Skip to content

Luften gick ur

Att försöka påverka våra folkvalda känns sannerligen lite som att försöka få grepp om en tvål i duschen. I fängelse! Tvåljäveln hoppar obönhörligen ur näven och när man böjer sig ner för att plocka upp den… aj i bajan.

När det kom ut att det skulle bli ytterligare en klänninggrisen vi känner som Lex Orwell så kändes det som att luften gick ur mig. Visserligen vill jag inte såga den nya uppgörelsen helt och hållet, men när Mark Klamberg – som har insyn i processen och knappast kan anklagas för att vara okunnig i juridiken – tackar för sig, blir man såklart orolig. Något vet han. Jag tror att jag talar för flera när jag säger: Mark, du är välkommen till oss.

Vad jag dessutom undrar är: Hur mycket kan man egentligen förändra det som redan röstats igenom, i efterhand? För rimligen kan man väl inte i efterhand stöpa om något som i en öppen och demokratisk process (ha-ha) röstats igenom av våra folkvalda? Det vore väl att kringgå demokratin? Jag är alldeles för oinsatt i hur reglerna ser ut, men det känns rimligt att det skulle vara så. Vilket alltså innebär att allt som tillkommer i efterhand bara är nya klänningar och sidenband.

Jag är inte beredd att sätta eld på någon ännu. Det kan vara så att man har hittat rätt väg för att få en balans i behovet av underrättelser och rätten till privatliv, även om det garanterat behöver slipas ytterligare. Än så länge är det alltför mycket som låter alltför vagt. Men jag är djupt skeptisk. Regimen får ursäkta, men jag litar inte på någon alls i riksdagen längre, och jag anser mig ha fog för det. Jag fattar inte hur man som folkvald politiker kan ha inställningen att väljarna inte förstår. Och sen pratar man politikerförakt. Ja, var kan det komma ifrån? Varför pratas det inte om medborgarföraktet bland politiker istället?

Jag fattar inte hur man kan tro att medborgarna ska gå på finter som genomskådats tidigare. Och framför allt förstår jag inte hur man så hårdnackat kan bedriva en politik man inte har mandat för. För faktiskt; en av de främsta anledningarna till Alliansen fick makten efter tolv års socialdemokratiskt styre var just frågan om Storebror. Jag är övertygad om att övervakningspolitiken under Bodström fick en och annan att byta sida inför valet 2006. Och vad gör den nya regimen? Plockar fram ett gammalt förslag som cirkulerat redan under sossestyret men som var för magstarkt till och med för Bodström(!), och driver igenom det.

Fredrik Reinfeldt ska tydligen någon gång ha ställt frågan: Ska skottet komma inifrån? Ja, Fredrik. Alliansen lyckades med konststycket att skjuta sig själv i foten, ryggen och huvudet med samma kula när man drev igenom FRA-lagen. Det behövs en rejäl dos magic bullet-teori för att få ihop hur det egentligen gick till.

Eftersom jag drabbades av pyspunka och inte ids analysera läget riktigt än, hänvisar jag istället till andra läsvärda bloggposter:
Dexion: Kritiker – ni skrämmer mig
Christian Engström: Kan man snottra trafikstråk?
Blogge Bloggelito: Blå dunster i ögonen på de heliga birgittorna
Basic Personligt: Problemen med FRA är ju kvar, FRA-lagens meningslöshet
Drottningsylt: FRA-lagen genom en näsduk
Opassande: FRA ”” massor att läsa och begrunda, FRA ”” ännu mer läsning
Deep|Edition: Vinst eller förlust?

Jag har inte tröskat igenom allt som har skrivits i ämnet ännu så det som inte finns med i ovanstående lista beror bara på att jag inte har läst det ännu. En sak är dock säker: Kritiken har inte tystnat!

Det verkar vid första anblicken som ett ganska bra förslag (jämfört med var vi började). Gissningsvis så kommer Reinfeldt göra allt för att driva igenom detta. Lagen kan handla om blommiga tapeter – så länge han kan säga att han drev igenom FRA-lagen.

Dexion

Det är precis det här jag inte förstår. Med tanke på FRA-lagens impopularitet – det är i det närmaste ett rött skynke vid det här laget – begriper jag inte varför Reinfeldt till varje pris vill vara mannen som drev igenom den. Är karln masochist? Om så är fallet är landet ett veritabelt smörgåsbord av möjligheter för honom vid det här laget. Han måste känna sig som en kalv på grönbete.

Bilden från andra sidan.


Andra bloggar om: , , , , , , , intressant?

Published inPolitikSamhälle

15 Comments

 1. Jag vet precis hur du känner. Slutsatsen som jag kom fram till ur den sinnesstämningen är att aktivism räcker inte.

  Men framför allt, se till att gå ut och ta en öl i kväll och tänk på nåt annat. Ingen vinner på att de som brinner mest för saken bränner ut sig. Ta en paus när det känns alltför jävla hopplöst, för det gör det ibland. Det ingår i spelet.

  – Hur mycket du än gör kommer det bara att vara en droppe i havet, men det är väldigt viktigt att du gör det, sa Gandhi.

  Det tolkar jag som att man ska komma ihåg att det viktiga är att många människor gör åtminstone något, snarare än att ha dåligt samvete för att man känner sig otillräcklig när man inser hur jävla trögt det är att få till stånd förändringar. För trögt är det, men det är inte alls detsamma som hopplöst.

  Vi har goda chanser att ta hem det här, just för att vi faktiskt är många som kämpar för samma sak. Men det kommer ta tid, så det är viktigt att var och en av oss ser till att inte bränna ut sig eller förtäras av frustration på vägen.

  Så ta en paus och gör något helt annat och tänk inte på politiken alls förrän det känns kul igen. Eftersom entusiasm är det enda vi har som driver oss, måste vi vara väldigt rädda om den entusiasmen. Då måste man ta vilopauser ibland.

  Och framför allt, gör det med riktigt gott samvete. Gandhi skulle ha hållit med om han var här.

  Christian Engström (pp)’s last blog post..Kan man snottra trafikstråk?

 2. Tack, Christian. Många kloka ord där. Tyvärr kan jag inte gå ut och ta en öl ikväll eftersom jag börjar jobba halv sju imorgon, men jag tog mig en paus redan igår kan man säga genom att helt enkelt fimpa datorn och stänga ute informationsflödet. Det var skönt, men å andra sidan sov jag riktigt illa inatt så särskilt utvilad kände jag mig inte när jag kom till jobbet imorse. Men det är sant som du säger – ingen (utom regimen förstås) tjänar på att vi bränner ut oss.

  Men; jag skulle väldigt gärna gå ut och svinga en bägare med någon trevlig aktivist senare i veckan eller nästa helg.

 3. drf drf

  Känner igen mig, fast jag är ännu värre. Har faktiskt knappt hunnit läsa mer än en och annan ingress samt fyra brottstycken ur ditt inlägg. Ska försöka sätta mig ner och läsa om allt på söndag när jag inte ska jobba.

  Får be att återkomma.

  drf’s last blog post..Pynta med mynt är dymt

 4. Den gode Fredrik har 30 miljoner skäl att driva denna självmordsfråga till det bittra slutet. Det var nämligen så många kronor moderaterna fick i kampanjbidrag från Det Stora Landet i Väster inför riksdagsvalet 2006.

  Exakt varifrån (hemlig NSA-kassa?) detta bidrag kom eller hur det var villkorat lär vi inte få reda på förrän Carl Bildt (som med största sannolikhet var inblandad) skriver sina memoarer. Om ens då…

  Man kan ju bara drömma om hur det hade gått för piratpartiet med 30 millar att kampanja för. :)

  Björn Felten’s last blog post..Inrätta en författningsdomstol!

 5. Lillasyster Lillasyster

  Jag bugar för dig nu storebror. Du sätter ord på vad vi alla känner – hopplöshet. Kommer i fortsättningen att kalla Fredrik för Diktatorn, då han uppenbarligen skiter i vad folket tycker angående FRA och mycket annat. Han kör sitt race utan att ens blinka.

 6. Svempa Svempa

  Angående frågan om VARFÖR Reinfeldt anser lagen är så viktig, varför helt enkelt inte spåna om det? Jag misstänker att det finns möjligheter att bena ut delar av det, och kommer själv fram till:

  * Reinfeldt är mycket mer konservativ än liberal, och anser att internet och fri kommunikation är problem.
  * Reinfeldt har lovat genomföra FRA-lagen, och driver nu på för att uppfylla detta. Två följdfrågor:
  * Vem har han lovat detta? I princip finns tre huvudmisstänkta: FRA själva, EU, eller USA/NSA.
  * Vad fick/kommer han att få i utbyte? Detta kommer sannolikt att visa sig. Ett smörjobb i EU? Då vet vi.
  * Reinfeldt har något annat mål, som rimligen måste vara ganska stort. Prestige i att gå med i ”kabelklubben”?

  En mycket otäck tanke som jag funderat på flera gånger är: Om FRA har avlyssnat och brutit mot lagen i många år, t.o.m. decennier, vilket idag får anses väl belagt, hur starkt är FRA:s grepp om politiken i Sverige? Sossarna sa nej till Åkessons lagförslag, vägrade att ta upp det p.g.a. att Göran Persson tyckte det lät vidrigt. Är då tanken att FRA istället går till Reinfeldt och erbjuder honom ”lämplig information” i lagom tid innan valet 2006, i utbyte mot FRA-lagen? Efter vad sossarna sa efter dataintrånget var spaning på sossarnas kommunikation särskilt farlig, då den informationen kunde användas till att påverka valresultatet. Vidare måste vi då också ställa oss frågan om hur mycket information FRA har givit till sossarna under tidigare valkampanjer, vad de då givit i utbyte, och så vidare. Om ni tvivlar på att informationen FRA får in, rätt använd, kan styra politiska skeenden, så föreslår jag att ni läser på lite grand om J.E. Hoover.

  Scenen är fri.

 7. Jo, parallellen med JEH har slagit mig. Jag tror inte riktigt på det, men det skulle bli bra underlag till en roman. :)

 8. Svempa Svempa

  Erkänner att det är lösa trådar… men kan någon säga att det inte är en möjlig förklaring? Fredrik Reinfeldt har kämpat för FRA-lagen bortom all rim och reson. Det måste väl rimligen finnas en anledning till detta?

 9. Absolut. Som jag har skrivit förr: Det finns en mörk materia med i leken. Eller om mörk energi är mer korrekt. En kraft, en x-faktor, som inte kan mätas och som inte syns, men vars existens märks eftersom den har en påverkan på tingens ordning.

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: