Jag får ingenting vettigt gjort (att arbeta räknas inte, för ärligt talat känns det bara vettigt när lönen kommer) och det känns som att jag är på jobbet precis hela tiden. Således orkar och hinner jag inte riktigt sätta mig in i saker tillräckligt under efterjävlamiddagshelger, åtminstone inte i så stor utsträckning att jag blir tillräckligt förbannad för att skriva om det.

Då är det skönt att se att det finns andra som håller ångan uppe och sablar ner den ena dumheten efter den andra så grundligt att jag bara kan luta mig tillbaka och nicka instämmande.

Under min efterjävlamiddagshelg har FRA försökt sig på en illa genomförd charmoffensiv, där man klappar hela det svenska folket i allmänhet och den massiva protestvågen i synnerhet på huvudet och låter oss veta att vi är ”lekmän” och dåligt underrättade, samt för sent ute. Rart. Naturligtvis valde man att gå på offensiven just under min efterjävlamiddagshelg eftersom man sedan långt tillbaka kartlagt mig och visste att jag inte skulle orka bråka just den här helgen.

Men, det föll som sagt inte väl ut. Många andra har genast ryckt ut och klubbat ihjäl FRA-direktörernas hjälplöst sprattlande argument. Här följer ett axplock.

Basic Personligt skriver ett öppet brev till Ingvar Åkesson.

Hittills har det varit ganska lätt, eftersom varken du, någon annan på FRA eller någon politiker har sagt något konkret. På sin höjd uttalanden av typen “det är klart att terrorister i Afghanistan använder svenska Spray Mail för att diskutera attentat mot svenskar i sitt eget land, med text skriven i klartext”, vilket inte har varit så svårt att bemöta. Men nu, när du och Anders Wik har börjat att försöka förklara er, blir det en sådan evinnerlig mängd felaktigheter att det nästan inte ens är roligt längre. Det är så fel på så många nivåer att man häpnar, vilket tar massor med tid att ta upp.

Snälla, sluta!

Blogge delar ut positiv kritik till gammelmedia, något som knappast hör till vanligheterna.

Exempelvis kommer i dagens SvD tre tunga artiklar som alla har bäring på FRA-frågan, personlig integritet och statens gränser. Fascisten Silvio Berlusconi, som genomdriver lagar i eget intresse att undkomma rättvisan, vill tillsammans med sina kumpaner genomdriva ett projekt som syftar till att hårdare kontrollera en enskild etnisk grupp – en direkt form av diskriminering som vi i Sverige har lång erfarenhet av. Romska barn i reservat ska avkrävas fingeravtryck för att myndigheterna ska få stopp på det omfattande tiggeriet (ett moraliskt problem som har en ganska naturlig social lösning). Barn – och speciellt barn tillhörande en etnisk grupp – ses således som potentiellt kriminella, precis som irakier, perser och araber ses som potentiella terrorister enbart i kraft av sin etnicitet eller religiositet.

Principiis obsta, finem respice

Opassande belyser det tragikomiska i att när FRA:s företrädare går på offensiven underminerar de samtidigt de politiker som drev igenom skiten. Just när man trodde att förtroendet inte kunde bli lägre…

Det blir obehagligt när man läser Anders Wiks vad jag antar syftar till att vara en “försonande” debattartikel ”” man får känslan av att FRA är sin alldeles egna värld. Han smular t.ex. sönder enskilda politikers argument (inkl försvarsministerns) som använts för att övertyga svenskar om lagens behov (att man skulle kunna fånga upp terrorister) som om det vore det mest naturliga i världen. Intrycket ökar att politiker inte har en susning om vad det är de har röstat igenom.

Ska vi strunta i politikerna, och lita på FRA istället?

Generaldirektören kämpar för att hålla liv i FRA ”” vi kämpar för att hålla liv i demokrati och ett fritt och öppet samhälle, där FRA bara är en bit i ett stort och otäckt pussel. Varför är det bara företrädare från FRA som försvarar den nya lagen? Var är politikerna? De där som enligt FRAs företrädare själva inte motiverat behovet av FRA på ett riktigt sätt och underförstått inte vetat vad de talat om när de debatterat för lagförslaget.

När ska politikerna börja förklara sig?

Det kanske vassaste som skrivits de senaste dagarna kommer från livbåten, och är tyvärr inte en av de sagor som utlovas. Hela inlägget bör läsas, det är svårt att citera ett stycke taget ur sammanhanget, men här kommer ett ändå.

Vad är det terroristerna, fascisterna och nazisterna har gemensamt? Jo hatet mot det öppna samhället. Samtidigt som de utnyttjar precis just den öppenheten för att nästla sig in, utnyttjar friheterna för att dölja sina avsikter, gömmer sig på ett sätt som inte är möjligt i ett kontrollsamhälle, så är det samhälle de utnyttjar just det samhälle de vill förgöra. Så frågan är om vi verkligen själva skall göra jobbet åt dem, så att de slipper?

Framtidens Hitler ligger just nu på BB

Och det finns mycket, mycket mer läsvärt därute! Säkert har jag glömt någon, och det ber jag om ursäkt för. Helt säkert är att jag har missat ett och annat, eftersom jag inte har hunnit ikapp min rss-läsare ännu. Kampen avtar inte. De politiker som klubbade igenom Lex Orwell mitt under en fotbollslandskamp och trodde att det skulle gå relativt obemärkt förbi, och att det missnöje som eventuellt ändå kunde finnas skulle klinga av under semestern, misstog sig grovt. Den missräkningen är nästan mer idiotförklarande än lagen i sig.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

7 Comments

 1. Och bara några dagar efter att beslutet klubbats igenom har redan förhandlingarna med USA och andra länder börjat. Nu ska det visst utbytas persondata mellan länderna.

  enkla Z’s last blog post..Engelskan anpassas till aktuell samtalspartner

 2. Hoppas att du kan hålla adrenalinhalten upp på samma efterjävlamiddagsnivå som nu, även sedan när du fått annat skift, för du är ju, i likhet med de flesta andra bloggare, som allra bäst när du är extrajävlaförbannad. :)

  Björn Felten’s last blog post..Omutlig spårhund inget för den svenska ankdammen

 3. elon elon

  Blogge bannar mig för att jag inte tycker som han!

  Blogges definition av yttrandefrihet verkar vara inspirerad av Kinas.

  Ack, ja

  Lev väl Blogge men håll inne de stora orden när du inte orkar leva upp till dom.

 4. För det första är du off topic. För det andra spammar du, eftersom du har skrivit samma sak hos andra. Jag släpper igenom det här bara för att kunna bemöta det, men håller du dig inte till ämnet i fortsättningen markerar jag dig det som spam. Min blogg är inte en allmän anslagstavla eller klagomur. Det är MIN anslagstavla och klagomur.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: