Skip to content

Gyllene tider

Det blir så absurt. Karl Sigfrid rapporterar att ytterligare en rättvis och balanserad skadeståndsdom fallit i USA. Den här gången är det studenten Joel Tenenbaum som döms att punga upp med sexhundrasjuttiofemtusen dollar för att fildelat trettio låtar på Kazaa. Det motsvarar ungefär fem miljoner kronor, eller etthundrasextiotusen kronor per låt, och jag tycker att det är helt rätt. Man ska ha dryga böter för att använda skitprogram som Kazaa.

Sigfrid går vidare och sätter siffrorna i perspektiv. Eftersom RIAA är nöjda med domen och skivindustrin anser att skadeståndsnivåerna är motiverade utifrån den skada Tenenbaum och andra grova brottslingar åsamkat dem, då kan man utifrån domen försöka räkna ut hur stor skada den totala fildelningen står för.

Enligt IFPI kopierades 40 miljarder musikfiler olagligt via fildelningsnätverk under 2008. Om skadan för varje nedladdad låt är 160 000 kronor blir den totala skadan 6 400 000 000 000 000 kronor. 6,4 miljoner miljarder alltså. När cd-försäljningen stod på sin topp såldes i hela världen skivor för något mindre än 200 miljarder kronor per år.

Slutsatsen blir at skivindustrins påstådda förluster till följd av fildelning är drygt 30 000 gånger så stora som försäljningsintäkterna när de var som störst.

Samma förhållande kan även uttryckas på ett annat sätt:

Skivindustrins marknad för skadestånd är mer än 30 000 gången så stor som marknaden för att sälja musik. Att lobba fram vansinnig upphovsrättslagstiftning är en mycket lönsam affärsmodell.

Ni minns att ni gång på gång har hört om hur dåligt det går för skivindustrin va? Själv tror jag att det går bättre för dem än någonsin. Tidigare var de tvungna att hitta artister som de kunde sälja. Visserligen var det också ganska lukrativt, eftersom artisterna inte förstod sitt eget värde, men ändå. Lite jobbigt var det ju. Man måste trots allt mångla ut de där skivorna, köpa hyllplatser i skivbutikerna, muta radiostationer och, framför allt, befatta sig med slöddret till artister som drömde om rikedom och berömmelse.

Nu har skivbolagens verkliga guldålder inträtt. Man har en marknad som är trettiotusen gånger så stor som musikmarknaden någonsin var, och man behöver inte ens sälja skivor. Faktum är att ju färre skivor man säljer, desto bättre ser det ut när man gråter ut hos politiker och domstolar. Kanske är det därför man avstår från att skapa enklare och billigare försäljningsmodeller, kanske är det därför man fokuserar på att marknadsföra skit, och kanske är det därför man motarbetar skivbutiker så att försäljningen hålls i schack.

Men det bästa av allt är att man inte behöver dela pengarna med artistslöddret. Trettiotusen gånger försäljningsintäkterna, rakt ner i egen ficka (ok, lite advokatarvode då, men advokaterna kostar inget i marknadsföring) och det enda man behöver göra är att ljuga. Och det är man bra på. Om någon upphovsman någonsin har fräckheten att fråga varför inte de får någonting från skadestånden är det bara att dra en ny snyftare och säga att advokaten åt upp pengarna.

Det är en härlig trojka som har uppstått av skivbolag, politiker och advokater. Lögnareliten, förljugenhetens creme de la creme, som röker cigarrer tillsammans och drar rövarhistorier. Visst sover man gott när man minns att vår oändligt visa justitieminister Beatrice Ask avfärdade alla varningar om att IPRED-lagen skulle kunna vara rättsosäker och utnyttjas i utpressningssyfte genom att säga att hon ”utgår från att de flesta producenter är klokare än så”? Visst känns det tryggt att hon uppfattar det här rövarbandet som ärligt och hederligt och med ett stort engagemang för rättssäkerhet och medborgarnas konsumenternas/väljarnas väl och ve?

Själv tror jag att mytomaner är dåliga på att identifiera andra lögnare. De ljuger så de tror sig själva, så varför skulle de inte tro på andra? Det är därför den här trojkan fungerar så bra ihop. Ingen säger någonsin emot någon annan. Och det kanske är det som är metoden för att vända utvecklingen. Inte att försöka konfrontera våra folkvalda(!) med sanningen, utan med rent hittepå. Vår kritik är för jordnära helt enkelt. Vi måste lära oss att spela spelet för att vinna.

Jag föreslår därför att vi börjar kampanja för att upphovsrättslobbyn är pedofilterrorister tätt knutna till både al Qaida och pedofilnätverk i Belgien, och att de har för vana att på sina årsstämmor klä sig i scharlakansröda kåpor och ritualmörda hundra miljarder spädbarn (det sista kan vi nog få professor Eva Lundgren att intyga). Jag tror nämligen att det är så man vinner mot mytomaner – inte med sanningar utan med häftigare lögner, och regimen kan inte mostå lögner som innefattar pedofili och/eller terrorism.

Politics is the art of looking for trouble, finding it whether it exists or not, diagnosing it incorrectly, and applying the wrong remedy.

– Ernest Benn


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

24 Comments

 1. Att industrin är nöjd kan det inte råda någon tvivel om med tanke på utväxlingen för densamma.

  Jag börjar så sakta närma mig krigsförklaringsläge mot all kultur – inte genom att bojkotta ngn skivartist, vi snackar bojkott en masse. Allt o alla, först då kan vi se reaktioner.

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 2. Jag är redan där. Sedan införandet av IPRED vägrar jag köpa skivor. Däremot har det köpts ett par böcker och filmer, men när så sker mår jag dåligt över att de får mina pengar. Så långt har det gått. Man har skapat en aktiv betalningsovilja.

 3. Tipsare Tipsare

  Torrentfreak rapporterar också om det här. De avslutar med att RIAA lagt över 1 miljon dollar på just det här fallet. När RIAA fått lite mer övning och rutin så kommer de säkert kunna få ner sina kostnader, så att det verkligen blir en lönsam affär.

  http://torrentfreak.com/student-hit-with-fine-in-riaa-case-090731/

 4. Tack för tipset. Tänk vad RIAA kunde göra med pengarna istället. Men som du säger; med lite övning kommer det att bli otroligt lönsamt. Prejudicerande domar får väl ses som en investering istället.

 5. Hans J Hans J

  Nu djävlar fick du till det!

  Upphovsrättsindustrin är ett hot mot hela samhället. Deras verksamhet medför totalövervakning av medborgarna.

  Håller vi på att inträda i den ”postmusikala tidsåldern” – en ny tidsålder där vi får en ”virtuell musikindustri” som enbart arbetar med skadeståndskrav på fiktiva förluster. Immaterialrätten kommer troligen i denna nya ”virtuella verklighet” att öka i betydelse på samtliga andra rättsområdens bekostnad.

  Det måste varit något extra ilsket barnskrik som väckte kämpatakterna, för du fick verkligen till det!

  Där satt den!

 6. Jag vaknade tidigt och kunde inte somna om (så barnskrik var indirekt inblandat). Tydligen är sömnlöshet teh shit för att jag ska kunna skriva. Ett par av de texter jag är mest nöjd med har jag skrivit på sena nätter eller på morgonen efter att ha jobbat natt.

 7. Smen Smen

  Förlusten per såld enhet är ju skrämmande nära förlusten per kopierad enhet. Vi borde alla arbeta för att musikaffärer stängs ner, då de uppenbarligen är ett ofog för alla artister som vill ha betaalt. Inte undra på att skivbolagen gråter när den årliga förlusten på en något förlegad modell (skivaffärer) kostar dem 6.2 miljoners miljarder årligen.

 8. De har väl faktiskt hjälpt pedofilerna genom att öka användningen av krypterad trafik och stängda grupper? De har gått från att leta efter en nål i en höstack, vilket alltid går med lite kreativitet, till att vara tvugna att leta efter en nål i en nålstack…

 9. Inser återigen att en stor del av behållningen med att blogga är de fyndiga kommentarerna. Tack till både Smen och David. :)

 10. cnab cnab

  Inte undra på att allt fler journalister och artister blir mer eller mindre öppna sympatisörer till PP efter den och liknande den texter, Josh. Så dj-a bra!!!

 11. Stefan Stefan

  Det enda sättet att vinna kriget i längden är att utveckla de sociala medierna så att artister kan använda sig av dessa istället för skivindustrin. Till slut har de ingen att representera.

 12. PeterJ PeterJ

  Du nämner terrorister i samband att man ska bara ljuga tillbaka. Jag kommer då osökt att tänka på hur orimlig talibanregimen i Afghanistan framstod när det började talas om invasion i och med det att de försökte förbjuda musik. Resten av världen häpnades av dumheten att försöka frånta sina medborgare rättigheten att sjunga,dansa och uttrycka sig genom musik. Nu sitter vi själva med ett system där inkomsterna genereras bäst med inkassobrev.

 13. Mattias Mattias

  ”Enligt IFPI kopierades 40 miljarder musikfiler olagligt via fildelningsnätverk under 2008. Om skadan för varje nedladdad låt är 160 000 kronor blir den totala skadan 6 400 000 000 000 000 kronor.”

  Antalet tryckta dollar i världen är typ 1600 000 000 000 (enligt högsta träffarna på google). De tycker alltså att deras förlust är några hundra gånger större än världsvalutans samlade värde. Visar lite grann på hur logiska de här killarna är.

 14. smen smen

  @ Mattias

  Där har du onekligen en poäng. Mao så är vi förmodligen alla kommunister, eftersom vår ovilja att betala medför att det inte behöver tryckas nya dollar, alltså förblir Kinas penningreserv intakt.

  Alternativet vore att vi började betala de där 26 miljoners miljarder vi är skyldiga. Usa hade fått trycka nya dollar, och Kina hade gått i krig med Usa för att hämnas deras förlorade penningreserv.

  Jag är nog en kommniustisk fredsälskare.

 15. Cadde Cadde

  PWNT!

  Allt jag kan säga…

 16. Cadde Cadde

  Eller vänta lite… Kom på nått att säga trots allt!

  För att sätta summan 6.4 miljoner miljarder kr i proportion kan man tänka på att USA’s krig mot Irak har kostat 600 miljarder dollar (ungefär 4,200 miljarder kronor)
  Så om musikbranschen skulle kunna få samma summa i alla fallen så kan dom starta 1,523 Irak-krig! Vår planet har en area på 148.94 Miljoner kvadrat kilometer, Irak har en area på 437,072 kvadrat kilometer. Efter matematiken är klar betyder det att musikbranschen kan starta 4 världsomfattande krig för den summan!

  Det är alltid lika kul att tänka i sådana banor när vissa människor på denna planeten begär löjligt mycket för något som dom ändå inte kan bevisa. Tydligen kan man komma långt med lite mutor och lögner!

  Tänk på det att även om musikbranschen bara får en fjärdedel av vad dom begär så kan dom fortfarande ta över hela världen! Rent pengamässigt sett det vill säga…

 17. Som sagt; en stor del av nöjet med att blogga är kommentarerna. :D

 18. […] Tyvärr har vi i världen lagar som förhindrar människor att säga vad dom tycker. Dels har vi uppenbara övertramp – som Hugo Chavez i Venezuela – men andra som borde vara lika självklara, men där historien gör att vi faktiskt har tummat på yttrandefriheten. Man har helt enkelt förbjudit folk att säga något. Stumlade dock på något som jag var tvungen att dela med mig av; Emma på opassande: På något märkligt vis har yttrandefrihetsdebatter hamnat i ett träsk av “var ska man dra gränserna”. Yttrandefrihet innebär plötsligt ett regelverk för vad man får säga, tycka och tänka. Och därmed handlar det såklart inte om yttrandefrihet alls längre, utan en manual för hur man skapar minsta möjliga problem för samhället. Problem som inte ens är problem många gånger utan mer eller mindre mest bara uttryck som inte kan kontrolleras i någon form av hierarkisk ordning. […]

 19. Fram till det att IPRED-lagen gick igenom hade jag inte laddat ner musik på flera år, eftersom jag dels gillar att äga fysiska skivor, dels gärna betalar de artister jag verkligen gillar. Tyvärr kan jag inte längre med gott samvete stödja den obscent giriga musikbranschen längre.

  Men vi får väl hoppas att IPRED läggs ner innan jag blir så bortskämd med gratismusik att jag aldrig mer kan återgå till mitt forna konsumerande…

 20. […] i alla andra fildelningssammanhang. Med tenenbaumlogiken skulle det bli tvåhundra låtar att få betaaaaaalt för, vilket skulle innebära 32 miljoner kronor om året. Väljer och vrakar man en aning, och […]

 21. […] händerna på en hänsynslös industri. Lägg därtill att denna industri börjar se slutet på sin guldålder och slutsatsen blir skrämmande: Vad skulle hindra dem från att stämma så många de hinner, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: