Skip to content

Mina sista skivköp

Igår kväll la vi en beställning hos Ginza på ett gäng plastskivor. Förutom en säsong House och en säsong South Park passade jag på att beställa några musikskivor som jag sparat ihop på ”att köpa”-listan. Det kan mycket väl ha blivit mina sista.

För snart träder hyrsnutlagen Ipred i kraft och i och med det har möjligheten för mig att finna musik jag vill betala för stängts. Eller, inte stängts, men att ladda hem något för provlyssning och det visar sig vara skit, för att därefter få böta godtyckliga summor för det? Det är inte värt det. Och utöver det har jag ingen som helst lust att skänka pengar till företag som förolämpar mig och som är beredda att skicka sin armé av advokater efter precis vem som helst.

Musik är för mig något som är både socialt och personligt. Socialt för att det är något att samlas runt, att analysera och avnjuta tillsammans och att tipsa varandra om musik och dela med sig av upplevelser hör till. Har alltid gjort det. Personligt för att riktigt bra musik når ställen inom mig på djupet som få andra kan vidröra. Musik är kärlek, kort och gott.

Problemet nu är alltså att om möjligheten att dela med sig stängs, då kan jag inte dela med mig av mina upplevelser och andra kan inte dela med sig till mig. Då kan jag heller inte upptäcka ny bra musik. Då är de kvarvarande två möjligheterna som musikindustrin anser är tillräckliga att a) lyssna på den smörja som de själva marknadsför via tv, radio och reklam, eller b) att köpa grisen i säcken. Jag tänker inte göra någotdera.

Spotify då? Tja, jag vet inte. När jag tidigare gjorde ett försök tyckte jag att det verkade skit. En anledning till att Spotify verkade intressant var att det var socialt i och med att man kan göra spellistor och dela med sig av. Därför började jag med att söka på ett av mina absoluta favoritband, Angra. Fanns inte. Inte en jävla låt. Så då sökte jag på progressive metal istället och fick upp träffar som Rammstein(!), Iron Maiden(!!) och The Ark(!!!). Och det var inte så att jag scrollade järnet för att hitta dem. Alla dessa tre fanns bland de första träffarna, och jag vill minnas att alla de tre första var Rammstein. För Rammstein är ju stilbildande inom progressive metal.

Nu dubbelkollade jag emellertid mina uppgifter och nu finns plötsligt allt Angra gjort på plats och en sökning på progressive metal gav helt andra resultat, som Symphony X, vilket är alldeles korrekt. Så jag kanske får ompröva min inställning till Spotify och överväga möjligheten att tjänsten hade en dålig dag förra gången.

Men det är fortfarande inte helt tillfredställande. Jag lyssnar ofta på musik som kräver en och annan genomlyssning för att sätta sig. Därför är fildelning så bra – jag kan blåsa hem ett album och lyssna på gång på gång i bilen eller var jag vill och inse att jag gillar det, och köpa. Jag tror inte att jag har tagit ut någon av mina senaste, säg, tjugo skivor ur CD-fodralet annat än möjligen för att kopiera det till en CD-R att köra i bilen eller konvertera till en bättre mp3/ogg-version än den jag redan har i datorn. I övrigt fyller skivorna bara två funktioner: 1) de människor som har arbetat med dem får pröjs, och 2) det ser trevligt ut i bokhyllan.

Så vad blev då mina sista skivköp? The Kindness of Strangers och Snow av Spock’s Beard, Octavarium av Dream Theater och två U2-plattor – How to Dismantle… och Achtung Baby. Den förra har funnits på ”att köpa”-listan länge och på något sätt alltid glömts – kanske för att jag inte behöver påminna mig om att jag gillar U2 och just därför glömmer bort köpet – och den senare för att jag har ägt den tidigare men blivit av med på något sätt och därför köper den igen.

För jag gillar skivor. Jag vill inte köpa filer, jag vill köpa skivor. För mig har skivan en plats i bokhyllan och den har ett värde som enhet. Slit-och-släng-pop fungerar säkert utmärkt som enstaka låtar, men rock och metal är enligt min erfarenhet mer albumbaserat, i synnerhet när man rör sig över i progressive-facket där var och varannan skiva är en koncept-dito. Så ja, jag har redan betalat för Achtung Baby en gång – mitt samvete är rent. Men jag vill ha skivan, den riktiga skivan, i min samling.

Jag säger inte att jag slutar köpa skivor, stjärnstopp! Jag kommer antagligen att falla till föga och köpa enstaka skivor från säkra kort framöver. U2:s senaste kanske växer lite till. I dagsläget tycker jag inte att den är tillräckligt bra. Släpper Angra nytt kommer jag säkert att köpa det – Angra är ju dessutom RIIA-safe. Dream Theater är ojämna, svårt att veta om man verkligen vill kasta sig över deras senaste, eller bara kasta den. Men i princip är det sluthandlat. Om jag har att välja mellan marknadsförd tuggummipop, grisen i säcken eller att riskera att bli godtyckligt stämd för att jag söker efter någonting annat så hoppar jag hellre av tåget helt.

Strax över tolvhundra spänn landade ordern på förresten. Det är tolvhundra spänn som titt och tätt kommer att förbrukas på något annat istället. Fanns det något högkvarter tillhörande något av de stora bolagen i närheten skulle jag kunna tänka mig att gå förbi där varje dag med tolvhundra kronor som de inte får. Inte för att det skulle göra någon skillnad, men det skulle kännas bra.

We live in an age of music for people who don’t like music. The record industry discovered some time ago that there aren’t that many people who actually like music. For a lot of people, music’s annoying, or at the very least they don’t need it. They discovered if they could sell music to a lot of those people, they could sell a lot more records.

– T Bone Burnett


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inKulturMusikPolitikSamhälle

32 Comments

 1. JET JET

  Det där citatet hade känts ännu mer klockrent om inte T-Bone Burnett producerat en av 2008 års mest konservativt insmickrande skivor och dessutom dragit ned forne innovatören Robert Plant till samma tröknivå.

  Men det är helt sant att de flesta människor inte lyssnar på musik; de lyssnar på ljud, utan att ta hänsyn till särskilt mycket mer. Det märker man inte minst på rekommendationstjänster där nästan alla inmatningar ger rekommendationer på band som låter på ytan likadana och kanske ungefär tillhör samma genre.

 2. JET: Jag reflekterade inte över vem som citerades utan gillade citatet. Det sammanfattade den hårdast marknadsförda musiken tämligen väl. Och det där med rekommendationstjänster känner jag igen. På LastFM tycker jag att det fungerar hyfsat väl ändå, men före det testade jag Pandora men gav upp ganska snabbt eftersom oavsett vilket band jag började med så fick jag Black Sabbath i öronen efter fyra-fem låtar. :)

  Calandrella: Tack.

 3. Rikard Rikard

  Man kan med lite tur hitta intressanta skivor på secon-handbutiker (Myrorna osv) och då främst på vinyl. Kostar typ en femma styck och man kan göra riktiga fynd. Och inte en spänn går till skivbolagen (eller artisterna iofs).

  Shit, jag skulle inte skrivit det! Second-hand-butikerna tjänar pengar på andras artisteri och arbete! Utan att sagda artister får betaaaalt! Nu kommer kronofogden sparka in dörren på Myrorna och Ifpi stämma skiten ur dem. Nästa måltavla blir väl antikvariat som ju parasiterar på författarnas arbete utan att dela med sig en spänn till förläggar- eller författarmaffian.

  Nåja, vinyl är fint imo.

  Annars finns det sjukt mycket fri musik på t ex Jamendo och liknande sidor. Fri som i fyllesnack (beer and speech).

 4. Mike Mike

  Man borde storma APB.

  Lägga upp namnen på alla anställda.
  Samvetslösa svinhuvud.
  Alltid undrat vart dom hittar alla dessa fashister och jobba för dem, men inget förvånar mig längre.

  Några hembesö hade inte suttigt helt fel.

  Så kastar man ut alla deras grejer och fryser deras konton och skickar dem till guantanamo.

  Det är ju mer eller mindre vad dom vill göra med fildelarna så det vore mer än rätt och ge dem samma behandling.

 5. Jag har funderat längs med samma banor och insett att även mina skivinköpsdagar är över.
  Inte heller jag har lust att köpa grisen i säcken eller bli stämd.

  Mycket irriterande!

  Gott om ”säkra kort”, är det ju ont om.
  =(

  Nina’s last blog post..Alla dessa (Marklunds, Guillous och Adamos) klavertramp?!

 6. iZac iZac

  Jo.

  Man ser sin tid som skivkund dras ihop, kanske avslutas, på något sätt i dessa dagar.

  Köpte nyss Dundertågets ”debut” och kvar på listan är Raubtiers första, men sen ser jag inte att man kommer springa kundvagnshjulen av sig för att köpa skivor… Tyvärr, på sätt och vis.

 7. Jenny Jenny

  Jag gillar också skivor. Jag saknar lite tonåren när man satt med diverse kassettband med kompisar, bytte band, fick upp öronen för nya grupper och sedan gick iväg till skivbutiken och beställde hem kassetten eller LP-skivan. Visst, det kan man väl i viss utsträckning göra idag med, om man har tid att umgås och bara sitta och ”lyssna” med bekanta. Jag gillar inte heller filer, men jag köper heller inte grisen i säcken. Så… det är nog slut på skivköp här med. Har visserligen några på ”ska köpas-listan” sedan ett par år tillbaka men övigt nej, det blir ingen upptäckt av ny spännande musik.

 8. MrTeatime MrTeatime

  Synd men sant, det är samma här. Ingen ny musik kommer att ramla in här, och inga nya CDskivor kommer att köpas.

  Inte för att det gör någon större skillnad. Har Oerhörda mängder olyssnad musik på hårddisken och köper ändå bara gamla LP. Det rekommenderar jag dig faktiskt; metal gör sig bäst på LP, som all annan musik.

 9. Vad säger du om OneSwarm då? Jag har inte satt mig in i konceptet helt, har inte börjat använda det, men kan inte det båda för fortsatt kärlek? (Eller har jag missat något.)

  Anino’s last blog post..Mörker

 10. Peter Andersson Peter Andersson

  Word! Jag befinner mig mitt i en precis likadan process, skall köpa ett gäng skivor åt mig själv till min födelsedag i vår, men det blir fan de sista någonsin utöver möjligen nya alster från en tre-fyra favoritband jag följt i runt tjugo år. Sorry alla nya band – IPRED just killed you…

 11. Arhac Arhac

  Läste nyligen en post på Zeropaid om Bono, han har kanske inte riktigt förstått potentialen med internet ännu… länk

 12. ML Nyfiken ML Nyfiken

  Ta en biltur till Ginza i sommar. Om man ändå ska mot Göteborg går stockholmsvägen E20 väldigt nära Ginza. Dessutom brukar det finnas en del fynd att göra. Du slipper ju frakten om du ändå bilar själv. Göteborg brukar dra en del löst folk på sommaren. (Kan det va Liseberg tro?)

 13. Daniel Andersson Daniel Andersson

  Tack som fan för tipset om RIAA Radar! Gick så sent som igår och funderade över om det fanns någon sådan tjänst. Var ett par Tom Russell plattor som jag gärna ville införskaffa men oviljan att bidra med stålar till RIAA och gänget satte käppar i hjulet.
  Till min glädje så upptäckte jag att dessa plattor var ”Safe” enligt RIIA Radar. :)
  Tack återigen.

 14. känner du till jamendo.com? Inte musik folk känner till, men en hel del att upptäcka… och en av sökfunktionerna är att söka på ”kända” band och artister och sidan hittar jamendo-artister som ska vara lite åt det hållet
  Jag har hittat en artist jag fastnat ordentligt för, och på hans hemsida kan man beställa skivorna direkt från honom om man vill ha dem i fysiskt format, eller så kan man ladda hem dem, alldeles gratis om med artistens välsignelse =)

  Sigrinn’s last blog post..Paulo Coelho: When do we need to break the rules?

 15. Lingon Lingon

  Märkligt sammanträffande. Jag är 36 och har lyssnat till Iron Maiden mycket i min ungdom. Förra helgen drabbades jag av någon form av nostalgianfall och tog fram lite gamla skivor. Jag insåg efter ett tag att de faktiskt var en progressiv hårdrocksgrupp, något jag aldrig tänkt på förut.

 16. Tack för alla kommentarer. Jag har varit lite risig och inte orkat svara riktigt.

  [Comment ID #62947 Will Be Quoted Here]

  Inte heller satt mig in i OneSwarm. Det känns som ett alternativ, men… Jag vill inte gömma mig. Jag vill inte ge mer pengar till skivbolagen, men jag vill också göra rätt för mig. Lösningen för mig är därför att varken fildela eller köpa musik.

  [Comment ID #62973 Will Be Quoted Here]

  Märkligt det där. Jag läste ”Samtal med Bono” för ett tag sen och jag fick intrycket att karln fattade. Inte att han skulle vara för fildelning, men att han förstod att det är något man måste anpassa sig till istället för att bekämpa. Har U2 legat för länge på Sony och blivit indoktrinerade?

  [Comment ID #63112 Will Be Quoted Here]

  Jag tror jag har ett konto på Jamendo sen gammalt. Borde ta att damma av det och testa, för jag har helt glömt bort det. Tack för påminnelsen!

  [Comment ID #63148 Will Be Quoted Here]

  Jo… När jag tänker efter så känns det ju faktiskt som att Maiden har varit tämligen progressiva jämfört med sina konkurrenter. Jag jämför nog mer Maiden med Maiden och tycker att de har varit plågsamt enformiga.

 17. JET JET

  Klart att man kan räkna Maiden som Progressive Metal, men det beror ju på att det mesta som faller under det begreppet är 85% Metal och 15% Prog. Prog handlar om oerhört mycket mer än att spela en solobit i en udda taktart och ha långa låtstrukturer. Så fort man kör vanliga rockenrollharmisar och -ackordföljder så underminerar man progaspekten rätt gravt. Kort och upprepande bluespentatonik (hur uppjagad den är) är helt enkelt väldigt oprog (vilket nån gärna fick ta och berätta för Neil Morse).

 18. JET: Visst är det så, och Steve Harris som progressiv? Mjae. Samtidigt kan man inte förneka att Maiden brutit en del ny mark. Men det var länge sen. Sen mutade de in marken och fortifierade sig själva. ;)

 19. Ron Ron

  Jag känner inte till Angra, men använde ”sounds like…”-funktionen på http://www.cdbaby.com (independentsajt) och fick upp detta när jag sökte på ”ANGRA”:

  http://cdbaby.com/found?allsearch=angra&submit=search

  Independentband hela bunten troligen. Vet inte om något av detta kan vara av intresse.

  Jag har hittat mycket intressant musik via CDbaby. Man får leta lite och ibland är det en bit emellan pärlorna, men det är väl värt ansträngningen tycker jag. Det går även att köpa MP3-filer.

  Mellan 6 och 12 USD går till artisten själv:
  http://cdbaby.com/about

  ”We only sell music that comes directly from the musicians. No distributors. Musicians send us their music. We digitize and warehouse, sell them to you, and pay the musicians directly.”

  Happy hunting, if anyone is interested…

  Mvh Ron

 20. […] kunskapssamhället! Second Opinion: Henrik Alexandersson: IPRED-lagen urholkar rättssäkerheten Enligt min humla: Mina sista skivköp . . . Och med det kan jag lämna er med gott samvete för genom bl.a sidorna ovan och läsningen […]

 21. Jonas Jonas

  Jag har en bra idé. Du försöker få dina favoritartister att lägga ut sitt material på sin hemsida, antingen streamat eller för nedladdning. Om det nu är en så bra marknadsförinsgkanal som du säger så vore det väl inga problem för bandet. Men hoppsan, jag upptckte nu att Angra redan finns att lyssna på gratis. Via – surprise! – MySpace. Komplett med kompisar och community och hela baletten.

  Så vad gick det här inlägget ut på egentligen. Jag tror jag vet, du bara bluffar om det där med Ginza. Ärligt talat, var det inte länge sedan du trodde att du gjort ditt sista köp där men nu har du lite skamset beställt hem deras katalog? Det svider när man får betala för sig…

 22. Jonas: Du kan ta dina teorier och köra upp nånstans där solen inte skiner.

 23. Mycket underhållande blogg det här som åkte direkt in på ”Bokmärken”! Iron Maiden har gjort typ 4 skivor. ”Iron Maiden”, ”Killers, ”Number Of The Beast” Och ”Seventh Son…”. Alla andra är bara kopior på ”Number of the Beast”. ”Seventh Son..” är nog enda plattan som är så progressiv som Steve Harris påstår att dom är. Att man lyssnar på Jethro Tull räcker nog inte för att klassas som prog. När du skriver Ark, funderar jag på om det inte är progmetallbandet med Jörn Lande på sång som dyker upp. ”Burn The Sun” är en skitbra platta som borde kollas upp av alla som är det minsta intresserad av progmetal. :-)

  Har faktiskt återfått skivköparglädjen sedan ett par månader tillbaka. Iofs köper jag väl inga skivor från nåt majorbolag, eftersom, precis som du påpekar, dom bara satsar på one-hit-wonders. Och så undrar dom varför ingen köper deras skit. Har faktiskt en teori om att den värsta tabben musikbranchen har gjort var att gå över från cd till vinyl. Dels är det en försämring av ljudet, sedan är det ju vädigt mycket jobbigare att rippa en vinyl till mp3. En annan nackdel är att man på en vinylskiva fick in max 1 timme. Idag ska alla skivor fyllas med dåliga låtar för att fylla upp 80min så långt det går. Låtar som aldrig borde lämnat studion i många fall.

  Jag ska inte bli för långrandig, så jag avslutar med ett ”Bra jobbat”! :D

 24. Magne: Intressant förklaring till (the) Arks närvaro där. Får kolla upp det.

  Beträffande övergången från vinyl till cd så tror jag att det hade varit oundvikligt med digitalisering. Hade inte branschen själva gått över till digitalt format i form av cd så hade folk digitaliserat det själva från vinyl (vilket också sker även om det är i liten skala). Helt enkelt för att det går. När utvecklingen nått en viss punkt händer vissa saker. Hade inte Newton ”upptäckt” gravitationen och skrivit ner det så hade någon annan gjort det, för att vetenskapen var redo för det. Men däremot håller jag med dig om att cd-skivor tycks fyllas till bristningsgränsen vilket inte alltid är av godo, men jag tror inte det beror så mycket på formatet som på den löpande band-anda som tycks genomsyra musikbranschen. Det finns en anledning till att vi kallar det ”musikindustri”. ;)

  Tackar allra ödmjukast för berömmet och hoppas du kommer att hitta fler läsvärdheter. Men bokmärken är omodernt bara så du vet. RSS-läsare is the shit för att följa bloggar. ;)

 25. Jag köper fortfarande vinyl och följdaktligen använder jag mig av bokmärken, bakåtsträvande som jag..hehe

 26. *bakåtsträvande som jag ÄR..

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: