Skip to content

IPRED öppnar en avgrund

Jag har inte skrivit särskilt mycket om IPRED. Dels för att andra har sagt det mesta som behöver sägas, och dels för att jag själv har varit rätt trött överlag. Jag tror dock inte att någon har missat att jag, liksom många andra, anser att det öppnar upp för maffiametoder, och det är väl fan om sådant ska sanktioneras av staten.

Däremot slog det mig häromdagen att, förutom att det öppnar upp för laglig utpressning från verkliga rättighetsinnehavare, så öppnar det också upp för olaglig utpressning från påhittade rättighetsinnehavare. Tänk på saken. Redan nu förekommer det massor av bedrägerier med bluffakturor. Skurkar skickar ut kravbrev från påhittade inkassoföretag, imiterar verkliga företags logotyper och kräver pengar, ofta av egenföretagare där man chansar på att de har häcken så full med räkningar att de bara betalar.

IPRED är mumma för den typen av bedragare. Precis som de verkliga rättighetsinnehavarna kan de alltså skicka kravbrev till föräldrar som därmed tror att deras barn laddat ner någonting. Håller de bara summorna någorlunda humant så är chansen ganska stor att de får betalt också. Jag förutspår massor av kravbrev från Warren Music Group och Sonny BNG. För att inte tala om alla helt påhittade bolags- och bandnamn. En tonårsförälder som får hem ett kravbrev för att någon i hemmet (det vet man tack vare IP-nummer) fildelat musik av bandet Religious Motherfuckers – vad ska h*n tro liksom? Fem papp eller så blir det rättegång där vi kommer att kräva mycket mer än så. Det är bara att betala och ge tonåringen, som naturligtvis aldrig har hört talas om Religious Motherfuckers, utegångs- och internetförbud.

Vill man kan man ju dessutom skicka med en screenshot från bevismaskinen för att verkligen visa vilket vattentätt fall man har.

Jag är så jävla trött på politiker och tjänstemän som inte inser vilka avgrunder de öppnar. Precis som i FRA-debatten så pratar förespråkarna om lagens syften medan motståndarna pratar om lagens möjligheter. Borde inte en av de första frågor man ställer sig när man ska lagstifta vara ”hur kan den här lagen missbrukas”?

Uppdatering: Vad var det jag sa?

Klicka för större bild.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPolitik

29 Comments

 1. Brilliant skriven. Fick bli ett eget blogginlägg som skickar folk direkt hit. Det är en klok och bra sammanfattning om vad som de facto kommer hända med IPRED om det införs.

  Jonathan’s last blog post..Humlan surrar brilliant

 2. Jenny Jenny

  Utpressning är finfina grejor. Lura folk på pengar, misskreditera vanliga dödliga för struntsaker. Finfint. Ska vi inte ta och stänga av internet helt och hållet när vi ändå håller på? *nickar allvarligt* Ja hela internettet är ju fullt av bus, olagligheter och allmänt fula fiskar. Det vet ju alla…

 3. ”Jag tror dock inte att någon har missat att jag, liksom många andra, anser att det öppnar upp för maffiametoder, och det är väl fan om sådant ska sanktioneras av staten.”

  Detta är snarare essensen av vad staten pysslar med. Dess legitimitet motiveras med att man redan har makten, och om någon försöker konkurrera så djävlar…

 4. Tor Tor

  Intressant reflektion. Själv har jag på flera bloggar påpekat ett annat sätt lagen kan utnyttjas på: för att eftersöka någons identitet. Säg att du undrar vem det är som bloggar på anonym.blogspot.com eller har mejl-adressen jagvillvaraanonym@hotmail.com. Om du bara kan förmå personen att besöka en sida där du samlar in besökarnas IP kan du sedan gå till domstol och påstå att dessa har fildelat för att få ut identitetshandlingar.

 5. [Comment ID #51075 Will Be Quoted Here]

  Javisst, den möjligheten finns också. Du skulle ju kunna kapitalisera på den idén. Starta en firma och utför ”konsultuppdrag” åt polisen när de vill ha ut uppgifter. Det är ju rätt flippat att ge privata intressen möjligheter som polisen många gånger saknar.

 6. Religiöst rolig upplevelse…

  Nu när Moder Svea iklätt sig den höstlika skruden med attribut som regn, rusk, mörker och den deprimerande insikten att sommaren ”bara” är sisådär ett halvår bort så behövs något uppiggande. Jag hade idag turen att via Inkomsten hitta dett…

 7. Dagobert Dagobert

  Jag anser att det bästa som skulle kunna göras, är att internetoparatörerna unisont och mangrant helt enkelt drog ut strömsladden till sina maskiner. Allihop, gärna dan före löneutbetalning eller nåt sånt så att konsekvenserna kommer riktigt jävla snabbt. Sedan förklarar det hela med att nu får det fanimej vara nog med övervakning och repressivitet. Max två dar tar det, sedan är seriös debatt igång som har potential att på några dagar dra tillbaks ett gäng galna lagar. Max två dar.

 8. [Comment ID #51080 Will Be Quoted Here]

  Bra idé. Kan du försöka styra upp så att det sker under två dagar då jag jobbar eftermiddag så slipper jag lida så svårt av att inte ha någon uppkoppling? ;)

 9. Varför inte jaga rätt på vissa riksdagspolitikers IP-nummer och börja skicka räkningar redan nu?

 10. mic_man mic_man

  Tanken har slagit mig flera gånger när jag har läst sammanfattningar av lagen. Upphovsrättsinnehavare finns det ju gott om (typ alla som tar sig tid att skriva något, spela in något eller motsvarande) vilket borde innebära att alla upphovsrättsinnehavare (du som bloggare ex.) skulle kunna nytja lagen till max, stämma folk hit och dit för brott mot upphovsrättslagen.

  I roligaste fall skulle privatpersoner runt om i landet kunna överbelasta domstolarna för att få ut ip:nr på varandra och kanske ställa lagen på sin spets. Vad gör du när du har 23428 förfrågningar att godkänna/neka som vettiga bevis till civildomstol? Hur lång blir kön för att få sina ”bevis” stämplade så man kan springa till operatörerna och titta i deras kundregister? Finns det några krav att följa upp ett mål när man väl fått ut ett ip:nr?

  Om man är ett gäng som delar ut ”min låt”, en låt man gjort själv. Alla laddar ner varandras låtar för att samla bevis mot varandra som man sedan skickar till domstolarna. Jag har svårt att tänka mig att någon av jättarna skulle kunna ha en gräddfil till domstolen för att få sina papper stämlade först. Lyckas man bra så lyckas man sysselsätta domstolarna så pass bra att operatörerna hinner fimpa sin ip-kund-historik innan man kan få ut något namn.

  Borde kanske starta egen blogg istället för att crusa runt i kommentarsfälten…

 11. Tycker absolut att du borde starta en egen blogg. Du har ju uppenbarligen idéer att skriva om. :)

 12. […] samlar som vanligt många bra länkar på opassande. Bland annat har hon en länk till Enligt min humla som ger ett mycket intressant exempel på hur Ipred skulle kunna utnyttjas för bedrägerier av […]

 13. Tor Tor

  Ytterligare en reflektion:
  Pirate Bay slänger in en del slumpmässiga IP-nummer i svärmen för att det inte ska gå att rakt av logga vem som fildelar vad. Det erbjuder ju den som inkommer till domstol med en falsk fildelningsinklagelse en ypperlig bortförklaring ifall uppgiften skulle ifrågasättas.

 14. Tjena!

  Du har helt rätt!!

  Man bör ju se till att täppa till hålen först innan man klubbar igenom någåt…
  Tror dock att regeringen/riksdag varit rädda att förlora skatte inkomster fr stor företagen,
  därav har de hastat igenom detta med IPRED lagen…

  FRA lagen var det mest troligt USA som tryckt på mest…

  Eller vad tror du?

 15. […] om. För i och med att de skapar sina spelare så gör de fildelningen mer attraktivt, så att de med hjälp av IPRED1 kan utpressa stackars fildelare som köpt deras produkter. Någonstans försvann logiken: Är katten död eller […]

 16. Den dagen någon av Reinfeldts anhöriga eller närstående får ett kravbrev, blir en intressant dag. Den dagen kommer lagen att upphöra att gälla.

 17. [Comment ID #51202 Will Be Quoted Here]

  Börja skriva ett kravbrev redan nu! ];)

 18. […] bloggstormar visst igen. Vågorna går höga och piratskeppen rider dem för fulla segel. Men ännu syns fiendearmadan inte till. Faktum är att fiendearmadan inte ens har lämnat […]

 19. Smart Smart

  Kan inge upplysa riskdagen om hur mycket PORR som fildelas på nätet? PORRproducenter är också upphovsmän. IPRED-lagen eller en STIM-avgift på uppkopplingar kommer ju ge klirr i kassan även för PORR. Om vi får in den vinkeln i nån kvällstidning borde saken vara ur världen sen. ”PORRAVGIFTEN”, ”PORRBREVEN” etc.

 20. […] Nästa tokiga lag som är på vag att genomföras är IPRED. Denna lag innebär att musik och filmbolagen ska kunna få ut uppgifter om vem som använt en IP-adress utan att behöva gå till domstol. Det stora problemet med denna lag är att den inte är rättssäker. Skulle man surfa på grannens nätverk, så är det grannen som kan åka dit. I Danmark där en liknande lag finns så har musik och filmbolagen tydligen massutskickat kravbrev. Dessutom skapas ett gyllene tillfälle för de som skickar bluffakturor. […]

 21. Glimmrande skrivet och tack för att du lyfte fram detta så bra och pedagogiskt. Försökte mig själv på att beskriva problemet men från en annan potentiell utpressningssynpunkt – sedan hittade jag din beskrivning och länkade dit. Tack!

  Tyckeri1’s last blog post..En affärsidé med hjälp av IPRED-lagen

 22. […] Det är verkligen inte underligt att folk är så engagerade. IPRED är riktigt otrevlig och måste stoppas vad man än anser om fildelning som sådan. Lagen holkar ur allas rättssäkerhet, låter privata bolag leka polis och ger storbolagen rätt att hämningslöst utöva utpressning mot vanligt folk. Det kanske låter som en överdrift, men vi vet redan att det är så de jobbar. De agerar så i USA och de agerar så i Danmark. Varför skulle Sverige vara ett undantag? Dessutom uppmärksammande Josh mig på att lagen kan öppna upp för en del annat otrevligt fuffens. […]

 23. […] om brott mot upphovsrättslagen skickas ut per email. Jag hatar att behöva säga det, men varnade vi inte för precis det här? Nu verkar inte det här röra sig om utpressning eller att lura av […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: