Skip to content

Konst eller brott

Rättegången mot Konstfackstudenten Anna Odell inleddes idag. Jag har medvetet ställt mig utanför hela diskussionen om Anna Odell och hennes verk. Detta för att diskussionen från dag ett har varit ”är detta ett konstverk eller inte?” Nu tänker jag emellertid ta bladet från munnen:

Who gives a flying fuck!?

Aftonbladet illustrerar felet med debatten på ett omedvetet genialt sätt idag när de låter läsarna rösta om Anna Odell skapade ett konstverk eller begick ett brott. Konst eller brott. Can’t it be both?

Diskussionen tycks utgå ifrån att om det är konst, då ska hon frias. Eller; om hon fälls, så var det inte konst. Eh? Konst är inte ett slippa-ut-ur-fängelse-kort. Lagen ska gälla för alla, så om Anna Odell begick ett brott (jag har inte satt mig in i händelsen och är heller inte bevandrad i de lagar som eventuellt är tillämpbara) så ska hon givetvis också dömas för det. Men det betyder ingalunda att det inte kan vara konst. Och det faktum att du eller jag inte begriper det eller har någon behållning av det har heller ingen betydelse; det kan fortfarande vara konst. I slutänden känns det så jävla ointressant. Lite som gräla om huruvida Dream Theater är progressive eller inte. Är det egentligen viktigt?

Därutöver känns hela debatten som en pseudodiskussion. En skendebatt som syftar till att undvika att ta tag i det verkligt otäcka, det Anna Odell ville belysa; nämligen den svenska psykvården. Eller bristen på densamma.

Jag har tidigare nämnt att när min nuvarande sambo (som inte var det då, även om jag tillbringade nästan all min tid där) ringde för min räkning fick hon rådet att slänga ut mig, för det kanske var precis det jag behövde. Jag önskar ibland att det samtalet hade spelats in, för det hade tamigfan varit ett konstverk värt att ställa ut.

Konst eller brott? Du får bara välja ett!


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inSamhälle

18 Comments

 1. Jag har själv varit svårt deprimerad, eftersom jag bor själv så var det svårt att kasta ut mig. Gud ska veta att jag var nära att knappt stå ut med mig själv däremot.
  Jag tyckte att Anna Odell var ett enda skräp när hon utförde sitt ”konstverk”, lika mycket som jag tyckte att det var det när hon förklarade sin personliga anledning till varför hon gjorde det. Hon fick uppmärksamhet men hon talade knappast och belyste knappast situationen för dem som bäst behöver det. Vad som störde mig mest var kanske inte så mycket vad som vad gjort, eller jo, det med, utan den totala förvåningen från konstvärlden och konststuderanden. Att vaddå, vi måste väl få? Vi är konststuder… jamen cry me a river.
  Så, Anna Odell kanske fälls, kanske inte. Förhoppningsvis blir hon en parentes i alltihop och någonstans kanske konststudenter lär sig att de också antas stå till svars för sina handlingar.
  I övrigt har, som sagt, vad hon har gjort och inte, sjunkit undan och bort.
  David Eberhard, den store kritikern och som i många år arbetade på psykakuten arbetar nu som privatpraktiserande psykiater. Hans taxa är 1200 kr i timmen. Man måste vara rik för att klappa ihop och få hjälp fort och då inte gå genom en psykiatrisk akutmottagning.

  Jessika’s last blog post..Hur i helvete?!

 2. Precis som gillou under sin forna storhetstid bröt mot lagen för att avslöja oegentligheter och tog sitt straff ska självklart odell också göra det. Eller high chaparral, sveriges största svartbygge. Big bengt satt sina år i fängelse och är i dag rik som ett troll.

 3. JET JET

  Fast skillnaden i vår diskussion och den här är väl att den ena handlar om nomenaklatur och den andra om begrepp. Om Odell kallade det hon gjort för musik känns det mer som att jämförelsen med prog/unprog-diskussionen hade hållit.

  För det är ju de facto så att med konst funkar det så att det som konstnären säger är konst, det är konst (och det har det gjort allra minst sen Duchamps ställde ut sina ”hittade objekt”, möjligen tidigare ändå). Sen är det upp till betraktaren/mottagaren att avgöra om det är bra/viktig/intressant konst.

  Men om nån skulle kalla Odells konst för impressionism för att hon på nåt vis jobbar med intryck, då blir det konstigt som tusan, eftersom det finns en väldigt etablerad och tydlig konstform som heter impressionism, och den har inget att göra med Odells grej.

  Sen kan det absolut vara både ett brott och konst. Att försöka hävda att de på något vis är motsatsbegrepp är idiotiskt.

 4. Pelle Pelle

  Och om hon nu döms till fängelse så kan hon ju passa på att se detta som en lååååång konststund.Konstigare än så är det inte. :)

 5. JET: Jag köper att det konstnären säger är konst är konst, men hur vet man vem som är konstnär då? ;)

  (Och ja, vår diskussion var på en annan nivå, jag tyckte bara att det var lite aktuellt och passade på att ironisera en smula över att jag själv ibland ger mig in i småkrig över saker som inte är Viktiga™)

 6. Pelle Pelle

  Nja , enligt dessa mer extrema könstkännare så verkar ju allt vara möjligt när det gäller att få något godkänt i konstvärlden.Skit i en busskur och påstå att det är en (konstig) restvara från dessa resenärer och konstkännare jublar förmodligen igen över ett nytt djärvt grepp.Var ju en konstkännare i TV för en tid sedan som sa att vanligt folk inte begrep sig på konst !?.Nähä , och vem görs då konsten för !?. :)

 7. Dubbelmoral var ordet? I ett land där lex-anmälningarna haglar tämligen tätt och en massa människor som under en hel barndom misshandlats för att inte säga torterats som tvångsomhändertagna nekas upprättelse i form av grupptalan – där ska väl samhället inte ha så mycket sagt i ett fall som detta. Kasta sten i glashus – ett populärt förnamn? Den enskilde får aldrig rätt mot samhället. Och samhället har alltid rätt mot den enskilde. Är det det. Vi har att rätta oss efter. You can’t beat the system – but the system can always beat you.

  Nemokrati’s last blog post..Litteratur ej språkkonst

 8. Martin Widmark Martin Widmark

  Etablissemanget och deras trogna knähundar i gammelmedia gör allt för att styra debatten bort ifrån kärnfrågan. Vi har ingen psykvård värd namnet här i svedala. Jo, har man gott om likvida medel kan man förstås köpa den. Dock har inte de flesta i behov av vård den möjligheten. Och så skall det förbli, iallafall om man ska tro politikerna. Behandla medelklassens lätta neuroser är psykvården bra på. Behandla akut depression och dylikt gör de så lite de kan. Antagligen hoppas ansvariga ministrar på att folk tar sitt eget liv så de slipper ta i det.

 9. Ber ödmjukast om att få uttrycka mig lite hårt. Jag är lite skeptisk till konstvärlden, i synnerhet när en yngre generation gett sig in i professionen. Inte sällan tar den sig i uttryck att manifestera konstnären och inte föremålet den skildrar.

  Vem har ifrågasatt att polisen använder handfängsel för att få en uppenbart psykiskt sjuk person att sluta fäkta omkring sig och slå mot de som vill hjälpa henne? Vem har ifrågasatt att det kommer 10 vårdare för att hålla en bärsärk stången innan man får ner den i den bältade sängen? Vem har ifrågasatt att man pumpar densamma full med lugnande medikamenter så att man skall ha en chans att kommunicera med patienten när denna sovit ut?

  Anna Odells projekt är egentligen en vendetta. Hon är missnöjd därför att polisen som hjälpte henne på Liljeholmsbron samt personalen på Sankt Göran 1995 betraktade henne som våldsam. Hon har åkt ut och in på psykvården vid flera tillfällen tidigare, men just incidenten på Liljeholmsbrons sägs ha berövat henne värdigheten. Därför upprepade hon den i sitt examensarbete på Konstfack. Anna Odell verkar faktiskt vara ute efter att samla ”tycka-synd-om-mig”-poäng på bekostnad av dem som arbetar varje dag med att ta hand om folk som är en fara för sig själva och för sin omgivning. Hon är lack för att man bedömde henne som tokig.

  Vad hon egentligen bevisat är att om man uppför sig som galen blir man behandlad som en. Ingenting annat. Att man sedan som tokig saknar värdighet i vårt samhälle visste vi redan. Alla som bor i en större tätort har sett dessa trasiga människor; inte sällan iförda solkiga urindoftande kläder, sittandes och talandes ensamma för sig själva rakt ut i tomma luften. Det är inte kul att vara knäpp. Det visste vi redan. Det visste Anna Odell.

  Det finns en annan debatt om psykvården, och den handlar om man man tar i för lite; att man lämnar självmordsbenägna utan övervakning. Vem vet vilken debatt det hade blivit om Anna Odell på riktigt lyckats ta livet av sig inne på Sankt Göran 1995 medan personalen för hennes värdighets låtit bli att bälta henne?

  När konsten och vården möts blir det sjukt.

  Peter Harold’s last blog post..”Ska det bli krig mellan Sverige och Israel, pappa?”

 10. Det är möjligt att Anna Odell är en narcissistisk cyniker men inte troligt. Jag tror inte att hon är det. Den bedömningen har jag gjort. Jag tror att hon ville ta upp en angelägen fråga. Och att hon hade något att säga – en uppriktig vilja att säga något. Och jag tycker att ovanstående kommentator Martin Widmark tangerar en beskrivning av vilken.

  Nemokrati’s last blog post..Litteratur ej språkkonst

 11. -> Nemokrati
  Jag tror att rätten känner stor sympati för att hon ville påvisa vad hon anser är missförhållanden (de är nog inte lika cyniska som jag). Detta, tillsammans med att hon är förstagångsförbrytare, talar för att det blir villkorlig dom och möjligtvis dagsböter.

  Men rätten får samtidigt se upp så att de inte skapar prejudikat så att fler falsklarmare kan komma undan med att hänvisa till olika ”konstprojekt”. I så fall skulle jag kunna hävda varje gång jag falsklarmar brandkåren för att Globen brinner att det är en konstnärlig installation med tutande brandbilar på Johanneshovsbron och Nynäsvägen…

  Peter Harold’s last blog post..Den nya porrvågen är inget att hurra för

 12. Martin Widmark Martin Widmark

  ”Men rätten får samtidigt se upp så att de inte skapar prejudikat så att fler falsklarmare kan komma undan med att hänvisa till olika ’konstprojekt’.”

  Det är knappast troligt. Döms hon för ”oredligt förfarande” däremot kommer det bli svårt att ”wallraffa” som journalist över huvud taget. Den lagen är det högst tvivelaktigt om man kan kan applicera i dethär fallet, den skrevs med helt andra syften i åtanke en gång i tiden.

  Åtalspunkten falsklarm känns underlig, det skulle förvåna mig om hon blir dömd för det i slutändan. Var är uppsåtet tex? Våldsamt motstånd kommer hon fällas för, oavsett om hon är skyldig till det eller inte. Den paragrafen är en äkta gummiparagraf. I just det här fallet kommer det nog finnas sällsynt mycket belägg för en fällande dom dock. Det är inte varje tisdag det!

  Har hon betett sig oansvarigt? Ja, det tycker jag. Vilkorlig dom och/eller böter är väl vad jag tror domstolen kommer döma, då troligen för våldsamt motstånd. Oredligt förfarande däremot vore mycket underligt om hon blir dömd för, och skulle få en hel del djupgående konsekvenser för många andra.

  Vill Odell hämnas på samhället? Eller vill samhället sätta dit Odell? Frågeställningarna tycks mig lika. Den större debatten om psykvårdens härdsmälta kommer i skymundan bakom vendetta-teorierna. Jag minns en god vän som mådde dåligt. Riktigt dåligt. Hon blev katatonisk, självmordsbenägen osv. Hennes pojkvän tog henne till psykakuten. Ingen vård behövs blev domen. Katatoniska människor behöver man inte vårda, de är ju inget problem. Så länge psykiskt sjuka människor ligger och svälterihjäl under broar är allt frid och fröjd, men orsakar de uppståndelse är det förstås Ett Stort Problem. De styrande i samhällets människosyn är bortom all avsky. De är pragmatister, vill man få hjälp ska man ta till våld. Det är budskapet. En förvirrad och djupt desperat ung människa höggihjäl en kvinna med kniv för några månader sen här i Linköping. Då blev det förstås debatt om att personen borde fått vård/fängelse/avrättning/vfsh innan det gick så långt. Alla självmord genererar inte i närheten av lika många spaltmeter löpsedlar. Ointressant, ingen annan människa kom ju till skada.

  För en tid sedan när jag var deprimerad tänkte jag ibland i min djupa frustration över att bli ignorerad av vårdapparaten att jag skulle göra någonting ”dumt”. Ungefär som barnet som sväljer knivar för att få lite uppmärksamhet. Media lär lyckas övertyga fler om denna ”sanning”. Skolmassaker kommer troligen snart hända i en skola nära oss. Det är väl egentligen bara en tidsfråga. Många unga mår obra.

 13. -> Martin Widmark
  Jag suger på din karamell; i synnerhet dina avslutande ord:
  ” – Många unga mår obra”.

  Kan bara komma på en enda följdfråga i det ämnet:
  ” – Varför?”

  Peter Harold’s last blog post..Och nu dags för en potenssänkare

 14. Kristian Grönqvist Kristian Grönqvist

  Hej Martin Widmark.

  Jag har ett alldeles utomordentligt förslag för Dig som tycker att psykvården är obefintlig. Börja arbeta där själv för sjutton. Den kan bara ändras inifrån och Du verkar ju vara en person som verkar veta hur det skall göras-
  Vad beträffar konst: Är det väldigt gammalmodigt att tycka att konst skall vara något som inte alla kan göra. Tex spela Sibelius violinkonsert. Att spela den konserten felfritt är få förunnat och för mig ett stycke konst i dess bästa form. Anna Odells äventyr är kanske viktigt och pekar på saker i samhället som behöver förändras, men att vara alarmklocka är inte detsamma som att utföra ett konstverk.
  Det finns massor med ungar som för all del vill mycket, de vill klä sig i svart, gå på konstfack, bli ett namn, men det det verkar nästan som att ingen längre vill jobba för det-
  det skall liksom bara bli av sig själv, och samhället skall ombesörja att de stackarna klarar sin utkomst. Ingen människa kan kalla sig snickare, bara för att det var den enda linjen han kom in på i gymnasiet.

 15. Martin Widmark Martin Widmark

  Tjänare Kristian Gröngvist

  Vad roligt att du vill att jag ska börja jobba i vården, för jag har nämligen arbetat som vårdbiträde. Kan rekommenderas till alla, så får man ännu en erfarenhet att notera på sitt CV.

  Vad man kan och inte kan kalla sig som människa är jag rädd att du och jag har svårt att bestämma. Folk kallar sig lite vad de vill, det är helt enkelt aningen omöjligt att kontrollera fullt ut.

 16. Kristian Grönqvist Kristian Grönqvist

  Martin

  Jodå, nog kan man kolla det på resultatet de uppvisar av sitt arbete…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: