Skip to content

Gör något idag – imorgon kan det vara förbjudet

Jag gick mer eller mindre offline i ett par dagar, djupt deprimerad av att vår dövblinda regim nu fattat beslut om att ”statligt sanktionerad utpressnings-lagen”, även kallad Ipred, ska piskas igenom. Hade jag haft några som helst alkoholistiska tendenser och råd att utebli från jobbet utan förklaring hade jag antagligen gått på en rejäl bender. Det gjorde jag alltså inte, utan nöjde mig med att stänga av datorn och ägna min tid åt att sitta med halvöppen mun och dumglo på teven. Ta mina hjärnceller, snälla dumburken! Ignorance is bliss.

Mymlan försökte tappert muntra upp oss med att lagen inte alls är verklighet ännu, att det ska röstas i riksdagen först, och frågar retoriskt: Sedan när är det regeringen som stiftar lagar i Sverige? Tja, sedan någon gång i våras när regeringen bestämde att FRA-lagen skulle igenom om de så skulle hudflänga sina egna chimpanser för att få dem att äta partibananen. Min tilltro till systemet är på en all time low. Det är tamigfan imponerande att kunna efterträda Bodström och reta upp folk ännu mer. Alliansens interna slogan före valet måste ha varit: ”Le och var glad, ty det kommer att bli värre”.

Idag måndag är det ”gå med i Piratpartiet-dagen” och jag vill uppmana alla som fortfarande inte har hängt sig eller flytt landet att gå med. Det kostar ingenting annat än ett par minuter av er tid. Det är nämligen så att regimen inte lyssnar på argument, sunt förnuft eller något annat som vi vanliga människor kan leverera. Regimen lyssnar på lobbyorganisationer, och statistik. Det är här medlemsskapet i Piratpartiet kommer in i bilden. Genom att boosta statistiken så inihelvete kanske, kanske, betongarslena vaknar och inser att deras positioner är hotade.

Erik Laakso ställde tidigare frågan om Piratpartiet har relevans i kommande val, och ställde sig kritisk till enfrågepartier. Alla partier ska granskas kritiskt, så även Piratpartiet, så Laakso är välkommen att ifrågasätta hur mycket han vill. Dock tycker jag att han som socialdemokrat ska börja med att titta i sin närmaste krets. Socialdemokraternas sängkamrat är nämligen Miljöpartiet; ett enfrågeparti, som kan antas gå med på ganska mycket för att få igenom miljöpolitiska krav.

Laakso ifrågasätter om Piratpartiet är beredda att rösta med en regering hur långt som helst bara man får igenom sin integritetspolitik. Frågan är förvisso berättigad – jag vet att det finns en och annan fråga där min personliga övertygelse sätter käppar i hjulen, men så kandiderar jag inte heller. Jag tror dock att alla människor har sina käpphästar. Alla kommer någon gång att hamna i en situation där två principer ställs mot varandra. Men på vilket sätt skiljer sig Piratpartiet här från andra partier? Miljöpartiet talar stort och fint (och rätt, jag gillar många miljöpartister) om integritet och ställer sig kritiska till den nuvarande regimen, men efter nästa val kan vi sitta med en Socialdemokratisk regering istället, eller en koalition med sossarna i spetsen, och vad Bodström tycker om övervakning vet vi redan. Om övervakning tycker han. Vad händer då med mp:s vurmande för den personliga integriteten om sossarna slänger åt dem ett köttben i form av höjda bensinskatter till en nivå som gör att bara Peter Eriksson får de norrländska vägarna alldeles för sig själv? Då får vi övervakning och höjd bensinskatt. Med Piratpartiet råder istället det motsatta; man kan få igenom högre bensinskatt om man så vill, men bara genom att skrota idéer om övervakning och registrering. Jag vill inte ha högre bensinskatt, men jag vill hellre välja mellan pest och kolera än att tvingas på bägge delarna.

Vi har ju redan sett vad som hände med allt fint prat om personlig integritet och kritik mot Bodströmsamhället hos den nuvarande regimen. Centern pratade störst och vackrast om just de frågorna före valet, men sen då? Vi vet vad som hände, eller hur? Jag är inte på det klara med vad de har fått istället, men säkert har de fått igenom någon fråga som anses viktig för partitoppen. Det är just det här som är problemet med partier som ska täcka in allt – som väljare kan du aldrig veta vilken fråga det kommer att kompromissas om, vilken punkt som kan säljas ut för en annan. Med Piratpartiet (och Miljöpartiet) vet vi det. Det kan innebära att man röstar igenom något annat skit, ja, men du vet åtminstone på förhand vilka frågor man inte säljer ut.

Jag skulle ärligt talat vilja se fler så kallade enfrågepartier, eller fokuspartier som någon kallade det. Fler småpartier som driver specifika frågor och gör upp om resten. För vad är det för mening med att ha 349 riksdagsledamöter om de ändå ska rösta enligt vad några få i partitoppen har gjort upp med varandra om? Jag vidhåller att det då är billigare med chimpanser. Utökat personval skulle förstås vara ett annat sätt att försöka rädda demokratin, men det verkar få vid makten vara intresserade av. I dagsläget har vi ändå inget att välja på – det är trångt i mittfåran. ”Samma gröt, fem olika förpackningar. Det kallas mångfald”, som webhackande så träffande skriver.

Bloggen Bent å sin sida har skrivit om sveket från Alliansen, och undrar om det enda kvarvarande skälet att rösta på Alliansen är att ”annars blir det en sosseregering”. Jag håller med honom. Det är det enda kvarvarande skälet, och det är inte ett bra skäl, för om vi ändå ska ha en socialdemokratisk politik är det väl rimligt att låta sossarna själva sköta det? Det kommande valet handlar inte om vilken politik som ska föras, för vi vet redan att det inte blir någon skillnad.

Bent skriver också i en nyare post och undrar vad Centerpartiet tänker göra för att förtjäna hans röst. Jag tror att väldigt många liberala röster kan skriva under på hans text. Och grejen är den att många av de liberala rösterna har tystnat. De som pratar i fikarummen, som debatterar på nätet, de som bidrog till att Alliansen vann förra gången. Tystnat, eller vänt sig mot ”sin” regering. Det är inte svårt att förstå. Alliansen pissade dem i ansiktet.

Det är ungefär det nästa val kommer att handla om: Det kommer att handla om vilka som ska få pissa dig i ansiktet, och en stor del människor kommer att rösta som de alltid har gjort med motiveringen att ”om någon ska pissa på mig så ska det åtminstone inte vara sossarna/borgarna!” Så trasig är den svenska demokratin. Personligen känns det som det kvittar – om jag ville bli behandlad så hade jag åkt till Tyskland och gjort det framför kameran i nån pervorulle så att jag åtminstone får betalt för besväret.

Och då kvarstår bara alternativen att emigrera, eller att rösta på något helt annat. Men vad ska man emigrera till? Det verkar ju pågå ungefär samma galenskaper i hela den moderna världen. Jag vill också for the record påpeka att jag tycker att flera miljöpartister och vänsterpartister gör ett utmärkt jobb som oppositionspolitiker. Till skillnad från socialdemokraterna som tiger som muren vad gäller Ipred och som definitivt inte är pålitliga i FRA-frågan heller eftersom förslaget ursprungligen kommer från deras led. Det är bara det att jag inte litar på att v och mp kommer att klara av att hålla den linjen när Bodström kommer tillbaka. Helt enkelt därför att de har andra frågor att ta hänsyn till också.

Alltså: Idag är det måndag. Gå med i Piratpartiet. Imorgon kan det vara förbjudet. Inget förvånar mig längre.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inPolitik

47 Comments

 1. Mike Mike

  Mmm jag firade flaggan på halv stång..

  Du skulle sett grannens min, han undrade lol.

  Tanken finns nästan och måla lite fängelsegaller på flaggan med en inlåst dödskalle som gråter blod.

 2. MR.X MR.X

  jag hängde själv en svensk flagga med ett rödmålat galler på i fönstret samt en snygg självlysande piratflagga över ….

 3. *fylleriformulär*

  Check!

  Essa’s last blog post..Asjobbigt.

 4. Sorry jag förekom denna dagen i helgen :)
  Är redan medlem. (Nu ska jag bara börja ha obekväma åsikter om PP’s programm :) :) :) )
  /C

  Christoffer’s last blog post..Nu är det slut FP åker ut.

 5. @Essa: Får man sådana på glasbanken? (Systembolaget)

  *mohahaha*

 6. Glömde…fantastiskt skrivet Josh! Och det här: ”Gå med i Piratpartiet. Imorgon kan det vara förbjudet. Inget förvånar mig längre.”

  …förväntar jag mig!

 7. Nu kan vara ett bra tillfälle att nämna att jag fortfarande följer din blogg. Hu, så deprimerad man blir av detta. Igår läste jag massor om Ipred och blev så förbannad att jag nästan slog sönder tangentbordet när jag bloggade. Bestämde mig där och då att jag byter politisk tillhörighet direkt.
  Jag har hur som helst refererat till ditt inlägg på min blogg idag, uppmuntrar andra att gå med i PP och är för några minuter tillbaka medlem där själv. Så länge inte frustrationen suger själen ur oss totalt är det nog bra att vi håller oss agressiva. Kanske leder det till revolution à la Stormningen av Bastiljen?

  Lotten Kalenius’s last blog post..Gå med i Piratpartiet-dagen

 8. lordmetroid lordmetroid

  Du kan inte emigrera, det har makteliten satt stopp for med den invandrings politik som fors emot den lilla manniskans frihet att flytta och leva var den sa behagar.

  Om du inte har familj, ar kandis eller innehar miljoner i kapital att investera sa slapper inget land in dig. Jag har lange velat emigrera men det funkar inte pa det viset for den vanliga knegaren ar inte valkommen.

 9. Josh skriver om Centerpartiet:
  ”Jag är inte på det klara med vad de har fått istället, men säkert har de fått igenom någon fråga som anses viktig för partitoppen.”

  Hade bara vi c-medlemmar fått reda på vilken fråga ledningen nu valt att sälja ut halva partiets själ för, så hade man kanske kunnat ta ställning till om det var en bra prioritering, eller inte. Så vitt jag kan se så har Centerpartiet inte fått igenom något viktigt alls.

  Men nu sitter man bara här som ett fån och funderar på om gräset är grönare i något annat parti. Men det blir inga byten idag i alla fall…

  Markus ”LAKE” Berglund’s last blog post..Vackert och tänkvärt

 10. Jenny Jenny

  Lika deprimerad här. Jag förstår inte politikernas önskan att förvrida vårt land till en diktatur. Jag får helt enkelt stänga ned mina datorer och sätta mig nere vid Maren och bli så där allmänt tom i bollen som många andra där nere.

 11. Daniel Anderberg Daniel Anderberg

  Jag röstade på PP i förra riksdagsvalet, gjorde min insats genom att köra ut röstsedlar till min lokal i Burs på Gotland (där jag bodde då).

  Av ren lättja (förlåt) förnyade jag inte mitt medlemskap när det var dags. Saken var den att jag började fundera på vad som är viktigast i politiken (och nä, jag har _aldrig_ ansett att moderaterna, eller något av Allianspartierna, är ett bra val för Sverige) ett parti som drar en fråga, men som samtidigt är villigt att gå med på vad som helst för att få genom sina krav, eller ett parti som för en politik inom det jag tycker är viktigt såsom frihet, jämlikhet och broderskap, en stark arbetarrörelse och en chans för alla i det svenska samhället att få en chans i livet.

  Så jag började fundera på om jag inte skulle återgå till att rösta åt vänsterhållet igen. Men helt plötsligt kom både FRA och Ipred och slog mig som en absolut solar plexus och var står då de partierna jag en gång trodde på? Tysta. Jag är inte stolt över att Sverige har lyckats rösta in den låtsasregering vi har nu, men jag är ta mig tusan inte heller stolt över att S mfl har sålt sig till tystnaden. För att parafrasera “Den största sorgen här i världen är inte de onda människornas handlingar, utan de goda människornas tystnad”.

  Nu är det så att jag i min naivitet fortfarande tror på att det djupt i S finns en politik jag tror på och kan stå för, men, kan jag stå för ett enpartipolitik, när jag tycker det finns så mycket annat jag tycker är viktigt.

  Jag vet inte, men idag, när våran frihet att säga att ett plus ett är två är i stor fara, är det med tungt hjärta jag överger mina gamla ideal och går med i piratpartiet som idag är det parti och den rörelse som står för våran rätt att stå upp och säga ifrån.

  Jag önskar att våra barn en dag kan förlåta de synder som svensk politik står för detta första decennium av det andra milleniet.

  /Daniel

  (som hoppas att han får fram någon form av sammanhang i sitt raljerande inlägg)

 12. […] får en förkortning av upphovsrättstiden, är det då bra? Jag kan fråga Josh, om PP kompromissar med moderaterna om att vattenfall ska överta alla elbolag i landet, […]

 13. […] Enligt Min Humla har en härlig inledning på inlägget. Jag har inga planer på att rösta på Piratpartiet men i övrigt är det en härlig ton i inlägget och jag har lika svårt att förstå att IPRED gick igenom och ställer mig också frågande till hur det egentligen går till till i riksdagen när beslut ska drivas igenom. Håller med Ulf Öberg och Gunnar Persson om att antalet riksdagsledamöter borde minskas rejält. I förhållande till antalet invånare i landet har vi väldigt många ledamöter i förhållande till många andra länder. […]

 14. Du har en god poäng i att Piratpartiet kan fungera som en lobbying-organsiation eftersom de mest effektiva insatser vi kan göra för integritetsfrågan och andra frihetsfrågor är att bearbeta de (få) befintliga politiker i Riksdagen som tycker som vi. För det finns onekligen ett antal av dem, även om partipiskan håller dem korta just nu.

  Piratpartiet borde nu utarbeta en strategi för att reparera de skador som den förra och den nuvarande orsakat. Vi kan inte stoppa processen, vi måste vända den!

  Hälsningar från en annan pp:are!

  Peter Harold’s last blog post..Minnen. Dito färska. Allt glöms inte.

 15. Hejsvej Hejsvej

  Så.. är lagen igång nu eller ska den komma igång? Och när? Om du vet, jag läser inte tidningarna överhuvudtaget.

 16. Nej, lagen har inte trätt i kraft. Den har inte ens klubbats ännu. Först ska riksdagen hålla en (sken)omröstning, men när det blir vet jag inte. Kanske på julafton eller något annat lämpligt tillfälle då folket är distraherade. ;)

 17. [Comment ID #52412 Will Be Quoted Here]

  24 december klockan 15 är väl en bra tid?

  Drottningen’s last blog post..Du räknas du också

 18. [Comment ID #52414 Will Be Quoted Here]

  Hysch! Ge dem inga idéer! :)

 19. Linda Linda

  Ifrån osynlig till synlig (läs diktatur) är det den vägen vi vandrar?
  Lissabonföredraget; FRA, nu ipred sedan ipred 2. Läste på ngn blogg, (minns inte vilken i helgen) om att det finns förslag om att även begränsa demonstrationsrätten..pö om pö.
  Nu skapas det verktyg utan dess like, att andvända efter behov, vem vet hur det ser ut om fem år?
  Idag är internet fritt, åtminstone på ytan…MEN egentligen inte och här kommer jag onekligen tänka på ändamålsgildning.
  Oranga västar för fångar i England som gör samhällsplikt, vem får bära den imorgon?
  Helheten.
  Blir konspiratoriskt, men varför inte så har det väl alltid varit och har svårt att låta bli.
  Denna ovilja att LYSSNA uppifrån, det är jävligt konstigt, för de kan väl inte vara helt utan hjärna, eller är de mutade?
  Oavsett det stinker illa.

 20. Linda Linda

  Jävligt illa!!

 21. Rikard Rikard

  Jag har bara en invändning mot utökat personval. Det är nämligen så att vi har så många ledamöter som gjort bort sig i FRA- och IPRED-frågorna (och deras systerfrågor) att för att personvalet skulle kunna göra nytta för demokratin och byta ut dem alla, så skulle vi väljare få gå samman och fördela personrösterna så att så många som möjligt skulle bytas ut. Dvs ett effektivt personval för att straffa ut de som misskött sig kräver matematiska studier för att få väck dem alla.

  Annars får vi in en ny salladsbarsrebell i centern och en ny liberatidalkulla i folkpartiet och kanske en ny Mufare i moderaterna. Resten av svikarna kommer sitta kvar. No fun.

 22. Illika Illika

  Man kanske (rent ironiskt) borde lobba för att författare ska få provision varje gång deras böcker lånas ut i biblioteket, eller autogiro för var och en som läser om böcker ibland. Det är väl orättvist att inte de får STIM? Fast risken är väl att nån politiker tar en på orden…

 23. Dave Dave

  Bra skrivet. Helt suveränt!

 24. Linda: Det är svårt att inte bli paranoid ja.

  Rikard: Din invändning har viss relevans. Men ett utökat personval kanske inte ska ses som den slutgiltiga lösningen, utan ett verktyg som kan göra saker bättre? Vi kanske inte blir av med alla i första valet, så då får vi städa ut resten nästa gång. Eller nästa.

  Illika: Ja, var tyst med såna där idéer. ;)

  Dave: Tack!

 25. […] medan jag var borta. Många människor har citerat msarcne, och jag förstår det. Jag läser hos Josh och tänker: “Ja, kanske borde man…?” Jag klickar på länken, men tvekar till. Vem får veta […]

 26. Thomas Tvivlaren vs Siewert Lögnaren…

  Jag avundas Siewert. Jag vill också känna mig så där hel och ren och god och oklanderlig. Tänk att få slippa plågas av människans alla laster och bli en bra människa? En slags bloggosfärens Skorpan i Nangijala. Dock 5 gånger så tung och d…..

 27. […] på alternativen men så här ser jag det iallafall, och det kanske förklara varför jag kommer rösta på piraterna om inget dramatiskt händer före 2010.1. Alliansen vinner och ser vinsten som en […]

 28. […] Gå med i piratpartiet dagen Johan to Gröna liberaler, Senaste   Inspirerad av Enligt min humla så har även jag hoppat på piratskutan nu idag när det är gå med i piratpartier dagen. Känns […]

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: