Skip to content

Förändringens förbris

I en artikel i IDG berättas att amerikanska regeringen menar att de flesta studier om piratkopieringens effekter är nonsens. Man säger till och med det som många av oss utanför världens parlament länge hävdat – att det rent av kan ha positiva effekter.

Naturligtvis är det i stort sett omöjligt att mäta och alla tvärsäkra påståenden om kopieringens effekter, såväl positiva som negativa, är vanskliga. Men det är givetvis välkommet att domedagsprofetiorna (som vi har hört i tio år nu) äntligen börjar ifrågasättas.

Samtidigt är det underhållande att trots att man säger att de partiska ”studier” som gjorts av MPAA och RIAA är felaktiga, och trots att man säger att det är i stort sett omöjligt att mäta den ekonomiska effekten överlag, och trots att man faktiskt påpekar att det rent av kan ha positiva effekter, så betonar man ändå att det är ett ”betydande problem”. När kartan inte överensstämmer med verkligheten gäller, än så länge, kartan.

Och igår läste jag att Italiens inrikesminister Roberto Maroni är stolt nätpirat. Ifpi fördömer naturligtvis uttalandet. Är det inte en rolig twist att den, mig veterligen, första minister i världen som är ärlig med sin fildelning kommer från Italien, ett land som generellt förknippas med korruption och fascism, och att samme minister kritiseras av en organisation som föddes i just det fascistiska Italien på 30-talet?

Såvida inte Roberto Maroni är en varm anhängare av övervakning eller censur föreslår jag att han utnämns till hederspirat.

Rasmus gör mig uppmärksam på att Maroni tillhör Lega Nord. Jag visste väl att det var för bra för att vara sant. Ironin blir å andra sidan ännu roligare.


Andra bloggar om: , , , , , intressant?

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

8 Comments

 1. […] Extra Extra! Jag har lyckats klämma ur mig en bloggpost igen. scriptorium.se/josh/2010/04/15/forandringens-forbris – view page – cached Tweets about this link Topsy.Data.Twitter.User[’piratbloggar’] = {”location”:”Internet”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/111798359/Piratpartiet.svg.preview_normal.png”,”name”:”Piratbloggar”,”url”:”http://twitter.com/piratbloggar”,”nick”:”piratbloggar”,”description”:”Piratbloggar unite”,”influence”:””}; piratbloggar: “Enligt min humla: Förändringens förbris: I en artikel i IDG berättas att amerikanska regeringen menar att de… http://tinyurl.com/y694u3q ” 14 minutes ago view tweet retweet Topsy.Data.Twitter.User[’johnnyolsson’] = {”location”:”Södertälje”,”photo”:”http://a3.twimg.com/profile_images/646617163/johnny_olsson_1_normal.jpg”,”name”:”Johnny Olsson”,”url”:”http://twitter.com/johnnyolsson”,”nick”:”johnnyolsson”,”description”:”Riksdagskandidat och medieansvarig för Piratpartiet.”,”influence”:””}; johnnyolsson: “Extra Extra! Jag har lyckats klämma ur mig en bloggpost igen. http://bit.ly/9559Mq ” 18 minutes ago view tweet retweet Filter tweets […]

 2. ptja, eftrsom Roberto Maroni kommer från partiet Lega Nord tror jag det finns skäl att sakta i backarna innan han utnämns till hederspirat…

 3. Ouch! Jag tänkte väl att det var lite för bra. Tack för varningen.

 4. Anders Troberg Anders Troberg

  Tja, det är ganska lätt att bevisa att kopieringen inte drabbar ekonomin. Beviset går ungefär så här:

  * Piraterna har inte en växande hög pengar på banken som kommer av att de inte köper kultur.
  * Alltså måste de spendera pengarna på annat.
  * Alltså är pengarna ute och arbetar i ekonomin.

  BNP är densamma, omsättningen är densamma, pengarna har bara dirigerats om från en föråldrad industri till en modernare.

  Andra nyheter: Numera behöver jag inte parasitera på andra bloggars kommentarsfält, nu har jag en egen blog. Det är en ny piratblog i stan: Nördic Battlegroup (http://nordicbattlegroup.org). Be there or be fyrkantig. Spread the word.

 5. Jenny Jenny

  Trist att en av få politiker som står upp för sin rätt har så många andra galna åsikter. Annars håller jag med föregående talare. BNP är ju i princip densamma, har till och med ökat i viss mån, alltså är omsättningen i princip densamma, det är bara andra aktörer som vinner på det. // Hon som köpte ny skiva och film igår, precis som vanligt

 6. Ja, men upphovsrättsmaffian hävdar förstås att det skulle ha ökat mycket mer om inte om vore. Inatt vred jag förresten av ljudet på min skiva när jag gick för att fika, så att inte bandet jag lyssnade på skulle konka för att mina kollegor lyssnade på dem utan att betala. Det fick mig också att fundera på om pengarna försvinner fortare från artisternas konton om man skruvar upp volymen…

  Kul att du har en egen blogg nu Anders. Jag kommer strax på besök.

 7. Jenny Jenny

  Josh; haha, klockrent! Jag som har musik på jämt, till katterna exempelvis. Ojoj. ;)

 8. Kanske inte lika tydligt men i praktiken och bottnandes i andemeningen i uttalandena så var Ulrika Messing tidigt ute (rulla ned mot slutet av inlägget om mitt ordbajsande är olidligt):

  Nolltolerans mot missbruksproblemen i Rosenbad

  Utvecklingen i maktens korridorer är som sagt penibel…

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: