Skip to content

Den gredelina farsen vill inte ta slut

Ann-Charlotte Marteus gör några märkliga volter när hon både försöker försvara Tant Gredelin, dissa bloggosfären och skicka en känga till liberala män som egentligen bara har väntat på en chans att sänka den kvinnliga justitieministern.

Marteus försvarar bland annat Beatrice Asks uttalande med att hon ju faktiskt inte talade inför en grupp juridikstuderande. Som om det hela vore en fråga om att tala till bönder på bönders vis. Om Beatrice Ask hade ställt sig inför en grupp juridikstudenter och uttalat sig så som hon gjorde så hade det varit den intellektuella motsvarigheten till att hänga en fläskkotlett om halsen och besöka en flock lejon.

Nu talade hon inför en grupp som bland annat består av brottsoffer. Marteus ser det som en förmildrande omständighet. Själv menar jag att då om någonsin måste justitiministern hålla tungan rätt i mun och försvara rättssamhällets principer. Inte ryckas med i förtvivlan eller hämndlystnad eller något annat, även om det kan vara förståeligt att så sker. Men Asken hade möjlighet att korrigera i Aftonbladet dagen efter. Hon kunde ha sagt att hon rycktes med känslomässigt och därför gjorde uttalanden som inte är förenliga med att vara justitiminister. Det gjorde hon inte. Istället förtydligade hon det hon tidigare hade sagt; skamstraff och ett avskaffande av oskuldspresumtionen.

Var det då så oförlåtligt att ryckas med i stämningen och uttala sig klantigt? Nej, saker är sällan oförlåtliga, men det förutsätter liksom att man verkligen ber om ursäkt och lovar bot och bättring. Och menar det. Men hela den efterföljande processen är rent parodisk. Först förtydligade hon vad hon menade i Aftonbladet, något som inte längre på något sätt kan antas vara i affekt. Sedan tog det sex dagar att få ut en ynklig pudel som knappt kunde räknas, och därefter tog hon i princip tillbaka den i UNT och började istället svamla om att det hon lärt sig av det här är att hon ska hålla tyst om sina medeltida åsikter när det är valår! Kan någon ta ifrån människan spaden!?

Riktigt obehagligt blir det när man försöker vrida debatten till att handla om sexköp, som man i sin tur vill vrida till att egentligen handla om övergrepp. Det är fullkomligt ointressant vilken typ av brott det handlar om – kärnfrågan är fortfarande att justitiministern i ett och samma andetag förespråkade skamstraff redan vid misstanke om brott. Försök inte prata bort det. På frågan om vad som skulle hända om ett barn öppnar kuvertet svarade Tant Gredelin:

Det är nog lika bra att dottern får veta vilken typ hon har till far. Man måste tänka på att inte skydda fel faktor. Om det är en dotter som blivit utsatt för övergrepp av sin far kanske brevet ger henne mod att berätta.

Ja kanske. Eller så kanske det är en dotter som inteutsatts för några övergrepp av sin far, som förresten inte begått något brott utan bara är misstänkt för att ha gjort det eftersom en bil med två nior i registreringsnumret stannat på Malmskillnadsgatan och efter ett par minuters samtal plockat upp en lättklädd dam, och polisen som observerade detta skrev av registreringsnumret slarvigt varför en brottsmisstanke med färgkodat kuvert nu hamnat i händerna hos dottern till en oskyldig bilägare som har två sjuor i sitt registreringsnummer. Men det gör väl inget?

Avslutningsvis vill jag bara kommentera Ann-Charlotte Marteus för övrigt rätt tramsiga ordvitsande om att justitieministern förvisso satt foten i en potta men bloggosfären påminner om innehållet. Skitkul. Läser du ens din egen tidning, Marteus? Läser du tidningar alls? Det må så vara att det dyker upp lågvattenmärken i bloggosfären och att det skrivs saker som inte är direkt rumsrena. Det blir så när vem som helst kan uttala sig. Alla är förstås inte analytiker, för att uttrycka sig milt. Men hela bloggosfären kan inte ställas till svars för det. Bloggosfären har ingen redaktör. Det har Expressen. Ändå ägnar man sig åt att publicera en hel del skit, för att tala klarspråk.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

13 Comments

 1. […] Enligt Min Humla » Den gredelina farsen vill inte ta slut scriptorium.se/josh/2010/03/29/den-gredelina-farsen-vill-inte-ta-slut – view page – cached Ann-Charlotte Marteus gör några märkliga volter när hon både försöker försvara Tant Gredelin, dissa bloggosfären och skicka en känga till liberala män som egentligen bara har väntat på en chans att sänka den kvinnliga Filter tweets […]

 2. Det är så många märkliga saker i detta att man det aldrig tar slut, verkar det som. Även om Fredrik R som alltid vill att vi ska glömma.
  Ask verkar bortom allt hopp, även om det finns de som vill lyfta upp henne som ett slags ”sanningssägare”. Vad säger det om hennes anhängare?!

  Som vanligt vill jag påminna om mannen bakom, Johan Pehrson… låt inte honom slippa kritik!

  Och Expr. Å ena sidan AM Marteus å andra Isobel! Och så några som verkar befinna sig däremellan. Vad säger man om det?

  Lars-Erick’s last blog post..Det är olika saker som driver vårt intresse…

 3. Bongoman Bongoman

  Mannen som hämtade sin nattarbetande fru på det kända horstråket och fick bilen fotograferad av polisen skulle säkert inte uppskatta gredelina kuvert. Undras om en dotter skulle tro på att han hämtade mamma? Med mobiltelefonpejling skulle man kunna bevisa ett antal sexköp. Ett för varje gång han inte ville att frun skulle gå ute ensam i mörkret.

 4. Att Marteus är gnällig beror nog på att Expressen var sena med att uppmärksamma vad det var för stolligheter som justitieminister Ask gett uttryck för. Just detta har vissa skribenter i bloggosfären gett uttryck för, och Marteus utspel är bara ett försök att flytta fokus från de två allvarliga problemen: 1. Ask uttalande. 2. Expressens långsamma och svaga reaktion på punkt 1.

  Det skulle vara intressant att ta del av ifall gammelmedierna ”lobbar” för att bloggar måste ha utgivarbevis i någon form.

  Peter Harold’s last blog post..Bland medelålders överviktiga män med dialekt

 5. men näje, inte ännu en ung, arg, man som ifrågasätter det Goda, Gamla Samhället där Tidningarna inte kritiserar Makten(då dom är en del av den) och Svennsons visste sin plats; där arbetarna inte krävde för mycket och där Politikerna Alltid Var Goda!

  ;-)

  gött skrivet josh!

 6. GAWDDAMMIT!

  ..och ännu ska vara en till >_

 7. Johnny Lilja Johnny Lilja

  Det allvarliga är väl att Asks först inte riktigt förstod att hon hade gjort fel. Hur kan hon då vara justitieminister?
  Hon försökte sig på att göra en pudel och tog tillbaka de färgade kuverten och yttrade följande ”Rent praktiskt kanske man inte kan ha färgade kuvert men vi måste visa vilka de är och låta människor i deras omgivning få veta” Hon hade alltså inte förstått. Fortfarande ville hon alltså peka ut misstänkta! Efter nästan en vecka så kom ytterligare ett pudelförsök. Hon hade uttalat sig ”klumpigt” (alltså inte fel i sak) och blivit ”missuppfattad”. Citerar Asks första uttalande:
  ”– Jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuvertet och skicka hem till folk som var misstänkta för detta, ”sade hon
  En annan moderat vid namn König Jerlmyr har gjort klumpiga försök att ursäkta Ask. Bl.a genom att berätta om seminariet som handlade om ett fall med en fjortonårig prostituerad. Även i senare uttalanden av Ask har hon tlat om ”unga tjejer”. Det är bara det att barnprostitution inte faller inom sexköpslagen utan täcks av annan lagstiftning. Sexköpslagen är bara tillämplig när ingen annan punkt i sexuallagstiftningen tillämpas. Sålunda har Ask gjort en dubbelgroda såväl som en misslyckad dubbelpudel!

 8. Linda Linda

  Dags för ”enligt min humla” att återinföra ”veckans plattnacke”?

 9. Satt just och funderade på det, Linda. Jag såg nämligen en kandidat imorse. :)

 10. Anonym Anonym

  Borgerlig damage control blir bitvis ganska dråplig, först försöker man tiga ihjäl blamagerna, sedan heter det missuppfattning och när pudeln till sist kommer bekräftar man att man inte förstått sakfrågan.

  Slapstick.

 11. […] medborgarna. Om vi nu inte är på väg käpprätt åt helvete hur kan det då komma sig att en justitieminister som totalt saknar respekt för det mest elementära i en rättsstat sitter tryggt på sin post […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: