Skip to content

Ny färg, samma dåliga idé

Hos Olofb[eta] hittar jag en nyhet om att Piratnytt har haft ett kort samtal med justitieminister Beatrice Ask. Hennes senaste idé är tydligen att, som ett slags kompensation får man anta, skicka ut vita brev till alla som inte är misstänkta för något brott. Istället för de berömda gredelina till misstänkta sexköpare alltså.

Det är väl jättegulligt att regeringen vill göra utskick till den som inte är misstänkt för något brott, och att man har lärt sig att de flesta trots allt är oskyldiga, än så länge. Problemet är att det är nästan lika illa som det tidigare förslaget, för naturligtvis kommer grannarna att spana in varandras postleveranser.

Men det här verkar inte vara ett bekymmer för Beatrice Ask. Till Piratnytt säger hon följande:

Det här kan väl ändå inte strida mot några principer? Radiotjänst ger ju sig ut och sjunger för folk som har betalat sin tv-avgift.

Ja just det. Allt på tv är sant, precis som allt på Internet är ljug, mobbning och barnporr. Själv brukar jag med stort intresse se en dokumentärserie om en småstad i Colorado som heter South Park. Därigenom har jag lärt mig att det är rätt ofarligt att döda folk, ty den stackars pojken Kenny dör i nästan vartenda avsnitt, men nästa dag står han och väntar på bussen med sina kompisar precis som vanligt.

Och så tycker jag förstås att ”det här kan väl ändå inte strida mot några principer?” är ganska roligt. Det känns inte direkt som att det sitter i ryggraden, om man säger så.

Ett snövitt kuvert är en fin symbolhandling från regeringen, vi vill visa att vi bryr oss om privatlivets helgd.

Jag skulle gärna se att regeringen visade respekt för privatlivets helgd genom att låta bli att snoka i vår elektroniska kommunikation istället, men det är väl för mycket begärt…


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inPiratPolitik

15 Comments

 1. Vänta lite nu… Först läste jag och funderade ”hur tänker Johnny nu?”, då jag inte ser några som helst problem med att vita kuvert sickas ut till misstänkta. Det är väl så det redan fungerar? Hur kan det vara ett nytt förslag?

  Sedan läste jag det igen, och såg att hon alltså tänkte skicka ut brev till alla som inte är misstänkta för någonting. Alla! Helt galet. Och det strider inte mot några principer alls? Pyttsan. Nog för att det inte är lika illa som de gredelina kuverten, och bryter inte mot några grundläggande principer, men vad hände med idén att staten tar hand om alla våra pengar för att staten har godare omdöme än vi, och vet att inte lägga våra pengar på onödiga saker?

  Tänk er att ett brev kostar sju kronor i papper, porto och kuvert. Tänk er sedan att nästan hela Sveriges befolkning inte är misstänkt för brott. Jag vet inte vad siffrorna kan tänkas ligga på, men säg åtta och en halv miljon. Då kommer vi upp i sextio miljoner kronor. Sextio miljoner! Det innebär också att varje medborgare i Sverige tvingas betala nästan sju kronor av sin inkomst, för att de oskyldiga ska få vita brev.

  Galenskap!

  Caspian Rehbinder’s last blog post..Säkerhet på flygplan

 2. Petra Petra

  April, april…

 3. Petra: Hysch på dig! Inte redan i kommentar nummer två! :)

 4. […] Enligt Min Humla » Ny färg, samma dåliga idé scriptorium.se/josh/2010/04/01/ny-farg-samma-daliga-ide – view page – cached Hos Olofb[eta] hittar jag en nyhet om att Piratnytt har haft ett kort samtal med justitieminister Beatrice Ask. Hennes senaste idé är tydligen att, som ett slags kompensation får man anta, skicka ut vita brev till alla som inte är misstänkta för något brott. Istället för de berömda gredelina till misstänkta sexköpare alltså. Filter tweets […]

 5. Petra Petra

  Förlåt… Du får gärna radera om du vill!
  //P

 6. Petra: Nej, här raderas inget. Ära den som äras bör, även för att avslöja dylikt. :)

 7. ”Ära den som äras bör, även för att avslöja dylikt.”

  Men vi som taktfullt höll tyst får ingen ära alls? Jaha, ja…

  Mia*’s last blog post..Adele är Sookies farmor

 8. Jenny Jenny

  Min första tanke var… är det inte första april idag? :P :) Fyndigt skrivet! :)

 9. Jenny: Tack!

  Mia*: Ok, ära alla då. :P

 10. Petra Petra

  Precis. Står här i ett hörn med en dumstrut, om än en ganska liten.

 11. Så här på denna dag, den 1:a april, dvs 1-årsdagen för IPRED, så borde det väl vara GENOMSKINLIGA kuvert som gäller.

  För transparansens skull…

  Allt ska fram!

  Lars-Erick’s last blog post..En örfil till Johan Batong Pehrson

 12. Du kommer då alltid med så klockrena formuleringar:

  ”Bloggosfären har ingen redaktör. Det har Expressen. Ändå ägnar man sig åt att publicera en hel del skit, för att tala klarspråk.”

  Det var en riktig ”Joshen-slägga”, det!

  Calle Rehbinder’s last blog post..Hej Pirat! Visa vem du är och vad du står för!

 13. Tack Calle, även om jag tror att du kommenterade fel bloggpost nu. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: