Skip to content

En reflektion på valresultatet

Jag är besviken. Såklart. Vi gjorde ett dåligt val. Vi vet visserligen inte vad vi landar på för siffra än eftersom vi inte redovisas i detalj, men med tanke hur lågt ”övriga” ligger så är vårt resultat tveklöst sämre än vad jag fruktade. Jag hade ställt in mig på att vi inte skulle komma in, jag hade börjat förlika mig med tanken på att vi skulle landa under 2,5%, men inte såhär lågt.

Och det är många som är besvikna och tomma. Naturligtivs är det så, vi jobbar hårt och drivs av engagemang och när resultatet uteblir känns plötsligt tröttheten. Trötthet tillsammans med besvikelse övergår lätt i frustration och ilska, och därför vill jag mana till lugn.

Nu är inte tid för analyser. Då kommer de att baseras på känslor snarare än fakta. Sätt inte igång ett blame game. Att börja anklaga sig själv eller andra för misslyckandet leder inte framåt. För även om sportklyschor är bortkastat i Piratpartiet så är politik en lagsport. Och då gäller att man vinner som ett lag, och man förlorar som ett lag.

Jag låter saken bero där. Jag tänker inte ägna mig åt analyser just nu, det är jag helt enkelt för besviken för. De närmaste dagarna ska jag bearbeta vad jag känner inför det här valresultet (inte bara för vår del utan överlag) och därefter också fundera över hur mitt eget politiska engagemang ska se ut framöver.

Just nu ska jag dricka en öl till ära för mina fantastiska partikollegor och det enorma arbete som har utförts med att få ut valsedlar och kampanjmaterial. Och sen ska jag kanske dricka en till för att sörja att Sverige inte längre är en plats där mina vänner med konstiga namn ska få känna sig välkomna.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inPiratPolitikSamhälle

20 Comments

 1. Ludde Ludde

  Fatta vad överraskad HAX kommer att bli imorgon! :D

  Tack för att du skriver dethär. Om du ändå satt i riksdagen..

 2. Faktum är att det jag hört än så länge mestadels varit konstruktivt och funderingar på hur man går vidare. Det verkar helt enkelt som att PP:ister inte är speciellt pigga på att lira blame game. Bra det i alla fall. :)

 3. Ludde: Det bästa vore om jag hade egen majoritet. ;)

  Qer: Bra det. Jag har också mestadels hört konstruktiva funderingar. Ville bara stämma i bäcken.

 4. […] har idéer, men just nu är inte rätt tidpunkt att presentera dem. När dammet lagt sig och det exakta resultatet är klart så kommer en tid för […]

 5. Ja imorgon kavlar vi upp ärmarna!

  Kampen mot Sd går vidare och kampen mot myndighetsförtryck och storebrorsamhället också.

  /Torbjörn

 6. Just nu känns det bara som om det här förbannade folket inte förtjänar allt ert slit för deras skull. Tack för att ni kämpat.

 7. Kusa Kusa

  Shit happends eller vad säger man? Min röst föll iaf på dig brushan, även om de inte gjorde dig till riksdagspolitiker så tycker jag att de är skönt att veta att vi kan förtsätta slänga käft på AZ.

 8. Tack Johnny!
  Du hjälper mig och andra att tänka till kring detta som handlar om konsten att hantera sin besvikelse. Hemligheten med framgång lär ligga förborgad däri.

 9. drakvakt drakvakt

  +1 kryss för Johnny Olsson. Blev ingen majoritet i riksdagen för Joshen, men lite tröst för trötta valmuskler kanske.

 10. […] så är det viktigt att komma ihåg att det här inte betyder total undergång. Politik är ett långsiktigt arbete och nu har vi gott om tid på oss till nästa […]

 11. […] grund att stå på. Nu samlar vi ihop oss och arbetar vidare. Piratpartiet behövdes i går. I dag behövs vi mer än någonsin. Med SD i riksdagen känns politikernas övervakningsiver, om möjligt, ännu […]

 12. Helena S. Helena S.

  Fan,fan,fan! Jag kan inte fatta att vi har ett nazistparti i Sveriges riksdag! Kämpa vidare, ni behövs!

 13. Hanna Hanna

  Jippi, SD kom in i Riksdagen.Min röst betydde något för detta parti och jag är glad idag.Att sedan så många andra uppenbart inte accepterar ordet Demokrati när detta parti reste sig upp säger väl mer om deras synsätt på flera hundratusentals svenskar som röstade på detta SD.Man får inte tycka som man vill om man inte tycker som majoriteten. :)

 14. Hanna: Jag tycker förstås att det är åt helvete att SD fick så många röster och tog sig in i riksdagen. Däremot håller jag med dig – demokratins process ska accepteras. Människor har fått rösta och SD representerar en del av folket. På samma sätt som yttrandefrihet måste försvaras även (eller rent av i synnerhet!) när folk säger saker man inte gillar.

 15. Om jag skall tillåta mig till en tidig reflektion:

  1. Piratpartiet står på en väldigt lös grund. Först av allt, det är ett fokusparti. Och detta fokus ligger på ett par frågor som inte ligger särskilt högt på allmänhetens agenda. Även om de flesta piratpartister hyllar liberala värderingar så är det inte en tillämpbar ideologi för detta parti, i vart fall inte som Piratpartiet ser ut just nu 2010.

  2. Sympatisörerna har av samma anledning rekryterats ur andra partier från de bägge politiska blocken. För de piratpartister som verkligen brinner för fokusfrågorna har det inte varit svårt att hiva alla betänkligheter överbord; jag själv har känt motvinden för partiet och var väl medveten om att vi inte får mer än 1% av väljarstödet, men valde ändå att principfast rösta på Piratpartiet. Många andra valde däremot att återgå till sina gamla politiska hemvister. Piratpartiet har ytterst få – om ens några – s.k. kärnväljare.

  3. Piratpartiet skulle till viss del kunna identifieras som ett missnöjesparti. Dessa är oftast förhållandevis små, har störst genomslagskraft på lokal nivå och äger en benägenhet att vara kortlivade. Det kan dock opinionsmässigt vara lukrativt att framstå som ett missnöjesparti, och i årets val kan man säga att Sverigedemokraterna antagit den rollen med bravur. På riksplanet är det svårt för ett missnöjesparti att få genomslag; där krävs istället kontinuerligt arbete under många år. Nackdelen för ett fokusparti att framtså som ett missnöjesparti är att man får många anhängare vars lojalitet är högst tveksam.

  4. Ett parti måste kunna erbjuda någonting. Piratpartiet kunde inte – av naturliga skäl – ens avge en avsiktsförklaring ifråga om vilket regeringsalternativ de vill stödja i händelse av en vågmästarroll i Riksdagen. Miljöpartiet befann sig i sin gröna ungdom i samma situation (med reservationen att de aldrig skulle kunna stödja en moderatledd regering) för att kunna växla block/motarbeta blockpolitik. Men sedan dess har de lyckats placera sig i det röda blocket. Återstår att se hur pass stadigt de sitter där nu när (sd) fick vågmästarroll.

  5. En politisk framgångsfaktor skulle kunna vara att använda ett vakuum. Piratpartiet gjorde det delvis i form av att slå vakt om värderingar som en gång i tiden varit bl.a. Moderata samlingspartiets paradgren. Men när jag försökt att betrakta partiet som utomstående (vilket inte är svårt eftersom jag sällan går på möten eller deltar i era debatter) är det slående hur lite Piratpartiet marknadsfört sig som den nya ägaren av bl.a. moderaternas ideal. Jo, jag vet att det skulle sticka i vänstersinnade piratpartisters ögon, men vad som skett är att Piratpartiet marknadsfört kampen om personlig integritet som en nutida problem. Piratpartiet relaterar till nästan 100% övervakningsfrågan som kopplat till Internet och fildelning. Men rätten till personlig integritet måste vara vidare än att handla om Internet. Här hade vi kunnat värva äldre medlemmar som alltjämt minns förtryck och övervakning såsom den praktiserades i Sovjetunionen (tekniskt sett är situationen på väg att bli värre inom EU ifråga om övervakning).

  6. Trovärdighet och förtroende är mycket viktigt. Socialdemokraterna och de rödgröna stödpartierna missade chansen att vinna detta val och bilda en egen majoritetsregering just därför att en stor del av deras egna [kärn-]väljare saknade förtroende för deras statsministerkandidat. I den analys som kommer att äga rum nu anser jag att det vore önskvärt att även denna faktor inkluderas, främst med siktet inställt på hur partiets framtid skall formas; vad har Piratpartiet för förtroendekapital? Uppfattas vi som en sekt med porrsurfande nördar som runkar ihjäl oss (SVT:s antydan)? Är vi ett gäng egoistiska nöjeskonsumenter som vill ha all film och musik gratis? Eller kan man se oss som en ny folkrörelse som bejakar frihetliga ideal och utgör en plattform för en politisk kraft att räkna med i framtiden?

  Avslutningsvis vill jag dock ha sagt att vi inte skall underskatta behovet av Piratpartiet och dess tankegods. Jag kan t.ex. nämna att min 11-åriga dotter är väldigt upprörd över tele- och datalagringsdirektivet efter min enkla och kortfattiga beskrivning av densamma. Hon tycker att det är obegripligt att staten (eller vem som helst inklusive hennes föräldrar) skall ha rätt att kontrollera vad hon tittar på. Jag förklarar för henne att det är för att staten skall kunna skydda oss mot terrorism. Då vindlade hon med ögonen…

 16. […] Henrik Sultan, Pippi i Pirat, Rick Falkvinge, Jan Lindgren, Christian Engström, Fredrik Holmbom, Johnny Olsson, Anna Troberg, Beelzebjörn, Jonathan Rieder Lundkvist har (självklart) en massa bilder på söta […]

 17. Eller så röstade man på annat till just riksdagen eftersom man anser att piratpolitik förs bäst, och är viktigast, på EU-nivå? Personligen har jag röstat vitt olika på eu-, riksdags-, landstings- och kommunnivå eftersom jag prioriterar olika på micro- respektive macronivå. Kan naturligtvis bara tala för mig själv men de jag talat med har resonerat likadant.
  Först och främst så röstar man ju på politiken, inte partiet, och då har tillämpningsområdet relevans.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: