Skip to content

I gammelmedia

Nu är det dags för debattartikel igen. Den här gången i Aftonbladet, tillsammans med Unni Drougge. Jag ska kommentera det hela lite utförligare senare idag (hade jag haft något innanför pannbenet hade jag skrivit den historia jag tänker berätta redan igår eller nåt och bara tryckt på ”publicera” nu på morgonen) men just nu är det kaffe och sticka till jobbet som gäller.

Ni kan ju läsa så länge, även om läsare av den här bloggen kommer att känna igen texten.

Håll till godo.


Andra bloggar om: , , ,

Published inNotiser

24 Comments

 1. Blev ju en utmärkt artikel det där! Men jag fattar inte var alla köttskallar som kommenterar på debattartiklarna i gammelmedia kommer ifrån. Om de nu har så starka och välgrundade åsikter, varför ger de sig inte ut i bloggosfären och för fram dem istället för att sitta och yla i kvällstidningarnas kommentarsfält? Man undrar hur många som verkligen resonerar sådär och hur mycket som är ren astroturfing.

  West’s last blog post..Populistiskt utspel eller bara förvirring?

 2. linda linda

  West: Är inte det ganska bra, med tanke på hur många sjukt tråkiga och korkade bloggar det ändå finns?

 3. West: Men har du fortfarande fattat att det bara finns pedofiler och mördare på internet?

  Drottningen’s last blog post..Lästipset

 4. Kul Josh… jag gillade den redan första gången.

  Fast det är klart det är väl som med sex – det är först när det sker utanför internet som det räknas.

 5. West: Jag har inte läst kommentarerna på artikeln ännu, och vis av tidigare erfarenheter vad gäller just kommentarer till artiklar på Aftonbladet så tror jag att jag kanske ska avstå. Sen ska jag skaffa en jaktstuga där jag kan sitta och vara självgod, tryggt avskärmad från det där hatiska internetet. ;)

  Widham: Hehe, det är nog så ja. Grejen är att på bloggen predikar jag rätt mycket för de redan frälsta, och inser det. Därför blev det en rewrite för gammelmedia. Mer om det så småningom.

 6. Josh.Blev riktigt glad när jag såg tipset om artikeln på Twitter…blev ännu gladare när jag läste den!
  Visst kände jag igen texten, men just för den är så bra…var det så roligt att se den där, i aftonblaskan!
  Nu skulle du ju ha fått den här kommentaren för flera timmar sedan, men ”krisande grannen”, har varit extremt tidskonsumerande de senaste dygnen.
  =(

  Angående jaktstugan och avskärmandet…tänk igen…!En tjurande ”avskärmning” räcker mer än väl…en till vore – helt klart – en overkill!
  :D

  Så, grattis grattis till mycket bra artikel och håll dig – för fan – tillgänglig!

  Nina’s last blog post..Två mycket vettiga artiklar om fildelning(och PP´s Malmömöte).

 7. Jenny Jenny

  Tycker det bra bra skriven artikel i AF. :) Jag kan lätt säga att hälften av mina skivor skulle jag inte ägt om inte någon 1. laddat ned en eller ett par låtar vid något tillfälle eller 2. någon spelat in dem på band åt mig någon gång för länge, länge sedan (vilket ju också är ”förlust” tydligen). Men visst, om inte musikförlagen vill ha mig som kund fortsätter jag lyssna på mina fjuttiga skivor resten av mitt liv. Om de absolut kommer hindra allt och alla att intressera sig för den musik som finns kommer jag helt sonika stänga mina öron för annan musik än den jag redan har. Stänger de sin dörr, stänger jag min. Två kan leka den leken, så att säga. :)

 8. Mycket bra! Det känns som om den sortens vettiga synpunkter sällan kommer fram annat än här på bloggen. Toppenbra att rim och sans aktivt sprids även i traditionella medier – vare sig det är av pirater eller andra behövs balansen.

  Mia*’s last blog post..Spotifysvar på felanmälan

 9. Stående ovationer för ett synnerligen välskrivet inlägg. Tack.

 10. Bra jobbat! En debattartikel som alla kan förstå och ingen på ”andra sidan” kan knäcka. Heja!

  Danni’s last blog post..Hej och hå

 11. Tack för alla hyllningar.

  Och Larserick: Grattis! Klart vi är intresserade.

 12. Mattias Mattias

  Tyckte det var en bra summering av läget. Dock så hade jag önskat större tryck på ”Den kulturreserverande fildelningen” som ni beskriver som ”Det här är den riktigt kultur­nördiga fildelningen”. Den formulering ni har ger sken av att detta är en lite klick riktad till en liten nich av människor. Faktum är att större delen av allt upphovsrättskyddat material faller faktiskt in i denna kategori, då få verk har ett kommersiellt värde efter ett antal år. De flesta böcker har rätt kort utgivning, så även musik. Undantaget är givetvis de stora etablerade artisterna som Beatles mm, men dessa är i klar minoritet.

  Således är ”Den kulturreserverande fildelningen” en av de viktigare aspekterna för att befria och även bevara kultur (tex. gammla filmer från 1900 talets början är på väg att vittrasönder på grund av att de som äger dem inte ser ett kommersiellt värde av att bevara dem, och de som önskar bevara dem får inte).

 13. Mattias: Du har en poäng där. Formuleringen ”kulturnördig” var med i min ursprungliga bloggpost som debattartikeln bygger på, och fungerar på den plattform min blogg är. Men det borde kanske ha ändrats till debattartikeln för att inte ge intryck av att det är något vi inte tar på allvar. För det gör vi (jag iaf). Den kulturreserverande fildelningen är den verkligt fina och ska icke alls förringas.

  Samtidigt var inte artikelns primära mål att visa att fildelning är bra och vackert, utan att visa att det inte är stöld. Ur den vinkeln var det inte lika ”viktigt”, men icke desto mindre är formuleringen en smula olycklig.

 14. Alltså, nu måste jag få fråga: vad tusan menas med ”kulturreserverande”? Det är ett ord som verkligen inte finns i mitt ordförråd.

  Jag trodde först att det skulle stå ”kulturpreserverande”, som i ”kulturbevarande” men det stod ju likadant både i blogginlägget och debattartikeln. Vad betyder ordet och varför är det bara jag som undrar?

  Mia*’s last blog post..Tacka Ipred-lagen för det!

 15. Hmm… Preservera hade ju varit ett bättre ordval. Nu tror jag iofs att eftersom det bara är du som har reagerat så har budskapet gått fram. Och varför sa du inget första gången? Det är ditt fel!

 16. […] i TPB-målet som fått en lavin i rullning? Det är svårt att sätta fingret på, men inlägg som detta från Josh symboliserar det jag känner. Det finns så många välskrivna bloggar, vältänkta […]

 17. Att du påstår att det är mitt fel innebär, hoppas jag du förstår, att du medger att du gjort/skrivit fel. Att ingen annan sagt något (man kan ha reagerat i det tysta! ;) beror nog på att de inte vill riskera att verka obildade. Men det gäller inte mig som verkligen vill förstå eller lära mig något.

  Eller så är det inte svårare än att vi som hänger på nätet, och vet både allt och bäst, är ena baddare på att läsa mellan raderna och förstå vad som menas, även om det inte uttryckligen står skrivet. Det kan vara så, också.

  Mia*’s last blog post..Tacka Ipred-lagen för det!

 18. Och att jag inte sade något då var för att jag bortförklarade det som ett skrivfel eller helt enkelt inte lade märke till det – du vet, man blir ju så fängslad av det fabulösa innehållet att formen hamnar lite i skymundan. :)

  Mia*’s last blog post..Tacka Ipred-lagen för det!

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: