Skip to content

Pulsen framför allt

I den fundamentalt islamistiska regionen Hatu i Pakistan har ett bisarrt lagförslag sett dagens ljus; man vill kriminalisera missfall. Det är en lag vars syfte är att komma åt illegala aborter men kan få konsekvenser långt bortom det eftersom den även kan komma att kriminalisera ”vårdslösa handlingar”, alltså sådant som kan öka riskerna för missfall.

Behovet för lagen uppstod då en 17-årig kvinna betalat en man för att misshandla henne till ett missfall, och den nitiska byäldsten insåg att han inte hade något laga stöd för att bestraffa henne. En mer rationellt tänkande människa hade kanske insett att en människa som betalar för att bli misshandlad så illa att hon får missfall är i desperat behov av hjälp, antingen på grund av psykisk ohälsa eller helt enkelt som en följd av samhällets orimliga regler. Men nej, hon ska förstås straffas.

Det är så här det går när man ställer ”livets helgd” före allting annat. När bara det faktum att man har en puls räknas, alldeles oavsett livskvalitet. Varför inte helt enkelt låsa in alla kvinnor i madrasserade rum, mata dem med morötter och blåbär och inseminera dem en gång i månaden? Rivna morötter, märk väl, så de inte får några idéer. Allt för att de ska kunna sätta så många nya heliga liv som möjligt till världen.

Ja, och just det; den här lagen är inte på tapeten i någon muslimsk region som heter Hatu i Pakistan, utan i den fundamentalt kristna delstaten Utah i USA. Puh! Då är det ju helt i sin ordning. Kristet kvinnoförtryck är bra.


Andra bloggar om: , , , , , , , , intressant?

Published inKåseriPlattnackar

25 Comments

 1. Det är bland det sjukaste jag någonsin hört.

  Älvan’s last blog post..Tjohej!

 2. Jenny Jenny

  Vansinne…

 3. Ditt tangentbord, unge man, kommer av eftervärlden att betraktas med samma vördnad som möter Swifts skrivbord och Einsteins svarta tavla.

  Morrica’s last blog post..Jordbävning i Chile

 4. Det var ett tag sen nån fick mig att rodna, Morrica, men du lyckades just. Även fast jag tycker att du överdriver en smula. I’m not worthy. Tack ändå. :)

 5. Jag jävlar i min låda! Du gör det så snyggt!

  *hatten av*

  Stefan’s last blog post..Tarantella

 6. Bo Bo

  Kan detta vara sant? Det är ju trots allt en artikel AB.

 7. Tee Tee

  Briljant! Är det dessutom sant så kommer din fint att bli odödlig.

 8. Bo och Tee: Sanningshalten är förvisso osäker med tanke på källan. Å andra sidan, med tanke på fanatism och vad det faktiskt är mormoner tror på så är det inte osannolikt. ;)

 9. Weber Weber

  Kristna fundamentalister bryr sig bara om livets helgd fram till det att ungen lämnar kvinnans kropp. Då är det slut på servicen, för de tror generellt inte på bidrag eller medicinsk hjälp eller någon annan form av samhällsstöd.
  Jag avskyr dem.

 10. Lottis Lottis

  Dessa frågor står mig varmt om hjärtat. Tack för bra läsning!

 11. En Andreas En Andreas

  Det där var, med råge, det värsta jag någonsin läst. Kan det verkligen vara sant?

 12. Olleål Olleål

  Intressant, fast text-länkarna i texterna här på bloggen ser syns knappast, jag måste sträcka min långa gam-hals ännu närmare skärmen för att se den lilla ihop-tryckta texten… är det bara på min dator eller :S

 13. underbart!

 14. Linda Linda

  Milde himmel….

 15. Funderade ett tag på varför de skulle göra sig besvär att lagstifta om en sådan sak i Hatu (som f.ö. ligger i Öst-Timor) när man alltid vet att dylika spörsmål löses genom stening av kvinnan i den islamiskt styrda delen av världen. [Ingen brist på fördomar från min sida inte, he, he…]

  Nej. Jag förvånas inte över detta lagförslag. Det tycks som att politikerna tror att man kan lagstifta bort alla problem (även politikerna i ”den upplysta delen av världen”). De inser inte att de bara skapar andra istället. Och det gäller inte enbart i Utah, utan även i vår lilla avkrok på planeten.

  Peter Harold’s last blog post..Skam eller ej?

 16. kmf kmf

  Jag förstår inte riktigt varför du taggar upp denna texten med Islam.

 17. Nu behöver inte religiös övertygelse förenas med vanvettig fanatism.
  Läs gärna detta, som kontrast och historisk påminnelse. Av Hans Lindblad, som till allt annat kan sina liberala föregångare.

  http://www.liberaldebatt.se/nr/2010.1/s7.html

  Och på köpet kan ni få denna länk, där jag diskuterar Lindblads syn på författningsdomstol och grundlag.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2010/03/vem-ska-sla-vakt-om-grundlag-och.html

  Lars-Erick’s last blog post..Vem ska slå vakt om grundlag och integritet? (Söndagsbetraktelse)

 18. kmf: Jag taggade med islam dels för att jag förespeglar att texten handlar om islam, dels för att folk är så pigga på att peka på att just islam är så otäckt – och då kanske en och annan kan hitta hit via just den taggen och få sig en tankeställare.

  Lars-Erick: Religiös övertygelse är inte alls lika med vanvettig fanatism, det har du alldeles rätt i. Och det har jag väl aldrig påstått heller? :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: