Skip to content

Öppet brev till Fredrick Federley

Bäste(?) Fredrick!

Jag förstår att du upplever dig som fast i en rävsax. Inkilad mellan en klippa och en hård plats, som jänkarna säger. Jag avundas dig inte. Jag förstår att du känner dig trängd och att du tycker att vi som vill att du trycker på ”nej”-knappen sätter en väldig press på dig. Det är liksom avsikten. Om vi inte gjorde det skulle du ha en enkel utväg, nämligen att böja dig för partipiskan. Nu är den vägen stängd. Du har ingen enkel väg ut. Sämre för dig, bättre för oss.

Det är dina egna principer som har satt dig i den här sitsen, och istället för att känna dig tyngd av stundens allvar föreslår jag att du känner dig stolt över det. Det är nämligen så att till skillnad från 348 andra riksdagsledamöter uppfattas du av folket som en man med ryggrad. En man som inte viker sig. En man med principer. Det enda problemet är att principer ibland måste levas upp till.

Och det är just därför vi pressar dig, Fredrick. För att vi, trots att vi tappat tilltron till många av dina politikerkollegor, fortfarande tror på dig. Vi tror fortfarande att du i handling kan och vill göra det du så ofta lagt fram i ord. Svik oss inte. Svik inte dig själv.

Det är bara du som måste leva med dig själv. Bara du som måste se ditt ansikte i spegeln på morgonen. Kan du det, om du röstar ja? Följ din övertygelse, om inte annat för din egen skull. Dina politiska ambitioner gör dig ingen nytta om folket vänder dig ryggen. En ledare behöver ett folk att leda.

Det må så vara att du kommer att bli utfryst ur den sandlåda som Sveriges riksdag tydligen är. Men jag kan lova dig att folket kommer att hylla dig. Det är inte de andra 348 som bestämmer ditt öde. Det gör vi. Åtminstone så länge vi lever i en demokrati.

Lever vi fortfarande i en demokrati efter den 17:e juni? Du har makt att avgöra det. Det är ett tungt ansvar som kräver sin man. Det är därför vi har valt dig.

I can’t look the other way
Just to stay out of harm’s way

– Spock’s Beard, ur Harm’s Way

En uppmuntrande snutt ur galet långa Harm’s Way fås här:


Andra bloggar om: , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

21 Comments

 1. Tobbe J Tobbe J

  Mitt i prick! Bravo!

  Federley är en av de få politiker man har några som helst förväntningar på, och därför känns det extra tungt när han vacklar. Om han faller visar det bara att han är som de flesta.

 2. Pia Pia

  Som sagt: klockrent! Måtte han läsa det.

  Pia’s last blog post..Tapetserar.

 3. Andreas Andreas

  Jag kommer att skicka ett personligt tackkort till alla representanter för ja-partier som står upp för folket och röstar nej. Jag kommer dessutom att se nej-sägarna som folkhjältar och hylla dem med den stora respekt och tacksamhet de förtjänar.

  På samma sätt kommer jag att fördöma och aldrig mer hysa någon som helst respekt för de som väljer att rösta ja till förslaget. De röstar tydligt emot folkets vilja, och kommer att anses vara farliga människor som inte för allt i världen kommer att få något positivt omdöme från mig i något framtida sammanhang. Snarare kommer jag att aktivt kampanja emot dem, i syfte att hålla dem borta från de beslutspositioner där de utgör ett hot mot min och andras integritet.

  Fredrik Federley, du har stått emot partipiskan tidigare. Vi är många som hoppas på att du gör det igen, och fullt ut den här gången. Led vägen nu, när halva riksdagen flyter runt i dimma och leder oss mot ruinens brant. Och ta dina partivänner med dig i nej-beslutet – vi behöver starka beslutsfattare nu och inte bara dresserade knapptryckare!

 4. http://www.dodagamlingarna.blogspot.com/

  Asymmetrisk infokrig= får info som kan användas om tex1 år, 2 år eller 10 år

  1. nödvärnsrätt= ej högt straff vid dödande
  2. automatiskt ”dödsstraff” och grov tortyr i ett halvår tex (enda rationella som vi kan acceptera)
  (3) samhällskontraktet= väck med pensionen. Låt deras ord och liv tidigare ge dom vad dom förtjänar. Det onda dom gjort mot andra (läs tex böcker och fatta).

  appliceras

  50 ledamöter
  Pott att tävla om= för Sveriges bästa (resultatbaserad lön= den som får hit företag och ger resultat som man kan visa, bevisa med metoder ska få tex 1 milj). Min medelsnittslön.
  Brott och synd (försäkringsprincipen)

  Sen ngn form av retroaktiv lagstiftning mot skitstövlar.
  Bura in från pirater till prästjävlar och idioter.

  björn’s last blog post..IR förslaget , nedan

 5. […] Svart på vitt, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller, Alter Ego, Blogge Bloggelito, AE igen, Enligt Min Humla, Bloggen Bent, klokbok, Oscar Swartz, Osäkerhet och tystnandet, The Black Page, Anna Troberg, […]

 6. […] Hjärtat, Farmor Gun, Svart på vitt, Kulturbloggen, Mina Moderata Karameller, Alter Ego, AE igen, Enligt Min Humla, Rick Falkvinge, Bloggen Bent, klokbok, Oscar Swartz, Osäkerhet och tystnandet, The Black Page, […]

 7. […] Ett par personliga favoriter i floden av blogginlägg om FRA är det här av Anders Mildner och sedan Josh’s brev till Fredrik Federley. […]

 8. […] #3, Poet OnTheRun, Magnus Andersson, Johan Ingerö igen, lambda ship-state, En kitesurfares dagbok, Enligt Min Humla, Sagor från livbåten, Bloggen Bent igen, Alter Ego Resonerar, Trottens Betraktelser #3, Hax #9, […]

 9. Mycket bra. Försökte skriva just det där med spegeln på Federleys blogg, men det funkade inte och nu behövs det ju inte för du har redan skrivit det.

 10. Snowflake: Det behövs visst! Ju fler ställen folk väsnas på, desto mindre risk att informationen missas. Alla röster räknas.

 11. Tam Tam

  Vad som lite kommit bort i denna debatt är sossarnas mycket skickliga manövrerande i denna fråga. Bodström är pappa till FRA-lagen. Han befinner sig i dag i en mycket avundsvärd situation: han kommer nu rösta emot sin egen lag i full vetskap om att folket hatar den, han kan angripa regeringen för den (kanske tom vinna nästa val på den) och sedan när sossarna åter har makten kommer han vara oändligt tacksam för att lagen finns. Då kommer det inte vara tal om att upphäva den…

  Samtidigt är det för mig OBEGRIPLIGT hur borgarna kan vara så klumpiga att de försatt sig i denna omöjliga situation. VILL de förlora nästa val? Dessutom på en socialdemokratisk idé?

 12. Tam: Jo jag vet att det har kommit bort lite, men det är inte glömt. Jag påminner om det titt som tätt. Andra gör det också. Men jag förstår inte heller hur det hela har gått till.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: