Skip to content

Ingvar för alla, alla för Ingvar

Ingvar Åkesson börjar bli desperat. Nu läcker FRA specifika fall där signalspaningen varit till nytta. Som Blogge dock påpekar bevisar detta bara att traditionell signalspaning fungerar och att det inte finns någon anledning att införa allmän avlyssning i kabel. Ja, allmän avlyssning. Man kan påstå att en traktor är en solnedgång hur mycket man vill, det blir inte sant för det.

Själv undrar jag över lämpligheten i att en tjänsteman själv för debatten om sin myndighet och dess befogenheter. Den vanliga ordningen är väl ändå att riksdagen avgör vilka befogenheter och uppgifter en myndighet ska ha och att tjänstemännen sedan utför vad som åläggs dem? Nu framstår det alltmer som att FRA-lagen införs för FRA:s skull.

Samtidigt förstår jag Åkesson. När hans förkämpar i riksdagen flyr och Tolgfors fäktar illa är han hänvisad till att själv försöka förklara hur mycket Sverige behöver honom. Dock kan man ju undra: Om Åkesson börjar läcka uppgifter redan nu i ett försök att rädda sin egen makt, vilka uppgifter kan han läcka när en fientlig makt bildligt eller bokstavligt sätter hans kulor i skruvstäd? Vill vi anförtro den här mannen våra hemligheter?


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

16 Comments

 1. […] FRA måste upphöra med att invända mot inbillad, eller rent av påhittad, kritik — vill man vara lite snäll kan man säga att detta inte är deras “problem att lösa” och har aldrig varit. Vill man vara lite elak kan man undra varför de anser sig ha rätt avgöra om huruvida svenska befolkningen ska underkastas allmän avlyssning, varför de iklätt sig rollen som ansvariga. […]

 2. Wingchun Mike Wingchun Mike

  Bra skrivet.

 3. Erastmus Erastmus

  Tänk på att bästa herr Generaldirektör Åkesson är en av FRA-lagens skapare, innan dess lagen hade blivit sminkad och satts på en rolig hatt för att göra den mer ”legitim” för folket.

 4. Märkligt vad FRA-debatten plötsligt börjar svänga. Förut förnekades FRA:s förmåga att överhuvudtaget få fram viktig information, och nu säger man att det uppenbarligen är tillräckligt.

  Betänk dock att 90%(+) av det FRA och Sverige behöver veta går över kabelbunden trafik. Vilka andra mord, internationella problem mm. skulle en effektivare signalspaning kunnat förhindra?

  Tycker att det senaste utspelet från FRA dödar främst två anti-signalspaningsargument:
  1. FRA kan ändå inte läsa det som är av intresse då det är krypterat (de har uppenbarligen knäckt en rad ryska krypton).
  2. FRA bidrar inte alls till att hjälpa Sverige (bara att läsa artikeln på SvD så bevisas även här motsatsen).

 5. […] Åkessons utspel i SvD för stå emot hård kritik. Henrik Alexandersson, Anna Troberg, opassande, Enligt min humla, Rick Falkvinge, Richie, med flera sågar artikeln totalt, med full rätt. Jag tyckte ju inte […]

 6. Magnus: Och precis som alla andra förespråkare för Lex Orwell missar du poängen. Jag är inte motståndare till signalspaning. Jag är motståndare till allmän avlyssning. FRA-lagen innebär det senare, även om man kallar det för det förra.

 7. […] Tanken bakom är väl att det ska bli en sorts reverserad “guilty by association” och bevisa att de minsann måste lyssna i kabeln också. Metoden är märklig även om den rent metodmässigt […]

 8. Stackars Åkesson kämpar på, han dansar och dansar trots att orkestern verkar gått hem

  Morrica’s last blog post..Clownen dansar

 9. […] Man ska kanske inte påstå att det är tryck i frågan, men: I Svd har viss debatt funnits. Enligt min humla betvivlar lämpligheten i FRAs mediautspel. Svt berör också frågan som hastigast igår och […]

 10. Hej!

  Vi håller på att spela in en webbdokumentär om FRA-lagen och tumulterna kring detta på Internet. Se trailern på http://www.WiretappingSweden.com.

  Om du vill göra din röst hörd (endast på engelska då dokumentären är på engelska) och ha en chans att vara med i dokumentären så finns det tre sätt att göra det på:

  1. En videokommentar på Wiretapping Swedens blogg (http://korta.nu/5aae)
  2. Ett videosvar på YouTube (http://korta.nu/0fb5)
  3. Lägg upp ett klipp på valfri videotjänst och posta länken i en kommentar på bloggen (http://korta.nu/5aae)

  Du kan även nominera personer som du tycker att vi ska intervjua här – http://korta.nu/6e27

  Passa på att gör din röst hörd!

 11. […] Min Humla, Ingvar för alla, alla för Ingvar  » Nyckelord: FRA, POLITIK, LEX ORWELL, AVLYSSNING  » Bloggar som kommenterar […]

 12. Dennis Nilsson Dennis Nilsson

  I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.

  Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us.

  ———

  lite roligt måste man ha ibland….:-)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: