Skip to content

Vad håller DN på med?

Jag tittade in på DN och förväntade mig det vanliga käbblet om hur de lika partierna tänker muta dig med dina pengar; antingen genom att du får behålla lite mer av dem eller genom att de lämnas tillbaka till dig efter att ha gjort en vända i statsapparaten. Döm då av min förvåning, ja rent av bestörtning, när jag hittade en artikel om datalagringsdirektivet som redogör för de lika partiernas ståndpunkter i frågan.

På den blå sidan är Centern det parti som inte vill införa direktivet, men ännu hellre vill de sitta i regering så de tycker som Moderaterna. Och på den rödgröna sidan säger visserligen både Vänsterpartiet och Miljöpartiet nej, men släng åt dem en bröstpump och höj skatten på fordonsbränsle så att bara Peter Eriksson har råd att köra en bil som tar sig fram på skogsvägar, och sannolikheten är stor att deras omsorg om ditt privatliv svalnar.

Själv vet jag det här sedan länge. Det jag undrar är: Vad fan håller DN på med? Jag trodde att det fanns en överenskommelse mellan de lika partierna och de lika medierna att inte prata om det här före valet, och så går DN och glappar. Tjallar till folket liksom. Vad är det för stil? Fattar ni inte vad det här kan leda till? Upplysning!

DN öppnar en farlig dörr med det här. När väl en part bryter en överenskommelse finns det inga garantier för att övriga håller fast vid den. Det finns nu en stor risk att andra medier också börjar prata datalagringsdirektiv, och det kan i sin tur leda till att man påminner om till exempel FRA-lagen. Och vem vet vad mer de kan få för sig att väljarna har med att göra? Grundlagsändringarna kanske?

Nej, det här är lägre än Glocalnet. Så här gör man bara inte.

Tillägg: Nu läcker DN att datalagringen kan läcka också. Men lugn bara. Cecilia Malmström kommer att leda en utvärdering, så skulle det visa sig att säkerheten inte är tillräcklig så kommer hon att se till att vi slipper veta det.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

25 Comments

 1. Ilmo Anttonen Ilmo Anttonen

  Det intressanta är ju att varken V, C eller MP nämner kostnaderna för att införa direktivet och att det i slutändan drabbar oss medborgare i form av skatt eller högre avgifter på tele/internet-tjänster. De där 27 miljonerna i böter är försumbara i jämförelse med kostnaden för införandet. Man ska inte heller glömma att för 27 miljoner försvarar man det lilla som finns kvar av vår integritet också.

  Därför låter det bara korkat när de säger att de kan kompromissa och gå med på direktivet om alternativet är böter. Om de bara kunde bli konfronterade med vad införandet kostar och vem som ska stå för kalaset kanske det blir lite av en debatt också. Själv skickade jag frågan till SVT’s valutfrågning men det återstår att se om den kommer med.

  /@fieramente

 2. Apropå FRA:

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3182

  Best Of Mandatperioden 06-10

  Vad kommer vi att minnas bäst från mandatperioden 2006-2010?

  Ministeravhopp
  6% (5)
  Jobbskattetavdraget
  5% (4)
  Erlandssons uttalande om djursex
  7% (6)
  FRA-debatten
  43% (37)
  Hanteringen av finanskrisen
  5% (4)
  Svininfluensavaccinet
  5% (4)
  Homovigslar
  5% (4)
  Saab
  1% (1)
  Platt-TV:n till Victoria
  2% (2)
  Formandet av De rödgröna
  2% (2)
  Apoteksreformen
  3% (3)
  Förändringen av sjukförsäkringen
  3% (3)
  EU-ordförandeskapet
  1% (1)
  Bloggen Alliansfritt Sverige
  1% (1)
  Littorinaffären
  3% (3)
  Kärnkraftsöverenskommelsen
  2% (2)
  Unsgaards facebookuppdatering
  2% (2)
  RUT-avdraget
  1% (1)
  Schenströms fyllehångel
  1% (1)

  Totalt har 86 personer röstat

 3. Hallå, vad håller du på med?!! Din länk ledde till en artikel med bild på BÅDE Beatrice Ask och Thomas Bodström. Försöker du ta livet av mig?!!!

  ;-)

  Det var kul att Rick Falkvinge fick komma till tals med en synnerligen pragmatisk lösning på hur direktivet skall hanteras.

 4. Hahah, vacket! Win alltså! Jag pratade DLD på skolorna i dagarna, och eftersom de andra partierna har varit så tysta om det blev det en kille som helt vände om ifrån Vänster till Piratpartiet och nu blivit medlem och kommer vara med och starta upp en UP i Lidköping förhoppningsvis :D

  Wiiin!

 5. Jenny Jenny

  Så sant som det var skrivet. :) På lördag tänkte jag fara och rösta förresten.

 6. ”Så här gör man bara inte.”

  Haha! Fassn Josh, jag håller med Peter – Försöker du ta död på mig!? Jag ligger ner i skrattkramper. :-)

 7. Usch, Joshen.
  Du är för bra!

 8. elak elak

  Kan det vara så att de ser en möjlighet att tappa av lite allmänt missnöjesröstande från SD till PP och på så sätt slippa få in de förra i riksdagen? En välgärning även om den har en baktanke.

 9. DN hackat av PP.

  Så måste det vara.

  Det går inte att lita på de däringa ”ungdomarna”.

  ;P

 10. Winston Smith Winston Smith

  Många saknar nog ”kvalitetsgranskning” av internet? En statsvetarprofessor vill ha det. På fullt allvar. Läs tråden och nyp er i armen:
  https://www.flashback.org/t787481

  Lydigt har nu en rad politiker ställt upp med bekymrade miner och lagförslag.

 11. Haha fantastiskt roligt text Johnny! Det var precis vad som behövdes efter en hård dags flygbladsutdelande!! :)

 12. […] att DN skriver om datalagringsdirektivet vilket jag upptäckte via Enligt min humla. Henrik har en länk till ett debattinlägg av Christian Engström och Mikael Nilsson som även det […]

 13. Lysande :)

  Du borde odla din satiriska sida ännu mer än du gör. Den är briljant!

 14. Fredrik Larsson Fredrik Larsson

  Ouch!!!

  Vilka bilder så här efter lunch – elakt Josh, elakt…

  Men du har naturligtvis rätt, DN gör en jätteuppryckning och ställer frågorna som vi har velat att dom skall ställa. Nu gäller det att vi är på hugget och tar tag i dom så dom inte försvinner från bordet eftersom DN nu faktist gjort sin del. Det är ca 30% röster därute som fortfarande inte bestämmt sig där vet vi att vi är starka nu gäller det att mobilisera.

  Mvh
  Fredrik Larsson

 15. Tja, datalagringen nämndes i pappersversionen av Dagens Nyheter. I en kortledare på förstasidan. Av en DN-medarbetare. Som hävdade att ”alla partier var negativa förutom S som var positivt, och eftersom vi måste införa DLD bör vi hellre låta Alliansen – som ser faran med det – göra det” (extremt ungefärligt citerat). Varken Piratpartiet, dess lösning, risken för läckor eller särskilt mycket bakgrundsinformation om direktivet nämndes. Suck…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: