Det brinner i trapphuset

Göran Greider skriver att ”enfrågepartier fördummar demokratin” och jag skulle kunna replikera med att Göran Greider fördummar demokratin, men jag orkar inte. Greiders åsikter får helt enkelt stå för honom och ids han inte lyfta blicken och se helhetsbilden så är det hans problem. Anino på .Kaliber har skrivit en mycket bra replik om varför så kallade enfrågepartier (fokusparti är ett bättre ord) faktiskt behövs.

Du kommer innanför dörren och tar av dig skorna. Tar fram papper och penna för att göra upp en lista. Här ska fixas och donas.

Du går runt i rummen och noterar allt som behöver göras. Det är isigt i frysen, dörrhandtaget till badrummet sitter lite löst, ugnen är smutsig, det är dammigt bakom datorbordet, tvättkorgen är trasig, balkongstolarna behöver oljas in, soffbordet har fått stearinfläckar, det brinner i teven, det har blivit en fläck på badrumsspegeln, toapapperet är snart slut, pantflaskorna ligger på hög, två räkningar behöver betalas, det behövs en glödlampa i sovrummet, en persienn är trasig och hallen borde faktiskt målas om.

Frågan är ju vad du ska ta tag i först. Frosten i frysen, dörrhandtaget till badrummet, eller det faktum att det brinner i teven! Göran Greider och gammelpolitikerna får prata hur mycket de vill om att ha en helhetsbild och att ta ansvar för hela politiken, och de får gärna göra det också, bara vi får komma in och släcka branden.

Jag känner för att fortsätta Aninos analogi så därför tänker jag göra det. Det är nämligen inte bara i teven det brinner – vi bor i en bostadsrättsförening där vicevärlden är en paranoid pyroman!

Nästa dag kommer du hem från jobbet och upptäcker att vicevärlden är i full färd med att släpa in två dunkar bensin i trapphuset. Du håller upp dörren åt honom och frågar vad han ska med bensinen till.
– Jag ska bara tända eld i trapphuset, svarar han som i förbigående.
– Du ska bara tända… Du ska bara VADÅ!?
– Tända eld i trapphuset, svarar han igen, nästan frågande, och du inser att han inte förstår varför det skulle vara ett problem.
– Varför i helvete ska du tända eld i trapphuset? Är du inte riktigt klok!?
– För att inte terroristerna ska komma in förstås, säger vicevärden och ler lugnande.

Du tar dig för pannan. Tror inte dina öron. Vicevärden börjar gå uppför trapporna med sina dunkar. Du springer efter honom, får tag i hans axel och lyckas övertala honom att följa med in till dig för ett samtal. Där ägnar du en stund åt att i lugn och ro förklara varför han inte kan göra så. Det kommer att skada de boende som kommer att bränna sig när de ska ta sig in och ut. Vicevärden tycker då att de kan låta bli att använda trapphuset om de är rädda för att bränna sig. Du tar dig för pannan igen och förklarar att de måste gå genom trapphuset för att ta sig till jobbet, till skolan, för att handla och betala räkningar. Inte ens argumentet att om folk inte kan ta sig till jobbet eller betala räkningar så kommer inte hyran in fungerar. Till slut vädjar du till vicevärdens känslor och ideologiska övertygelse. Det verkar nå fram. Vicevärden håller ett brandtal (nåja, svamlar osammanhängande) om liberalism, citerar Benjamin Franklin på tafflig engelska och du pustar ut. Vicevärden är känslomässig när han går. Du hör dörren slå igen, hans steg i trapphuset, och sen…

Woof! Trapphuset står i lågor.

Ett par veckor senare när du som vanligt sprungit genom trapphuselden inlindad i en våt filt möter du vicevärden igen, lätt svettig och med en spade över axeln. Vicevärden ser nöjd ut. Du anar ugglor i mossen.

– Sådärja! säger han belåtet.
– Vad? Vad har du nu gjort? frågar du misstänksamt.
– Grävt ner trampminor i lekparken…
– VAD!? Varför i helvete då?
– Pedofilerna. Vi måste tänka på barnen.
– Vadå tänka på barnen? Hur ska barnen kunna leka i parken om den är full med trampminor?
– Hur ska de kunna leka i parken med alla pedofiler som stryker omkring? Dessutom är barnen för lätta för att lösa ut trampminorna. Tror jag…

Och sådär håller det på. När du försöker få bostadsrättsföreningen att rösta bort den uppenbart galna vicevärden försvarar de honom med att besluten att tända eld i trapphuset och att gräva ner trampminor i lekparken kanske inte var de bästa och mest balanserade lösningarna, men man måste faktiskt göra något åt terroristerna. Och tänka på barnen. Styrelsen är uppenbart obekväma, men tycker att det är viktigare att de uppvisar enighet än att föreningen sköts bra.

Du försöker förklara hur begränsande det är att behöva springa genom trapphuset inlindad i en våt filt och att oroa sig för trampminor och vem vet mer vilka försåtsmineringar som kan finnas. Styrelsen säger att det inte är relaterat.

– Inte relaterat? Det är ju för fan han som tänder bränder och minerar området. Hur kan ni säga att det inte är relaterat?
– Det ena är mot terrorism och det andra mot pedofiler.
– Det spelar ingen roll vad det är mot, det begränsar mig!
– Du får väl flytta om det inte passar.
– Vem ska köpa min lägenhet? Jag vet inte om ni har märkt det, men det brinner i trapphuset!
– Vi är ledsna men vi kan inte göra något åt det just nu. Vi ville ha nya cykelställ, upprustning av tvättstugan och ett styrelserum så att man slipper samlas hemma hos någon av medlemmarna. Man kan inte få allt, så vi lät vicevärden få som han ville så att vi kunde få det vi ville ha. Någon måste ju ta ansvar för hela föreningen och inte bara de boendes möjlighet att gå till jobbet.
– Jag har varken sett nya cykelställ eller upprustning av tvättstugan.
– Nej, det blev inga pengar över till det efter vi lagt ut för trampminor och bensin… Men ser du vilket fint styrelserum vi har!


Andra bloggar om: , , , , intressant?

76 reaktioner på ”Det brinner i trapphuset

 1. Makalöst, jag saknar ord. Bara så träffande. Undrar dock om ”styrelsen” fattar om dom läser det…

 2. Jaha, men har vi haft några terrordåd i föreningen sedan värden tände på i trapphuset? Nä men dåså, då var det väl bara bra att han tände på… =)

  Så sant, så sorgligt…och så roligt. Förbannat bra skrivet.

 3. Jag önskar att jag inte kände igen det här. Jag önskar att svenska politiker inte drev Sverige på det här sättet.

  Tack för ett välskrivet blogginlägg!

 4. Sitter på en pub o tar en efterjobbetöl. Läser mina favobloggar. Asgarvar högt! ”grannarna” i baren tittar på den ”konstiga”…
  Förklarar vad jag läst o skrattat åt. 3 nya piratröster!

 5. Absolut klockrent! Redan när jag läste citatet så hade jag den tanken och kunde för mitt liv inte förstå hur du skulle kunna spinna vidare på det utan att göra det sämre. Men du klarade det. Be Christian eller någon annan som är bra på sån där engelska i överklasstil att översätta det, prångla sedan ut det till en större publik och texten har klar internationell potential.

 6. Men förstår ni inte, det är ju så en brandvägg funkar…eller? Mycket bra!

 7. Jag skrev faktiskt till herr Greider om hans ledare och undrade varför han dissar en hel folkrörelse. Han svarade att han tyckte att Falkvinge lät korkat i radiointervjun. Han menade att piratpartiet lär borgerligt. De lär sig inte gubbarna. När jag påpekade att sossarna var ett enfrågeparti från början så påminde han om att han kritiserat dem också. Som om det skulle legitimera ett påhopp av Piratpartiet.

 8. Jag sa alldeles nyss till min far att jag inte förstår riktigt vad konst var. Jag går slentrianmässigt in på piratpartiet.se för att läsa något smaskigt, hittar texten ”Det brinner i trapphuset!” och blir fångad… Läser detta…

  Om det är konst att skapa metaforer… Då är du metaforernas Picasso! Helt underbart skrivet!

  Jag tycker att du ska skriva ut detta och skicka via brev till de politikerna som inte verkar inse vad Internet har att erbjuda och istället vill censurera det och göra det mer olagligt än vad Kina har gjort det. Annars kan du ju maila de som är LITE insatta…

  Helt ärligt talat, detta var vackert, underbart och HELT SUVERÄNT skrivet!

 9. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.. Fantastiskt… synd att jag aldrig kommer att lyckas att återberätta den här

 10. Nu får ni sluta, jag blir generad. Tack för alla kommentarer.

  Wille: Fantastisk liten berättelse där. Kul att dina grannar i baren uppskattade det hela, och snyggt värvat!

  Dubbel-Anders och PMyran: Sätt igång bara!

 11. UNDERBART!

  TRAMPMINOR I LEKPARKEN! FÖR ATT DET FINNS PEDOFILER!!!!!!!!!!!

  *vrider mig i skratt*

 12. Josh – jag vill ladda ner dig och spara dig på min hårddisk för konsultationer vid riktigt knepiga kommunikativa frågeställningar!!!

 13. Herrejävlar vad bra, nått av det bästa jag läst på en blogg. Sitter på spårvagnen och garvar men är samtidigt iskall innombords. För det är precis så det är, man vet inte om man ska skratta eller gråta.

 14. Jag drar mig osökt till minnes en spansk kortfilm jag såg på TV på 1970-talet; den bör ha gjorts antingen i slutskedet av Francos regim eller efter hans död. Den handlade om en man som kliver in i en telefonhytt för att ringa ett samtal, men som när han skall ut igen upptäcker att dörren gått i baklås.

  Mannen lyckas påkalla omgivningens uppmärksamhet, men inte ens de verktygsförsedda telearbetarna lyckas bända upp dörren och släppa ut honom. Till slut anländer en lastbil med kran, arbetarna frigör telefonhytten från markfästena, lyfter upp den på lastbilsflaket och kör i väg, fortfarande med mannen instängd i hytten. Ekipaget färdas genom staden, förbi förorterna, ut på vischan, och slutar vid…

  …en depå för förbrukade telefonhytter med instängda telefonerare.

  Scenen med bostadsrättsinnehavaren som under några veckors tid regelmässigt springer genom ett brinnande trapphus insvept i en våt filt är minst lika surrealistisk! Tyvärr hinner vi inte göra den här filmen före europaparlamentsvalet, men kanske till nästa år? Med datorgrafik går det mesta att fixa, inklusive eldslågor som slickar trapphusväggarna.

  Jag skulle föreslå Wreck A Movie som projektplattform. YouTube är för distributionen.

 15. Anders: Haha, så absurt. Låter lite Kafka möter Monty Python. (Jag tänker förstås på Monty Python-sketchen med kvinnan som förför mjölkbudet, lockar in honom och låser in honom i ett rum, där det sitter massor med mjölkbud. :)

  Det vore jätteroligt om filmen blev verklighet till nästa år. Jag kan absolut nada om filmskapande, men det finns ju drygt fyrtiotusen medlemmar till så kunskapen borde finnas. Gör dig själv till projektledare redan nu. ;)

 16. Asså. En riktigt nerkortad version av det här hade blivit en FANTASTISK valfilm för Piratpartiet! Ruggigt bra skrivet du Humleman!

 17. Jag kan bara instämma med alla andra, det här är en helt fantastisk bloggpost. Du rockar :D

  I övrigt kan jag tillfoga att jag har bott i precis den där bostadsrättsföreningen du beskriver. Vi fick vänta i fyra år på bredband och se på medan föreningens budget gick åt till nya cykelställ, tvättmaskiner och upprustning av allehanda utrymmen som 90% av de boende aldrig nyttjade.

  West’s last blog post..Det här är ointressant

 18. Yo – helt brilliant Satir och Samhällskritik i klass med de stora

  Denna går ut i hela mitt nätverk idag inkl. mina konservativa föräldrar som jag försöker få att läsa istället för att rösta som de sista 40 åren.

  Vill du ha hjälp med översättning skicka ett mail – adressen bör du kunna se.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 19. Grymt bra skrivet som vanligt!

  Och apropå ”enfrågepartier” och att PP alltid skälls för att vara ”enfrågeparti” av de etablerade och gammelmedia…

  vad folk i grund och botten här glömmer är ju att i princip ALLA svenska partier ju är enfrågepartier i grunden: sossarna –> arbetarpartiet som startades kring fackfrågor och rättigheter för arbetare, centerpartiet —> bondepartiet för böndernas intressen en gång i tiden, kristdemokraterna —> ”hej jesus!” ;), folkpartiet —> good ol’ nykterhetsrörelsen, miljöpartiet –> ”rädda urskogarna och stoppa miljöförstöringen!”, moderaterna –> borgarna/kapitalet..

  sedan har partierna naturligtvis utvecklats och breddats under åren sedan de startades; med samhällets utveckling och efter sina väljare, även om de fortfarande värnar om sina ”kärnfrågor” – och även om det är därför många av deras väljare fortfarande röstar på dem – (men vid starten var lika mycket enfrågeparti som pp!!). nå? det är väl så politik fungerar/ska fungera, eller? att partier ska utvecklas efter sina väljare och den politiska debatten..?

  …och vad är det som säger att pp INTE kommer att göra det, i samma utsträckning som de andra partierna? internet kommer allt mer och mer att vävas in i andra frågor, eftersom den tekniska utvecklingen här gränsar till – och kommer att gränsa till – alla områden i samhället; teknik, kultur, industri, vetenskap, social samhällsutveckling, juridik, mm, och är således integrerat i alla andra frågor också, på ett eller annat sätt.. det är ju _det_ som pp uppmärksammar och som alla andra partier missar..!

 20. Suveränt skrivet Johnny, som alltid! Det här är sådant som alla borde läsa, alla läskunniga i vårt land åtminstone… :)

Kommentarer inaktiverade.