Skip to content

Tant Gredelin

Ingen med någorlunda nätnärvaro (nätvaro?) kan väl ha missat gårdagens politiska lågvattenmärke när justitieminister Beatrice Ask sket i det blå skåpet. Ni vet, det där skåpet där man förvarar de liberala värderingarna.

Tant Gredelin, som hon numera heter, föreslog i en intervju att misstänkta sexköpare skulle få ett brev skickat hem till sig i någon gräll färg, förslagsvis gredelin, så att det skulle bli synligt för alla och envar i familjen. Ett medeltida skamstraff.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Twitter fullkomligt exploderade och både i prasselmedia och i bloggosfären har förslaget sågats grundligt och noggrannt. Därför behöver jag inte göra det själv utan bara hänvisa er vidare.

Den grundligaste sågningen av alla hittar vi förmodligen hos Peter Santesson Wilson som mycket tydligt förklarar att det inte bara rör sig om okunskap och dumhet, utan hänsynslös illvilja.

Skamstraffet som Beatrice Ask vill utsätta den, nota bene, misstänkte för skall inte administreras av ”byborna” i klassisk mening. Nej, vår justitieminister vill att straffet utdelas av familjen. Familjens skam, våndor och avståndstaganden från den utpekade är inte bara en olycklig bieffekt av utpekandet. Det är tvärtom själva syftet. Det är just att slå familjen i spillror som skall utgöra det värsta straffet för offret, värre än en senare eventuell påföljd. Okunnig (föga förvånande) om straffskalan för sexköp, smackar justitieministern att skammen blir ”effektivare än ett par år i fängelse”. Om eventuella barn dras in i skamstraffet är det närmast en fördel, menar Ask.

Santesson Wilson propagerar för att byta ut Tant Gredelin pronto. Det är svårt att säga emot, men med tanke på regimens förda politik är jag rädd att hon kommer att ersättas med Tant Brun. Ur Askan i elden liksom.

Det blir givetvis en del humoristiska reaktioner på sådant här också. Det är väl ett sätt att hantera det kan man tänka. Det tog inte många minuter innan epitetet Tant Gredelin hade spikats, det spekulerades i att börja skicka just gredelina brev, och verkade inte tant en smula torr i munnen vid tillfället?

Själv är jag emellertid inte så chockad och upprörd över det hela. Det här är nämligen ungefär vad jag förväntar mig av Tant Gredelin, vilket i sig är skrämmande. Men titta på hennes meritlista, den talar för sig själv.

Vi talar alltså om en människa som tycker att svensk lag ska gälla svenskar överallt alltid. Som vill drogtesta barn, och struntar blankt i lagrådets invändningar (polisen kommer inte att missbruka lagen eftersom de har viktigare saker att göra). Och som konfronterad med oron att Ipred öppnar för missbruk och utpressning svarade att hon litar på ”att de flesta producenter är klokare än så”. Just de två sista exemplen är särskilt talande eftersom det visar på att regimen har en orubblig tilltro till polisens och stora företags hederlighet, alldeles oavsett trackrecord, men ingen som helst förtroende för sina egna medborgare. Liberalt så det förslår.

Och apropå det där med färgkodade brev så funderar jag på om inte man borde skicka fina blå brev till politiker som har slarvat bort sina liberala värderingar. Så att alla kan se vad de har gjort. Det tror jag skulle vara ett värre straff än att bara rösta bort dem. Och om deras barn råkar öppna breven så är det nog bara bra att de får se vilka typer deras föräldrar är.

Skampålen, en modern uppfinning snart i bruk igen. Bilden kommer från Tim Green aka atoach och är CC-licensierad.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPiratPlattnackarPolitikSamhälle

32 Comments

 1. Ja, en renodlad fascist alltså.

 2. Pirat så klart Pirat så klart

  Man kan tolka henne på 3 olika sätt.

  1. Hon är en god människa. Hon ser hotet i horisonten och ber Svenska folket om hjälp att få in folk med ryggrad in i riksdagen.
  Just gredelina kuvert är faktiskt helt rätt färg. Gredelint och lila är ju samma sak, och det är Piratpartiets färg.

  2. Hon är en ond människa.Den osynliga handen har bestämt att det ska bli kommunistiskt till hösten. Hon ger folket en vink om hur de ska rösta.

  3. Hon är sinnesrubbad.

  Det är upp till var och en att tolka vilket.

 3. Jag trodde att hon redan var en ja, förklädd (closeted) fascist. Alltså verkligen med alla inskränkningar som har gjorts på samhälleliga friheter de senaste åren. Man behåller skyldigheterna och brer på mer allt eftersom.
  Man kan tycka vad man vill om vad folk gör och inte gör i termer av lag och rätt, uppenbarligen ska vissa straffas lite extra. Och inte så lite heller. Människor agerar inte alltid rationellt, men det är det vi har ett domstolsväsende för. Och allt det med att man är oskyldig tills motsatsen har bevisats.

  Jessika’s last blog post..Help me Get Off This Thing!!

 4. Ja, hon är förklädd. Vilket var min poäng med att frukta att hon ersätts av en Tant Brun, alltså en riktig, öppen fascist. Men å andra sidan, better the devil you know. Vilket å tredje sidan är ett bra argument för att behålla Tant Gredelin. :)

 5. Iona Iona

  Kan folk verkligen vara så dumma att lyckas glömma Beatrice Ask, IPRED och FRA? Glöm inte bort att I Davidsson från KD var med på förslaget, någon kanske även från MP (osäker på hur partiet står)? Återstår nog bara PP, tyvärr saknar de kandidater ifall det skulle bli en jordskredsseger (igen). Men är det inte underligt nedtonat om dessa färgade kuvert i Svd och DN??

 6. […] nog att hon ska nyktra till, packa sin flyttlåda och göra något annat. Hon har liksom gjort nog. Det här är inte bara medeltid. Det är att sälja ut rättssäkerheten för populism och att […]

 7. […] har hittat någon som håller med Ask -en Miljöpartist. Mary tycker att ministern är fel ute. Josh är inte speciellt överraskad över tant Gredelins bravader. Anna Troberg skriver om Asks […]

 8. Fredrik Bruksarbetaren Lemoine Fredrik Bruksarbetaren Lemoine

  Nu får det vara nog. En sån åtskillnad på folk och folk har jag tyckt mig se tidigare, men nu blommar det ut ordentligt!
  Samhällets norm ska bevaras och försvaras, till varje pris!
  Varför ska jag vara förvägrad dessa färglada kuvert bara för att jag lever ensam? Nä, kärnfamilj ska det vara. Fy Fan!

 9. Dristfig Dristfig

  Ett problem med färgade kuvert som bestraffning (oavsett om den straffade är dömd eller bara misstänkt) är ju att vem som helst kan skicka färgade kuvert till vem som helst.

  Ett lämpligt sätt att demonstrera detta är ju att skicka lila kuvert hem till folk i regeringen.

 10. Yamaeda Yamaeda

  Nog känns hon lite inkvoterad … ?

 11. Yamaeda: Haha, jadu. Minst sagt.

 12. […] Karl Hellberg (C), Johan Hedin (C), Alexander Bard, Mina Moderata Karameller (M), Erik Svansbo, Johnny Olsson på Enligt min Humla (PP), Erik Laakso (S), Runo Johansson, Fredrik Antonsson (M), Adam Cwejman (FP), Pressmeddelande från […]

 13. […] inlägg. En skrämmande summering av läget i vårt land. Sedan har han skrivit bra om Askgate. Många bloggar om detta och är upprörda. Även gammelmedia har reagerat: DN AB […]

 14. Njae, jag vet inte riktigt om Beatrice Ask är inkvoterad. Hon har faktiskt tidigare framstått som ganska förnuftig. Förmodligen är det nog bara som så att hon har en väldigt dominant chef som styr med hela handen. Att hon sedan dess lämnat ifrån sig hjärnan helt blev väl kvitterat i och med det senaste utspelet om kulörta kuvert till horbockarnas makor.

  Peter Harold’s last blog post..Lamm som stannar hemma och ugglar

 15. Peter: När framstod hon senast som förnuftig? När hon vill drogtesta barn? När hon vill att svensk lag ska gälla även utomlands? Påminn mig gärna.

 16. Hon trycker uppenbarligen inte att hon sagt något konstigt alls. I TV4 idag vidhåller hon åsikt och kontrar med att dom som vill att icke dömda skall betraktas som oskyldiga inte tänker på tjejerna…

  ConnyT’s last blog post..Askgate och FRA

 17. [Comment ID #72678 Will Be Quoted Here]

  *pannklapp*

 18. […] så hjälper jag gärna Reinfeldt att skriva ett brev till Ask. Vad sägs om ett fint “Hasta la vista, baby” i ett fint lila kuvert som grannarna kan se? ArrayArrayArrayArrayArrayArrayArrayAKPC_IDS += […]

 19. […] en indignerad debattartikel skriver Beatrice Ask, aka tant Gredelin, och Tobias Billström om upprepad vandalisering av Migrationsverkets egendom. Något som […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: