Skip to content

Fikarum

Fikarum är läskiga. Ni anar inte vilken arrogans och ren dumhet folk kan spy ur sig. Det är i fikarummen runt om i landet som Svenssons all intolerans och trångsynthet kommer fram. Det är där de gapar efter hårdare straff och ger uttryck för åsikter som att dömda sexualbrottslingar ska hängas ut i media, eller bättre: avrättas. Och förresten är det alldeles för många sexualbrottslingar som går fria. I Sveriges fikarum finns ingen plats för mjäkiga principer som oskyldig till motsatsen bevisats eller att den som sonat sitt brott är fri. I fikarummen gör sig icke principer besvär överhuvudtaget. Inte fakta heller för den delen.

I fikarummen är ”jag har rent mjöl i påsen” ett fullgott argument, samtidigt som man förfasas över avslöjanden om missbruk och slarv hos myndigheter. Och ingen tycks ens reflektera över paradoxen. Det är inte så många i fikarummet som vet vad en paradox är. Allt annat vet alla i fikarummet emellertid allt om, utom paradoxer.

Jag har slutat delta i diskussionerna, för det är inga diskussioner. Det är monologer som förs unisont av flera personer. Jag brukar gömma mig bakom min bok och försöka att inte sucka alltför djupt. Det känns inte som det är värt att ens försöka argumentera emot någon som hämtar visdom ur tunga tidsskrifter som Allers och Hänt i Veckan.

Det är smått obegripligt egentligen, för på tu man hand är många av dessa människor resonabla. I fikarummen uppstår någon slags lynchmobbsmentalitet där samtliga slutar tänka själva och låter sig ledas och eldas på av den som härjar mest.

Ibland har jag hört sägas att politiker borde göra nedslag i fikarummen runt om i landet för att ta del av vad svenskarna egentligen tycker och tänker. För att ta del av vår verklighet så att säga. Snälla, gör inte det! Sitt hellre kvar på era höga hästar. I fikarummen förespråkas nämligen en ytterst unken politik. Frihetsförespråkare fikar uppenbarligen inte. Nationaldemokrater, däremot…

Det sorgliga är att jag tvivlar på att särskilt många av dessa människor någonsin bryr sig om att kolla upp fakta. Eller snarare; det verkar som att man stoppar all fakta man samlat på sig i en kasse som man hänger utanför fikarummet. Väl inne rapar man bara upp förutfattade meningar, tidningsankor och diverse hemmasnickrat hittepå utan att någonsin ifrågasätta sanningshalten, eller ens sannolikheten, i det de säger.

Och så skitsnacket. Vi är alla lika skyldiga till det – ett ogenerat orerande om alla som inte befinner sig därinne just då. Kalle gjorde si, Pelle sa så, och har ni hört vad Lotta har råkat ut för? Näe, vad säger du!? Jag undrar alltid vad de säger om mig när jag lämnar fikarummet och hämtar min kasse med fakta.

Samtidigt måste det vara rätt skönt att vara okunnig. Kanske är det just den funktionen fikarummen har – att låta var och en fullständigt koppla bort all känsla för logik och bara spy galla på allt och alla. Ignorance is bliss, som man säger. Tänk att vara lyckligt ovetande om övervakningssamhället, om RIAA:s maffiametoder, om hur den fina demokratin egentligen ser ut bakom kulisserna. Jag önskar att jag kunde få vara en sådan person för en dag, bara för att få veta hur annorlunda världen skulle te sig. Om alternativet fanns, skulle det inte vara lockande att bli ett batteri igen? Att kliva in i ekorrhjulet och springa utav helvete i den lyckliga illusionen om att just det här ekorrhjulet är det viktiga; att det du gör betyder något.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inSamhälle

29 Comments

 1. Och aldrig, aldrig blir det så tyst, som när jag opponerar mig och kommer med några väl valda fakta. Dödstyst. Men dödskönt.

  Oftast blir resultatet att grodproducenten senare kommer och urskuldar sig hos mig. ”Jag är ju inte så’n, egentligen.”
  ”Jo, säger jag. Det är du tydligen innerst inne.”
  Men på något sätt vänder det och blir bra ändå.

  Man skall inte vara tyst!

  Bert’s last blog post..Va!??

 2. Dagobert Dagobert

  Tala inte om dig själv, det blir gjort när du gått.

  Fikarum handlar ofta om att prata hellre än bra. I skrift är det ytterst få som är lika pantade, för skrift är långsamt, så långsamt att tanken hinner med. En fikarumsdiskussion är inte eftertänksam, den är social. Fikarummet är en säkerhetsventil, där ånga tillåts pysa ut, en inte alltför oviktig funktion faktiskt. Se det som varmluft i fortsättningen så skall du se att det går bättre, och skall du tala förnuft så måste det ske mycket utstuderat genom ”punchlines”, egen varmluft med baktanke. Typ. Nyss talade han om avrättningar, och sedan sa han att han har rent mjöl i påsen. (obs. tala om peronen som inte finns där, för då är det ingen som blir rädd för konflikt) Jag lovar, alla närvarande får sig en tankeställare, men om personen hade varit närvarande och gått i försvarsställning, så är det bråket som koms ihåg, inte argumentet.

  Eller (läkemedelsfabrik): Rent mjöl i påsen? Du har ju kontakter med okända på nätet, kanske terrorister, samtidigt som du har tillgång till fullständigt livsfarliga läkemedel.. Fatta vilka kopplingar en säkerhetjänst kan göra.

 3. Dagobert Dagobert

  Ännu bättre:

  Rent mjöl i påsen? Du har ju kontakter med okända på nätet, kanske terrorister, samtidigt som du har tillgång till fullständigt livsfarliga läkemedel. Det är därför samhället inte kan tillåta dig att kommunicera privat, det förstår du väl, det är ju för våran säkerhet.

  Vips så.. hits to close to home, och hela poängen är indriven där den hör hemma. För ingen svarar ett ärligt ja på frågan: Måste vi övervaka Dig för att hindra terrorism? – De hade ju rent mjöl i påsen..

 4. Bert: Men blir det inte rätt frustrerande att samma dumheter uttalas igen, även efter att du förklarat hur det egentligen förhåller sig?

  Dagobert: Du har en viktig poäng där. Fikarumspladder är först och främst socialt. Mycket viktig poäng. Tack!

 5. Fikarummet är folkhemmets spegel. Här dväljs vårt verkliga jag och käften glappar i takt utan kontakt med hjärnan. Här löser man världsproblemen på en kvart och sällan finns utrymme för gråskala. Svart eller vitt ska det vara. Underbart på något sätt.
  Att folk skulle uttrycka sig bättre i skrift betvivlar jag. Möjligen mer eftertänksamt, men knappast bättre. Folk kan fan inte skriva nuförtiden och värre blir det. Fråga bara kamraterna i fikarummet.

  lord Fredruk’s last blog post..Efterblivet i köket.

 6. I fikarummet finns dessutom en obehaglig inställning till informationsinhämtning: ”jag har hört att…” etc om arbetskamrater (eller förstås: kändisar) och deras privatliv. Man borde bli bättre på att dubbelkolla skvaller, innan man sprider det vidare.

  Har en polare, själv ursvensk, som slutat fika med de andra på jobbet pga all galla som spys ut över (diffust definierade) ”invandrare”.

  Och det är tydligen ingen ände på allt folk från övriga 190 länder kan hitta på för ont, och det tjatas varenda dag. Han försökte visst byta ämne ett tag men gav sedan upp, för precis som du skriver så blev det monologer som vanligt.

  Enkla Z’s last blog post..En seglivad myt

 7. jag har aldrig haft något fikarum att gå till, så jag har missat det där. kan dock tänka mig att det är som alla andra mötesplatset där folk som inte har så mycket gemensamt försöker hitta ett gemensamt samtalsämne. gärna något ont man kan spy galla över. något alla tycker illa om och har något att säga om. hundägare? ungdomarna av idag? oh ja, de däringa invandrarna? falafelätare? alla som inte är som ”vi”.

  jag gissar att fikarum är som småskaliga Sjöbo.

 8. Z: Jag känner igen beskrivningen.

  Lisa: Småskaligt Sjöbo känns som en klockren beskrivning. :D

 9. När ska du byta ut bilden? Visst, den är cool men jag skulle vilja se lite mer E-Type eller Bruce Dickinson med ena foten på monitorn, typ. Eller på någons huvud. Jag kan skicka en bild på mitt. : )

  Fredric’s last blog post..Repris.

 10. Min starkaste ”fikarumsupplevelse” kommer från den korta period i sena tonåren då jag jobbade på ett dagis. Alla, och jag menar verkligen alla, pratade skit om ALLA andra — när de inte var där naturligtvis.

  Om man satt med person A så pratade hon skit om person B. När person B så kom in så pratade både A och B skit om C. När A lämnade rummet och C kom in, så pratade båda skit om A.

  Jag satt ofta och försökte göra mig osynlig, samtidigt som jag fascinerades av mänskligheten — just då, skulle jag tyckt det var ett helt OK straff om aliens från independence day dök upp och vräkte plasma över våra fikarum.

 11. Fredric: Jag har haft vissa planer på att göra om bloggen men det har inte blivit av. Har inte orkat. Och jag är fortfarande barnsligt förtjust i bilden. ;)

  Marcus: Visst är det härligt?

 12. Ja fy fan. Been there. Men tack och lov inte på taxi, där egentligen många timmar varje dag tillbringas sittandes i fikarum mellan körningarna.

  Däremot jobbade jag ett halvår på Transportavdelningen på ett landsting jag inte vill säga namnet på, om idioterna till gamla arbetskamrater är läskunniga. Jag lyckades jobba till mig en post- och skittvättrunda som gjorde att jag var borta i stort sett hela dagarna. Annars hade jag hängt mig i ett gammalt skitlakan första veckan.

 13. Mia Mia

  I mitt fikarum sitter en jury, de dömer, de spyr, de pratar om Linda Rosing(jag tror hon heter så).
  En dag för en tid sedan, diskuterade de ”Fadde”, Lindas pojkvän, växelvis. De talade om att han var bankrutt. Då kände jag att för att fälla en kommentar och den löd:
  ”Om ni nu är så bekymmrade för hans ekonomi, varför tar ni inte och arrangerar en ”Faddegala”?
  Det värsta är alla rasistiska ord som hoppar ur dem.
  Numer då tonläget är högt och diskussionerna är låga sätter jag i öronproppar. Öronproppar har lyckats bevara min arbetsglädje…
  Tack för en bra blogg..

 14. En sak, som alla dessa jämrans opinionsundersökningsinstitut (vad blir det för poäng på det ordet i Scrabble?) missar är just hur mycket dagens fikarumssnack påverkar vad folk svarar när någon ringer mellan middagsmaten och Rapport och exempelvis frågar ”vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval idag”.

  Skillnaden mellan ett irriterat, framstressat svar (”lägg ägg, nu kommer ju resultaten från dagens elitserieomgång”) och det förhoppningsvis bättre övervägda ”svaret” när man står där och skall lägga ner valsedlar i ett kuvert, är ju himmelsvid.

  Björn Felten’s last blog post..Finanskrisen och dess märkliga spelregler

 15. Tror baske mig jag ska skriva ut det här och sätta upp på anslagstavlan i vårat fikarum lite diskret… :-)

  MrArboc’s last blog post..Snabb fråga?

 16. Jo. Fy fan.

  Jag hatar verkligen förnumstiga lappar, men en som borde sitta i varenda fikarum är ”Den som pratar skit som andra med dig pratar skit om dig med andra” för det finns nog fan ingen sannare floskel. Angående A pratar om B med C osv…

  Fördomsvulkanutbrotten däremot, de är en värre nöt att knäcka. Usch.

  Falken’s last blog post..AC/DC: Black Ice

 17. ”…pratar skit OM andra…” ska det så klart vara. Som sagt, folk kan ju fan inte skriva nu för tin. Jävla invandrare.

  Falken’s last blog post..AC/DC: Black Ice

 18. Nu är jag ju inte en sån som har tid att sitta på jobbet och fika (jag skriver hellre blogg än dricker kaffe), men jag upplever det som ett större problem med grodfarmar under firmafesterna än under fikapauserna. I alla fall på mitt jobb. Fyllsnack är olidligt – patetiska åsikter under fikat är bara underhållande. Jag har ju ändå alltid rätt, så jag behöver inte bevisa något genom att argumentera mot idioter… ;-)

  By the way; jag har gått och blivit Piratpartist på gamla dar…

  Peter Harold’s last blog post..Piratpartist – kanske blir javisst.

 19. cnab cnab

  Aha, nu hajjar jag analogin. Fikarum = FRA!!! Fan vad bra. Skitsnack och sociogram, klockrent. Och medan man är på gång … Alliansregeringen = Arrogansregeringen.

  För övrigt anser jag att FRA-lagen ska rivas upp.

 20. I alla fikarum finns det en som inte deltar i snacket – och den bloggar om det.

  Alla fikarum, förresten? Är det någon skillnad från arbetsplats till arbetsplats? Är det likadant på kommunens lönekontor som i polishuset? I lärarrummet som på Volvo lastvagnar? På psykkliniken som muséet?

  Någon borde wallraffa.

 21. [Comment ID #50612 Will Be Quoted Here]

  Visst, fyllesurret på firmafester kan bli rätt pinsamt. Lyckligtvis har jag sluppit undan det mesta i den vägen på firmafester. Välkommen till partiet, förresten!

 22. Det borde den inte, men det kan hända ändå ibland. Ska kolla.

 23. Fikarum är en slags kuvös för skenhelighet och ytligt tyckande. Dels är argumentationsutrymmet begränsat för att inte säga censurerat (det är sällan kommersiellt och karriärsmässigt gångbart att påtala idioti när den yttras av personer med inflytande). Dels är det ofta att kasta pärlor för svin. Många förstår inte för att de inte vill förstå eller för de att de prioriterar tro istället för bättre vetande…

 24. […] bli någon utveckling. Jag borde diskutera, jag borde argumentera med mina kollegor. Det kanske inte alltid är så lätt. Men jag […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: