Skip to content

Pilutta dig, Birro!

Birro lägger ner sin blogg, igen, och skriver därefter en förvirrad snyftare i pressen. Om det inte vore för att han tar i så han skiter på sig och tar till helt horribla överdrifter i sina liknelser så skulle han kanske få lite sympati, och rent få igång en diskussion. Det enda han lyckas med nu är att väcka irritation. Det känns på något sätt som att det är det han alltid lyckas med.

Birros absurda liknelser om att kliva in i någons trädgård för att välta saker och pissa i buskarna har ingen vettig förankring. Det är inte samma sak att skriva elakheter i kommentarsfältet på en blogg som att välta trädgårdsmöbler. Det är inte samma sak att skriva hatmail som att pissa i buskarna. Det är faktiskt inte ens nära.

När Birro, och tidigare Gardell, härjar om anonymitet så undrar jag om de har tänkt över konsekvenserna av att ingen ska kunna vara anonym på internet. Förmodligen inte. Men grejen är den om att det är fullt möjligt för mig att skicka anonyma brev till Birro där jag skriver alla de där vidriga sakerna som Birro fått höra. Vad ska vi göra åt det? Ålägga Posten att öppna alla brev? Kanske ska vi ta bort alla anonyma gula brevlådor där folk kan posta sitt hat och istället införa ett system där man lämnar sitt brev till en byråkrat – oförseglat, förstås! – för kontrolläsning, och därefter tar byråkraten också legitimation och fingeravtryck innan brevet får skickas? Blir det bättre så grabbar?

Jag skulle kunna skriva mycket mer om det här men Emma Ribbing har redan gjort det så bra. Läs det. Och eftersom Marcus Birro är så harhjärtat (hans ord) vågar jag inte skriva vad jag egentligen tycker, så:

Pilutta dig, Birro! Far åt pipsvängen!


Andra bloggar om: , , ,

Published inSamhälleSociala medier

21 Comments

 1. Profiler ställer sig i kö för att sparka på medborgerliga rättigheter idag. Guillou, Birro, för att nämna några. Märklig tid vi lever i.

  Klinikchefen’s last blog post..Stolar med moonboots

 2. Och medborgarna radar upp sig för att sparka tillbaka, vilket får profilerna att dra slutsatsen att de har rätt istället för att tänka till.

 3. M.B är en posör som egentligen inte är värd den här uppmärksamheten. Bra dock att du tar upp konsekvenserna av vad rätten till anonymitet innebär.

  Jag vågar heller inte skriva ut namnet eftersom den sköre skribenten kanske går sönder…

  Stefan’s last blog post..Teflon, teflon, teflon, teflon

 4. Jag tycker det är synd att han gnäller så… Har alltid gillat Birro, men det avtar mer och mer varje gång det kommer en ny ”skräll” i media kring honom.

 5. Ljuset är tänt och publiken går ut. Det var synd att Birro inte insåg det tidigare.
  Först var det en för alla, alla för en, men sen passade det inte herr Birro. Moral är inget man sätter på och av. Birro är inget offer, den bilden försöker han skapa själv.

  Jessika’s last blog post..Evolution

 6. Ja, det är riktigt tråkigt med M.B. och Gardell, åtminstone den senare, hade jag betydligt större förhoppningar om!
  Guillou, har jag gett upp för längesedan…

  Det är trist, när vissa (M.B.) endast är känsliga enbart för sin egen känslighet, eller när andra (Gardell) i affekt (hoppas jag!)tar till tongångar som inte hedrar vare sig den intelligens eller de åsikter som det annars getts uttryck för!

  Nina’s last blog post..Fan, jag glömde ju rubriken?! “Om hadopi och Brendan Barber”.Suck!

 7. Göran Göran

  Det finns såklart en bra medelväg att gå när det tex gäller hotbrev och liknande som är anonyma.

  Jag kan inte lagstiftningen idag, men det torde vara olagligt att hota någon även om det sker via mail.

  För den skull så måste vi inse att vi inte kan införa lagar som innebär att folk blir övervakade överallt – på internet eller i övriga samhället.

  Nej, gör det olagligt och om personen ifråga träder fram (och det såklart handlar om reella hot) så kan man använda sig av lagen.
  Det tror jag nog att de flesta skulle kunna hålla med om åtminstone.

  Sedan så kanske lagen inte har så mycket ”bett” och i något enskilt fall får det beslutas om (kanske i domstol, vad vet jag?) att anonymiteten får ruckas på lite. Säg i fall om bombhot eller liknande som borde tas på stort allvar…

  …är det kanske så det fungerar idag, eller är det annorlunda?

 8. Infallsvinkel: Jag har skummat den där intervjun förut. Nu läste jag den mer noga och det är en härlig text, det är det. Ranelid verkar som en rätt skön snubbe på nåt vis.

  Göran: Givetvis är det olagligt att hota någon även via mail. Och har man fått hot via mail eller kommentarer på bloggen går det alldeles utmärkt att polisanmäla, och beroende på hur grova hot det är torde polisen kunna få ut IP-nummer och försöka spåra vem som står bakom hotet. Chansen att hitta personen bakom hoten är förmodligen små, men det är de om jag skickar anonyma brev till någon också. Skillnaden är väl då att det blivit lättare att skicka meddelanden via internet. Alla teknologiska framsteg har sina baksidor.

 9. Magnus Magnus

  Har de där människorna verkligen en röst i Sverige ? Och i såna fall varför ? Jonas Gardell är ett drygt jävla otrevligt as, som bara älskar en enda person på den här planeten, sig själv alltså.

  Det värsta är bluffen att han skulle bry sig ett skit om sina ”medmänniskor”. Man måste genomskåda honom. Hans åsikter är verkligen inte värda att ta på allvar! Vem bryr sig om en egotrippad bluff som inte är redo att världen förändras och att uppmärksamheten riktad mot honom kan gå till både smartare och trevligare personer i och med blogg världen ?

  Kom också ihåg att Jonas Gardell inte klarar av kritik, därför skulle han aldrig kunna ha en blogg som släppte igenom precis allt och inte bara rövslickande kommentarer.

  Och sen appropå Marcus Birro, vars blogg jag har tittat in just då och då, för att roa mig själv lite. Killen skriver som han vore en 14 årig förvirrad kille. Han använder oftast ett rent banalt och löjeväckande ord.

  Moraliserar något så djävulskt mycket, och saknar självdistans. Vem bryr sig om vad den dramaqueen:en gör, alla vet ju att han snart ändå är tillbaka skrivandes i en blogg…? Han behöver uppmärksamheten.

  Mitt tips är ialla fall att inte ta de där dårarna på något större allvar. Växa upp är inget alternativ för dem.

  Jag skäms…Sverige har Jonas Gaydell som gillar lukten på sin egen skit och England har den mycket trevlige, begåvade och intellektuelle Stephen Fry.

  Pax för att bli engelsk medborgare nu! :D

 10. Beträffande Marcus Birro så förstår jag hans vurmande för italiensk fotboll eftersom det är just lipsilleri. ;)

  Engelsk? Men då blir du ju ännu hårdare övervakad?

 11. Magnus Magnus

  Tja…Josh, tyvärr var du tvungen att nämna en oerhörd nackdel.

  Men då tänker jag mig ett byte, England får Jonas Gardell, och vi får Stephen Fry!

  Italiensk fotboll ? Visst är det konstant filmande och övertråkigt spel ? Varför vurmar Birro mer för det, än demokratin ;) ?

 12. Jag kan tänka mig ett byta Jonas Gardell mot Stephen Fry ja. När vi ändå pratar sport kan vi ju tänka i NHL-termer, så för att få England att gå med på traden slänger vi med Jan Guillou och ett andraval i 2009 års draft också. ;)

 13. @magnus: du är ju hur skön som helst! Tänk om vi fick göra ett sånt byte. Men engelsmännen skulle ta det som ett skämt. De har ju humor.
  Och Josh: Lipsilleri. Fan, jag snor det uttrycket.

  Pözz!

 14. Kristian Grönqvist Kristian Grönqvist

  Det skulle kunna kallas ”Jesus-syndrom”, att dö lite grann, för att komma igen klarare och starkare….

 15. Augustsson Augustsson

  Nä nu asfalteras blomsterängen! Ni får gärna kritisera Birro när han får korkade och patetiska utbrott men jämför inte italiensk fotboll med honom och hans utbrott, är ni rara. Jag vill kunna titta på världens kanske mest taktiska fotboll utan att utan att ha en halvsvensk/halvitaliensk lipsill på näthinnan.

 16. Magnus Magnus

  Unni: Javisst har du rätt, jag är hur skön som helst! Den där ideen med att sända över Stephen Fry till Sverige i utbyte mot Gardell har funnits med mig ganska länge, men var bara tvungen att vädra ut den då jag läste helt dåraktiga ord av Jonas Gardell. Ibland vågar han krypa fram ut ur sin håla. Den sure antidemokraten.

  Det det där med ”skön” vet jag inte annars om jag stämmer. Om jag startade igång en egen blogg (som jag har planerat länge) skulle jag kanske kunna träna på mitt språk och få till en del skarpa ”analyser”.

  Sen när jag skickat iväg den här kommentaren ska jag läsa Alex Schulman korkade krönika om piratpartiet. Den mannen har inte fattat någonting.

  ”Han använder oftast ett rent banalt och löjeväckande ord.” Ursäkta. Skulle vara ”språk” där och inte ”ord”.

 17. […] nu och då försöker en debatt om det så kallade näthatet ta form, senast när Marcus Birro slutade blogga (för vilken gång i ordningen?). Debatten orkade inte riktigt […]

 18. [Comment ID #66267 Will Be Quoted Here]

  Har aldrig gillat Gardell, inte för att han är bög, utan för hans kvasiintelligenta låtsasprat.! Gardell vill gärna bli tagen på allvar i det han uttrycker, men han är bara pinsam både att se och dessutom att höra på. Jag blir nästan spyfärdig bara av att se honom, att han har blivit en sk ”kändis” beror mer på att det skapats en trend att han är bra! Ungefär som Ingemar Bergman, alla kritiker vågar inte säga något ofördelaktigt om Bergmans filmer, fastän de sitter och vrider sig i biografstolarna av leda.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: