Skip to content

Bloggosvärmen

Bland alla Hänt i Veckan, Allers och övriga tantblaskor på jobbet fann jag en liten skatt i form av National Geographic. Det är inte varje dag man hittar något som faktiskt går att läsa på jobbet ska ni veta, så jag bläddrade glatt och insöp all tänkbar kunskap jag kunde. Bland annat hittade jag en stor artikel om svärmintelligens. Jag har alltid undrat över hur det fungerar, och artikeln beskrev det hela bra.

Bland annat har man gjort försök med bin genom att flytta en bikoloni och placera ut ett antal tänkbara bostäder åt kolonin, varav några är något för små och en är närmast idealisk. Kolonin hittade alltid den bästa bostaden. Hur? Först skickade kolonin ut ett antal mäklarbin för att undersöka omgivningarna. Snart hittade enstaka bin de olika tänkbara bostäderna, varvid de återvände till kolonin och berättade om sina fynd. Jag ser framför mig hur de skarvar och marknadsför sin boplats som en dröm för den händige (ruckel), sjötomt (myggträsk) eller spännande planlösning (hopplöst att möblera). Hur som helst fick mäklarbina med sig fler bin för att titta på objekten, och dessa bin berättade i sin tur för sina kompisar. I slutänden var det hela en kapplöpning. Det mäklarbi som lyckades dra flest spekulanter till sitt objekt vann. Med den metoden träffade bina rätt varje gång.

I artikeln fanns också exempel på hur forskare försökt överföra fenomenet svärmintelligens till människan. Spontant tänkte jag att det går väl inte, men artikeln gav utmärkta exempel på hur det faktiskt förekommer utan att någon reflekterar över det. På travbanan till exempel. Där samlas allsköns människor med allehanda kunskaper och sätt att angripa problem. Där finns kalenderbitarna, som kan allt om de olika hästarnas och kuskarnas tidigare resultat. Där finns hästkännarna, som tycker sig kunna se vilken kuse som ser pigg ut och inte. Där finns de vidskepliga, som spelar bara på svarta hästar eller nummer 8. Där finns de som låter slumpen avgöra. Etcetera. Ingen av dem vet vilket ekipage som kommer att vinna loppet. Ändå lyckas den brokiga skarans gemensamma data nästan alltid pricka in vinnaren. Fascinerande, eller hur?

Det avgörande för att svärmintelligens ska fungera är decentralisering. Var och en ansvarar för sitt utifrån den information som finns tillgänglig. I exemplet med bina är det objektet, och i slutänden kolonin, som vinner. Inte mäklaren. På så sätt kan en grupp vara intelligent utan att individerna är det, och så kan en grupp individer gynna alla utan ledare och utan att egentligen vara medveten om det.

Ett annat exempel är svärmars flyktbeteende. Genom att vara uppmärksam på sin närmaste omgivning kan ett sillstim tvärt byta riktning på ett ögonblick, utan att individerna i stimmet egentligen har en aning om varför. Det är bara sillarna längst fram som har upptäckt hotet, resten reagerar bara på sina närmaste. Alla har väl någon gång sett en hord människor i en paniksituation. Det är inte vackert.

Jag klurade lite på det här och insåg att decentralisering, och svärmintelligens, är det som gör Internet så fantastiskt. Ingen styr över Internet. Därför blir Internet en egen, levande organism, bestående av alla dess invånares kollektiva data. Förmodligen är det också just denna decentralisering som gjort Internet så framgångsrikt, så enormt, på så kort tid. Föreställ er bara hur det hade sett ut om en regering eller ett stort företag hade fått uppdraget att bygga ett världsomspännande nätverk, tillgängligt för alla som har en uppkoppling. Tveksamt va?

Ingen styr heller över bloggosfären. Kanske borde vi istället kalla det för bloggosvärmen, för det är just vad det är: En svärm, där var och en reagerar på sin närhet. Fast i bloggosvärmen är inte närhet fysisk, eftersom avstånd inte är ett problem i den digitala världen. Närheten består snarare i igenkänning. Bloggosvärmen kan reagera mycket snabbt, snabbare än om den vore organiserad. Fråga JPA. Fråga dumsnuten Jim Keyzer. Var och en av individerna i svärmen är kanske inte särskilt inflytelserik, även om vissa har mer tyngd än andra förstås, men tillsammans har den kraft.

Allt fler får upp ögonen för de möjligheter till marknadsföring som finns inbyggda i det här, och andra känner sig troligen bara hotade att hamna i bakvattnet och därför tvungna att försöka hänga med. Jag har en känsla av att många tänker i termer som ringar på vattnet eller lång svans och att om vi bara hittar rätt bloggare, någon som har många läsare, och låter denna marknadsföra vår produkt, så kommer det att sälja. Men det är inte riktigt så enkelt, för till skillnad från ringar på vattnet är inte bloggosvärmens individer passiva. Ett tankeexperiment:

Jag är VD för företaget Suckers R Us. Vi tillverkar kläder i undermålig kvalitet som vi sen vill sälja till hippa brudar till överpris. Fast det säger vi förstås inte. Vi säger att vi säljer en upplevelse. För att skapa en hype kring vår produkt vill vi att någon modehora syns iklädd dem. Först tänkte vi låta Ebba von Sydow posera i våra paltor, men i modehoramått mätt är hon en lyxvariant och vi är snåla, det är liksom det som är vår affärsidé, så vi kläcker den briljanta idén att använda bloggosvärmen istället.

Vi gör lite research och finner att en snärta som vi kan kalla för Brunettbritta är precis vad vi behöver. Hon har många läsare, är av fin börd och precis en sån där som andra unga tjejer ser upp till. Hon är glamourös. Och billig. För ett par jeans skriver hon precis vad vi vill. Nu räknar vi kallt med att minst tusen av Brunettbrittas hangarounds kommer att köpa våra brallor, och när andra osäkra unga tjejer ser att så många har våra jeans kommer de också att köpa dem. Minst tio per var och en av de ursprungliga köparna i den första ringen. Och sen sprider det sig utåt. Vi börjar redan räkna hem vinsten och köper häftiga prylar på avbetalning.

Men: Eftersom våra kläder är av just undermålig kvalitet (Hallå! Vi säljer en upplevelse!) så går det hela käpprätt åt helvete. För visserligen köper mycket riktigt tusen av Brunettbrittas läsare våra jeans till en början, men när brallorna visar sig sitta som skit, falla i bitar och dessutom göra dem fattiga, så börjar de istället skriva på sina bloggar vilket skräp vi säljer. Nu har de visserligen inte lika många läsare som Brunettbritta, men minst tio per ursprunglig köpare läser att våra kläder är värdelösa, och avstår från att köpa dem. Men inte nog med att de har fräckheten att inte köpa våra kläder – de i sin tur skriver också på sina bloggar om vilken humbug vårt företag är. Och så vidare och så vidare tills det är helt bortglömt var det hela startade. Och där sitter vi i våra lyxvåningar medan fogden står utanför och bankar på.

Tankeexperimentet är kraftigt förenklat naturligtvis, men den som tror att ”ringar på vattnet” innebär att det bara är att plantera en marknadsföring och därefter luta sig tillbaka medan den sprids för vinden alldeles gratis kommer troligen att få problem.

Jag tror också att det är just svärmintelligensen som gör att många ur den gamla skolan, inte minst gammelmedia, är så misstänksamma mot nätet och bloggosvärmen just för att den inte kan kontrolleras. Redaktören bestämmer vad ska engageras för eller emot. Man sitter fast i ett tänkande där alla aktioner, alla manifestationer, allt som innefattar en större grupp människor måste ha en ledare, en organisatör, och tanken på att en jättelik mobb kan uppstå ur praktiskt taget ingenting, utan att någon kontrollerar den, är för dem skrämmande. Själv tycker jag snarare att det är jävligt häftigt. Man brukar säga att ingen kan göra allt men att alla kan göra något, och det är precis det som svärmintelligens handlar om.

Bilden från bayblab, via vilken jag också hittade den engelska onlineversionen av National Geographics artikel.

We’ve heard that a million monkeys at a million keyboards could produce the complete works of Shakespeare; now, thanks to the Internet, we know that is not true.

– Robert Wilensky


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inSamhälleSociala medier

28 Comments

 1. Ah, intressant, och lite tuggmotstånd så här till frukostyoghurten…
  Tack för det!

  msgarbo’s last blog post..”Trubbel”

 2. och det är så märkligt lämpligt att just du skrev det här enligt din humla ;)

 3. Timpan Timpan

  Intressant. Det första som poppade upp i mitt huvud var Wikipedia som en bra exempel på svärmintelligens på nätet. Men, det funkar nog på hela web 2.0.

 4. Jenny Jenny

  Jag tror minsann du är sanningen på spåren… :) Intressant artikel och intressant slutsats. Jag skulle nog vilja hitta på en slutsats till: bina hittar rätt bostad för att de tänker tillsammans, utforskar tillsammans och löser problemet tillsammans… vilket då skulle säga en hel del om varför människor misslyckas konstant med fredsamtal, harmoniska arbetsplatser etc- för det finns alltid någon som vill ha all credit, och bestämma över andra. :)

 5. Underbart! Tänk så många spännande tankgångar det finns Out There.

  Som gammal elektronikkonstruktör går mina tankar till transistorn. Ensam är den ganska dum, men koppla ihop 100 miljoner på rätt sätt så kan de utföra storverk. Även där är det ju på sätt och vis fråga om:

  ”simple creatures following simple rules, each one acting on local information”

  Björn Felten’s last blog post..Mjölksyrebakteriens evangelium

 6. [Comment ID #43180 Will Be Quoted Here]

  Mjo, fast humlor är väl enstöringar? :)

  [Comment ID #43182 Will Be Quoted Here]

  Japp. Wikipedia nämns i artikeln jag refererar till. Även Googles sökmotor sägs bygga på samma regler som svärmintelligensen.

  [Comment ID #43183 Will Be Quoted Here]

  Frågan är om inte det är människans förmåga till självständigt tänkande som ligger oss i fatet. Svärmintelligens bygger på enkelhet, och det kanske förutsätter individuell dumhet?

  [Comment ID #43185 Will Be Quoted Here]

  Det är applicerbart på mycket tydligen. Kul att det väcker fler tankar. :)

 7. JaskabaraO JaskabaraO

  Binas värld ÄR fascinerande! Kanske just för att den världen speglar vår värld så bra. Men det kanske egentligen inte är så konstigt eftersom vi lever i samma värld. Ofta förstår man sin egen tillvaro bättre genom väl valda metaforer, som till exempel då människan kan ta djurets plats.
  Jag har många gånger varit väldigt nära bikupor. Vid ett tillfälle klippte jag gräset med en åkgräsklippare intill tre bikupor och kom lite närmare än jag brukade. Tre bin kom mot mig och varnade mig. Kanske ett bi från varje kupa. Jag stängde av gräsklipparen och gick från kuporna. Man kan höra på vingfrekvensen ifall de är arga men de var bara mellan irriterade och arga ännu. De tre bina följde efter mig till jag var ”på behörigt avstånd”. En person som blivit stucket av ett bi (som offrar sitt liv för samhället) är märkt för livet och uppfattas som ett hot av övriga bin. Jag har aldrig blivit stucken och kunde därför vara väldigt nära bikuporna utan att uppfattas som ett hot. En intressant ting är att ett bisamhälle ofta har tjuvar. De sparar energi på att inte flyga några kilometer för att hämta någon milligram pollen. De flyger istället till bikuporna intill och smyger sig in för att stjäla. Riskabelt? Ja, eftersom de har en annan doft på sig, kan de bli upptäckta, fångade och avrättade. Jag behöver inte översätta någon av biegenskaperna till mänskliga egenskaper, eftersom de är uppenbara. :)

 8. ”Förmodligen är det också just denna centralisering som gjort Internet så framgångsrikt” påstår du, men det är decentralisering du menar, eller hur? ;)

  Väldigt intressant ämne hursomhelst!

  Eskil P’s last blog post..Bananer också

 9. [Comment ID #43190 Will Be Quoted Here]

  Visst finns det likheter, men också skillnader. Just formen av intelligens skiljer sig markant, då människan många gånger uppvisar häpnadsväckande brist på kollektiv intelligens. Titta bara på en parkering efter en hockeymatch. ;)

  [Comment ID #43191 Will Be Quoted Here]

  Oops! Tack för påpekandet! *lagar*

 10. drf drf

  Ruskigt intressant det här med svärmintelligens, me like a lot. Hysteriskt bra det där med Brunettbritta. ;)

  drf’s last blog post..Skyll dig själv Engla!

 11. [Comment ID #43203 Will Be Quoted Here]

  Jag hade en känsla av att det skulle falla dig på läppen. :)

 12. […] kan man räkna med att humlor inte är långt borta, och självklart har Josh levererat ett svindlande intressant inlägg om svärmintelligens och människan. (Vad fan inte var det måndag igår Josh? Kollat fel i […]

 13. De här sakerna diskuteras mycket just inom sociala medier och teorierna bakom det. Bland annat finns en bra bok som heter ”Wisdom of the crowd” liksom att det nu senast kom en bok som populariserar individernas styrka när man samlas i ett kollektiv. Det som idag är intressant är helt enkelt det som kallas crowdsourcing: genom att öppna upp källor till att alla kan delge sina källor, skapas en svärmintelligens.

  deeped’s last blog post..LG lurade allihop

 14. Just ”Wisdom of the crowd” hänvisades till i den artikel jag läste. Om jag minns rätt. Blev lite sugen att läsa den.

 15. JaskabaraO JaskabaraO

  [Comment ID #43192 Will Be Quoted Here]

  Kollektiv intelligens är kanske ingenting annat än det mest statistiskt sannolika, vilket oftast är det mest logiska. Som du sa så kan man se ”häpnadsväckande brist på kollektiv intelligens” på parkeringsplatsen utanför Gavlerinken, vilket inte är fallet utanför gamla Delinen. ;)

 16. [Comment ID #43252 Will Be Quoted Here]

  Skillnaderna i kaos vid de bägge hallarna består, precis som du antyder, i skillnad i intelligens. Eftersom kollektiv intelligens, som du också antyder, består i det mest statistiskt sannolika, och det statistiskt mest sannolika både i Gävle och i Luleå är att hemmalaget får stryk, så betyder det mindre kaoset utanför Delfinen på att individerna där begriper detta och börjar bege sig hemåt redan i första perioden. Dumjävlarna i Gävle sitter fortfarande och hoppas på att återuppleva forna storhetstider. Du vet, vi har sånt. ;)

  Eller så är det helt enkelt så att skoterraggarna i Luleå är packade och inte kör bil. ;)

 17. Egentligen för bra inlägg sett i sin helhet för att peka ut specifika detaljer men jag kan inte låta bli att imponeras av nya ord som ”bloggosvärmen” och nyttjandet av ”dumsnuten” i anslutning till den nya Warnerbrorsan Jim Keyzer (äh, vad f-n finns hur mycket som helst mer att att peka ut så jag lägger av där).

 18. Ett litet tillägg förresten. Instämmer till din tes om orsaken till framgångssagan Internet där synen på fenomenet som en organism spelar stor roll. [Tsnkepaus] Äh, nu har du rubbat min att-göra-plan! Planering och svärmintelligens är verkligen motsatser! Kanske blir ett blogginlägg som tillägg istället…

 19. OT-fråga: Du råkade inte cirkulera i Gallerian igår (på övervåningen utanför Classe)? Såg ett par filurer som skulle ha kunnat vara herrn med hallon-och-blåbörsröran? ;)

 20. Intelligent Svärmeri…

  Sin vana trogen fick Josh häromdagen ihop en mycket läsvärd textmassa. Denna gång kring ämnet svärmintelligens fyndigt döpt till Bloggosvärmen. Den födde en kompletterande tanke som jag initialt hade tänkt skriva som en kommentar men tanken…..

 21. […] Publicerat 6 maj, 2008 av Sophia Blomqvist I delar av bloggosvärmen firas FRA, vilket jag firar med ny tillfällig […]

 22. […] eller till och med ryser lite av detta perspektiv. Det gör inte jag. Jag njuter av att mina sociala möjligheter har befriats från geografiska, fysikaliska och i viss mån temporala bojor. Det är häftigt att leva nu! Idag, […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: