För ditt bästa

Jag fick en skiva sänd till mig, med en tillhörande liten notering: ”Vi har läst dina eminenta recensioner och skulle gärna vilja att du recenserade oss också”. Okej, tänkte jag och tittade på skivan. Dansband!? Vad förväntar de sig egentligen? Nåja, de ska få sin recension…

Det handlar om det nya bandet Sten-Ingvarz, en kvartett bestående av Sten (sång), Ingvar (gitarr och keyboard), Freddy (bas) och Micke (trummor). Albumet För ditt bästa är Sten-Ingvarz debut, och för att vara på den säkra sidan har man valt att låta debutalbumet bestå enbart av välkända danssånger. Inget nytt material här inte.

Vid en första genomlysning är det en småtrevlig platta, om än lite feg. Det vore trevligt med något som utmanade lite mer. Lätt medryckande låtar, men inget som riktigt fastnar. Det är som att man har lagt sig i mittfåran i en genre som inte består av mycket annat än just mittfåra. Men redan vid andra genomlyssningen börjar jag bli irriterad. Det är vissa teman både i musiken och texten som blir tjatiga, kompet är emellanåt en smula otajt och körtjejerna Maud och Karin låter oengagerade bakom Stens på gränsen till baptistpastor drivna sång. Jag får en känsla av att bandets kunnande helt enkelt inte räcker till, och därför spelar man alltid i C-dur. Dessutom verkar det vara ett försök till konceptalbum vilket i och för sig är lite småkul när det handlar om dansband, men alldeles för dåligt genomfört. Jag vet alltså inte om det verkligen är ett konceptalbum – jag har bara en känsla av att det finns ett genomgående tema i låtvalen. Jag kan bara inte sätta fingret på vad det är…

Låtlista:

 1. Det här är bara början
 2. Du kan tro på mitt ord
 3. Igen o igen
 4. Lite försent
 5. Jag är rädd för dig
 6. Ditt namn och ditt nummer
 7. Vet du vad jag vet
 8. Inget stoppar oss nu
 9. Vad har du under blusen, Rut?
 10. Gråt inga tårar
 11. Jag ångrar ingenting
 12. Ring en signal
 13. Jag vill att du ska tro på mig
 14. En bättre värld
 15. Hur ska det sluta
 16. Varje andetag (bonusspår)

Jag ids inte gå igenom alla låtar, för det blir som sagt ganska enahanda. Albumets klart märkligaste nummer är Thorleifs gamla snyftare Gråt inga tårar där Freddy F gästspelar på fagott och får ett hela tre minuter långt utrymme att spela ett taffligt, falskt solo på. Mycket märkligt.

Man knyter dock ihop albumet ganska bra genom att öppna med Det här är bara början och avsluta med Hur ska det sluta?, men därefter har man petat in ett bonusspår: en hemsk svensk översättning på the Polices klassiker Every breath you take. Jag vet att dansband har en förkärlek för att göra sånt, men efter femton spår trodde jag att Sten-Ingvarz hade avstått. Icke! Ni ska få ett smakprov:

Varje andetag
Varje natt och dag
Varje steg du tar
Var kontakt du har
Jag vakar över dig

Hemskt! Jag trodde att botten var nådd när det gjordes en hiphopcover på Every breath men det här är sju resor värre.

Nej, det här är definitivt ingen bra skiva. Den känns inte vidare genomtänkt och den är slarvigt inspelad, nästan så man undrar om bandets budget inte räckte till mer studiotid, eller att deadline varit för snävt satt. Men då kunde man kanske ha kapat bort några låtar och fokuserat bättre på de som fick vara kvar. Och spolat Freddy F!

Tyvärr fanns det ingen avsändaradress på kuvertet så jag kan inte skicka tillbaka albumet. Därför åker det helt sonika i soporna istället.

Förtydligande: Du har just läst en politisk satir. Om du är ett fan av dansband – kul för dig. Men spring inte ut och leta efter För ditt bästa i handeln, för skivan finns inte. Stort tack riktas till West som gjort det fantastiskt gräsliga skivomslaget samt till Drottningen som varit med och tagit fram låtlistan. Utan dem hade det aldrig blivit vad det blev.

Kvällstidningsförtydligande: Bilden är ett montage.


Andra bloggar om: , , , , , , intressant?

30 reaktioner på ”För ditt bästa

 1. Äh, var du tvungen att skriva att det var politisk satir.
  Men det var jävligt bra skrivet! :)

 2. Oj, det var kul. På ett sätt som nästan har släktskap med Povel, fastän han var ju snäll.

  Hade det inte varit du som skrev det kunde man för ett par-tre sekunder tro det var en ”riktig” rec, tills man kollade albumbilden bättre och läst ett par rader till…

  Men – går det hem hos Fredde, Sten & Co?

  larserick’s last blog post..FRA; hur når vi ut med informationen

 3. Ha, ha! Det här inlägget var ta mig fan det bästa jag läst på länge! :-D Jag skrattade högt medan jag läste det. Nu har jag läst färdigt och skrattar fortfarande. Josh i absolut toppform. Tack!
  Anna

  Anna’s last blog post..FRA-lagen vs. morallagen

 4. Nä, det är klart, FRedde o co läser o lyssnar inte. Det gör andra. Avlyssnar alltså.
  Men frågan är vad dessa andra ger för filtrerad info till Fredde o co.

  Plus alla dessa underhuggare. Tänk om man kunde få någon, eller några av dem att tänka till. DET vore härligt.

  larserick’s last blog post..FRA; hur når vi ut med informationen

 5. Skiter i din recention. Fånig. Vad är det för fel med C-dur? Plattan – vill ha, vill ha, VILL HA!!!! Bara omslaget om så vore. Skaraproduktion och Ginza? Länkar tack!

 6. Hur vågar du göra humor av dansband?! Jag älskar dansbandsmusik av hela mitt hjärta, och inget förbrödrar så mycket som en härlig kväll på logen i vänskaps anda med andra likasinna dansbandsvänner, vi dricker oss inte skitfulla och går ut och slåss som alla ungdomar nu för tiden och använder faktiskt KONDOM när vi idkar älskog.

  Fy tusan för ignoranta och trångsynta människor som du!

  P.S: Jag Avser Gruppen Som Kan Orera och Joddla Amoröst och Rikt, Bryt Animositeten Rejält, Adam.

  drf’s last blog post..It’s a slippery scoop

 7. Det som är skrämmande är väl att du har sån sten och stanly koll på dansband över lag så du kan skriva en satir..:).

 8. HA! Vet du, satir ligger rent intellektuellt mognadsmässigt ganska nära ironi.
  Barn under 4 år kan ha väldigt svårt att förstå ironi. En del förstår det inte ens vid 6 år.
  Faran är att herrarna på bilden inte förstår det ännu…

  Anders Widén’s last blog post..De besinningslösa lagstiftarna

Kommentarer inaktiverade.