Skip to content

Ett till skäl att rösta

Ibland råkar man på människor som har en så djupt rotad misstro mot politiker och politiska system att de helt enkelt vägrar delta. Jag kan förstå dem. De resonerar att bara genom att stoppa en lapp i en låda legitimerar de systemet, och alla är lika goda kålsupare, och protesterar genom att utebli från valet. Jag kan som sagt förstå tänket, även om jag inte håller med.

Dessa människor brukar ha en förkärlek för att diskutera och klaga i fikarummet. De saknar inte åsikter, de har bara förlorat sin tilltro till politiken. Varför ska de rösta? Det ska jag berätta.

För att om du inte röstar så har du heller ingen rätt att gnälla! Om du röstar har du sedan all rätt i världen att klaga både på de du röstade på och på de där jävlarna du inte röstade på. Röstar du däremot inte alls gör du bäst i att tiga under mandatperioden, för jag lovar att varje gång du öppnar käften för att klaga kommer jag att vara där och fråga: Och gjorde du för att påverka något?

Tycker du om att gnälla? Gå då och rösta!

rösta i EU-valet


Andra bloggar om: ,

Published inNotiserPiratPolitik

26 Comments

 1. Anonym? Anonym?

  För min egen del röstar jag pirat. Men vad gäller de som inte röstar, kan jag inte hålla med. Det är enda sättet att protestera om man inte tycker det finns något parti värt att rösta på. Utan tillräckligt många röster, blir val ogiltig. Dem som ska hålla käft är de som blankröstar. En blankröst är en röst fördelad på samtliga partier som klarar 4% spärren.

 2. Amen Amen

  Nej, för mig är att rösta blankt samma sak som att säga ”Jag vill rösta, men den finns för f*n ingen vettig att rösta på!”.

 3. db db

  På skolgården röstar de om att Kalle och Olle ska ta Pelles
  mössa. Kalle och Olle röstar för. Pelle röstar mot. De tar Pelles
  mössa. Pelle gnäller. Kalle och Olle säger att det bestämts i god
  demokratisk ordning. Nu ska de rösta om att ta Pelles väska. Ska Pelle
  vara med och rösta för att ha rätt att gnälla?

 4. J J

  Ja, Pelle skall rösta.
  Lisa kommer nu över gården, för hon har hört Pelles röst och klagan. Hon röstar med Pelle. Och borta från matsalen kommer fler barn gående…

 5. Jag håller inte heller riktigt med dig här… tänk situationen där PP inte fanns. Vad skulle man då rösta på? Valfritt FRA-kramande parti? Möjligtvis MP då, men det finns ju andra goda skäl att inte vilja ha dom i parlamentet (t.ex. att dom inte är närvarande där ändå när dom väl blivit invalda).

  En utebliven röst är en protest mot systemet, vilket gammelpolitikerna också är helt medvetna om (exempelvis manifesterat genom att man ändrade reglerna så att blankrösterna inte längre redovisas).

  Dock bör ju nämnas att man faktiskt bör se igenom sina alternativ innan man protest-låter-bli… det finns nog allt för många som inte bekymrar sig — och vem vet, Sverige kanske skulle vara ett lite behagligare ställe om fler röstade på dom små partierna.

 6. [Comment ID #65986 Will Be Quoted Here]
  @db
  Du glömmer det viktigaste! Det som övertrumfar alla demokratiska beslut är att det finns en grundlag. En konstitution och en konstitutionsdomstol som värnar varje människas mänskliga rättigheter. Även om det finns en överväldigande majoritet som beslutar om att mobba Pelle och ta hans mössa, så är det beslutet ogiltigt enligt grundlagen. Statens monopol och komparativa fördelar när det gäller våldsutövning är till för att värna och beskydda Pelle. Och i värsta fall straffa den som kränker Pelles frihetsrättigheter!

  Uno Hansson’s last blog post..Sjunger IF Metall ganska snart på sista versen?

 7. Mikael Hedberg: Jag ser poängen, och i huvudsak syftar jag såklart på folk som inte sett över alternativen innan de protest-låter-bli. Samtidigt bygger en demokrati på deltagande. Finns det ingen som företräder dig får du göra det själv.

  I andra länder tänder man eld på sig själv i protest. Det är svenskar för bekväma för så de lägger sig på soffan istället. ;)

 8. Det värsta med att inte rösta, som jag ser det, är att man då medvetet eller omedvetet tar demokratin för givet, vilket kan vara livsfarligt. Man måste ta hand om demokratin och vårda den precis som en trädgård, som Di Leva uttryckte saken…:)

 9. E-mannen E-mannen

  När det gäller val till EU-parlamentet så är det väl många som resonerar om att det är ett val som inte betyder någonting då allt viktigt avgörs i riksdagsvalen istället. De ser det helt enkelt som att rösta på Idol, Talang, Melodifestivalen eller Let’s Dance.

  Måhända att det inte är korrekt men här i Sverige har vi ju verkligen fått inpräntat i oss att EU-parlamentet har ingen makt. Om det inte stämmer, så är det väl upp till valmyndigheten + aktiva medborgare att försöka föra ut tydligare vad för makt EU egentligen har.

 10. E-mannen E-mannen

  @Uno Hansson:
  Eeh. Byt ut mössan i skolgårdsexemplet mot pengar och tänk skatt istället. Exemplet är inte om mobbing utan om fördelningspolitik.

 11. Jag kan respektera en blankröst från den som inte anser att något parti är gott nog; snäppet bättre vore förstås att då skriva ett eget partinamn på valsedeln för att ”skicka en signal” till Valmyndighetens statistik om vilket slags parti man saknar, men man har åtminstone gjort sig samma besvär som alla andra väljare att lägga en valsedel i ett kuvert (och man kan bevara sin valhemlighet). Blankröstare kan inte beskyllas för att vara lata.

  De som inte röstar alls – tja, jag vill inte tvinga någon med hot om böter som man gör i Belgien, och inte heller klandra vederbörande för lättja eller liknande då jag inte vet orsaken, men jag betraktar nog varje uppgiven orsak med viss skepsis. ”Vill inte legitimera systemet” – ok, presentera ett trovärdigt alternativ då, som ett anarkoliberalt samhälle utan statsmakt alls eller en upplyst despoti utan val, och gör ett allvarligt försök att införa detta. I fallet EU skulle det väl motsvaras av att upplösa unionen eller avskaffa Europaparlamentet.

  Att sitta på sin statliga, kommunala eller privata arbetsplats och ta emot lön och därmed delta i ”spelet” om ekonomin och arbetsmarknaden är i så fall också att ”legitimera systemet”, oavsett hur mycket man klagar på politiken i fikarummet. Jag nästan förväntar mig att den kollega som i förbigående säger sig strunta i att rösta för att det ”legitimerar systemet” nästa vecka kommer att vara på bild i tidningen – antingen i egenskap av nykorad juntaledare eller fängslad för sina åsikters skull.

  Sedan ser jag inte någon motsättning mellan att rösta och samtidigt förespråka revolution, rentav med våld (även om jag själv vill undvika det). Det är egentligen inte konstigare än att den minoritet som på 1950-talet förespråkade övergång till högertrafik i Sverige ändå respekterade trafikreglerna och fortsatte att köra på vänster sida till den 3 september 1967. Skulle de förväntas avstå från att alls köra bil bara för att denna handling ”legitimerade” det rådande systemet med vänstertrafik?

  Till och med Hitler insåg att enklaste sättet att avskaffa demokratin var att medverka i den. Världen hade sett annorlunda ut om han struntat i valen och nöjt sig med att ta makten över varenda ölkällare i Bayern…

  Mitt råd till Pelle är att samla en skolgerilla som utnyttjar en håltimme till att ta makten över skolgården, avskaffa de demokratiska valen av mobboffer och utnämna skolans rektor till president på arbetstid. Pelle får tillbaka sin mössa, och mobbarna åker på kvarsittning.

 12. Nisse Nisse

  Men varför skulle man egentligen förlora sin rätt att gnälla och klaga för att man inte röstar? Vilken (moralisk) princip är det som åberopas när man säger det?

 13. Men riktigt så enkelt är det ju inte heller. Man har inte rätt att gnälla bara för att man går och petar ner en lapp in ev valurna. Jag brukar säga att om man inte söker posten själv så har man f*nimej ingen rätt att klaga. Den regeln är väl mer tillämpbar i mindre demokratier typ studentkårer och hyresgästföreningar. Men när det gäller riksdagsval så måste väl sanningen sanningen någonstans mellan att aktivt kämpa för att själv få posten och att knalla iväg och rösta. Dvs typ att man bloggar, står i en valstuga, delar ut flyers, snackar med vänner och bekanta, kanske skänker en slant till ett parti. Åtminstone något av dedär borde krävas för att man skall vara berättigad att gnälla. IMHO!

  Hans Löfving’s last blog post..Dax att stanna upp, andas och se sig omkring!

 14. enondengod enondengod

  Min röst i detta EU-val blir den första rösten jag lagt på länge i det som kallas vår representativa demorati. Det har för mig tidigare inte spelat roll om jag röstat eller inte eftersom klyftan mellan mig och politikerna är avgrundsjup.

  Många säger att man ska rösta ”för att värna om demokratin” och för att man annars ”tar demokratin för givet”. Detta är för mig skitsnack, i mitt hjärta är demokratin för närvarande inaktiv. Vad folket vill tas inte hänsyn till när politiker väl kommit till makten. Ibland är det så att politikers intressen sammanfaller med medborgarnas, detta tas som exempel att demokratin fungerar men är endast tillfälligheter.

  Rösten läggs den här gången på PP för att det för en gångs skull finns något att rösta på som har kontakt med mig.

  Det är absolut inte så att jag tidigare avstått att rösta för att jag är slö. Misstroendekänslan är så djupt rotad i magtrakten efter att jag tyckt mig uppleva att det inte spelar någon roll vad jag gör. Jag har ingen kontroll av, eller delaktighet i, det karriärpolitiker har för sig efter de väl kommit till makten.

  @Anders Andersson ”presentera ett trovärdigt alternativ då”:

  Vad sägs om direkt demokrati, isf den här representativa skiten där valen bara är ett spel med ett fåtal deltagare som alla har målet att med alla tillgängliga medel få flest röster?

  Andra idéer som lär fungera bättre än vårt nuvarande system finns hos ex. Smári McCarthy: http://smari.yaxic.org/blag/2008/05/27/the-shadow-parliament-project/

  /E

 15. Anonym Anonym

  Test

 16. Den som inte röstar kanske inte direkt legitimerar systemet, men kapitulerar ändå på ett sätt för det, om man av princip inte stöder alternativ, när de uppstår. Därför kan en dålig ordning få fortsätta att råda.

  A. Mikael Eriksson’s last blog post..DE STYRANDES NAIVITET

 17. Magnus Magnus

  [Comment ID #66003 Will Be Quoted Here]

  Exakt Nisse. Jag förstår inte riktigt det heller. Varför är folk så himla moraliska just i röst-frågan ?

  Se South Park avsnittet: Douche or turd, där där Matt and Trey driver det här med att rösta. (Avsnittet är från 2004 och syftar givetvis på presidentvalet det året)

  Det är INTE världens undergång om man inte går och röstar. Jag nöjer mig med ”sofflocket” senare idag. Min praktik-polare tänker rösta på PP.

  Hade jag själv gått och rösta, så hade valet enbart stått mellan PP eller Junilistan, de enda någorlunda trovärdiga alternativen för mig.

  ps. Släpp snuset fritt i EU :D

 18. Magnus Magnus

  driver med*

 19. Okej, så det var inte mitt bästa argument nånsin. Jag vill dock återigen poängtera att jag främst syftar på folk som inte orkat sätta sig in i vad valet gäller och vad de olika partierna står för, utan bara är lata men vill gnälla. Har man däremot koll på alternativen och anser att inget passar, nej då finns det heller ingen anledning att rösta.

 20. Magnus Magnus

  Jag har orkat sätta mig in i valet och tagit reda på vad olika partier står för. Jag har sett på debatter på tv. Och jag har valt ut två partier som jag hade röstat på, om jag inte hade varit så EU-kritisk att jag väljer att protestera genom att inte rösta.

  Och nej, jag lovar att inte gnälla nu efteråt :). Det ska bara bli skönt att slippa all valpropaganda för ett tag. Ialla fall fram tills valkampanjandet år 2010…

  Jag hoppas att det har gått bra för Junilistan och Piratpartiet hur som helst.

  Har läst Jan Guillou senaste krönika, och han är bara för mycket.

 21. enondengod enondengod

  Dessutom, genom att använda sig av ”om du inte röstar får du inte gnälla”-argumentet och liknande tankegångar har man ju villkorat yttrandefriheten. I praktiken säger man ju då ”Om din åsikt inte baserar sig på något genomtänkt har du ingen rätt att yttra den”. Låter lite skevt för mig.

  /E

 22. Magnus Magnus

  Det är ett knep i sig att tvinga folk att vara tysta, eller..?

 23. Enonengod och Magnus: Jag har redan erkänt att det inte var min skarpaste argumentation genom tiderna. Vad mer vill ni ha? Ska jag kräla i stoftet? Rulla mig själv i tjära och fjädrar? :)

 24. Magnus Magnus

  Nej då Josh, jag är nöjd med de svar jag har fått och jag har inte gnällt det minsta sen valet blev avgjort ;)

  För fan, nu ska vi vara glada åt PP:s-framgångar och förena oss, inte kasta ruttna tomater på varandra!

 25. Magnus: Lustigt nog har jag nog aldrig varit så ognällig som idag. :)

 26. enondengod enondengod

  Hehe, jag såg ditt svar efter att jag hade postat, hade visst lite bråttom. Bra diskussion dock! :)

  /E

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: