Skip to content

Skit er i näsan

Överallt hör jag överslätande förklaringar om att de som röstat på Sverigedemokraterna gjort så för att de är missnöjda med de etablerade partierna, inte för att de är rasister. Det finns säkert en viss sanning i det, även om jag tycker att det verkar lite magstarkt att rösta på nazister för att protestera mot etablisemanget. Man kunde ju till exempel ha röstat på Piratpartiet eller Feministiskt Initiativ, två partier som står för vad de är genom att kalla sig vid sitt rätta namn.

Eller så kan man hitta på något eget kreativt att krafsa ner på en blank valsedel. En som har gjort det, upptäckte vi när vi läste på val.se, har varit synnerligen kreativ och skrivit ”skit er i näsan” på sin valsedel. Jag skrattade så jag grät när jag såg det och sedan har jag fått flera fnissattacker på jobbet inatt bara av att tänka på det. Hur kommer man på just den frasen? Av alla oändliga kombinationer av ord, hur landar valet till slut på ”skit er i näsan”? Är det en spontan ingivelse eller något man planerar långt i förväg? Är det rent av något man bollat med en kompis och ratat alternativ som ”må bakfulla älgar kräkas i era pyjamasbyxor” eller mer klassiska ”sug min kuk”?

Drottningen hade oändligt roligt åt tanken att någon har gjort sig omaket att ta med sig röstkort och legitimation och promenera till sin vallokal för att nogsamt skriva ”skit er i näsan” på en valsedel, köa till valförrättaren och bli avbockad i röstlängden. Men man får ju medge att det här var en röst som blev hörd, till skillnad från soffliggande och vanliga blankröster. Ingen enskild röst har det samtalats om så mycket här hemma och på jobbet som just denna. Det är så man gör när man proteströstar!

Kan vi till nästa val enas om att om vi vill protestera mot allt så röstar vi på ”skit er i näsan” och inte på nazisterna? Okej?


Andra bloggar om: , ,

Published inKåseri

39 Comments

 1. Underbart :D Skönt när det dyker upp något att skratta åt mitt i allt elände.

 2. En klockren proteströst. :) Lovar och svär att om jag någon gång ska proteströsta så blir det på ”skiter er i näsan” :)

 3. Ja, skönt att få skratta lite, i allt eländet.

  Men allvarligt talat, hur ska man förklara Gnosjö?
  En bra och välskött kommun, med hög andel invandrare som dessutom är väl integrerade. Där sd 4-dubblar sina röster (om jag hörde rätt) och tar flera mandat i kommunfullmäktige. Och med en sd-ledare som verkar ha gott anseende och som INTE kör med rasistiska argument och är nöjd med inv-politiken i kommunen. Men som fokuserat på andra frågor, och fått röster på det.

  Intressant och tankeväckande. Övriga partier har i vart fall inte lyckats tackla på rätt sätt (vilket sdet nu är?) i Gnosjö.

 4. Tyvärr verkar alla röster på partier som fått färrre än två röster vara borttagna från Valias sida nu, annars kan jag meddela att både ovan nämnda röst och den andra ”skit-rösten”, den som rabblade upp de flesta four letter words som finns i engelska språket, avlämnades i Bjurslätt, Hisingen, Göteborg.

 5. Yrvaken Yrvaken

  Personligen tror jag det blir svårt att komma tillrätta med SD problemet så länge andra partier ser på och behandlar SD som SD behandlar invandrare.
  Peka och skrika ”JÄVLA MONGON!” och se ner på dem i allmänhet åstadkommer inte direkt något positivt inbillar jag mig, hur stor kören än är.
  Man behöver väl inte ge efter för deras idéer bara för att man lyssnar på dem och förklarar var och varför dom har fel utan att behandla dom som efterblivna barn (vilket jag är övertygad om har en direkt negativ effekt).

  Med det inte sagt att du gjort det Josh, bara en reflektion i allmänhet

 6. Jenny Jenny

  härligt! fast jag har aldrig riktigt hajat hur man gör för att rösta så? använder man en blank sedel eller nåt att skriva på…? Trodde de räknades som ogiltiga röster isf? Annars var det ju klockrent med ”skit er i näsan” :)

 7. Jonas Jonas

  @Jenny,

  Precis så man gör. Så länge det är skrivet på en officiell blank valsedel så kommer ”Skit er i näsan”, ”Kalle Anka”, eller för den delen ”Piratpartiet”, ”Socialdemokraterna”, ”Sverigedemokraterna” osv räknas som en röst på det partiet. De flesta kommer visserligen hamna under kategorin ”Övriga partier” men i alla fall.

  Det skall rätt mycket till för att en röst ska bli underkänd/ogiltig faktiskt. Två valsedlar i samma kuvert med olika partibeteckningar är ett sätt (två med samma parti kommer med största sannolikhet att godkännas i andra röstningsräkningen, som pågår för fullt nu).

 8. Axel Axel

  Kan du ge mig lite att underbygga ”nazist”-anklagelsen med? Det vore väldigt behändigt att kunna använda sig av det varje gång man vill förklara varför SD är helt orimliga.

 9. @Axel:

  Studera och analysera deras namn.

  ”Sverige-” som i nationalstaten och värnar om bevarandet av nationen och våra nationella särdrag (framför allt fornminnena, julafton och midsommarafton tydligen, enligt stolpskotten från Filipstad).

  ”-demokraterna”, samma som i socialdemokraterna. Påstår sig vara väldigt socialistiska och har till och med uttryckt sin beundran för Tage Erlander (kolla på wikipedia vad Tage gjorde under kriget).

  Sammantaget: Nationalsocialisterna. Ofta förkortat till Nazisterna.

 10. Axel Axel

  @Björn:
  Om jag säger det där till en Sverigedemokrat i en diskussion blir jag nog utskrattad. Det är en tydlig indikation att de kallar sig nationalister, och det är lätt att hävda släktskap med nationalsocialism, och det är också lätt att påpeka deras rasistiska och nazistiska ursprung. Men rent konkret, nu, idag, vad är det som gör dem till nazister? Vart kan man enkelt och lättfattligt komma åt dem?

 11. Linda Linda

  Jag tror att det faktiskt är det som gjort att jag alltid röstat på etablerade partier- så väl uppfostrad är jag att jag inte kan skita i att gå och rösta, men jag är för lat för att rösta blankt- en jävla lång process för att säga ingenting liksom. Men ”skit er i näsan” ska ha credd för att han/hon orkade.

 12. -> Lars-Erick

  Den här frågan är mycket berättigad eftersom jag är övertygad om att svaret ger en förklaring till (sd):s framgång även på det nationella planet.

  Personligen är jag rädd för att vi som opponerar oss mot (sd) och deras politik missförstår hur (sd)-väljaren själv uppfattar den och resonerar. Om vi tar t.ex. Josh något provokativa formulering om att inte rösta på ”nazisterna” (oklart om Josh anspelar på (sd) eller det riktiga nationalsocialistiska partiet som tydligen kom in i någon kommunfullmäktige ute i landet) så tror jag inte att en sverigedemokrat själv uppfattar sig som en nazist.

  Av någon outgrundlig anledning kom en av mina muslimska vänner och berättade att tre av hans vänner röstat på (sd); två av dem därför att de anser att Sverige inte skall ta emot mer invandrare (de ifrågasätter samhällets förmåga att integrera tillskottet av invandrare), och den tredje därför att han trodde att Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna är samma parti. *harkel* Det sistnämnda fallet går tyvärr Jimmie Åkesson rakt i händerna…

  Nu när (sd) är invalda i Riksdagen finns det kanske en möjlighet att angripa det partiet med sakargument, och mindre med emotionella argument. Jag tycker personligen att kvällspressens kampanj med helsidesfoto på en ihopskrynklad valsedel i rännstenen var ganska magstark. Det känns inte objektivt, kampanjen var snudd på hetsjakt, och detta är helt klart ett bevis på att man inte förstår sin fiende. Ambitionen att fördriva hat med hat tilltalade i vart fall inte mig.

  Sålunda instämmer jag med signaturen ”Yrvaken” i det här fallet.

 13. @Axel:

  Sök efter förekomsten av ordet ”muslim” i något av deras officiella dokument/uttalanden, och byt ut ordet mot ”jude”. Kan det vara en inkörsport?

  Annars är det ju näst intill omöjligt att ”bevisa” att någon är en nazist. Nazisterna hade ju — liksom sverrarna — ingen sammanhängande ideologi som man kan jämföra med. Bara Mein Kampf, men där finns å andra sidan en hel del paralleller att finna.

  Å andra sidan finner man paralleller med de Sju Systrarna där också. :(

  Nej, det bästa sättet att bemöta sverrar i debatt är att helt nonschalera allt som har med invandrarpolitik att göra och i stället pressa dem på andra områden. Exempelvis var de står i abortfrågan, vårt sociala trygghetssystem, hur deras ekonomiska fantasier håller, etc.

  De har nogsamt memorerat alla cue-cards vad gäller invandrarfrågan, men så fort man kommer in på andra frågor så står de där med rumpan bar likt stolpskottet från Filipstad.

 14. Axel: Själv baserar jag det på att Sverigedemokraterna är sprunget ur den nynazistiska rörelsen, och även om partiet idag är mer rumsrent så finns det utan tvivel nazister bland dem. På samma sätt som det finns kommunister i vänsterpartiet, även om partiet inte längre erkänner sig kommunistiskt.

  Här finns för övrigt ett roligt test: Sverigedemokrat eller nazist? http://www.faktum.nu/web/sd_nazi.aspx

 15. It’s a deal! Hade jag ens vetat att det gick att rösta på det alternativet så hade ju allt kanske sett HELT annorlunda ut. Men jag närde någon liten förhoppning om att det var det budskapet som du skulle framföra när du väl kom till riksdagen …

 16. Hahaha! Skitkul spel det där.

  Fast det blev ju ganska lätt att få ”alla rätt” i och med att man under 30-talet fortfarande fick lära sig korrekt svenska i skolan. Till och med den tidens nassar. Där ligger mullorna i Lund i lä.

  Men visst är det skrämmande hur lika de låter — våra kvasinassar och den tidens riktiga dito.

 17. Jag såg någon som hade varit lite litterär och skrivit George Carlin ”Seven dirty words” på en valsedel:

  Shit, Piss, Fuck, Cunt, Cocksucker, Motherfucker, Tits

  :-)

 18. […] socialisera med de piratbloggare vi känner idag. Qeruiem, Jan-Olof, Anna, Felten, Marie, Anna, Joshen, Rick och Christian – helt plötsligt var partiet inom kommunikativt räckhåll. Och helt […]

 19. Nils Frääs Nils Frääs

  Din fråga: ”Man kunde ju till exempel ha röstat på Piratpartiet eller Feministiskt Initiativ, två partier som står för vad de är genom att kalla sig vid sitt rätta namn.” är ju bra och svaret har vi ju fått, svart på vitt.

  Mindre än 1% av valmannakåren på resp parti. Den gamla sanningen om enfrågepartier besannas än en gång. Det håller inte. Speciellt som PP att gå ut med att ”vi kohandlar med alla” är ju som att säga ”vi horar runt med dom som pröjsar mest!”. Ursäkta analogien men detta är vad det handlar om. Sen måste ni ju byta ut Flakvinge om ni nånsin skall bli mer än en kurositet.

 20. -> Joshua Tree

  ”Själv baserar jag det på att Sverigedemokraterna är sprunget ur den nynazistiska rörelsen, och även om partiet idag är mer rumsrent så finns det utan tvivel nazister bland dem.”

  Jag vet inte om den typen av kritik biter på (sd):s supporters – oavsett hur rätt det än kan vara. Men det är alltid vanskligt att tala om ett politiskt partis historiska arv. Det rasbiologiska tänkandet var utpräglat i flera av våra svenska riksdagspartier (samtida med nazisterna eller t.o.m. föregångare). Vissa partier har dessutom inte varit särskilt konstruktiva när den allmänna rösträtten skulle införas. Man hittar alltid saker i det förflutna som nutiden inte vill kännas vid.

  Personligen misstänker jag att det (lyckligtvis) inte finns så många ideologiska nazister i Sverige, utan det handlar nog mest om uniforms- och symbolfetishchism, samt en böjelse att ingå i udda kamratskap. Om det inte vore för att de tränat så noga skulle dessa infantila varelser förmodligen klä på sig sina egna byxor bak-och-fram. Det är högst tvivelaktigt att dessa indvider skulle bli en politisk kraft att räkna med.

  Då ser jag ett större problem med den vardagsrasism (och intolerans) som finns bland svenskar i allmänhet. Den gör nog större skada. Och den förekommer i alla partier.

  Vad gäller politiskt arv är det aldrig omöjligt att ett parti lyckas förvandla sig från ett till ett annat, förintar sina gamla värderingar och antar helt nya, men ändå behåller namnet. Fredrik Reinfeldt har gjort det. Med en inte alltför obetydlig framgång heller… ;-)

 21. […] det vore orsaken. Så vitt jag vet hette vi nämligen Piratpartiet då också. Hade vi hetat ”Skit dig i näsan” så hade jag förstått invändningen. Kan ett nynazistiskt parti komma in i riksdagen, så […]

 22. Jag proteströstade på SD eftersom det känns meningslöst att rösta på mikroskopiska partier eller ropa ”skit dig i näsan”. Men också för att Sverige beviljar mer än 100 gånger så många uppehållstillstånd som USA i förhållande till befolkningens storlek. Och för att polis och ambulans blir attackerade på platser som Rosengård och Tensta samtidigt som lokalinvånare själva leker polis och talar om för kvinnor hur de ska klä sig. Och så vidare.

 23. Är det bättre att SD (eller FP) talar om för kvinnor hur de ska klä sig? ;)

 24. Har de åsikter om det?

 25. Jaja, du menar så. Just det att täcka ansiktet är ju problematiskt. Jag tycker det är helt fel att gå maskerad på allmän plats. Ska Hells Angels och snarliknande grupper också få det? Det blir ju väldigt lätt att begå brott om man tillåts vara maskerad.

  Sedan är det en viss skillnad mellan politiska partier som vill driva igenom sina frågor i demokratisk ordning och någon snubbe på gatan som talar om för andra hur de ska bete sig.

 26. Att täcka ansiktet är förvisso problematiskt, jag håller med om det. Likväl anser jag att det är galet att lagstifta mot ett klädesplagg. Man kan ju också fundera på om man ska få gå omkring sminkad till oigenkännlighet, om vi nu ska vara såna. Jag ser ju också ett problem i inställningen att man ska vara identifierbar överallt alltid.

 27. I dagsläget är det så få som har heltäckande slöja att det är skitsamma. De som sminkar sig till oigenkännlighet är också mycket ovanliga. Lustigt nog känner jag till en kvinna som sminkade sig extremt och som senare konverterade till Islam, dock utan heltäckande slöja. Hursomhelst tror jag att det blir problem om kriminella tillåts gå omkring i rånarluvor. Och det blir svårt att skriva lagen särskilt för muslimer.

  Fast jag ser inget problem med att vara identifierbar på allmän plats. I en offentlig miljö är man ju offentlig. Om det vore i hemmet hade det varit en annan sak.

 28. Det vore väl jättebra om kriminella gick omkring i rånarluvor så att man vet vilka de är? Som Björnligan typ.

  Skämt åsido, du har rätt i att nämnda fenomen är ovanliga och därför behöver det heller inte lagstiftas bort. Men det är just det jag kan tycka är obehagligt när det börjar talas om att förbjuda burka och niqab – det fåtal som använder plaggen är så extremt få och marginaliserade och därför ett tacksamt byte för populistiska politiker som vill slå mynt av människor rädsla.

 29. När jag åker moppe till och från jobbet täcker jag halva ansiktet (nederdelen, naturligtvis) med en varm halsduk (dock ej i något fotbollslags färg) och har på mig polaroidsolglasögon samt hjälm. Det är den ideala klädseln ifall man skall råna guldsmedsbutiker, bensinmackar och banker, men också den enda lämpliga klädseln när man är 35+ och fryser arslet av sig i allt annat väder en värmebölja.

  Skall vi lagstifta mot att dölja ansiktet kommer vi att få fler problem än de vi först föreställer oss, åtminstone ifall lagen skall tillämpas i andra syften än värderingsskapande. Här väger individens frihet högre än samhällets vilja att skapa normer.

 30. Zee Zee

  Problemet är ju att majoriteten av dom som röstat på SD har gjort det i protest mot den havererade integrations och invandringspolitiken och allt vad den innebär i kostnader, både ekonomiska och sociala. Både FI-folk och PP-folk har ju vid flera tillfällen uttalat sig om friare invandring, öppna gränser, mer eller mindre ”PUT åt alla” osv, dvs motsatt mot SD.

 31. Kan inte annat än länka detta https://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0

  Men folk röstar på det dom vill rösta på, och ju tidigare de andra partierna inser de problemen vi har med invandringen (dvs att de får bo 200 flyktingar i ett litet hus, kommuner tar inte emot dom, noll krav på dem o.s.v.) desto tidigare blir vi av med dessa ”nazister”. Men eftersom alla andra partier vill öka invandringen så kommer folk rösta på de som säger att dom vill minska den. Jag har inget emot någon nasse här eller där i regeringen sålänge det faktiskt händer något. Inte så att han/hon kommer lyckas återskapa Hitler direkt.. Det finns en lösning, minska invandringen och ställ högre krav! Mycket simpelt.

  FYI Jag är inte helsvensk, så skippa dedär krims kramset.

 32. Micke Micke

  När man läser verkar det inte ha gått upp för väldigt många att en stor del av de som röstat på SD är invandrare och pensionärer. Men även Svenskar som vill se en förändring i samhället. Det kan ju inte ha undgått någon av er kritiker att den Svenska välfärden är länge sedan borta. Vi har brutal ökning av grovanstående brott och gängbildningar. Många gäng med rastlösa invandrar barn som fått gått i förortsskolor utan möjlighet till en värdig undervisning. Vad är rätt i det då ? Vi Svenskar segregerar mer och mer och invandrare blir mer och mer utanför. Vad är rätt i det ? Jag vet att många invandrare hade önskat att Sverige hade krav på dem att lära sig språket innan de fick permanent upphållstillstånd. Det hade underlättat för dem att få jobb. Vi Svenskar har fatalt misslyckats med integrationen. Skyll inte de missarna på några andra än Socialdemokraterna och de andra etablerade partierna. SD fanns inte då. Har ni också tänkt på att överallt på alla forum finns inga invandrare som nämner SD och rasism. Bara Svenskar. Att tänka på.

 33. Jag är fullt medveten om att det finns många både invandrare och pensionärer bland SD:s väljare. Vad bevisar det? Kan man inte vara inskränkt eller rent av rasist om man är gammal eller har migrerat?

  Sedan skulle jag vilja veta vilken statistik du baserar den ”brutala ökningen grovanstående brott och gängbildning” på. (Och gärna också en förklaring av ordet ”grovanstående”.) En snabb koll ger mig intrycket att brottsligheten varit tämligen konstant de senaste tjugo åren även om de finns variationer i de olika brotten. Men det är förstås inte helt lätt att utläsa då brottstatistik alltid bär med sig en osäkerhetsfaktor. Om man baserar statistiken på anmälda brott kan variationer förklaras med en ökad eller minskad benägenhet att anmäla. Om man istället baserar på domar kan det också förklaras med förändringar i rättsväsendets attityder och metoder.

  Men hur som helst: Visa mig en källa på denna brutala ökning så kan vi diskutera det.

 34. Anders Troberg Anders Troberg

  Om någon undrar hur man kan klassa SD som nazister, läs nazisternas 25-punktsprogram. Byt ut judar mot muslimer och plocka bort några punkter som är inaktuella (främst freden efter WW1). Jämför sedan med SD’s politik.

  Jag har gjort det, och jag kallar dem utan tvekan för nazister.

  De plockar dessutom väldigt gärna mindre ströställningstaganden som är typiska för nazister, tex sådant som att de vill förbjuda icke-figurativ konst.

  Så, de är utan tvekan nazister. Den frågan är besvarad.

  Den aktuella frågan är istället ”Vad ska vi göra åt det?”. Ska vi se till historien så löste man naziproblemet genom att skjuta på dem, och den största missen man gjorde var att man väntade för länge med att skjuta på dem. Med tanke på att SD bara är 2% från de 15% som behövs för ett framgångsrikt väpnat maktövertagande, så måste vi börja förhålla oss till den potentiella utvecklingen.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: