Skip to content

Den stora likriktningen

I somras när jag var på ölprovning med West upplyste vår allvetande ölguide oss om något som jag dittills varit lyckligt ovetande om; nämligen att ölutbudet så sakteliga håller på att plattas till. Detta kommer sig av att ett fåtal stora mäktiga bryggerier köper upp de mindre. Alla små och medelstora bryggerier som har intressanta varumärken äts av de större. Och notera – varumärken. Det är varumärkena som är intressanta ur affärssynpunkt, inte ölet. Han varnade för Starobrno som än så länge är ett riktigt spännande öl men som nyligen köpts upp och numera ägs av Heiniken.

Det som händer sedan är att ölet modifieras något. Smaken vattnas ur för att passa flera. För det är ju nämligen så att vissa tycker om öl med stor beska, medan andra avskyr det, så kan man hitta till lagom så kan alla dricka det. Problemet är bara att ingen kommer att tycka att det är ett riktigt gott öl, bara hyggligt. Men den stora massan, de som resonerar ”öl som öl” rycker på axlarna och köper med sig ett sexpack hem. På så vis anser man antagligen att det ur ett affärsmässigt perspektiv är bättre att släta ut ölet och ta bort allt som kan vara intressant.

Vi vet var den vägen leder, eller hur? Vi har sett vad som har hänt med musikutbudet, där nästan hela marknaden ägs av De Fyra. Musikindustrin passerade ”hyggligt” för länge sedan, nu handlar det om att göra skräp som så många som möjligt finner uthärdligt.

Öl som öl, låt som låt, hål som hål. Är det den mentaliteten som ska råda på alla plan? Jag menar, visst, det finns fler som dricker öl för att bli fulla och kanske till maten någon gång än det finns folk som faktiskt är ölälskare. Jag inser det. Men det finns redan Pripps Blå – kan då inte Starobrno få vara Starobrno?

Jag ser samma trend överallt. Utbudet i tv börjar bli larvigt. Det började med såpor, sedan blev det dokusåpor, sedan blev människorna som deltagit i dokusåpor, så kallade dokusopor, kändisar som man kunde göra program om. Sedan kom någon på att man kan göra uttagningar i tv, så då kom Fame Factory och Idol och sedan fick vinnarna och tvåorna och treorna och alla som ville sjunga in den musikaliska motsvarigheten till Pripps Blå och därefter samlas alla såpakändisar och dokusopor och Prippsstjärnor i lekprogram som Let’s Dance och Stjärnor på (dek)is. Är det verkligen det bästa vi kan göra av våra oändliga möjligheter och kulturella arv?

Jag kommer osökt att tänka på en strof ur Spock’s Beards The Good Don’t Last:

We could have had give
We could have had take
We could have made anything we wanted to make
So we made Wheel of Fortune, and all the popular songs
We made a land where crap is king
And the good don’t last to long

(Jag tappar tråden, vilket till stor del kan förklaras av att klockan är halv sex på morgonen och jag ligger i sängen och skriver med en katt liggandes över mina armar. Tror ni han brukar ligga så annars? Nej just det. Jag råkar ägna mig åt något annat än honom.)

Det är det här försvararna av den gamla ordningen försvarar. Det är det här Jan Guillou försvarar när han hävdar att allt som inte passerat genom Kontrollen är ”pladder och trams”, i Aftonbladet! Det är det här Alexander Bard försvarar när han hävdar att kulturen faller samman om vem som helst kan skapa, och gudarna ska veta att BWO inte är den västerländska kulturens höjdpunkt!

Det finns likriktning på nätet också, gott om det till och med, men eftersom utbudet är oändligt och det är möjligt att välja att inte delta i likriktningen kommer det också att finnas något för alla smaker. Folk utanför bloggosfären tror att den består av rosabloggare och kattbloggande. Det finns, men det är långt ifrån hela bloggosfären. Och ta Youtube. På Youtube har redan visats mer än de stora tv-nätverken har producerat sedan de skapades, och det allra mesta av det är oerhört smalt, inte sällan med en målgrupp bestående av de närmast sörjande och en och annan nörd.

De krafter som vill bekämpa detta ser en fårskock som rymt ur sin fålla och är ute på grönbete, och försöker nu desperat fånga in alla fåren igen, med alla till buds stående medel. För om människor får söka upp det de själva gillar – om de tillåts gilla saker! – kommer ingen att dricka Pripps Blå. De kommer fortfarande att dricka öl. Och när allt de stora bolagen äger har förvandlats till just Pripps Blå kan ni ju tänka er själva vad som händer.

Fortsättning följer.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inKulturSamhälle

21 Comments

 1. Kis Kis

  En annan skillnad. Åk till danmark och köp en t ex. Carlsberg Svart guld, far tillbaks över bron (eller färjan till Helsingborg) och köp en med samma namn på systemet.. Det går inte att jämföra!!! Den som är köpt i danmark, på dansk returflaska är långt bättre, den är precis lika god fickjummen eller om den stått i solen medan den ”svenska” måste vara iskall för att överhuvudtaget vara drickbar. Om den köpt på systemet kan man säga: Tvi vale, hur fan kan få vatten att löddra sådär, vilken reaktor kommer det här ifrån?

 2. Urk, nu när det äntligen funnits några någorlunda godkända öl som man kunnat få tag på lite överallt. Varför!!! Jag känner mig kränkt!!!

 3. Fan vad bra du är! Och när kommer fortsättningen? Jag kände att jag inte ville att texten skulle ta slut. Förresten serveras det riktigt god Guinness på Southside, vid Zinkensdamm.

  Mia*’s last blog post..Nätsocialt dilemma

 4. Kis: Jo, jag och en kompis satt och pratade lite om det där med öl över nätet igår och konstaterade att tyskarna måste skratta åt oss. ”Jaha, ska vi göra en batch 3,5 till Schweden nu igen? Jaja. Dieter, späd ut den här är du bussig. Dumma jävlar.”

  Marcus: Får vi se dig på bild i kvällspressen snart? Med ledsen uppsyn och ett sexpack i handen.

  Mia*: Tack. Fast Guinness… Jag har aldrig gillat det. Men jag kanske är tillräckligt gammal för att prova igen. Och texten kommer att fortsätta men jag kände att jag var tvungen att bryta av för att jag var på väg in på flera spår samtidigt.

 5. Tack för det. En sekund trodde jag att du bara menade att den negativa utvecklingen fortsätter, att det är den fortsättningen som följer. Southside serverar även bl.a Caffrey’s, som är en av mina gamla favoriter. Har du inget särskilt för dig på fredag kväll kanske det kunde vara något? Maten var helt okej också.

  Mia*’s last blog post..Nätsocialt dilemma

 6. Starobrno är högst överskattad. En milt sagt klen öl om man jämför med vad som finns på den tjeckiska marknaden. Vill du dricka en bra tjeckisk öl skulle jag istället rekomendera Krusevic eller Gambrinus (även om jag inte har koll på vem som i slutändan äger de märkena)

  Enda skälet att Starobrno över huvud taget lyckats ta sig in på svenska marknaden är att den ägs av Heinekken och Heinekken i sitt avtal med Spendrups lyckats få igenom att Spendrups ska ha Starobrno i sitt importsortiment istället för konkurrenten Staropramen som Spendrups hade tidigare.

  Men det finns en motreaktion mot sammanslagningen innom bryggeribranschen. I danmark ägs nästan all storskalig ölproduktion av Carlsberg numera, men samtidigt har fler mikrobryggerier startade av entusiaster sett dagens ljus än någonsin tidigare.

  Mattias Bjärnemalm’s last blog post..Hylte

 7. Mattias: Krucovice är riktigt gott, och ännu godare är deras Cerne, men så har jag ju förälskat mig i swartzbier också. Och jag tycker att Starobrno är ett gott öl, definitivt att föredra framför Staropramen. Jag instämmer icke i att det skulle vara klent. Gambrinus har jag druckit men minns inte vad jag tyckte så det lämnade inga bestående intryck.

  Historien bakom Starobrno i Sverige tackar jag för, men Staropramen finns ju också, parallellt.

  Och visst ploppar det upp mikrobryggerier. Jag trodde till exempel att jänkarna var urusla på öl och att det öl som eventuellt går att dricka görs på östkusten. Enligt guiden är det helt fel. Västkusten fullkomligt vimlar av bra microbryggerier och jag har testat ett par mycket bra amerikanska öl sedan dess. Motreaktionen är definitivt av godo.

  Den parallellen går väl för övrigt också att dra med övrig kultur? Det är ju inte bara teknologin som satt fart på fildelningen, utan underhållningsindstrin har i viss mån bäddat åt sig själva med en alltför snäv likriktning i utbudet. Det kommer fortfarande att finnas plats för skivbolag enligt microbryggeriprincipen.

 8. Men i bloggosfären så hittar man fortfarande guldkorn som inte är anpassade för att så många som möjligt ska tycka om dem.

 9. Beelzebjörn Beelzebjörn

  Jag gillade särskilt att Guilliou valde Aftonbladet att framföra sin tes i. Snacka om att kasta sten i glashus.

 10. Båda Staro* ölen är OK. De är inte lysande, men klart att föredra framför många andra typiskt ”svenska” ölsorter. Får hålla med om att Starobrno är det bättre av ölen. Själv är jag också en sucker för tjeckisk öltradition.

  Jag är allätare när det gäller öl, och det mesta går ner om det krävs… Får jag välja är det dock kärva lagers och rejäla bitters som gäller.

  En riktig ölupplevelse var när en kompis bryggde eget. Han lyckades skapa en bitter som nästan hade lite fruktig karaktär och påminde svagt om trappist. Enda problemet var att fanskapet var starkt som vin utan att direkt smaka alkohol, så man började se dubbelt innan man fattade vad som pågick.

 11. Eller bitter förresten, det var det nog inte om man skall vara nogräknad. Mörkt var det däremot och rejält överjäst.

 12. Kan inget om öl men jag applåderar ett bra blogginlägg. Så här är bloggen när den är som bäst!

 13. Göran: Det är det jag menar ja. Jag tror inte att saker blir riktigt bra om man skapar med förutsättning att alla ska gilla det.

  Beelzebjörn: Eller hur!

  Marcus: Det är svårt att inte tycka om tjeckiskt öl. Vad gäller bitter så har jag smakat ett par som har varit oväntat goda så det får kanske bli nästa område att utforska. Grejen är ju hur som helst att det finns så många olika sorters öl, och det är roligt att prova. Det går inte att jämföra en bitter med ett veteöl, det är liksom helt olika saker.

  Inga: Tack. Och öl är ju egentligen inte huvudspåret i artikeln. :)

 14. Jonas B. Jonas B.

  Hej! Jag vill bara skriva att den främsta orsaken till urvattningen av industrilagern nog inte i första hand kanske är att ”passa” konsumenterna, utan att minimera tillverkningskostnaderna. Man använder så lite malt det bara är kemiskt möjligt, helst fyller man på med lite majs om man kommer undan med det, och humle behöver vi nog knappast nämna.

  Tanken är nog att konsumenterna helt enkelt inte bryr sig så mycket. Och lite ligger det väl i det, tyvärr, men det är nog mest en kulturfråga. Sånt kan ändras. Likheterna med musiken och musiksmak är fler än en..!

  Annars hoppas jag att du om du vill upptäcka mer bra tjekisk öl tar dig till Svejk på söder, där är sortimentet lika trevligt som personalen. Du nämner amerikansk micro också och då är naturligtvis närliggande Oliver Twist med sin kunniga personal helt nödvändigt att besöka. Det finns fantastiskt bra öl i Stockholm!

 15. Tackar allra ödmjukast för både utbildning och tips Jonas. Svejk har jag varit på och gillade det skarpt. Det var också där jag drack Primator (med fnuttar på lämpliga bokstäver) för första gången. Oliver Twist låter lockande. Synd att jag bor i Södertälje bara. Eller tur.

 16. Kapitalismen och nuvarande lagstiftning kring immateriell rätt gör att saker tenderar att gå mot 1. Dvs monopol.

  Ett av de rejält tråkiga exemplen som kvävt allt annat i sin väg är Microsoft.
  Det har funnits flera operativ på väg, bla stora IBM skapade ett som hette Warp eller liknande. Ett mycket bra operativ. men inte ens IBM:s relativa storhet räckte för att konkurrera med MS.
  Microsoft kvävde Warp på exakt samma sätt som öljättar kväver mindre bryggerier. Man ger de regionala handlarna så förmånliga villkor att det lilla regionala bryggeriet inte har en chans att sälja sin öl lokalt, trots att de har kortast transportväg.

  Jag är inte kunnig på området, men detta operativ jag tror hette warp sägs ha haft flera egenskaper som gjorde det bättre än MS-dos med injackad drivrutin XP eller Vista.

  Datanördar i min omgivning säger att det funnits fler operativ, men att de fullkomligen kvävts.

  Det enda som inte gått att kväva är open source. Linux kommer nu. jag läste att du kört lite ubuntu, men att ett par nya usp-högtalare ställde till det.

  Jag kör ubuntu på min gamla dator för att lära mig. Med tiden ska jag migrera, när jag ser att jag klarar alla mina yrkesåtaganden. grejerna måste funka när jag är ute och håller föredrag och ska köra in datorn mot en ny projektor på varje ställe. Där känner jag mig ännu inte säker på vad linux/ubuntu kan göra för mig. Men det kommer.

  Jag är för fri marknad, kapitalism, om man så vill. Men jag tror att vi demokratiskt – alltså politiskt – på något vis måste reglera marknaden på några punkter.
  Bankerna ska inte få låna ut 3, 4, 9 gånger mer pengar än de har. Då går vi som nu ständigt in i nya finanskriser som sträcker sig runt jorden.
  Monopol eller oligopol måste granskas och hämmas.
  Patent och immateriell rätt måste SNARAST ses över.

  Sen kan man undra, hur fasen skriver man lagar som stimulerar mångfald? För öl och våra smaklökar – men även för operativ och skor och skjortor och kanske även bromsmediciner för AIDS?

  Anders Widén’s last blog post..Svärmors selektiva tystnad

 17. […] Likriktning var det ja. Det är då rakt inte bara inom kultursektorn vi kan se likriktning och vad idén om att skapa något som tilltalar alla medför. Det finns i princip överallt och är den fria marknadens baksida. Att skapa något som tilltalar så många som möjligt ger maximal tänkbar avkastning. Problemet är bara att no size fits all. Det är alltså inte det bästa för kunderna. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: