Skip to content

Timing

Det är lustigt det där med timing. Jag och herr Teflonminne svingade ett par bägare i torsdags och ägnade tiden åt att utbyte åsikter om, tja, allt möjligt. Från stand up-komik till politik, vilket vid närmare eftertanke egentligen inte alls är ett så långt hopp.

Det lustiga är att ett par av de saker vi spekulerade om har formulerats av andra sedan dess. Det ena vi pratade om var den diskrepans som verkar finnas mellan hur man ser på Piratpartiet utifrån och inifrån. Inte minst gäller det partiledare Falkvinge. Där vi medlemmar ser en mycket intelligent och sympatisk tjomme som tycks sätta en ära i att alltid ta sig tid att personligen hälsa på alla fyrtiosextusen medlemmar, tycks andra se en bufflig och högljudd alarmist. Med nästa kuslig precision kom idag Falkvinge ut som färdigskriken, eller vad man ska säga. Han konstaterar i alla fall att skrikandet har tjänat sitt syfte, och att det inte behövs längre. Jag har tänkt lika ett tag, och jag hoppas framför allt att det här får en lugnande effekt på svansen. För det finns medlemmar och sympatisörer därute som inte uppför sig, och det är inte okej.

Det andra vi pratade om är vilka effekter det får att tunga namn nu kommer ut som pirater (pirat för att man anammar idéerna, men inte nödvändigtvis med efterledet -partist). Med kuslig precision leverar så Offentliga Affärer en post som skriver precis det vi pratade om.

För när Jonas Birgersson gick ut och sa att han tänkte rösta pirat så måste det ha givit klang i näringslivet. Jonas Birgersson är inte vem som helst. Han är ett tungt namn både i IT-världen och i näringslivet i stort, och när han säger att han tänker rösta pirat så måste det ha fått andra i hans sfär att tänka ”Jonas Birgersson är ingen idiot – vad är det jag har missat?”. Och så tar de förhoppningsvis reda på det.

Därefter gick Lars Gustafsson ut och sa att han skulle rösta pirat, dessutom med en mycket välformulerad förklaring till varför. Lars Gustafsson är inte vem som helst. Han är ett tungt namn i den akademiska världen, och när han säger att han tänker rösta pirat så måste det ha fått andra i hans sfär att tänka ”Lars Gustafsson är ingen idiot – vad är det jag har missat?” Och så tar de förhoppningsvis reda på det.

Samtidigt kom två tunga bloggare ut som piratröstare; HAX och Deep|Edition. De är inte vilka som helst. De är tunga namn i bloggosfären och när de säger att de tänker rösta pirat så måste det ha fått andra i bloggosfären att tänka ”HAX och Deep|Edition är inga idioter – vad är det jag har missat?” Och så tar de förhoppningsvis reda på det.

Det var ungefär vår analys i torsdagskväll. Så idag, återigen med kuslig precision, gick Isobel Hadley-Kamptz ut och sa att hon röstat pirat. Isobel Hadley-Kamptz är inte vem som helst. Hon skriver ledare i en av våra största tidningar, och det må så vara att ”vanligt folk” inte bryr sig om Jonas Birgersson och varken läser bloggar eller Lars Gustafsson, men de läser Expressen, så när hon säger att hon tänker rösta pirat så måste det få ”vanligt folk” att tänka ”Isobel Hadley-Kamptz är ingen idiot – vad är det jag har missat?” Och förhoppningsvis tar de reda på det.

Så gå och rösta du med. Regimen hoppas att du har glömt vilka som gav oss FRA-lagen och IPRED, men det har du väl inte? Oppositionen hoppas att du har glömt varför Storebrorssamhället ibland kallas Bodströmsamhället, men det har du väl inte? Röd övervakning är inte bättre än blå övervakning.

Alla tjänar på om debatten lägger sig.

– Fredrik Reinfeldt, Expressen, 2008-06-25


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitik

33 Comments

 1. Jonas Jonas

  Återigen en bra post Josh. Har samma förhoppningar som dig och tror att detta kommer ge ringar på vattnet och kanske leverera ett per procentenheter ytterligare till PP innan racet mot EU är slut för denna gång.

 2. Framför allt innebär det att det inte längre går att avfärda PP som ett gäng finniga ”gratis är gott”-fjortisar. Vi själva har vetat det länge, men att fortsätta hävda nåt sånt nu vore bara löjligt. Som Offentliga Affärer skrev; Piratpartiet har blivit vuxet.

 3. Men du, vän av ordning… Isobel skulle inte rösta – hon hade röstat. Och det vore fint om du länkade även till hennes utsaga så att jag inte tror att du diskriminerar. :)

  Mia*’s last blog post..Piratpartiet blev Privatpartiet

 4. Underbart inlägg i debatten, Josh! Självklart är vi inga idioter som röstar pirat, det är bara gammelpartierna som vill idiotförklara oss. Men det blir svårare och svårare i takt med att det poppar upp tyngre namn som ger piraterna ett ansikte.

  För mig var Jonas ett tungt namn, och inte minst Gustafsson. Bloggnamnen må sen vara tunga i bloggosfären, men de väger långt ifrån lika tungt som nyss nämnda herrar.

  Vi får hoppas att fler ”kommer ut” och står för sina åsikter istället för att kalla det för nödlösningsval, eller att de singlar slant eller låtit katten välja valsedel, osv.

  Vi behöver visa att vi är precis som de flesta andra, och liksom de flesta andra värnar vi om vår personliga integritet. Skillnaden är att vi vill göra någonting åt saken. Nu.

  Börje Frylmark’s last blog post..Med vinden kommer hoppet

 5. Det där ”Alla tjänar på…” – det finns ta mig tusan ett ”före” och ett ”efter” det uttalandet. För mig var det det allra mest flagranta exempel jag någonsin upplevt på maktens arrogans. Dessutom den politiska kommunikationens absoluta nollpunkt. Debatten flödade över av legitima invändningar från välinformerade debattörer – och Reinfeldt bara _meddelar_ att debatten inte har något existensberättigande överhuvudtaget. Ja, sedan fylldes det hela på av Tolgfors och andra stjärnor, med det där uttalandet var ändå ett riktigt kodak-moment.

  Anaïs’s last blog post..Prinsessan av Clèves

 6. Mia*: Formuleringen, låt vara en petitess, är åtgärdad. Länkningen, som jag var helt säker på att jag hade gjort men ändå missat, är också på plats.

  Börje: Alla har olika tyngd, och framför allt har alla olika kretsar. Jag tror till exempel att det finns många som läser Deep|Edition men som inte läser Lars Gustafsson. Jag, till exempel. ;)

 7. Skitbra skrivet!!
  Poströstar från utlandet men det var ett jävla sjå att, som turist, ta reda på hur man gör men det är gjort.
  Det intressanta med hela valstugegrejen, hade jag befunnit mig hemma, hade varit att låta sig stoppas och sedan säga litet farligt ljuvt sådär att övertala mig om varför jag ska rösta på er? Och när allt om familj och sånt är avklarat (inte för att det är oviktigt men i varje fall), då frågar man att hur har ni tänkt er det med integriteten då? Allt det där som har med diverse piratpartier och sånt att göra men som var/är oviktigt när det snarare är bland den viktigaste frågan att ta upp.

  Jessika’s last blog post..Food Markets

 8. Anaïs: Jag har lagt till en länk till Reinfeldts uttalande. Det finns, hör och häpna, något ännu mer arrogant i den artikeln:

  Har du ingen förståelse för kritiken?
  – Beslutet är ju fattat.
  Men det är ju det som de kritiserar.
  – Jo, det kan man göra, men beslutet är fattat, säger Fredrik Reinfeldt.

  Goddag, yxskaft!

 9. Luddevig Luddevig

  Dina senaste inlägg har varit bra, men inte riktigt så bra som kommentarerna till dem tyck, tycker jag. Den här posten var dock en som jag trivdes riktigt rejält med att läsa.

 10. Chimera Chimera

  Väldigt bra skrivet.
  Konkret och bra förklaringar till de olika namnen. sånt gillar vi.
  Hade bra kul när jag läste detta med.
  ” …. är ingen idiot – vad är det jag har missat?” Och så tar de förhoppningsvis reda på det. ”
  Haha, klockrent

 11. Luddevig: No size fits all, det bara är så. :)

 12. @Josh: Jo, det håller jag med om. Själv läser jag hellre Deep|Edition. Faktum är att jag ofta börjar morgonen med kaffe/cigg och Humla/Deep. Slår både morgonblaskan och Gustafsson ;)

  Börje Frylmark’s last blog post..Med vinden kommer hoppet

 13. ZumAlteJodeln ZumAlteJodeln

  På tal om tunga namn: JOSHEN´S SLÄGGA”
  är minsann inte att leka med…
  Din dansbandsallegori är redan en klassiker (-läge för repris för nytillkomna ”tittare”? )
  Jag vet att din blygsamhet förbjuder dig, men jag tvekar inte att lyfta fram DIG, bland släggviktarna )

 14. […] Rick Falkvinge ger bland andra mig cred för att ha kommit fram till att det är dags att sluta skrika för att få ut budskapet från Piratpartiet. (Ett budskap som jag anser har  positiva egenskaper som förtjänar lyftas fram även om kaxighet har ett värde också.) Men självklart ingår han i, och lagt grunden för, den partikultur som gör att förändring och utveckling är möjlig. […]

 15. heaven heaven

  Fantastiskt skrivet och jag skulle behöva dig när jag pratar med släktingar om mitt val att rösta pirat…jag har gjort samma observationer om de tyngre namnen/intelligentians och deras val att rösta ’rätt’, förresten har jag ibland läst dig och teflonminnet och anser er höra till den gruppen.
  Kul dina tillägg ”- vad är det jag har missat?” Och så tar de förhoppningsvis reda på det.”

  Jag har ju hängt med i Piratdebatten enbart på nätet(bor i Italien) så jag har helt missat Falkvinges alltså skrikiga framtoning(?) och just uppfattat honom som saklig, metodisk, vettig och lugnintelligent:)
  På bild ger han ett intryck som egentligen är en motsatsbild av hur en pirat ’borde’ se ut och bara det väcker ju nästan tanken att man har missat ngt om piratpartiet(apropå utseendefördomar:))…

 16. Ja, bra att du drar fram sådana där gamla Reinfeldt-citat och artiklar! Folk var så förbannade. Liberaler totalt hemlösa, ingen kunde tänka sig att ge sin röst till de där tondöva maktmänniskorna då. Isobel mindes, tack.

 17. drf drf

  Kusligt var ordet. ;)

  Vi borde svinga bägare och snacka oftare, då kanske det blir ordning på skutan nån gång. :D

  drf’s last blog post..Min räddning är här!

 18. Birgersson, Gustafsson, Isobel, Hax och deeped, är fantastiskt stora namn. Jag vill lägga till Kullenberg och Fleischer från det akademiskt-filosofiska blogglägret. Indelningen mellan näringsliv, akademi och bloggosfär är inte längre med vattentäta skott försedda atomsäkra bunkrar. Och det är väl såväl tur som helt naturligt.

  Och så har vi ett flertal bloggande statsvetare (som Oscarsson och Bjereld) som om än de inte kommer ut som piratpartister (de har ju andra politiska preferenser), så faktiskt skriver de om Piratpartiet som ett seriöst parti och sätter in det i en samhällsvetenskapligt kontext. Något vissa rubriksättare på aftonbladet borde fundera på.

  Rikard’s last blog post..Ljusglimtar

 19. ZumAlteJodeln: Tack, men nej, jag tror inte jag kommer att posta repris på den. Jag har redan länkat till den tillräckligt många gånger och det börjar kännas som egenkärlek på en löjlig nivå. :)

  heaven: Vad är det dina släktingar inte vill förstå då? Kanske jag eller nån annan kan bistå med lite argument om du preciserar. Häromdagen läste jag en klockren grej: ”Delat privatliv och skyddad kultur, eller skyddat privatliv och delad kultur?” Tror det var Anino som skrev det på Facebook, men inte säker.

 20. Rikard: Fler bra exempel där ja. Som sagt; det är löjligt att fortfarande försöka avfärda oss som fjortisar, foliehattar eller vilket epitet som passar för dagen.

 21. E-mannen E-mannen

  Är Jonas Birgersson verkligen ett tungt namn i affärsvärlden? När gick hans bolag senast plus lixom?

 22. Jag visste att någon skulle slå ner på det förr eller senare. Jag har i ärlighetens namn dålig koll på hur ”tungt” namn han anses vara, och gjorde mig skyldig till en grov höftning.

 23. @ Josh och Teflonminne,

  Ni gör helt rätt, holistisk telepati är det enda seriösa sättet att sprida sina åsikter till andra. :)

  Christian Engström’s last blog post..Tal i Stockholm i lördags

 24. Om du har tid kanske vi kan hålla en snabbkurs för dig? Det kan du ha nytta av i Bryssel. ;)

 25. Eric Eric

  Klockrent.

 26. […] göra med vad som skrevs. När Josh med sina klipska ord och meningar varje gång lyckas prestera bättre än vad de flesta inte ens skulle kunna drömma om att göra en gång i livet. När mymlan bloggar […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: