Skip to content

LT behöver lära sig om den långa svansen

Uppdatering: Artikeln finns nu ute. Och jag har insett att titeln på den här posten var snudd på Guillou-arrogant. Pardon.

För en månad sedan idag publicerade Länstidningen i Södertälje en stor intervju med mig i egenskap av bloggare och pirat. Intervjuns grundämne var Internet. Den artikeln valde LT att publicerade enbart i olänkbar prasselmedia. Jo, de har visserligen en pdf-version av tidningen också som kräver inloggning och som på alla sätt liknar prasselmedia genom att vara blädderbar (med prasselljud) samt olänkbar. Det sämsta av två världar, på något vis.

Det kändes lite irriterande att inte kunna visa upp det online. Inte bara för egen del, även om det till viss del handlar om att klappa sitt ego, utan också för att visa upp LT. Jag gillar ju LT, inte minst för att de håller ovanligt högt i tak i sina kommentarsfält. Men nog är det lite dumt att prata Internet, fildelning och piratliv med en bloggare, och sedan inte tillgängliggöra artikeln på nätet.

Igår gjorde jag en ny intervju med LT med anledning av Piratpartiets valresultat. Det blev den stora nyheten på förstasidan idag, samt en helsida i tidningen. Men är artikeln publicerad på nätet? Nej. Så låt mig nu förklara vad LT går miste om.

Hade artikeln publicerats online så hade jag såklart skrivit en bloggpost och länkat till den. Med någonstans 300-700 besökare om dagen finns det en stor mängd som också skulle klicka på länken. Svårt att säga hur många, men jag har en känsla av att jag har ett hyfsat följe (återkommande läsare, något annat än bara registrerade besökare). Varje klick på länken från min blogg skulle ha givit klirr i LT:s kassa i form av reklamintäkter. Det är inte mycket, men det är mer än det ingenting LT får genom att bara ha artikeln i olänkbar prasselmedia. Mina läsare bor nämligen i stort sett uteslutande utanför Södertälje och kan inte köpa LT ens om de vill.

Men än så länge pratar vi bara småpotatis. Det andra som hade hänt efter att jag publicerat en länk till artikeln är att cirka tio minuter senare skulle även Emma Opassande ha snappat upp den och länkat även hon. Emma är nämligen inte tio minuter efter någonting. Och nu börjar det hända saker för när Emma länkar till något då börjar andra också göra det. Emma är chef över Internet.

Här någonstans har det hela redan hunnit bli ganska abstrakt, men jag tror mig kunna lova ytterligare ett par länkar från olika bloggare. Visserligen beror det lite på vad som är det heta debattämnet för dagen, men ett tiotal är inte alls orealistiskt. Vidare beror det naturligtvis också på hur många läsare respektive blogg har men jag vet att några rätt välbesökta bloggare följer mig. Börjar ni någonstans ana hur många potentiella besökare, och därmed reklamintäkter, LT går miste om här? Multiplicera det med två då, eftersom de gjort samma misstag två gånger nu.

Jag inser som sagt att reklamintäkterna säkert inte är särskilt mycket, men återigen; det är mer än ingenting och det är mestadels från folk som inte kan köpa LT ändå. Tänk om!

Slutligen vill jag bara kommentera det faktum att det var just jag som fick kommentera valresultatet. Högst troligt kommer det sig av att LT redan tidigare gjorde en intervju med mig, vilket i sin tur var en följd av den debattartikel Unni Drougge och jag skrev i Aftonbladet. När LT ringde i går morse låg jag och halvsov så de pratade med Drottningen. De förklarade att de ville träffa oss, eller någon av oss, på stan för en intervju. Hon bad dem återkomma. Jag vaknade precis därefter och fick besked. Då ringde jag till Ludwig Strömgren är ansvarig för Piratpartiet Södertälje för att ge honom chansen att kliva fram i rampljuset. Strömgren var emellertid inte hemma och tyckte gott att jag kunde ta hand om det hela. Det var förresten första gången han och jag pratade med varandra. Ytterligare ett exempel på den decentralisering som kännetecknar Piratpartiet.

I dagens artikel omnämns jag förresten som ”Södertäljes egen piratpartist”, visserligen bara i en bildtext men ändå, och det ger en lite fadd smak i en i övrigt bra artikel. Jag är inte Södertäljes egen piratpartist, jag är bara en pirat som råkar bo i Södertälje, men jag är inte verksam lokalt. Jag kanske övertolkar, men jag vill verkligen inte ta äran från någon annan. Med den benämningen borde det faktiskt ha varit Ludwig Strömgren eller någon annan som fick uttala sig. Ära den som äras bör.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

Published inMediaPiratPolitik

23 Comments

 1. Jag antar att deras hemsida (titta, nu klickade jag på en av dina länkar dit ändå ;)) som har en sektion med titeln ”Exklusivt i dagens papperstidning” är tänkt att få folk att köpa papperstidningen också. Men där står ju inte intervjun med, så det va ju rätt poänglöst i så fall.

  Du missar en stor faktor också tycker jag: internet är ett enda stort arkiv. Det är inte bara så att den artikeln online skulle genererat tusentals besök ungefär… nu, utan även att det kommer finnas länkar kvar länge. När någon senare skriver en artikel om PP i eu-valet 2009 så kan det mycket väl vara så att det dyker upp nya länkar, och mer reklamintäkter… som inte kräver annat än att artikeln finns kvar online.

  Allt medan papperstidningen hamnar i återvinningen.

 2. Mikael: Just precis! Arkivpoängen och hur något kan generera länkar inte bara långt bak i svansen utan också långt fram i tiden missade jag att ta med. Även där har LT mycket att lära – deras arkiv är magert om man inte har en inloggning.

 3. Jenny Jenny

  Personligen tycker jag inte LT är speciellt bra tidning men jag hade gärna läst dina intervjuer. Visst bor jag i stan men någon tidning har jag inte i brevlådan, av princip. Håller med ovan talare om att internet också är ett ypperligt arkiv, både för internetmedia och gammelmedia. Vi googlar efter kunskap och artiklar, oavsett om vi i slutändan måste köpa papperstidningen för att få läsa. Eskilstunakuriren har löst det så, till skillnad från LT, att ALLT publiceras på nätsajten, men i begränsad form, vill man läsa hela artikeln/intervjun får man köpa tidningen, och genom att läsa urdrag, eller ingress så blir man oftast intresserad av att läsa mer.

 4. PMyran PMyran

  Jag hade läst den helt klart, kanske även spridit länken via mail för mina polare som ännu inte hittat denna eminenta blogg i svärmen…

  Du får ta och skriva en insändare(!) i LT om problemet så kanske de fattar det stora i det där Internets… ;o)

 5. Jag hade länkat Josh. Se där några hundra till som sett länken varav en del förmodligen klickat sig till LT.

 6. Jag prenumererade på LT en kort period, men att ta omvägen kring papperstidningen när alla andra nyheter kom mig till del genom internet… Nä.
  Nu blir jag bara sur varje gång jag ser den där ”Exklusivt i dagens papperstidning”. Som att jag egentligen är en Dålig Läsare de helst vore utan, eftersom jag inte prenumererar på pappersversionen som normalt folk. Då håller jag mig hellre undan, liksom.

  Oaktat det, fan vad kul för dig! Hade gärna läst både detta och det förra. :)

  Hanna’s last blog post..Pirater är kärlek

 7. Rikard Österman Rikard Österman

  Japp, blir själv oerhört irriterad över dessa exklusiva artiklar i papperstidningen LT.
  Lika dumt som Aftonbladets plus artiklar.
  LT är bra för att vara gammelmedia men ibland blir man trött, som när de censurerar DELAR av inlägg, bättre att ta bort inläggen helt då.
  Hur som helst, LT har läst denna blogg och kommer att gå i svaromål inom kort, på webben får vi hoppas :-)

 8. Hej den långa svansen!

  Här är artikeln på lt.se.

  http://lt.se/nyheter/1.475604

  Kan samtidigt berätta att LT:s webbredaktion visst har koll på den långa svansen, men denna webbredaktion består endast av en person, mig.

  Planen var att webba denna artikel under dagen. Men i den långa svansen finns det ju alltid någon som – inte bara vet bäst – utan också hinner före med att berätta exakt hur världen fungerar.:)

  Håll till godo webbvänner och länka på!

  Fredrik, LT’s last blog post..Irakiska föreningen vräks från Ronna centrum efter domen

 9. Problemet vi, liksom de flesta andra tidninngar, brottas med är inte brist på trafik, utan hur trafiken ska omvandlas till intäkter. Detta eftersom det kostar att driva en nyhetkanal, ¨såväl i papper som webb.

  Skulle du vara beredd att betala för nyheter via webben eller ska allt vara gratis? I så fall får du avvakta tills det att annonsmarknaden anpassat sig till 2000-talet, vilket kan ta tid.

 10. Ja, även vi mossiga LT-medarbetare läser din blogg… Och faktiskt är det därför vi valde dig som piratrepresentant – därför att vi hade koll på ditt engagemang. Även före debattartikeln. Men det var iom den som du blev intressant att porträttera.

  Jag har i alla fall författat ett kortfattat svar till dig i LT:s redaktionsblogg. Antagligen inte tillfredsställande men så här är läget för oss. Vi är en liten tidning och gör så gott vi kan med ganska små medel. Jag är tacksam att du ville vara med i tidningen! Och du – nu finns artikeln ute för alla som vill läsa.

  Här är förresten länken till min text (hoppas jag)

 11. Hej, svansen!

  Webbredaktionen på LT har visst koll på den långa svansen, men denna webbredaktion består endast av en person.

  Artikeln finns nu på lt.se. Den var planerad att webbas under dagen men det är ju klart att det alltid finns någon som vet bäst som hinner före och passar på att berätta om hur världen ska fungera.

  Intressant debatt, dock.

  Här är artikeln:
  http://lt.se/nyheter/1.475604

  Och här ett blogginlägg på vår redaktionsblogg:
  http://lt.se/start/1.7392

 12. Tor Tor

  Nu blev man ju alldeles nyfiken :)

 13. Oj vad många svar det blev från LT här. Härligt! Jag har inte varit hemma och inte kunnat släppa igenom kommentarerna förrän nu.

  Jag menade inte att låta mästrande och är ledsen om det framstod så. Självklart vet jag inte hur en tidningsredaktion fungerar och är glad över responsen. Mossiga? Nej, jag har flera gånger framhållit hur bra jag tycker att LT är i sitt sätt att hantera feedback genom att ha högt i tak i sina kommentarsfält.

  Slutligen: Jag trodde i min enfald att det var lättare att slänga upp en artikel på nätet än att trycka. Jag tänkte inte på att det kunde sitta en ensam webredaktör och hålla i trådarna.

  Oavsett så tycker jag att det är kul med responsen och att artikeln nu ligger ute. Tack! Länkarna kommer. ;)

 14. […] har kommenterat mitt förra inlägg. Flera gånger. Kanske för att jag har varit borta ett tag och inte kunnat godkänna kommentarer. […]

 15. Ursäkta dubbelpostningarna, Josh!

  Med tanke på hur mycket skit vi får för att vi förmodererar våra kommentarer förutsatte jag att en sådan här typ av blogg var eftermodererad och att första kommentaren inte tog.

  Förresten, utan att säga för mycket, hoppas jag att vi snart kommer igång med Twingly så att du kan pinga dig in på våra artiklar.

 16. Webbis: Ingen fara. Modereringen av den här bloggen fungerar så att varje ny kommentator hålls för moderering. När den väl godkänns kommer sedan alla efterföljande kommentarer med samma kombination av användarnamn och epost att gå igenom.

  Twingly vore guld! Ju fler lokala tidningar som hoppar på Twinglytåget desto bättre, tror jag. Nu blir det ju väldigt mycket länkhoreri till SvD och DN.

 17. […] övrigt så har Joshen varit i gammelmedia idag, och det är ju alltid länkvärt (och turerna kring det var rätt underhållande […]

 18. lasse lasse

  hej södertälje..this is tumba calling..tack till min vän på på bruket…Det var jag som skulle sköta det i botkyrka där en skandal blev till…..tur var kanske det , min fru kör bil och jag dricker rödvin och min fru har temperament och skulle ta kål på vilken valarbetare som helst…jag pröva i allafall med lite cola….men hade bara ett glas, när jag blandede blev drinken lila, och fjun började växa, har aldrig varit med om det förut..

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: