Skip to content

Konstgjord andning

När jag åkte till Gävle fram och tillbaka på juldagen slogs jag återigen över hur mycket fortare det faktiskt går nu sedan man byggde motorväg hela vägen. Den vägen har varit tillgänglig rätt länge nu, men jag blir fortfarande förvånad. Jag har inte gjort några tidsmätningar, och de blir aldrig exakta heller eftersom mycket av restiden är beroende av hur fort man kan ta sig genom Stockholm, men jag skulle gissa, mellan tummen och pekfringret, att jag sparar en trekvart i restid på att slippa köra genom Uppsala och därefter hacka runt i 90-70-50-70-90 hur många mil som helst fram till före detta Giraffstallet som nu är nåt galet kinesiskt rekreationscenter. Där började motorvägen igen när det begav sig. Förutom att jag och andra resenärer sprarar restid så reser vi säkrare och mer miljövänligt. 90-70-50-70-90 är påfrestande för nerverna och lockar till vansinnesomkörningar och att hålla en jämn hastighet med jämna varvtal i motorn är snällare mot miljön. Kort sagt; den nya motorvägen förbi Uppsala är det bästa som har hänt Gävlebor i exil i Södertälje sedan skivat bröd. Och för resten av samhället är det också en bra investering.

Alla tycker dock inte det. Det var det jag drog mig till minnes där på juldagen. Jag minns nämligen att när man började bygga den nya vägen och även när den invigdes, så var det en del pip och gnäll från en viss grupp människor. Nämligen de näringsidkare som drev vägkrogar, bensinstationer och annat längs med den gamla vägen. För dessa var den gamla vägsträckan en livsnerv. De livnärde sig på bilismen och såg med skräck hur trafiken skulle ta en annan väg och det enda som skulle passera deras etablissemang skulle vara stäpplöpare. Jag har för mig att gjordes några halvhjärtade protester. Säkert skrev man på en namnlista och undrade vem som skulle ta ansvar för det här.

Jag förstår dessa människors oro, men samhällsnyttan i den nya vägsträckan är helt enkelt överlägset mycket större. De som försörjde sig på den gamla vägen har haft att välja mellan att sura eller att anpassa sig. Något jag noterade på väg norrut var för övrigt bristen på bensinstationer och vanliga ”sväng av och köp en korv”-ställen mellan Uppsala och Tierp. Där finns ett hål att fylla, och det kommer att fyllas.

Om näringsidkarna längs gamla E4 hade haft en lika stark lobbyorganisation som skivbolagen så hade aldrig den nya delen av E4 byggts. Då hade pipet och gnället förstärkts och nått regering och riksdag via ihärdiga lobbyister som varnat för massarbetslöshet, miljardförluster i statskassan och så vidare. Politikerna hade då vetat att hela landets ekonomi och välfärd är upphängd på ett par sunkiga vägkrogar i Upplandsskogarna. De som ändå velat bygga den nya vägsträckan, visionärerna, skulle ständigt ha fått besvara frågan ”men hur ska vi få betaaaalt?” istället för att förklara nyttan med bygget. Och det sanningsenliga svaret ”det skiter väl vi i” skulle de inte våga yttra, för om de gjorde det skulle lobbyisterna genast blåsa upp det.

Slutligen skulle någon nyttig idiot lägga fram något slags ”kompromissförslag” som går ut på att man får bygga den nya vägen, men i gengäld ska trafikskatten höjas med ett par procent som går direkt till Sveriges Trafikberoende Uppländska Matbyrå, STUM. STUM skulle därefter fördela pengarna till Shell och OKQ8 eftersom de lider något så fruktansvärt av den nya vägsträckan. Bettans krubb och Kalles korv, de som verkligen är små och utsatta, som hållit lastbilschaffisar vid liv i trettio år med sin enkla men kärleksfulla mat, de i vars namn kampen mot framtiden drivits, de får ingenting.

Precis så här arbetar musikindustrin. Istället för att flytta sin verksamhet till den nya (informations)motorvägen sitter man kvar vid den gamla och blänger på stäpplöparna och surar. Under tiden gör man allt för att göra det så svårt och dyrt som möjligt för folk att använda den nya vägen. Jo, det är förstås trist om musikindustrin får säga upp folk och om rent av en del bolag får lägga ner, men återigen; samhällsnyttan är större. Fildelning, fri information, är en revolution. Det har enorma möjligheter som vi bara ser början på ännu. För att inte tala om hur miljövänligt det är att skicka information digitalt istället för att hugga ner träd, göra papper, trycka böcker och transportera runt böckerna i lastbilar.

Vi som ser nyttan tvingas hela tiden svara på frågan ”men hur ska vi få betaaaalt?” och de flesta försöker tålmodigt förklara hur man faktiskt kan tjäna pengar på nya sätt. Jag tänker tala klarspråk: Jag skiter i! Faktiskt. Det är inte min uppgift att fundera över hur gamla sura bolag ska kunna fortsätta tjäna skitmycket pengar på att kränga samma skit i all oändlighet. Jag har noterat några skivreklamer som går om och om igen i tv-rutan. Det är Enrique Iglesias samlingsskiva. Gammalt skit i ny förpackning. Det är Magnus Carlssons samlingsskiva. Gammalt skit i ny förpackning, som de dessutom har mage att kalla för musikskatt. Jag vet inte om jag ska skratta eller kräkas. Och så är det musiken från Bonde söker fru! Vilket också är gammalt skit i ny förpackning, men ärligt talat; musiken från Bonde söker fru!? Men det är fildelning som kommer att bli musikindustrins undergång va? Joråserrusåatte…

Jag noterar förresten att Erik Hultin är inne på samma spår. Jag har dock grunnat på det här några dagar så jag anser att det är jag och inte han som har upphovsrätt till idén om musikindustrins fantastiska bidrag till kulturen. Erik kommer inom kort att bli kontaktad av mina advokater Arkan och Zoran. De kommer att ta med sig en varsin kofot och ett erbjudande om förlikning. Standardförfarandet.

Och naturligtvis dyker det då och då upp nyttiga idioter som föreslår kompromisslösningar som bredbandsskatt. Det är en utomordentligt dålig idé. Precis som kassettavgiften var en dålig idé och precis som det är en dålig idé att betala straffavgifter för lagringsmedia. För det första finns det faktiskt människor som använder lagringsmedia och bredband till annat än att kopiera upphovsrättsskyddat material (jo, det är sant), och för det andra så kommer dylika kollektiva avgifter bara att hamna i fickorna på de största bolagen och fördelas till de största artisterna, vilket cementerar den rådande situationen: Bara några få ska ha tillgång till smörgåsbordet, resten får slåss om smulorna. De där små, värnlösa upphovsmännen i vars namn man påstår sig kämpa, de kommer inte att se röken av de där pengarna.

Det går att konkurrera med gratis. Det går att sälja buteljerat vatten i ett land som har fantastiskt kranvatten, det går att driva restauranger trots att recepten på typ all mat går att hitta gratis på nätet, och det går förresten att sälja kokböcker trots samma konkurrens, det går att sälja svamp och blåbär trots att det är gratis att hämta i skogen, och så vidare. Det går! Fjolårets mest sålda mp3-album var tydligen Nine Inch Nails Ghost I-IV, som är släppt under CC-licens och fritt att sprida. Varför betalar folk för något som de kan hämta hem gratis, och dessutom lagligt? Man kan ju tänka sig att folk köper fysiska exemplar för att de vill ha fysiska exemplar (jag vill gärna ha det till exempel, det är samlaren i mig), men i NiN-fallet handlar det om digitala filer. Så varför? Antagligen för att fansen vill betala. De vill att deras favoriter ska få betalt. De röstar med plånboken.

Det finns fortfarande positioner att ta och platser att fylla längs den nya motorvägen. Om de gamla bolagen inte anpassar sig och fyller de luckorna så kommer nya att göra det. Mig kvittar det fullständigt. Saker blir obsoleta. Skrivmaskinsbranschen gick under när datorer och ordbehandlingsprogram blev tillräckligt tillgängliga. Det är inget konstigt, det är bara så det är. Man kan försöka tvinga folk att köpa skrivmaskiner eller få politiker att lägga straffavgifter på ordbehandlingsprogram för att försörja skrivmaskinsbranschen, men det är bara konstgjord andning. Man anpassar sig, eller så dör man, men man kan inte stoppa utvecklingen.

Stäpplöpare. Bilden från VancityAllie, under CC-licens.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inKulturPolitikSamhälle

47 Comments

 1. Cecilia Ekfors Cecilia Ekfors

  Hej!

  Hittade din blogg för några dagar sedan och jag måste bara säga att du skriver himla bra. Både språk och innehåll.
  Jag lär bli en trogen besökare!

  Tiila

 2. Jenny Jenny

  Bra skrivet! Är för övrigt själv mycket nöjd med nya motorvägssträckan, även om jag oftast kör in i Uppsala men väl där är det otroligt mycket mindre trafik. :)

 3. Du verkar kryat på dig med besked! Kanonbra skrivet! För övrigt börjar jag hata Feedburner ty du är inte ensam om att länka till Feedburnerlänkarna (som finns i RSS-flödet) istället för ”de riktiga” som bl.a. ger knuffpoäng…

 4. Anders H. Anders H.

  Bra text. Barnen sitter just och tittar på Disney-filmen ”Bilar” som utspelar sig i en håla längs berömda ”Route 66”. Hålan dog när de nya motorvägarna drogs förbi.

  Det finns en intressant extrafilm om hur filmteamet hämtar inspiration längs den numera rätt döda vägen och träffar de rätt unika orginal som vägrat flytta…

  /Get your kicks on Route sixty-six.

 5. Tack alla.

  Anders: Åfan. Jag kände inte till var ”Bilar” utspelar sig, och vet inte mycket alls om Route 66 förutom att det är en mytomspunnen väg. Det intressanta är dock att den bild jag valde ut för att illustrera det hela är taggad med bland annat Route 66. :)

  Thomas: Nu har jag lagat länken så du borde få dina knuffpoäng. Anledningen till att jag med flera länkar fel är att åtminstone jag kopierar länkarna direkt ur Google Reader. Du kanske vill se över om du behöver feedburner alls.

  Cecilia: Du är välkommen. Trogna läsare gör livet roligare att leva.

 6. @Josh: Jo, jag vet. Jag gör själv så och blev medveten om problemet först när jag drabbades av det… Feedburner ligger pyrt till för stunden. Tack förresten!

 7. Fast jag vill nog hävda att jag tänkte tanken först och dessutom så uppnår min tanke ju full verkshöjd. Därför så hävdar att upphovsrätten tillhör mig. Jag är ju en av tankeskaparna (jfr musikskaparna). Skicka du gärna både Arkan och Zoran. De kommer att tas emot av Enok och Lars-Erik från den samiska advokatbyrån Aboriginal Gangsters. De kan säkert enas över ett stycke torkat renkött. ;-)

  Erik Hultin’s last blog post..Terrorister = Musikskapare = Grova brottslingar = USA = EU

 8. Samiska gangstrar advokater! Det är typ de bästa. Du vinner den här ronden, Erik. :)

 9. Daniel Anderberg Daniel Anderberg

  Både lysande och briljant är redan använda, så jag får väl helt fräckt använda båda två:

  Lysande och briljant skrivet!

  Rackarns, vad bra.

  /Daniel

 10. Norpan Norpan

  Mycket bra liknelse i princip. Tyvärr så är det i det här fallet så att alternativet att anpassa sig inte finns (i alla fall inte genom att flytta). Tierps kommun inte ger bygglov och Uppsala kommun är endast intresserade av att det smälls upp ännu ett gigantiskt extremhandelsområde i Storvreta. Alltså läge att sätta upp en skylt av Australiensisk modell i Stora Väsby, ”Nästa mat och bensinställe Gävle Bro, 140km”. Så de flesta handlarna surade inte över att E4 flyttade utan över att de inte fick flytta efter.

 11. Norpan: Tack för upplysningen. Jag kände inte till detaljerna kring det hela utan drog mig bara till minnes att det hade förekommit en del protester. Om jag inte minns alldeles fel så gjordes det något slags sentimentalt snyftinslag på en nyhetssändning när vägsträckan öppnade. Hur som helst; om dina uppgifter stämmer så haltar exemplet förstås. Å andra sidan finns det inga exempel i världen som går att överföra på fildelning rakt av, eller på internet som helhet, helt enkelt för att det är en unik företeelse.

  Slutligen vill jag också poängtera, for the record, att jag inte tror att uppländska näringsidkare är griniga bakåtsträvare. Åtminstone inte i större utsträckning än andra. Men de finns, eftersom det finns griniga bakåtsträvare överallt. :)

 12. Jens Jens

  Underbar liknelse, bra skrivet!
  Add bookmark, yes please.

 13. Anaïs Anaïs

  Attans! Folk har redan använt alla berömmande ord jag tänkt använda. Jag blev dock så road och förtjust över inlägget att jag inte låter det hindra mig från att kommentera. Så. Briljant.

 14. Politisk åsiktsregistrering av Tvivlaren…

  I fredstid utan bristtillstånd så genomför man självklart inte helt sjuka demokratividriga förslag som FRA-övervakning eller Ipredimplementation som inkluderar hyrsnutar och att privata intressen får en egen gräddfil i rättssystemet. Det som…..

 15. Jesper Jesper

  Tack, Josh, jag blir glad av att läsa på din blogg.

 16. Jag instämmer med alla andra. Lysande inlägg, som vanligt. Kulturminister, vore inte det nåt?

 17. Norpan Norpan

  Å andra sidan så finns det faktiskt en ytterst anpassningsbar näringsidkare i Tierpsregionen som sedan lång tid sålt rökt sik från en husvagn där väg 292 och numera gamla E4 korsades. En verksamhet som Tierps kommun jobbat hårt på att bli av med, både med hjälp av trafikkontoret, byggnadsnämden, skatteverket och miljö och hälsoskydd. Men eftersom det han sysslar med tydligen inte är definitivt olagligt utan bara tveksamt enligt en drös bestämmelser så har de svårt att bli av med honom. När nya E4 öppnade tog han helt enkelt husvagnen och rullade iväg till lämplig rastplats längs nya E4 och hoten från Tierps kommun följde efter. Då försökte miljö och hälsoskydd sig på en skrämseltaktik istället och skrev i Upsala Nya Tidning om mannens förmodligen hälsofarliga sikar för att på så vis skrämma bort kundkretsen. Lite som IPRED förmodligen kommer fungera, de som inte känner sig säkra på vad som är olaglig och laglig nerladdning och inte vill bryta några lagar kommer nog även att undvika laglig nerladdning. På så vis blir de stora av med en del konkurens.

 18. Josh, Sublimt!
  Hoppas det går bra med dina vidare besök hos AB Svensk Kroppsprovning.

  Tack för upplysningen Norpan, jag har ingift släkt i Tierp och åker ibland till ett lantställe i Gästrikland och har vartefter åren gått blivit alltmer förvånad över att det ännu inte finns ett enda serviceställe längs vägen. Nu fick jag svaret. Vi får be Laakso att sparka på Tierpspamparna.

 19. Lysande skrivet!

  Det var ett par år sedan jag körde den vägen senast och då var den inte klar alls. Måste först 1. köra den ända till Gävle för att känna den stora lyckan att slippa åka på 50-sträckor och skit igen. och 2. göra om det, men då åka in till Månkarbo för att se ifall Syltkrukan finns kvar.

  Sägs vara våfflor i världsklass.

 20. Hittade Syltkrukans hemsida. Ta på solglasögon innan du klickar på länken. Dock framgår inte när den senast uppdaterades så jag vet inte ifall de fortfarande hänger med.

 21. Norpan: Tack än en gång för upplysningarna. Onekligen intressant. Och ja, det är ungefär sådär IPRED kommer att fungera. Skrämseltaktik istället för tydliga regler. Plötsligt blev jag sugen på sik…

  Per: Tack. Kommande prövningar inom vården kommer du säkert att få läsa om, men jag mår åtminstone mycket bättre nu.

  Studiomannen: Länken fungerar inte så jättebra. :)

 22. Bara att instämma i hyllningskören. Riktigt bra :)

  ConnyT’s last blog post..IPRED

 23. ralf abrahamsson ralf abrahamsson

  Gôtt skrivet, men alla dessa bloggar och stilla protester, till vilken nytta än för internilskan. Makten lyssna ej till folket, ty folket begripa ickke folkets bästa. Utom vart fjärde år då är folket av största betydelse. Så tyvärr texterna kan vara hur bra skrivna som helst men det är ju bara texter

 24. Syltkrukan ångar på för fullt, lika gul och glad som vanligt…om våfflorna kan jag inte yttra mig…

  Sarah’s last blog post..Nostalgi

 25. MrTeatime MrTeatime

  Tänkte bara nominera årets andra plattnacke:
  ”- Alla andra fattar att det inte går att aktivt ta ställning för ena parten i en konflikt som renderar i flyktingströmmar till Sverige. Jag hade haft samma inställning om han tagit ställning för Palestina, säger
  Eugène Palmér.”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=870944

  Nu håller jag inte med Lennart Eriksson. Jag tycker snarare tvärt emot honom. Men att han har rätt att uttrycka sina åsikter är grundläggande för vår demokrati (Tänk om det vore så väl att han kunde göra det utan att bli avlyssnad…suck).

 26. Uttrycka åsikter visst. Men jobbar du på en statlig myndighet så finns det saker som du får hålla för sig själv för att inte förtroendet lackar ur fullständigt. Så visst fanns det saker som jag ville säga om min dåvarande arbetsgivare och de ärenden samt de människor jag kom i kontakt med medan jag ännu arbetade men det finns takt och god ton. Det är år nu sedan jag jobbade full tid och de senaste två har jag inte jobbat alls men jag säger inget om vissa saker ändå. Om Lennart Eriksson arbetade på bilverkstad så var det inte av någon konsekvens men han har jobbat på migrationsverket och han har uppenbarligen tagit sida i en konflikt där han jobbar på migrationsverket medan ett utrotningskrig pågår.

  Så jag håller med plattnacken. Men konstaterar samtidigt att det är arbetsrättsligt tveksamt.

  Jessika’s last blog post..Utan direkta skäl, men med mycket själ

 27. [Comment ID #55253 Will Be Quoted Here]

  Det må så vara, men vad tycker du att man ska göra då? Tillgripa vapen? Jag tror ju ändå att det går att bilda opinion och att en tillräckligt stark opinion inte går att ignorera. FRA-tragedin vittnar förvisso om motsatsen, men man kan ju inte gärna lägga sig ner och dö heller. Dessutom vet jag att åtminstone en riksdagsledamot varit här och läst ibland och kanske gör det fortfarande, och flera politiker på kommunal nivå, så det är inte bara för pöbeln jag predikar. ;)

 28. [Comment ID #55325 Will Be Quoted Here]

  (I’d) rather die fighting then die trying.

  Eller utan att ha gjort någonting. Då, när sista varvet klockas in, då kan man med gott samvete säga att jag slogs, på ett eller annat sätt, tills det var över.

  Jessika’s last blog post..Utan direkta skäl, men med mycket själ

 29. Det är så här man ska nå beslutsfattarna. Genom att skriva tydligt och i klarspråk, langa in snygga paralleller, peka på att problemet för skiv/filmbranschens lönsamhet INTE ska lösas med legala lobbade nödlösningar.

  Då endast då når man fram. Som du skriver ”man kan inte stoppa utvecklingen”. Jag vill adda, man ska inte stoppa utvecklingen för att några idioter inte kan lösa sina problem. Lösningar finns. Smell the coffie.

  hatten av för denna eminenta post :)

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 30. Precis så Stefan. Sprid ordet. :)

 31. @Ralf Abrahamsson: Jag är benägen att hålla med dig delvis. Jag tror man bedrar sig gruvligt om man vill påverka makthavare genom att använda logiskt resonemang och sina demokratiska rättigheter typ yttrandefrihet. Däremot så finns det ett enormt folkbildningsvärde i bloggandet och briljanta texter som den vi nu kommenterar. För även om det är en minoritet som nu läser bloggar så kommer det framöver ändras och vi har också effekten av ”word of mouth”, dvs om tillräckligt många läser och förstår och når insikter så är chansen stor att dessa i sin tur kommer att sprida dessa insikter vidare.

  Hade rätt ekonomiska intressen varit emot FRA, ACTA, Ipred etc, etc så hade det dock inte varit något behov av detta. Saken hade varit biff för länge sedan…

  För övrigt så är det ju alltid bättre att göra något som åtminstone är potentiellt positivt än att sitta och tiga still. Om inte annat för den egna hälsan och ens egna mentala välbefinnande. För har man förstått vad som nu sker och väljer att inte göra något så blir den korrumperande kraften i slutändan en övermäktig. Man ruttnar inifrån. Risken är väl att vi alla kommer vandra den vägen till slut men bättre slåss medan man kan än att tänka ”jag borde ha gjort något” när det är för sent.

 32. Manne Manne

  fullständigt underbar bloggpost!

 33. […] bara länka till Josh otroligt välformulerade och intressanta liknelse mellan en ny motorväg och musikindustrin. Fruktansvärt bra skrivet och […]

 34. Martin Martin

  Tänkte bara flika in att STIM inte ger några pengar till skivbolagen utan till låtskrivarna. Det innebär en möjlighet för kompositörer och textförfattare att försörja sig på sitt arbete utan att själva vara artister. Ofta sägs det ju av fildelarförespråkare att artister ska leva på livespelningar och t-shirtförsäljning istället för skivförsäljning, men det fungerar ju inte för alla.

  Problemet är ju inte hur skivbolagen ska överleva, utan hur artister ska kunna få in pengar åtminstone till att täcka kostnaderna för inspelning och förlorad arbetsinkomst under tiden det tar att spela in.

  Jag är inte emot fildelning, och på mig personligen har fildelandet effekten att jag hittar mer bra musik som jag vill köpa. Men det FINNS problem som många debattörer inte vill ta upp (ovan nämnda t ex), istället låter man påskina att det bara handlar om konstgjord andning för de giriga storbolagen.

  Sen är det ju helt klart så att digital spridning av musik via nätet reducerar distributionskostnaderna något enormt och därmed minskar behovet av jätteintäkter för att försörja maskineriet. Men på något sätt måste åtminstone lite pengar komma artisterna (och inspelningsteknikerna, låtskrivarna, medmusikerna etc) till del. Annars kan ingenting produceras. Ser med spänning och tillförsikt fram emot nya lösningar!

 35. Det är helt riktigt att STIM inte är skivbolagens organisation. Om jag har påstått det någonstans så har jag slarvat och ber om ursäkt, men i den aktuella posten ovan kan jag inte upptäcka det. Men STIM är inte utan skuld i problematiken. Om jag har tolkat informationen rätt är det i stort sett omöjligt att på egen hand låta trycka dina egna skivor utan tillstånd från STIM. Och systerorganisation SAMI, musikernas organisation, har nyligen försökt klämma åt en pizzeria för att den inte betalar sin beskyddaravgift, trots att pizzerian ifråga enligt uppgift inte har någon musikanläggning.

  Jag medger att det finns problem som inte tas upp på vår sida av staketet. En av anledningarna till det är att vi har fullt upp med att försöka fäkta bort alla bakåtsträvande lagförslag och alla lögner. Och faktiskt; Ipred och liknande ÄR konstgjord andning för storbolagen. Det kommer inte att regna Ipred-pengar över kompositörerna.

  Jag tror starkt på att ökad spridning ger försäljning om produkten är tillräckligt bra. Med minskade distributionskostnader och marknadsföringskostnader kanske inte försäljningen behöver vara alls lika stor för att det ändå ska gå runt. Men det är otäckt, det förstår jag också. Det går inte att budgetera. Det går inte att veta. Så är det ju lite idag – man vet redan i årets början vilka skivor, böcker och filmer som kommer att sälja. Det är nämligen de som marknadsförs stenhårt…

 36. @Martin: ”Jag är inte emot fildelning, och på mig personligen har fildelandet effekten att jag hittar mer bra musik som jag vill köpa. Men det FINNS problem som många debattörer inte vill ta upp (ovan nämnda t ex), istället låter man påskina att det bara handlar om konstgjord andning för de giriga storbolagen.”

  Problemet är som jag ser det att de som faktiskt får betalt för att representera artisterna i rimlighetens namne borde vara de som ska ”ta upp” den typ av problem du belyser? Om jag som representant för demokratin och värnandet av det fria samhället av denna anledning opponerar mig mot ex. Ipred helt plötsligt ska få på min lott att göra Lars Gustafsson och andra bolagsbossars jobb så är det väl något som är ”lite” uppåt väggarna?

  Kort och gott, den föråldrade musikindustrin är inte min kopp te. Demokratin och det fria samhället fortsätter jag dock gärna sörpla, värna och försvara.

 37. […] av de svaren har varit “det skiter väl vi i“, vilket på någon nivå är helt korrekt men som i min bok faller under kategorin […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: