Piratpartiet passerar Gå

Det var otroligt roligt att vara på valvakan igår. Så roligt att träffa alla människor som slitit så hårt för det här, och jag bara önskar att det hade varit möjligt att frysa tiden så att jag hade fått mer tid att prata med alla.

Reflektionerna så här i efterdyningarna av valet är att Piratpartiet verkligen inte är ett vanligt parti. Pirater beter sig inte som övriga politiskt aktiva. Vi förespråkar öppenhet och generositet, och vi lever som vi lär. Det visar sig bland annat i att när folk säger att de gillar våra frågor men inte vill rösta på oss för att det finns annat de också anser är viktigt. Då kommer det tips om personer de kan kryssa som vi anser står nära oss i just våra frågor. Istället för att försöka dra över folk till oss.

När politiker i andra partier gör något bra, sett ur vårt perspektiv, då lyfter vi fram det och hyllar det. Blombombningen av Camilla Lindberg (fp) är ett klockrent exempel. Och nej, det var absolut inte bara pirater som skickade blommor. Blommorna kom från alla håll, men jag tror mig ha torrt på fötterna när jag hävdar att det var ett piratinitiativ. Vi är också flera som har stödköpt Anders Widéns (s) böcker, just för att han har fört en så enveten kamp mot övervakningssamhället.

På många sätt anser jag att vi har en skön prestigelöshet. Det finns gott om exempel på det, och jag tycker mig också se att det börjar sprida sig utanför våra kretsar. Enskilda politiker och debattörer blir alltmer benägna att faktiskt ge erkännande, både till oss och till varandra. Det är så jag vill att det ska vara. Det är inte konstruktivt att vara emot allt som alla utanför ens egen krets tycker. Samarbete i sakfrågor är vägen framåt. Politiker måste vilja åstadkomma något och inte hela tiden slå vakt om makten.

Öppenheten är härlig. Våra forum är öppna även för den som inte är medlem i Piratpartiet eller inte ens sympatiserar. Vår valvaka var också öppen även för den som inte är medlem i Piratpartiet eller ens röstade på oss. Unni Drougge var där, även om hon inte röstade på oss. Men det kanske var för att hon har läst att Piratpartiet består av män i åldrarna 18-30. Eller så beror det på att hon faktiskt förstått vad det handlar om. Klart är i alla fall att vi gillar henne. Som fan. Jag misstänker att Unnis fanbase har förändrats något den senaste tiden, för om det är några som varit underrepresenterade i hennes läsekrets tidigare så är det nog just män i åldrarna 18-30…

Och så måste jag bara lyfta fram gårdagens mest underbara: Markus ”Lake” Berglund, sedan en tid tillbaka guldpirat trots sitt medlemsskap i Centerpartiet, gav oss sin röst. Det är stort. Jag blev rörd när jag läste det och jag blir rörd igen bara av att skriva det. Jag har sällan slut på ord, som ni säkert vet, men faktum är att jag inte har ord att beskriva den djupa respekt jag känner för Lake och hans ställningstagande. För det är en sak att stödja något med plånboken, men att lägga sin röst på ett annat parti än det man är medlem i och gå ut med det så som Lake gjorde är respekt! Så inihelvete. Jag hoppas verkligen att Lake och Hultin och de andra i Centeruppropet orkar få den skutan på rätt köl igen, innan Centeruppropet blir Centerupproret, som mina fingrar vill skriva.

Rubriken då? Jag tänkte skriva att vi gått i mål, men det är inte sant. Valrörelsen har gått i mål, men vårt arbete har bara börjat. Så det är både start och målgång, och dessutom fylls väl kassan på när man passerar Gå.

Sanningen är hur som helst att det är nu vi får börja bekänna färg. Tidigare har vi stått utanför och krävt att politiker ska stå för sina ord. Nu är vi inne. Nu är det vi som ska göra det. Nu måste vi bevisa att vi klarar av det. Men jag tycker att vi alla ska tillåta oss att njuta av den här framgången en liten stund först. Det har vi förtjänat.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

14 reaktioner på ”Piratpartiet passerar Gå

 1. Väldigt glad över våra framgångar, men samtidigt finns det en besk bismak (nej, inte honung) i munnen.

  IPRED-vågen kan vi inte längre rida på, så det är dags att profilera sig inom fler områden. Att bara vara ett parti som slåss mot olika bokstavskombonationer typ FRE, IPRED o.s.v tror inte Jag funkar om vi ska bibehålla förstroendet som vi fick av svenska folket.

  Passerat gå ….. ja det gjorde vi med bravur, men vi måste även vara rustade för de varv som följer.

  Att sedan Rick Falkvinge (som jag förstod det) ställde sig positiv till Lissabonavtalet ställer jag mig mycket frågande till.

  Visst, om det röstas igenom får vi förmodligen Många nya bokstäver att slåss mot, men är det inte bättre att mota Mats i grind? Tydligen skulle vi få ytterligare ett mandatvom det röstas igenom, men är det värt det?

 2. Jag skrattade högt åt det där med Unni Drougge… Hon är en mycket bra författare för övrigt.

  Och hurra för att det finns folk som fattar att det är efter valet som det riktiga jobbet börjar.

  Charlotta’s last blog post..Konstigt

 3. Nicklas: Jag har inte sett eller hört någon uttala sig om Lissabonfördraget så jag kan inte hjälpa dig att tolka. Det enda var väl att vi skulle ha ett mandat till om det gick igenom, och att vi eventuellt skulle ha ett slags observationsmandat till man tvingat Irland att rösta rätt? Det är det enda jag har hört.

  Unni: Jag var på lite efterfest. Sen missade jag nattbussen som gick för tidigt, så det blev en dyr hemresa. Igen. Och förresten; skulle du få för dig att bli en anständig dam skulle jag bli lite besviken. Anständighet överlåter vi åt kd.

  Markus: Inte behöver du be om ursäkt för namnet på organisationen. I själva verket är det bra att det så lätt kan misstolkas. Som en liten extra blåslampa. :)

 4. Denna öppenhet må vara sann om somliga av er. En annan piratanknuten bloggare visar på motsatsen idag. Det finns liksom både det ena och det andra.

Kommentarer inaktiverade.