Skip to content

Guilt by association

För att ytterligare spä på Drougge-dagen kan jag berätta att hon har publicerat mindre trevliga saker på sin blogg. Det är någon som har författat ett mail till Drougge i bästa guilt by association-stil. Med i varierande grad långsökta kopplingar försöker avsändaren svartmåla Piratpartiet och, ännu värre, därigenom angripa Drougges intelligens och integritet.

Egentligen förtjänar dylika påhopp knappt att uppmärksammas, men jag anser samtidigt att det var bra att det drogs ut i ljuset. För saker som det bara viskas om i skuggorna kan vi inte dementera. Det kan vi nu. Så.

Piratpartiet är en, numera rätt stor, bunt människor som har valt att lägga sina meningsskiljaktigheter åt sidan och samlas kring ett antal centrala demokratifrågor, såsom personlig integritet, kommunikationsfrihet, etcetera. Detta innebär förstås att det kan förekomma stor spridning på åsikterna i övriga frågor. Teoretiskt sett kan Piratpartiet både rymma personer som tycker att all skatt är stöld och bör avskaffas, liksom förespråkare för en sovjetisk planekonomi. Det betyder inte att Piratpartiet förespråkar det ena eller det andra, eftersom vi som parti inte tar ställning i nationalekonomi. Bara för att ta ett exempel.

Vidare vet vi förstås att det finns gott om liberala tänkare hos oss. För det första för att det är ganska naturligt att människor som inte bara följer strömmen är intresserade av personlig integritet. Det finns gott om lagliga saker som det finns anledning att vilja dölja, till exempel när det kommer till sexuella preferenser, så det är inte konstigt om människor med alternativa livsstilar dras till oss. För det andra blev mängder av liberaler hemlösa när den nuvarande regimen lät masken falla. En del av dem flyttade in hos oss. Det betyder inte att Piratpartiet är ”höger”.

Framför allt undrar jag dock vad den här personen har för problem med att Unni Drougge står upp för samma frågor som vi, och dessutom gör det tillsammans med oss. Varför inte? Om jag och Unni Drougge tycker lika i vissa frågor men olika i andra, ska vi då inte kunna samarbeta och dra nytta av varandra i just de frågor där vi är ense? Varför skulle vi låta de frågor där vi inte är ense överskugga allt annat? Föreställningen att man bara kan umgås och samarbeta med människor som praktiskt taget är kopior av oss själva är outvecklande och fånig.

”Tipsaren” vill häfta ihop Piratpartiet med en Hayek eftersom denne Hayek har citerats av vice ordförande Christian Engström, och samme Hayek ska också vid något tillfälle ska ha sagt något som kan tolkas som ett stöd för den chilenske diktatorn Pinochet, och därför får inte Drougge leka med oss! Åtminstone inte om hon samtidigt vill stödja F!s kampanj att få in Gudrun Schyman i EU-parlamentet. Gudrun Schyman som förresten tidigare var partiledare för vänsterpartiet som tidigare hette kommunisterna, och vad kommunisterna har gjort vet vi ju. Ska vi verkligen leka den leken?

Det är dessutom en dålig taktisk manöver att försöka tvinga någon att välja sida. Om en sida säger ”om du är kompis med dem får du inte vara kompis med oss” och den andra sidan säger ”vi är tacksamma för allt stöd du vill ge oss” – vilken sida vinner i längden?

I den gammelpolitiska världen är det förstås känsligt att samarbeta med andra, men i den nya världen är det ganska naturligt. Det finns det många exempel på, ett av dem är att Karl Sigfrid (m), Erik Laakso och Anders Widén (s) samt Erik Hultin (c) författat debattartiklar tillsammans. Artiklar som jag dessutom gissar att vissa miljöpartister och vänsterpartister hade kunnat skriva under, liksom piratpartister förstås.

Sedan är det förvisso så att vi alla har våra käpphästar. Det finns alltid någonting som kategoriskt diskvalificerar. För min egen del drar jag gränsen vid rasism. Jag skulle inte göra gemensam sak med till exempel Nationaldemokraterna, även om vi skulle råka tycka lika i någon detaljfråga. Och till den som eventuellt oroar sig för att Piratpartiet skulle hysa rasistiska sympatier kan jag (också) bestämt dementera: Nej, det finns inga sådana sympatier. Rasism och personlig integritet går inte ihop. Att det finns enstaka virrpannor som är medlemmar i partiet och hyser sådana åsikter är däremot möjligt, liksom i alla partier.

Tack och lov är Unni Drougge en tänkande människa som, istället för att huka sig och tiga när hon får ett sådant mail, väsnas och publicerar det. Och det är bra. Dels för att den makt avsändaren trodde sig kunna utöva klingar av, och dels för att det ger oss alla en möjlighet att bemöta det hela. Vi kan inte bemöta saker som det bara viskas om i skuggorna.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

23 Comments

 1. nef nef

  Det är inte ett mejl, utan en kommentar på ett tidigare inlägg med rubriken ”KULTURFRID & KVINNOFRID!” märkte jag inatt.

  Därtill så fick hon 23:45 igår lite ”mer tips” från denna ”författare” i inlägget ”SLÄPP!” som du alltså länkar till härovan.

  nef’s last blog post..Min jingeling, min jingeling…

 2. fan för varje dag som går och för varje postning du levererar känner jag en obönhörlig lust att klicka på knappen ”bli medlem för fan!”

  ;)

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 3. […] bloggarna:  Enligt min humla,  polymeriska tankar,  Leo Erlandsson,  opassande,  Anna Troberg, Stenskott,  Lasses blogg,  En […]

 4. Nef: Åfan, jag fick för mig att det var ett mail. Den nya kommentaren såg jag också.

  Stefan: Du är välkommen. Och vill du inte är vi tacksamma för allt stöd du vill ge oss. ;)

 5. Tack tack för ett aldeles lysande inlägg, igen!

  Har varit inne hos Drougge också och läst…blev förbannad och samtidigt lite full i skratt.

  De där ”tipsen”, var ju bara en samling lösa trådar utan en enda stackars liten märkduk i närheten, att fästa dem i!

  Vad trodde ”tipsaren” sig skola uppnå?

  Var det någon som var ute efter att dra igång en alldeles egen bloggbävning?
  Också ett sätt att skaffa sig ett rykte på…

  Nina’s last blog post..Hurraaa, för Unni Drougge!

 6. Det kommer att flyga mycket dynga under veckorna fram till valdagen, det får vi räkna med. Det är något alla partier får stå ut med, men som för Piratpartiet kan komma att bli extra krävande, nytt parti som det är i sammanhanget. Jag hoppas att det inte bränns för mycket energi på att argumentera mot troll, för den energin behöver vi till bättre saker just nu. Att bemöta argument är alltid bra, men det får inte bli den primära sysselsättningen under de kommande veckorna.

  Andreas’s last blog post..Time to suit up!

 7. Kommentaren på bloggen (hennes) var sådär, um okej. Puckon finns överallt, och just det, varför just beskylla henne för den diversifierade medlemsflora som uppstår i vilket parti som helst? Jag vill mest sopa såna kommentarer under mattan, inte för att jag får vidare många.
  Hursomhelst, newsmill-artikeln som hon hade skrivit var en av de allra bästa jag har läst på newsmill på länge. Jag gillar jämförelsen mellan böcker som bilagor i diverse tidningar och att det är bra för varumärket medan elektroniska ditton inte är det.

  Jessika’s last blog post..Dagen efter

 8. – I´m not a number!
  – Yes u are
  – Am I?
  – You are number 50024!
  – Niiiice
  – Nice indeed

  :)

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 9. Jenny Jenny

  Intressant. Det verkar vara svårt att förstå för vissa att PP anhängare kommer från alla läger, utan att försöka prångla på någon annan sina övriga åsikter. Integriteten, den frågan är viktigast. Skattepolitik, arbetsmarknadsfrågor, utrikesfrågor med mera- visst är de viktiga men vi måste börja i rätt ände. Utan demokrati och ”rättvisa” (ett icke rättslöst samhälle) finns det ingen grund att stå på. PP försöker inte, om jag förstått det rätt, leda Sverige. Men de/vi vill peka Sverige i rätt riktning med hjälp av några grundläggande frågor. I min mening kan man därför, som Unni, stötta flera partier. Om man inte är politiker. Inget parti (utan mitt eget egoparti då ;) ) tillfredställer någons samlade åsikter. Om jag satte mig ned med alla partiers partiprogram skulle jag säkert hitta flera saker från varje parti som jag håller med om och tycker är bra. Likaså kan jag hitta massvis med saker jag tycker är skit ur varenda partiprogram. Jag väljer att stötta det parti jag tycker för den viktigaste frågan, helt enkelt.

 10. Mattias Mattias

  Håller med. Tycker inte att piratpartiet är vare sig ”höger eller vänster”. Det är snarare så att de lockar folk från båda håll ur en allmer urvattnad vänster-högerskala.

  Tanken om att information ska spridas och att alla ska få tillgång till den, även om de inte har råd känns närmast socialistisk. Tanken om att staten inte ska avlyssna på folk och få alltför stort inflytande på vad de gör i sina privatliv hör hemma hos högerpartierna.

  Tanken att om jag har köpt en CD-skiva ska jag få göra vad jag vill med den känns också som något centralt inom äganderätten, som moderaterna vurmar för. Även om jag vill lägga ut den på piratebay och sprida kopior av den till mina vänner. Den rätten tycker jag väger mycket tyngre än någon sorts abstrakt ”immateriellrätt”.

  Jag hör traditionellt sett hemma i vänstersfären, och är inte så insatt i hur högern tänker, men rätta mig om jag har fel: Om jag köper en sak ska väl jag ha rätt att göra vad jag vill med den, så länge jag inte skadar någon annan människa fysiskt? Det är väl det som är själva grundtanken i liberalismen. Att jag skadar någon annan människa ekonomiskt är väl inget tillräckligt skäl. Det är ju så konkurrens fungerar. Varför försvarar inte moderaterna dessa rättigheter?

  Jag tror att genom att allianspartierna har svikit sina ideal kommer de att tappa många väljare till PP och Klassiskt Liberala Partiet.

 11. Jessika: Ja, det är en mycket intressant jämförelse.

  Stefan: ?

  Jenny: Många tycker att det är obehagligt med saker som inte enkelt går att sortera in i redan definierade fack, därför blir det så viktigt att medelst skohorn tvinga ner nya partier i något av blocken.

  Mattias: Jo, så är det, men att du får göra vad du vill med en CD-skiva betyder, i dagsläget, inte att du får göra vad du vill med innehållet. Jag tycker visst att man ska kunna ha vissa restriktion, men som nu är det absurt. Dessutom har fokus alldeles för mycket kommit att handla om ekonomi medan den ideella upphovsrätten inte är viktig. Jag anser att den är viktigare. Rätten att alltid förknippas med sitt verk. Det är det som är så rubbat, att det plagieras hur mycket som helst, och sen ska plagiatörerna gråta om upphovsrätt och att de inte får betaaalt. (Nu menar jag inte att alla är plagiatörer, men det förekommer.)

 12. eevert eevert

  kan rekommendera dig att läsa Friedrich Hayek. ”Vägen till träldom” (The Road to Serfdom).

 13. Peter Andersson Peter Andersson

  Attacken på Unni är ett klockrent exempel på kvinnlig härskarteknik så som den formas från tidig flickålder. Jag har själv sett det i praktiken (jag var ungdomsledare för både tjejer och killar ett tag), t.ex en gång när fyra stycken tjejer runt tio år blev osams, till slut tryckte den normalt dominerande alfahonan i gruppen ner den mest motsträviga opponenten med repliken ”nu gör du som jag säger annars får du inte vara med oss och leka”, varefter saken var avgjord.

 14. Det där med cd-skivor är en intressant grej i sig själv.
  Hade en skiva. Skaffade ipod, ville tanka över en låt från den skivan till podden. Hittade inte skivan. Köpte ny skiva, skiva försedd med kopieringsskydd. Letade och letade tills jag hittade den ”gamla” skivan, inget kopieringsskydd. Samma skiva, samma artist, samma allt, förutom att de hade givits ut med två års mellanrum.

  Jessika’s last blog post..Dagen efter

 15. Mattias Mattias

  Joshua: Jag tycker nog att man ska få göra vad man vill med en CD-skiva ändå. Även innehållet. Jag tycker att den kommersiella upphovsrätten avskräcker konstnärer från att skapa nytt utifrån gamla verk. Den enda upphovsrätt jag stödjer är möjligtvis den ideella. Men jag har svårt att se att man skulle upprätthålla den också i ett informationsfritt samhälle där alla får kopiera från alla.

  Jag tror att om vi tog bort den kommersiella upphovsrätten så skulle vi få se en kulturexplosion. Alla skulle kunna kopiera från alla. Som det är idag är nog många kreatörer livrädda för att ge ut sina verk för att de bygger på andra verk.

 16. – I´m not a number!(steffo)
  – Yes u are (hingstbåge)
  – Am I? (steffo)
  – You are number 50024! (hingstbåge)
  – Niiiice (steffo)
  – Nice indeed (hingsbåge)

 17. Aha! Välkommen ombord! (korrekt tolkat?)

 18. @Josh – dina ord är som sammet inför min nära förestående sängläggning av undertecknad och hennes drömmar. (Man får lov att vara lite poetiskt 01,30 på natten)

  @Andreas – jupp…kasta sand på varandra kan ungarna i lekstugan göra (Kan inte hjälpa att jag kom till att tänka på Politikerbloggen vs Hingstbåges FB-liv där)

  @Stefan – Om Josh tolkat rätt säger jag också grattis och välkommen!

 19. @Stefan: Aaar…dvs välkommen! För övrigt var det väl Hingstbånge som myntades häromdagen. *läsa om det inlägget som pick-me-upper*

 20. Man tackar. Säg borde inte vi ha någon hemlig hälsning. ”Aaar” känner alla till (thanks to facebook) men något coolt sådär…

  ;)

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 21. MHelene MHelene

  Jag har alltid känt mig vänster åt vänster, aldrig känt igen mig i ngt parti alls egentligen…förrns nu:)
  Det intressanta är just det du skriver, att medlemmar kommer från alla möjliga politiska inriktningar och jag är verkligen nyfiken på hur partiet kommer att utvecklas.
  Det första politiskt intressanta/heta på vetefaen hur många år….människors engagemang verkligen känns genom skärmen:)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: