Skip to content

Söndag: Ölprovning. Måndag: Aj. Tisdag: Demonstrera!

När jag fyllde år i våras fick jag i present av min familj ett presentkort på ölprovning för två personer. En fantastiskt bra present för en ölälskare som jag. Dock har det fallit sig så under sommaren att varje tillfälle då ölprovning har anordnats har varit fel, därför blev det inte av förrän i söndags då jag tillsammans med West utnyttjade presenten.

Ölprovning var roligt, helt klart. Liksom mannen som höll i det hela, som var mycket kunnig och mycket underhållande på ett slags torrt aristokratiskt sätt. När han höll en utläggning om dortmunderöl, helt vanlig bärs som han sa, avslutade han med att det där med att beställa en stor stark är ungefär lika engagerat som att gå in på en restaurang och beställa en stor tallrik mat. Han har alldeles rätt i det.

Framför allt var det roligt att han inte tycktes dissa några ölsorter utan respekterade tycke och smak, samt betonade att varje öl har sin plats. Vilket är alldeles sant. Ett blaskigt, sött majsöl som Corona är kanske inget som får smaklökarna att dansa salsa, men det fungerar ypperligt efter en het tacomåltid eller i det varma, fuktiga mexikanska klimatet. Vid sådana tilfällen är en kraftfull stout helt fel.

Vad jag däremot inte förstår är hur människor har kommit på att de ska krydda öl med humle. En liten skål med koncentrerat humle skickades nämligen runt och det luktade apstjärt för att vara ärlig. Vedervärdigt.

Temat för kvällen var världens öl och vi drack öl från Mexico, USA, England, Belgien, Tjeckien, Tyskland, Japan och Sri Lanka. De två senaste var rätt otippade ölländer, men den stora överraskningen var nog att det amerikanska ölet som serverades var ett så kallat svartöl. Jag visste inte att det fanns annat än blask att få tag i från USA. Där kom fördomarna rejält på skam.

Efter provningen gav vi oss ut i verkligheten för att öva. Vi slog oss ner på en bar i Gamla stan som hade ett ganska udda utbud från olika svenska bryggerier som Norrtälje bryggeri och Hälsinge ångbryggeri. Bland annat. Jag drack ett öl som hette Dunkel från just Hälsinge ångbryggeri. Mycket gott. Efter det drog vi oss vidare upp på götgatan där det slank ner ett par mörka Staropramen.

Kvällen slutade någon gång på morgonkvisten efter att vi hade provat en massa vin och lite whisky här hemma också. Igår hade jag jätteont i håret. Det är bara att inse – man är inte arton längre.

Idag är det emellertid nya friska tag som gäller. Vi kommer att vara på plats klockan 10:30 på Mynttorget. Och vi kommer att vara på plats klockan 13:30 på Sergels Torg. Och som Rick skriver så är det viktigt att dela ut kredd. Det är otroligt så många människor som engagerat sig och som bidrar på ett eller annat sätt, vare sig det är genom att arrangera, att skriva, att diskutera i fikarummet eller på släktmiddagen, att delta i demonstrationer. Det är fantastiskt.

Vi ses!

Symbolisk bild: Ung vänster bredvid Stekare mot FRA.


Andra bloggar om: , , , , ,

Published inÖvrigtPolitikSamhälle

14 Comments

 1. Jenny Jenny

  Tyvärr har jag sådana där roliga obligatoriska möten idag så jag får inte vara med, men jag hoppas ni inte fryser däruppe, och att stämningen är på topp!

 2. Om än målet att avskaffa FRA-lagen är detsamma, så måste jag erkänna att jag inte har någonting gemensamt med Stureplansstekarna. Ej heller med Ung vänster.

  Såg på en blogg, vems det nu var (men han är synbarligen mkt nyliberal?), att ett parti som värnar stekarnas intressen har han ingen sympati för.
  Detta efter att ha liknat m:s partisekreterare Schlingman (heter han så, Slingerman?) vid en Stureplansstekare, när denne försökte ursäkta Reinfeldts m fl oursäktliga uppförande emot stackars Karl Sigfrid.

  larserick’s last blog post..FRA. Kring 2 svt-program, Bildt, vuxenmobbning, Ullenhag och framtiden.

 3. Ölmässa på fredag? Pja, det låter ju kul, men jag ska jobba fredag natt…

 4. [Comment ID #49416 Will Be Quoted Here]

  Det enda sättet att bli av med skiten är väl ändå att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan och enas om det man är eniga om?

 5. Om jag får återvända till det imbecilla ämnet öl, så tillverkar Japan en inte oansenlig mängd öl av bra kvalitet. I Tyskland eller Bayern får öl bara innehålla några få ingredienser för att få vara eller kallas öl där humle är en.
  Svartöl låter intressant, hur görs det?
  Japan gör också en mängd whisky som man alltid dricker med is. Blaskigt så in i helvete. Jag tar min straight. En kvinna som dricker whisky straight? Eh neh?!?
  Mina känslor om FRA är samma som tidigare, fra är av ondo.

  Jessika’s last blog post..men…

 6. Helt riktigt. Tyskarna, och många andra ölbryggare för all del, tillämpar en renhetslag som säger att öl ska bryggas av vatten, korn (maltat) och humle. Punkt. Senare har väl även jäst blivit tillåtet att använda. Det finns gott om bryggare runt om i världen som tillämpar den tyska renhetslagen, liksom det säkerligen finns massor av tyska bryggare som inte gör det.

  Svartöl (schwarzbier) är i princip ett lager så mörkt att det blir nästan svart. Det är dock mildare än bitter och stout och om jag inte missminner mig kommer sig kombinationen av väldigt mörkt, men ändå lite ”snällt” av att man använder en del malt som är så hårt bränt att det är ”oanvändbart” och bara bidrar med färg. Krušovice Cerne, ett av mina absoluta favoritöl, är ett tjeckisk svartöl. Insåg jag just nu. :)

 7. Jäst i en bayersk öl skulle vara olagligt enligt någon förrättning al a 1500-talet. Bayrarna har alltid varit sega i viktiga sakfrågor ;).
  Svartöl har jag aldrig druckit, däremot klosterbier och en ansenlig mängd weissbier, ett grumligt öl gjort på vete. sedan gillar jag vad många konstaterar vara en styggelse men som är gott på sommaren: radler. hälften öl hälften sockerdricka/fruktsoda. Lämna det till munkar att hålla sig vid liv, förresten, genom att brygga ett så kaloririkt öl att man inte behövde oroa sig genom fastan ;)

  Jessika’s last blog post..men…

 8. Visst Josh, i detta lägger vi åsiktsskillnaderna åt sidan och kämpar emot FRA.
  Kanske kan det också finnas delar av den därefter nödvändiga restaureringen av demokratin som vi kan enas om? Vem vet.
  Men gissar att det DÅ också finns en hel del som jag inte kan förenas med ung vänster eller stekarna kring.

  larserick’s last blog post..FRA-troll, demokratiska brister med mera

 9. Dubbelmasen Dubbelmasen

  Själv har jag länge haft stor glädje av mitt nyårslöfte att ”av och till någongång under det nya året prova en ny sorts öl”. Det har,bland annat, medfört att jag har upptäckt att amerikansikt öl är väldigt gott – om det kommer från ett mikrobryggeri. Jag brukar ibland gå förbi ”finhyllan” med ale/stout etc och titta efter nya USA-öl, som t ex de goda prudukterna från Samuel Adams. Sam Adams ölsorter är väl värda att prova. De brygger enligt den tyska renhetslagen. Nackdelen är att de blir lite dyrare eftersom de har äkta, naturliga ingredisenser och inte billiga kemiska tillsatser.

 10. Sam Adams omnämndes i varma ordalag på provningen, ja, och mina fördomar kom på skam när vi provade amerikansk schwarzbier från nånstans på västkusten.

 11. […] polare som jag tagit upp kontakten med igen efter ett par års glapp. Och jag kan inte annat än hålla med Joshen: det är bara att inse att man inte är arton längre. Hualigen. Det brukar sägas om bakfylla att […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: