Opassande slutar blogga

Och jag gör henne sällskap. Från och med nu är det här en frekvent uppdaterad hemsida och man kan hänvisa till mig som… hemsidare? Kom gärna med förslag på vad vi ska titulera oss framöver. Det här är den första texten på min nya hemsida. Vad tycks?

Orsaken till avhoppen är förstås den idiotreglering som föreslås från EU-håll och Marianne Mikko. Enligt förslaget ska bloggare registreras och ha utgivningsbevis och utrymme ska upplåtas för replik från någon som anser sig kritiserad.

Förslaget är kort och gott dumt. För det första: Definiera blogg, tack. Det låter sig inte göras så lätt. Diskussionen tycks ständigt pågå i bloggosfären kring vad som är en blogg och inte.

För det andra: Replikrätt? Starta en egen jävla blogg och replikera bäst fan du vill! Eller använd kommentarfunktionen. Om den finns. Själv hävdar jag att om det inte finns en sådan funktion så är det heller ingen blogg, men det är min definition. Vad EU:s är vettefan.

Registrering? Nej tack. Rätten att föra fram åsikter anonymt är tämligen grundläggande i en demokrati. På så sätt är Internet generellt, och därefter de förenklade verktygen och tjänsterna som gör att vem som helst som har en uppkoppling kan publicera sig själv, det största och häftigaste som har hänt åtminstone sedan tryckpressen. Kanske någonsin. Hos HAX såg jag någon kommentera att det i grunden är ett välvilligt förslag som handlar om att förhindra att företag marknadsför produkter under falskt flagg som privatpersoner. Jovisst. Men vägen till helvetet är som bekant full av goda föresatser. Som vanligt pratar vissa om syften och andra om konsekvenser.

Återigen blir jag tvungen att konstatera att Internet är en alldeles för stor och främmande syltburk för att våra politiker ska kunna hålla händerna borta. Jag tror att de ligger sömnlösa om nätterna på grund av vetskapen att det finns något oerhört stort och kraftfullt därute som de inte kan kontrollera eller ens överblicka. Det kan jag till och med ha viss förståelse för. Vad jag däremot inte förstår är varför de muckar med det…


Andra bloggar om: , , , , ,

27 reaktioner på ”Opassande slutar blogga

 1. Boktryckarkonstens tillkomst var något hemskt och farligt, ansåg dåtidens makthavare för ca 500 år sedan, och vidtog alla möjliga och omöjliga åtgärder, för att stoppa det ofoget. Ungefär samma sak försöker man göra med Internet idag.

  Ussch då, okontrollerad spridning av kunskap och information var inte alls bra för de som styrde och ställde då i vår värld. För oss vanliga arbetande medborgare så gav boktryckarkonsten oss demokratin, och en början på slutet på träldom och slaveriet.

  Så, vad kan Internet, mänsklighetens främsta uppfinning någonsin och dess enorma kunskapsdelande förmåga ge oss människor???

  Vi har bara sett början, och det menar jag i positiva ordalag…. :-)

 2. Instämmer. När makthavarna drabbas av panik är vi antagligen på rätt spår. Det otäcka är att om historien upprepar sig, som den har en tendens att göra, så kommer även den här upplysningen förr eller senare att utmynna i revolution och blodutgutelse.

  Vi har fått smaka på informationsfriheten och kommer inte att släppa ifrån oss den frivilligt.

 3. Vad sägs om Belevad Liberal Och Genuint Genomgod Arbetssam Registrerad Entreprenör?

  Umm… vänta nu lite… Crap! Ja, ja… Jag försökte i alla fall. ;)

  PiratJanne’s last blog post..Mannen hittad!

 4. Den ny iden vaktas som väsentligt. Den är bland annat ingen är blank hjärntvätta och är ibland kontrollen. Utsätts förövarna behövs mind control. Vid mellan hjärntvätta han hjärntvättas för den vaktas som väsentlig skapar en som väsentlig. Skapar en är för ordentligt tvång, där fördold finns en väsentlighet. Kontroll den är på sin i mellantider och skillnad indoktrineringen ny identitet tvång, därförutom fiender är bland hjärntvätta vetande och offret ger synligt tvång, därför den är för hjärntvättade fördold.

  Utan till elverket, sedan är elen ändrat till etta så bli hela elen ut till elen ut till internet i och med detta kommunikationssystem. Varför internet? i hemligt och med detta så hemligt och tyst internet ut till ett system. Varje databasserver en sorts radioanstalten alla behöver. Försvarets Radioanstalt storebror, som precis fick en superdator av staten.

  Denna lag ger och kontrollera varje radioanstalt. Rätten till kontrollera varje radioanstalten till kontrollera varje som precis fick en till kontrollera.

  villiam’s last blog post..Energiboxen

 5. Håller med dig om allt du skriver. Utom uttalndet om ”rätten att föra fram åsikter anonymt”. Om anonymitet tycker jag… sådär. Jag förstår att det ibland behövs, men jag ser mycket hellre en människa bakom ett uttalande/blogg/åsikt. Anonymitet skapar tyvärr ett hårdare klimat på nätet.

 6. [Comment ID #48821 Will Be Quoted Here]

  Jovisst, men om du förstår att det ibland finns ett behov att vara anonym, då står du väl också bakom den rätten?

 7. ”Vägen till helvetet är som bekant full av goda föresatser”? Är det någon brist på onda?

 8. Jag fick psykbryt när jag läste det där första gången. Som du själv skriver- vi har faktiskt yttrandefrihet- frihet att få tycka och tänka vad vi vill, och skriva ned detta, utan att våra åsikter ska registreras eller sammankopplas med vår person. Alltså KAN inte bloggar registreras utan att bryta mot en hel del andra lagar.

 9. LARSERICK: Jovisst är det farligt med folk som tänker annorlunda än makten. Men FRA har kanske framförallt skymt det som hänt med sjukförsäkringar och arbetsliv.

  Kan detta skymmande i sig ha varit en del av maktutövningen?

  Björn Elmbrant på DagensArena.se kommenterade det för två veckor sedan, utan att vara så konspiratoriskt misstänksam som mig dock:
  http://www.dagensarena.se/text/2008/08/sjukforsakringen-en-storre-skandal-an-fra

  Angående bloggarna o registreringen så verkar åtminstone s vara emot det:
  http://eriklaakso.nu/blog/?p=768

  LeoB’s last blog post..Humanisterna undrar varför sport ska ha frifil i TV

 10. Mitt domännamn studiomannen.se använder jag. Per definition en hemsidesadress. Förvisso studsar den till en blogg, men ändå…

  Jag är hemsidare!

 11. [Comment ID #48843 Will Be Quoted Here]

  Ja, jag står bakom rätten att vara anomym. Och jag förkastar Mikkos förslag, det är varken rimligt eller möjligt att reglera internet på detta vis. Däremot lägger jag personligen mycket större vikt vid bloggar/åsikter som förs fram under eget namn. Det är helt enkelt en trovärdighetsfråga. Och jag ser vissa bekymmer med troll och oseriösa personer som skräpar ner bloggosfären med dynga. Men så är det, jag antar att det är priset vi får betala för ett fritt och öppet nät.

 12. [Comment ID #48943 Will Be Quoted Here]

  Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. Beträffande trollen och andra som skräpar ner så är bloggosfären självreglerande och självsanerande. Dylikt pack stöts bort och ignoreras. Att trovärdigheten komprometteras i och med anonymitet skriver jag under på – man får kanske jobba lite hårdare på att bli accepterad om man skriver under pseudonym. Idag är Joshua_Tree såpass inarbetat att om jag skulle skriva en kommentar någonstans och signera med mitt riktiga namn så skulle den kommentaren läsas med större misstänksamhet än om jag signerar som Josh.

  Och egentligen; om någon bloggar under namnet Lars Svensson, hur vet vi att det verkligen är Lars Svensson?

 13. Ah fan. Så du HETER inte Joshua Tree? Då ska jag genast sluta läsa denna blogg. Förlåt, hemsida. Men visst det är sant det du säger. Visst kan man ändå skapa sig ett namn som seriös bloggare

Kommentarer inaktiverade.