Skip to content

FAQ

Eftersom det fortfarande finns folk kvar därute som håller med Piratpartiet i våra frågor men inte riktigt kan förlika sig med tanken att rösta på oss av en eller annan anledning, tänkte jag bemöta några vanliga kritiska argument.

Piratpartiet är ett enfrågeparti.
Jag föredrar att kalla det ett fokusparti eftersom det knappast rör sig om en fråga, men ja; Piratpartiet tar inte ställning i alla frågor. Personligen vill jag se fler sådana partier. Jag vill ha politiker som sätter sig in i sina frågor på djupet, istället för politiker som kan lite om allt och lägger störst fokus på mediaträning. Den andra varianten kommer nämligen att hamna i klorna på lobbyister och tjänstemän, eftersom de känner sig tvungna att förlita sig på ”sakkunniga”.

Piratpartiet är opålitligt eftersom det är ett enfrågeparti.
Nej. Piratpartiet är ytterst pålitligt eftersom vi redan från början talar om vilka frågor vi tänker slåss för och vilka vi är beredda att kohandla med. Vi kan inte kohandla med våra frågor, för då har vi ingenting.

Men eftersom Piratpartiet är beredd att rösta med den som är beredd att ta upp Piratpartiets frågor, då kan det ju innebära att man stödjer [valfri överdriven hemskhet]!
Det är riktigt. Men det innebär att väldigt många andra politiker plötsligt är för [valfri överdriven hemskhet]. De hemskheter som ett brett spektra av politiker tycks vara för, trots att de säger sig vara emot, är just det totalitära övervakningssamhälle som vi kämpar emot. En röst på något annat parti kan faktiskt innebära en röst på just den sortens hemskheter.

Piratpartiet har ingen ideologi!
Det råder delade meningar om det. Jag vill påstå att det finns en ideologi, annars skulle inte piratrörelsen sprida sig över världen, däremot är det nog sant att det inte är en strukturerad och tydligt formulerad ideologi. Det har nog ingen ideologi genom historien varit förrän i retrospektiv. Det finns andra partier som har jättefina ideologier. Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna är till exempel liberala. Säger de. Att de inte driver en liberal politik är väl skitsamma?

Piratpartiet är grabbiga.
Intressant nog hör jag ingen kritik om att F! skulle vara tjejiga. Varför granskar ingen könsfördelningen där? Förresten har Piratpartiet enligt utsago fler kvinnliga medlemmar än F! har.

Jag gillar Piratpartiet men inte namnet.
Mkay… Verkar inte det en smula ytligt? Är du lika petig med allt? ”Yvonne och jag klickar verkligen och hon har schyssta lökar, men jag gillar inte namnet.” ”Vilken god köttgryta! Vad heter den? Kalops!? Å fy fan!”

Jag tycker att Rick Falkvinge är ett töntigt namn.
Jag tycker att Niklas Svensson är ett töntigt namn. Lyckligtvis kan man alltid byta. Daniel Nyhlén är taget, men Dick Greger Augustsson är ledigt.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitik

22 Comments

 1. Finns väl inget grabbig med att prata om schyssta lökar? Eller? ;-)
  Skämt åsido, bra FAQ, en sådan har jag saknat fram till nu.
  Mitt problem med PP är att jag inte litar på vilka andra beslut man kommer stödja bara för att få igenom sin politik. Det blir oundvikligen grisen i säcken för alla andra frågor utom de som PP driver. I Europaparlamentet spelar detta mindre roll än i riksdagen, åtminstone för mig. Velar fortfarande hur jag ska rösta på söndag som du hör.

  Klinikchefen’s last blog post..Stolar med moonboots

 2. Klinikchefen: Är det fortfarande grabbigt om man pratar schyssta lökar med Anna Troberg? :P

  Jag förstår oron och grisen i säcken och så, men ärligt talat; du köper lika mycket grisen i säcken med andra partier. Skillnaden är att du med oss vet åtminstone vilka frågor vi INTE rear bort. Jag röstade på Centern förra gången, mycket på deras syn på personlig integritet. Tror du jag känner det som att jag köpte grisen i säcken?

  Jag tänker inte tala om för dig hur du ska rösta. Är du klinikchef så är du nog kapabel att fatta beslut. ;) Men istället för att rada upp för dig själv vilka frågor du anser är viktiga kan du försöka gradera vilken/vilka frågor som är ALLRA viktigast. Om du kommer fram till att det är till exempel narkotikapolitiken som är viktigast för dig ska du inte rösta på PP. Då gör du klokt i att hitta en kandidat för ett parti som tycker som du i den frågan, men som kanske som en liten bonus är kritisk mot övervakningssamhället. Då får du troligen, men inte säkert, en kandidat som kämpar för den narkotikapolitik du vill se, och kanske men inte troligt också en kritisk röst mot övervakningssamhället.

  Om du däremot anser att kampen mot övervakningssamhället är den viktigaste frågan, då borde PP vara partiet för dig. Det kan visserligen innebära att du får en kandidat som för en narkotikapolitik du inte gillar, men du kan vara säker på att din kandidat kämpar för öppenhet och frihet.

 3. maths maths

  Hur kan kriminella, man är för fildelning, få bilda ett parti??
  Låt oss få se hur Ni kriminella ser ut och gör.
  Vill Ni ha fildelning på pengarna också?
  Intäkterna på Pirat Bay försvann lämpligt till rättegången….
  M

 4. Markku Heikka Markku Heikka

  Enfrågeparti eller ej!!!!
  Traditionell blockpolitik går inte att tillämpa på Piratpartiet.
  Friheten, demokratin är begrepp som vi måste kämpa för.

  Medborgarrätt är ordet för dagen.
  Hårdrar man partiets principer för hela det svenska samhällssystemet, innebär det ju att medborgarrätten måste finnas även på kommunal nivå.
  Där är det medborgarnas behov och intressen som avgör vad den lokalpolitiska agendan innehåller.

  Vi Piratpartister kommer inte med lösningar på alla samhällsproblem.
  Vi kommer med en medborgarrätt som genomför reformer för ett lokalt inflytande.
  En levande lokal samhällsutveckling där demokrati och rättvisa är verkliga ”redskap” för medborgarna i samhället.
  Vilka är bäst att styra den tillvaro vi har om inte dom som lever i den.

  Det kan inget politiskt parti eller partiledare få utforma.
  Sakfrågorna i den politiska debatten måste utgå från medborgarnas perspektiv.

  Så ni som beklagar er över PP brist på politiska sakfrågor
  kan jag bara säga – ordet medborgarrätt…fördjupa er i vad den praktiska innebörden skulle kunna vara.
  Ställ den i relation till din egen närmiljö, och reflektera över dina egna möjligheter att påverka kommunpolitiker och tjänstemän mellan valen.

  I en utredning visade det sig att 97% av den svenska befolkningen upplever att enda gången man kan påverka något i livet är när man konsumerar.
  Du kan välja mellan köttbullar eller kotlett…mellan skjorta eller T-shirt.
  Endast 3% upplever att systemet kan påverkas mellan valen.
  Då är det skitsamma hur mycket det står i grundlagen att vi är en demokrati.
  Medborgarrätten måste bevaras, återerövras från dom som tror sig veta bättre än medborgarna själva.
  Piratpartiet är det enda parti i Sverige som vågar gå till val med EN fråga.

  Men utan den frågan har du ingen tillvaro att verka.
  Rösta därför på Piratpartiet och rösta medan du fortfarande kan.
  För vem vet bäst hur din tillvaro och dina behov är?
  Du eller byråkraterna inom EU?

  Frid Josh

 5. jeffer jeffer

  Klinikchefen,

  fördelen att rösta på pp nu är att en tillräckligt stor framgång får en chockeffekt som i bästa fall tvingar gammelpartierna att skärpa sig ordentligt beträffande privatliv på nätet. Annars kanske du blir tvungen att rösta på pp i riksdagsvalet i stället :-)

 6. Sedan jag fick rösträtt 1979 har jag röstat på Fp, Mp, C, Kd, M, V och så vidare i olika val, och det blev grisen i säcken varje gång. Inte så att jag blev överraskad av vilken politik de förde, utan snarare att jag inte kunde förutse vilka konkreta frågor som skulle aktualiseras under mandatperioden. Jag röstade på känsla, helt enkelt, eftersom inget av partierna hade ett program jag helt och hållet kunde sympatisera med. Jag visste att partiet jag röstade på hade en annan åsikt än jag i en viss fråga, men jag tog risken eftersom jag samtidigt delade deras uppfattning på någon annan punkt.

  2006 blev valet så mycket enklare för mig, eftersom PP lade fram ett program utan en uppsjö åsikter om allt möjligt som jag kanske inte delade helt och hållet. Risken att en fråga alls skulle komma upp till beslut skulle därmed begränsas till risken att frågan skulle komma upp till beslut och PP:s samarbetspartner skulle inta en ståndpunkt motsatt min egen, något jag inte kunde avgöra före valet. Grovt räknat vill jag påstå att risken för ett beslut i oönskad riktning halverades.

  Andra har uttryckt tveksamhet att rösta på PP eftersom partiet inte före valet har bundit sig till den ena eller andra gruppen. Jag resonerar tvärtom; jag skulle inte se någon poäng med att rösta pirat om partiet avhänt sig sitt förhandlingsmandat på det viset. För mig kvittar det om det är den liberala eller den gröna gruppen (eller någon annan grupp) som får 2-3 mandat extra; grupperna är betydligt större än så. Det viktiga för mig är att besluten i de frågor som fått mig att rösta på PP går min väg, oavsett vilken grupp arbetet bedrivs i. Då är ett öppet mandat rörande gruppvalet bästa sättet att nå framgång.

  I gårdagens nyhetssändning från SVT uttryckte Anders Wijkman (kd) besvikelse över hur svårt det varit för honom att upprätthålla sin ”gröna” profil i den konservativa/kristdemokratiska gruppen EPP-ED. Han hade rentav funderingar på att personligen byta grupp till ALDE (liberalerna), men Kd ville inte gå med på det.

  Om PP:s ledamöter känner att samarbetet i den grupp de valt inte fungerar, då vill jag att de skall vara fria att se sig om efter en bättre grupp, även mitt under mandatperioden. Det kan de inte göra ostraffat om de före valet har sagt att de tänker hålla sig till en grupp, samt vilken denna grupp är.

  För övrigt associerade jag spontant lökarna till matlagning (köttgrytan), och letade utan framgång efter lökens namn. Gräslök? Charlottenlök?

  What’s in a name? That, which we call a rose, by any other name would smell as sweet.

  Apropå namn, så bildades Folkpartiet för 75 år sedan, närmare bestämt den 5 augusti 1934. Namnet ”Folkpartiet” hade legat i malpåse sedan 1900, men det verkar ha varit populärt att associera till ”folk” på 1930-talet. Volkswagen är från samma decennium, de tyska folkdomstolarna likaså. Det är bara ett ord med en massa inbördes orelaterade associationer, precis som ”pirat”. Eller är det någon som på allvar hävdar att Folkpartiet skulle vilja framhäva det egna folkets, ett kollektivs, företräden?

 7. ”Greger”? Tur för honom att jag redan har röstat.

  Anaïs’s last blog post..Majestätsbrott

 8. Jo, jag är enig. Jag tror också att de s.k. enfrågepartierna är framtiden. De partierna som har sin grund i rena ideologier håller på att bli ifrånsprungna då världen förändras men det gör inte en ideologi.

 9. Jenny Jenny

  Ibland behövs små förtydliganden, bara för att. :)

 10. maths: Fildelning är inte kriminellt per se, även om upphovsrättsmaffian och dess hantlangare gärna vill få folket att tro det. Och ja, vi vill ändra lagen. Tror du att lagen utgår från stentavlor som Moses fått av Gud, eller vad? Lagar förändras hela tiden. En gång i tiden var det till exempel kriminellt att köra på höger sida. Bara en sån sak.

  Övriga: Många kloka kommentarer här.

 11. Anders: Klockren kommentar, som vanligt. Jag har alltid känt ett visst obehag inför Folkpartiets namn. Jag associerar tyskt, das Volkparti, och hör stöveltramp. Men hur jag associerar är ju inte Folkpartiets fel (även om de ibland drar mina tankar åt det hållet med lite smygbrun retorik). I övrigt håller jag också med dig om att det är skönt med ett parti som inte har en massa åsikter man måste ta på köpet. Det är anledningen till att jag till slut blev partimedlem. Det betyder inte att jag inte har åsikter i andra frågor, utan bara att jag får ha det utan att det går emot vad partiet tycker, eftersom partiet inte tycker något. :)

 12. ”Jag tycker Niklas Svensson är ett töntigt namn”
  Jag döööööör och jag håller nästan på att skratta pååååååå mig. Herre jisses vilka magmuskler du ger mig! *ligger dubbelvikt*

  Det var givetvis ett superbt inlägg i övrigt också, men detta var liksom…the frosting on da cake!

 13. Jempa Jempa

  Hmm, min invändning är: PP är ett odemokratiskt, integritetslöst parti som förordar planekonomi och att en majoritet ska ha rätt att förse sig av en minoritets arbete. Vidare har de en partiledare som personifierar det värsta med högern: ultrakapitalism, med det värsta av vänstern: digital kommunism.

  Eller som Svanberg uttryckte det ”Det enda jag vet är att man absolut inte bör rösta på det genomruttna piratpartiet. Piratpartiets essens är nämligen parasitism. Därför anser jag att de som stöder piratpartiet förklarar sig själva fiender till kapitalism, frihet, rättigheter och rättvisa.”

  Det tycker jag är ett långt större problem än Falkvinges namn. Men visst PP och dess anhängare intresserar sig ju inte för politik i bredare mening – därför så lättlurade.

  Lycka till!

  :D

 14. Jempa: Det där låter ju inte alls som beskrivningen av ett enfrågeparti!

  Drottningen’s last blog post..Dagens lästips

 15. Marcus Marcus

  Ojoj, flamebait. Det kliar i fingrarna att få svara, men fullt så lättlurad är jag inte. =)

 16. Markku Heikka Markku Heikka

  JEMPA.

  Din beskrivning av PP visar bara hur lite du förstått.
  Men jag ska försöka hjälpa dig.

  MEDBORGARRRÄTT!!!!!!!!
  Tänk efter.
  FRIHET!!!!!
  Tänk efter.
  DEMOKRATI!!!!!
  Tänk efter.

  Lägg sedan ihop, det du kommer på om ovanstående värden, med tiotusentals människors kunskap, engagemang, erfaremheter och förmåga.

  Om du har lyckats med denna mix inser du, som vi andra vetat länge: att ett parti med så mycket kunskap och engagemang inte tillåter, vare sig Falkvinge eller annan politiker, kränka våra mänskliga rättigheter.

  Förhoppningsvis hinner du, innan du utmattad ”stänger ner” kreativiteten, att internet i sig förändrat den politiska agendan för tid och evighet.

  Det sistnämnda är ju orsaken till att etablissemanget så hängivet försöker förhindra denna ultimata port för en totaldemokrati som kommer alla till del.

  Det är nämligen ingen centralstyrd partigrupp som formar våra liv, det gör vi själva genom att reformera systemet därefter.

 17. JerkerW JerkerW

  @Josh: Jag tycker du tar lite för lätt på namnvalet. Ditt exempel med Yvonne haltar eftersom du utgår från att man känner Yvonne. Tänk om Yvonne hade skrivit en trevlig kontaktannons som klickar hos dig. Sedan undertecknar hon med signaturen ”Eva Braun”…

  Fortfarande intresserad att svara på annonsen?

  Mina arbetskamrater är mest högutbildade manliga programmerare i trettioårs-åldern. När jag propagerar för Piratpartiet upplever jag namnet som ett riktigt sänke. Visst kan man hävda att det är ytligt, men även här gäller att ”kunden” alltid har rätt.

  Vad gäller folkpartiets namn, var det nog väldigt få som associerade namnet till något negativt när de valde sitt namn. Det är först efter kriget som de negativa vibbarna kom fram, men då var namnet redan etablerat och hade starkare associationer till partiet.

  Jag har faktiskt inte sett något argument FÖR att ha ”Pirat” i namnet. Finns det något sådant?

 18. […] Joshen hade en del att säga om det här, med mera, i förrgår, och skrev även ett riktigt bra inlägg om fokuspartier den 22 maj. Christian Engström skrev om det i samband med ett “partitest” där alternativet “ingen åsikt” inte fanns, och citerade även en kommentar på Politikerbloggen, som sammanfattat det hela väldigt snyggt. Rick Falkvinge har förstås haft en del att säga om saken också. Om man verkligen vill ha kött på benen när man snackar om PP som ett fokusparti/enfrågeparti (och hur hemmmmskt det är), är dock principprogrammet obligatorisk läsning. […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: