Skip to content

Demokrati – så funkar det

Metro har en artikel (pdf, sidan 12) om hur demokrati fungerar. De har valt att illustrera detta med den fiktiva förstagångsväljaren Sara, 20. Illustrationen av riksdagsvalet borde snarare heta ”så är det tänkt att demokrati ska fungera i den bästa av världar”. Jag tänkte därför remixa den för att visa hur demokrati fungerar i verkligheten med den högst verkliga medborgaren Johnny, 29.

Beslutsprocessen Processen
1. En hjärtefråga för Sara Johnny är höjda studiemedel den personliga integriteten. Hon Han funderar på att rösta på ett parti som i valrörelsen lovar att höja bidragsdelen i studiestödet bekämpa det framväxande övervakningssamhället, också känt som Bodströmsamhället.

2. Partiet Sara Johnny röstar på vinner valet ingår i den koalition som vinner valet och bildar tillsammans med andra partier i samma block regering. I en flerpartiregerin brukar platserna fördelas efter valresultatet vem som fjäskar mest för statsministern. En minoritetsregering kan stödja sig på fler partier i riksdagen.

3. Efter valet erbjuder talmannen det parti eller block som vunnit att bilda regering. Om statsministerkandidaten får majoritet i riksdagen får denne bilda regering.

4. Statsministern sätter själv ihop regeringen. Om statsministern avgår måste hela regeringen gå.

5. Regeringen förbereder förslaget om höjd bidragsdel i studiestödet FRA-lagen. Regeringskansliets tjänstemän tar fram underlag. EU:s lagar gäller så länge Sverige inte har fått undantag från EU-lagarna. Europakonventionen gäller som svensk grundlag så länge Sveriges regering inte bestämmer sig för att skita i det. Regeringen fattar också egna beslut som att utse chefter för myndigheter ingenting.

6. När frågan är förberedd lägger regeringen fram sitt förslag till riksdagsbeslut sin beställning, en preposition.
Proposition: Förslag från regeringen till riksdagen. Order från regeringen till riksdagen.
Motion: Förslag från riksdagens ledamöter till riksdagen. Kurragömma där självständigt tänkande försöker gömma sig och ge varandra stöd medan resten jagar dem.
Interpellation: Fråga som debatteras i riksdagen. Redan fattat beslut som skendebatteras i riksdagen.

7. Riksdagsledamöterna förbereder frågan blir informerade om vad de tycker i grupper, utskott. De lägger sedan fram ett förslag om beslut, betänkande, innan frågan slutligen tas upp för beslut sig platt.

8. Efter omröstning beslutar eventuell inpiskning röstar riksdagen att höja bidragsdelen i studiemedlet som regeringen vill.

Sara är nöjd. Ett år efter valet ser hon resultatet när studiebidraget betalas ut. Johnny är missnöjd. Knappt två år efter valet ser han resultatet när medborgarnas privatliv säljs ut.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKåseriPiratPolitikSamhälle

22 Comments

 1. Ska vi förstå det som att du är en före detta C-väljare?

  Call it a hunch ;)

 2. HugeHedon HugeHedon

  *Garv* :-)

 3. HugeHedon HugeHedon

  (Men skall det inte vara Proposition?)

 4. Beelzebjörn: Hur tog du den!? ;)

  HugeHedon: Jo det ska det såklart vara. Lagat nu.

 5. Jonas Jonas

  Varför låter det här så välbekant att skrattet fastnar i halsen…?

 6. Haha :)
  Klockren remix.

 7. Smen Smen

  När Eu rullar över och tillåter mjukvarupatent så kan du ju skydda ”metoden”. På så vis slipper vi iallafall att nya sjuka lagar kommer till :)

 8. Jenny Jenny

  Bra skrivet!

 9. LOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL :D

 10. Nandi Nandi

  Meningen ”Han funderar på att rösta på ett parti som i valrörelsen lovar att” ska inte vara överstruken :)

  • Nej det ska den ju inte. Tack Nandi. Man ska inte pilla med dylikt precis innan läggdags, det är tydligt det. :)

 11. ”Regeringen fattar […] ingenting.”
  Klockrent!
  Flattrat!

 12. […] vill avsluta med en annan (bitter) riksdagskandidat som kör en liten demokratiskola. Lite skämtsamt sådär, men vi som noga följde FRA-debatten sätter liksom skrattet i halsen. […]

 13. HugeHedon HugeHedon

  Min favorit är nog det subtila bytet från ”Beslutsprocessen” till bara ”Processen”

 14. Instämmer med Jonas. Roligt, men man får skrattet i halsen.

 15. Pelle Pelle

  Finns ingen Demokrati i Sverige.Däremot ett fiktivt regeringsuppträdande fråm Moderater och Socialdemokrater som byter plats då och då där de mindre och stora partierna ryggdunkar varandra bara för att få vara med och bestämma och som lovar allt till alla innan olika val och efter val gör helt tvärtom.De framför sina åsikter på olika sätt men gör detsamma när det väl är dags för handling.Låter mer som en överenskommen Diktatur där alla som inte gillar systemet ska hålla käft och anpassa sig oavsett fråga.En dag vart fjärde år är Svensken välkommen med sina åsikter därefter är han/hon inte längre önskvärd i många gånger väldigt viktiga frågor som påverkar ett helt samhälle.Låter ju som en himla underbar Demokrati, förlåt Diktatur.Ett U-land politiskt men skickligt maskerat som det politiska I-land det nu är.Kanske därför omvärlden nu sagt att de skickar valövervakare inför detta kommande val.Sanslöst är ju ett ordval om denna såkallade Svenska Demokrati.Nä tack, jag gör som mina politiska partier.Myglar, bluffar och ljuger resten av livet oavsett hur många som lider under resans gång.Anpassning som individ i Sverige är det bästa sättet att visa att man fått helt klart för sig hur systemet fungerar.Tack för ordet. :)

 16. Den svenska valrörelsen är deprimerande. Om du ändå inte vore så himla träffsäker jämt… ;)

 17. HugeHedon: Jag kunde liksom inte riktigt låta bli att peta in den referensen. :)

  Övriga: Stort tack!

 18. Jävlar vad besk du kan vara ibland. Tur att jag gillar malört. :-)

  Jag skrattade högt och hårt åt flera av dina formuleringar. Så klockrent. En tvättäkta Joshen-klassiker.

  Hade inte Piratpartiet funnits, så hade mina skratt varit betydligt mer dämpade, mer cyniskt uppgivna. Nu vet jag att vi faktiskt kan göra skillnad inne i huset.

  Och det ska vi!

 19. Morgan le Fay Morgan le Fay

  Du skriver så fantastiskt. Det är ju fan att jag bara kan ge dig en röst, men den har du med eftertryck! :)

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: