Skip to content

Mänskliga rättigheter för vem?

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn.

Det brinner i en lövhög utanför en flyktingförläggning för barn. Här ställs vårt engagemang i Piratpartiet på sin spets. Kan vi ens tala om att vi bryr oss om mänskliga rättigheter om vi låter detta passera utan kommentar?

När Piratpartiet talar om medborgarrätt är det nästan alltid i frågor kring våra rättigheter på och kring internet. Men i principprogrammet talar vi om människorätt. Det senare avspeglas även i styrelsens senaste beslut om vård till papperslösa.

Vad vi menar är att det blir ett glapp i vad vi säger oss stå för och vad vi i praktiken står för. Vems rättigheter är det vi värnar om vi säger oss stå för mänskliga rättigheter? Ska vi tala om mänskliga rättigheter, medborgarrätt och människorätt behöver vi ta frågor om asylsökande och deras integritet på allvar.

Vi menar att vi har stöd för detta i principprogrammet:

”Piratpartiet skall och kommer att agera för att exponera och fälla en regering som partiet anser inte lever upp till den respekt för människorätt som man ska kunna förvänta sig av en demokrati. Vi anser också att en sådan respekt aldrig ska villkoras, exempelvis baserat på härkomst, etnicitet, religion, kön, handikapp, ålder, sexuell läggning eller politisk åskådning.”

Därför ska vi tala om att det är en mänsklig rättighet att få en dräglig asylansökan och en rättssäker prövning av den. Sverige bryter enligt Amnesty med flera mot asylrätten, och om vi bryr oss om mänskliga rättigheter hoppas vi att det såväl gäller flyktingbarn som kvinnor av utländsk härkomst!

Därför ska vi tala om den mänskliga rättigheten att inte behöva känna sig hotad i det land där man sökt en fristad, om eldar som tänds utanför flyktingförläggningar med minst samma emfas som när vi talar om att människor stängs av från internet.

Därför ska vi inte vara rädda för att tala om dessa frågor utifrån ett piratperspektiv med stöd i principprogrammet!

Vi uppmanar alla pirater som håller med oss att kopiera det här inlägget till sin egen blogg.

Klara Tovhult
Jimmy Callin
Göran Widham
Rikard Fröberg
Sammy Nordström
Isak Gerson
Johnny Olsson


Andra bloggar om: , , , ,

Published inPolitikSamhälle

16 Comments

 1. nej, men alltså.. jag håller ju med, men tänker inte klippa/klistra

  Jag har alltid sagt att piratpolitik visst handlar om många olika saker, för man kan applicera de stora frågorna på nästan alla mindre.

  Drottningen’s last blog post..Julklappstips

 2. Ja, den sista meningen är inte så bra. Det är lite för mycket Bush-retorik över den. ”Ni är antingen med oss eller mot oss”. :)

 3. […] Tovhult Jimmy Callin Göran Widham Rikard Fröberg Sammy Nordström Isak Gerson Leif Ershag Johnny Olsson Marit Deldén Olof Bjarnason Niklas Starow Obeveklig Hanna Dönsberg Emma Erhag Mikael Hedberg […]

 4. Joshen! Du brukar ju ha sunda åsikter i det mesta, och skriver med sting. Med pga låg aktivitet (pga tidsbrist) har jag intill nu missat om du tyckt till om detta.
  Jag var väl inte precis orolig betr din syn på detta. Men det var skönt att få det bekräftat!

  För det är ju faktiskt så att Mänskliga rättigheter ligger ett snäpp över/före pp´s mera specificerade, i o för sig jätteviktiga frågor.
  För vad vore integritetsfrågan värd om man inte bekände sig till mänskliga rättigheter – för alla!

  Lars-Erick’s last blog post..Massmord på journalister och djurplågeri

 5. Lars-Erick: Precis så. Jag har inget att tillägga. :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: