Skip to content

Om detta må ni berätta

I Kanada har en grupp artister tröttnat på skivbolagens arrogans och lämnat in en stämning mot De Fyra (Warner, Emi, Sony, Universal) för upphovsrättsintrång. Anledningen är att bolagen använt musik utan att skaffa rätt licenser för användandet och struntat i att betala artisterna deras arvode. Enligt principen ”använd nu, betala senare om alls” har man helt enkelt kört utan att vänta på tillstånd och satt upp låtarna på en väntelista, eller snarare en ”den dagen den sorgen”-lista. Som vanliga människors räkningshög, typ. Genom åren har högen av ärenden växt till över trehundratusen låtar. Som min räkningshög, ungefär.

Skulle bolagen fällas kan prislappen landa i storleksordningen sex miljarder dollar (!) vilket låter helt befängt. Men, som Michael Geist påpekar, beloppet är framräknat på samma sätt som i tidigare använts av skivindustrin för att stämma en fildelare på mångmiljonbelopp. Då tyckte RIAA att det var rimligt. Ironin är uppenbar.

Kan vi sluta låtsas att de stora skivbolagen bryr sig om upphovsmännen nu? Kan vi sluta låtsas att det är för deras skull de vill bekämpa fildelningen? Och kan vi, för helvete, sluta låtsas att IPRED är en lag som kommer att göra det minsta nytta för upphovsmännen? IPRED är vapen som okunniga politiker har satt i händerna på en hänsynslös industri. Lägg därtill att denna industri börjar se slutet på sin guldålder och slutsatsen blir skrämmande: Vad skulle hindra dem från att stämma så många de hinner, fullkomligt urskiljningslöst? Goodwill är nämligen bara intressant om man har en framtid.

När vi varnade för att IPRED är en lag som kan användas i utpressningssyfte sa Beatrice Ask att hon ”utgår från att de flesta producenter är klokare än så”. Nu är det ju så att det inte är producenterna vi är rädda för, därför att tack vare regimens rådiga lagstiftande har man skapat en situation där det är mer lönsamt att stämma folk än att producera. Och om någon tycker att jag är tjatig och långsint som tar upp det där citatet lite nu och då; ja det är jag. Jag tänker inte låta någon glömma hur vår justitieminister ser på rättssäkerhet, och jag uppmanar alla att i sin tur berätta om det. Hur kan man tro att stora amerikanska bolag med ett uselt track record skulle vara det minsta intresserade av rättssäkerheten för medborgare i nåt litet skitland som inte ens har kärnvapen?

För övrigt tycker jag att vi bör stifta en lag som ger tobaksindustrin polisiära befogenheter så att de kan stämma folk för passiv rökning. Varför inte? Alla ingredienserna finns ju där: Passiv rökning är stöld. Det går dåligt för tobaksindustrin eftersom rökningen i Sverige minskar, och det beror såklart på att folk står och gratisröker. Och tobaksindustrin är kända för att vara hyggliga. Jag litar på att de kommer att använda sin egen privatpolislag med gott omdöme och att de är genuint intresserade av rättssäkerheten i Schweiz Sverige.

I år blir det inga platta paket från mig.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

17 Comments

 1. Watson Watson

  Beatrice Ask är ett problem. Hon är som Bush Junior, ett lallande fån som av allt att döma borde ha en god man som såg till att hon inte fattade några beslut som kunde skada henne själv eller andra. Hon verkar precis så omdömeslös att hon med fördel borde ges assisterat boende för att förhindra olyckor. Hur fick någon för sig att ge denna Tabula Rasa (som man tydligen kan lura i vad som helst) ett riktigt jobb, avsett för en intelligent människa? Var det ren elakhet? Någon form av lyteskomik?

  Jag tror inte att Beatrice Ask kan lära sig att inte lägga handen på spisplattan eller att göra kopplingen att bubblande vatten betyder kokande vatten. Jag tror inte heller att hon någonsin kommer att förstå hur stor skada hon gjort på svenska folkets förtroende för rättsystemet. Hon måste fråntas uppdraget snarast, innan hon hittar på något mer.

 2. Åh, Johnny Boy! Ingen är så bra som du på det här. Keep going! Jag vill ha den nya tiden här och nu! / Bunni

 3. För de som lever på upphovsrätten för sina verk har bara två vägar. Antingen lita till ”upphovsrättsindustrin” och då ta de skavanker som den har eller söka sej att annat jobb. Så enkelt är det.

  Åke Forsmark’s last blog post..Attans jul

 4. Åke: Jag håller inte med. För det första är inte upphovsrätten i sig alls så viktig för kreatörer som många tycks tro. Man lever inte på upphovsrätten utan på att sälja något. Så enkelt är det. För det andra behövs inte upphovsrättsindustrin nödvändigtvis längre vare sig för att framställa eller sälja verk.

 5. […] musikerna och inte de stora företagen. Det senaste exemplet är några artister i Kanada som har lämnat in en stämning mot de fyra stora bolagen Warner, Emi, Sony och Universal för upphovsrätts…. Summan det handlar om? 6 Miljarder […]

 6. Apropå att vi inte ens har kärnvapen, så menar amerikanska säkerhetstjänsten CIA att vi har det. Alltså kapacitet att inom två år får fram egna svenska kärnvapen. Denna kapacitet ligger för närvarande i malpåse. Svenska regeringsföreträdare blånekar givetvis.

  Den som är (o)road av denna fråga kan ju alltid söka ytterligare information i mänsklighetens största bibliotek, sedan biblioteket i Alexandria, nämligen Internet.

 7. Klart vi har kapacitet. Vi har kärnkraft.

 8. Vad gäller om upphovsrätten är viktig eller inte så är det så har jag inte så stor insikt i hur det fungerar för popartister vilket verkar vara det enda som folk bryr sej om.

  För seriestrippar, som ligger närmare mina intressen, så funkar det så att man får i storleksordningen 75 kr för att publicera en strip. Det tar ungefär 4-8 timmar att göra en hygglig seriestripp. Det som kan ge pengar är att serien publiceras på många ställen och flera gånger i serietidningar och album. Ju fler publiceringar ju mer pengar.

  Under hela den här fildelningsepoken så har det ju alltid varit förbjudet att kopiera så de flesta har avstått. Men skulle det bli helt lagligt så skulle det ge en större påverkan än vad det har haft hittils

  Åke Forsmark’s last blog post..Attans jul

 9. Åke: Det låter som att man har rätt små marginaler som serietecknare ja. Men vet du, det finns redan massor av musiker och författare som lägger ut sitt material fritt redan nu, och en del av dem tjänar på det också. Seriestrippar gör sig mycket bättre på en datorskärm än vad böcker gör, och om författare kan dra in pengar på det sättet så borde seriestripptecknare kunna göra det också. Ta en titt på xtremecreator vetja. Där finns en hel del kunskap.

  Och fortfarande, det är väl att sälja stripparna till olika publikationer som ger pengar, inte upphovsrätten i sig?

 10. […] är rätt enkel. Spotifys affärsmodell är framtagen av de företag som redan tidigare levt på att lura artister på deras arvoden, och som skriver skivkontrakt som är helt hänsynslösa av den enkla anledningen att de kan […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: