Skip to content

Yttrandefrihet

Den sista delen i Piratpartiets kampanj på The Pirate Bay fick handla om våra opinionsfriheter; yttrandefrihet, åsiktsfrihet och kommunikationsfrihet. Det här är saker som ligger mig varmt om hjärtat.

Häromnatten jobbade jag ihop med en muslim och liberal som utan omsvep förklarade att han blev ledsen och sårad av Lars Vilks klotter, men lika självklart försvarar Vilks yttrandefrihet. Det är ett konsekvent resonerande på en nivå som tyvärr många ledande politiker inte klarar av.

För yttrandefrihet handlar just om rätten att yttra det andra inte håller med om eller rent av blir arga och ledsna av. Det behövs ingen yttrandefrihet för att säga saker som alla är överens om, som att kattungar är söta eller att en kopp varm choklad är gott efter en skidtur.

Tyvärr är det här svårt för en del att greppa, så när någon blir kränkt av ett uttalande så får vi debatter om huruvida man får säga så. Som om yttrandefrihet var ett privilegium som staten lånar oss med förbehåll att den dras in igen om vi missbrukar den. Det enda sättet att missbruka yttrandefriheten är genom att tiga.

Om du inte gillar vad någon säger så är rätt bemötande att använda din egen yttrandefrihet till att säga emot. Det är så det fungerar. Gillar du inte vad jag skriver så är du välkommen att svara här nedan.

En bild säger mer än tusen ord sägs det, och just den här bilden (från skyltat.se) säger mer om yttrandefriheten än jag kan förmedla i ord. Det är vackert.


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

6 Comments

 1. Fotografiet visar också vikten av att stå på rätt sida när man framför sitt budskap… ;-)

 2. P.S. Jag gillar varken katter, chocklad (vare sig varm eller kall) eller skidåkning. Med andra ord, det finns inget ämne där konsensus kan råda. D.S.

 3. Nu gillar jag vad du skriver.
  Men jag skriver det ändå!
  Det är min frihet att göra.

  Men katter gillar jag inte, eftersom jag är allergisk mot dem. Dock gillar jag chocklad, varm som kall och i kakform. Så det så.

  Men visst får katter finnas, bara de håller sig på avstånd. Och s.k. lolcats är bra.

 4. I det fall någon får för sig att jag skulle vara antisemit vill jag bestämt dementera detta! Jag hatar alla människor lika mycket!

 5. Klockrent som vanligt.

  Jag gillar den här formuleringen:

  ”Det enda sättet att missbruka yttrandefriheten är genom att tiga.”

  Fast det finns en utveckling av detta.
  Yttrandefrihet innebär också att inte behöva yttra sig om man inte vill.

  Dock – om jag tiger still, fast jag egentligen vill säga något – då missbrukar jag min egen frihet. Självcensur är den farligaste av alla sorters censur.

 6. Självklart innebär en frihet också friheten att låta bli. Det är ju ditt sista stycke jag syftar på – att tiga när man egentingen inte vill, att censurera sig själv, är missbruk av yttrandefriheten.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: