Skip to content

Det verkligt stora är att erkänna sina misstag

”Att fela är mänskligt. Att förlåta är gudomligt.”

Jag har alltid stört mig på det uttrycket. Utan att ramla in för mycket på min kritiska hållning på religion så irriterar det mig att uttrycket, som ju är tänkt att tala om att det är större att förlåta, indirekt också säger att något som är gudomligt är större än det mänskliga. Att människor gör fel och gudar förlåter. Jojo.

Men det som framför allt stör mig är att det saknas en faktor. Ett mellanled. Visst är det mänskligt att fela och storsint att förlåta, men det finns något som är ännu större än det gudomliga. Nämligen att be om ursäkt, eller medge ett fel. Och det, mina vänner, är det verkligt stora. Det är faktiskt inte så svårt eller gudomligt att förlåta. Det kan man göra av ren egenkärlek. Sätta sig på sina höga hästar och ge nåd, lite arrogant, samtidigt som man inombords känner triumf över sin godhet. Nej, det verkligt stora, något som någon gud aldrig skulle göra, är att erkänna att man hade fel. Jag föredrar uttrycket ”ett misstag blir inte ett fel förrän man underlåter att rätta till det.”

Därför blir jag glad av att läsa Åsa Jinders långa bloggpost Att bli heligt förbannad. Den är en stilstudie i hur man erkänner sina misstag på ett oförfalskat och ärligt sätt. Jinder ber om ursäkt för att ha vevat vilt omkring sig och förklarar varför hon blev så onyanserat arg. Hon inser vad det har gjort med bilden av henne och hur fel allt blev, och att hon i sin tur drog på sig en rättfärdig ilska. Åsa Jinder visar sig vara en stor människa och har med marginal återvunnit min respekt.

Utöver det skriver hon en del om upphovsrätten och tycks öppen för att faktiskt diskutera den. Hon tycks inse att saker och ting förändras, att lagar inte ska vara huggna i sten och att när världen förändras måste man förändras med den, eller gå under.

Jag tänker på när bondesamhället förändrades till industrisamhället. Är jag bonden som kanske måste släppa min harv? Eller kan just jag överleva? Om jag förändrar mitt jordbruk och följer med i utvecklingen? Det har aldrig funnits plats för alla som vill. Jag har haft en plats i musikbranschen, i 33 år. Om jag fortsättningsvis jobbar på lika bra så har jag en fortsatt plats. Men om inte? Kan jag skylla det på den tekniska utvecklingen? Nej.

Och dessutom, som om inte texten var bra nog, så beskriver Åsa Jinder på ett kärnfullt och lättbegripligt sätt det som till exempel Unni och jag försökt förklara; nämligen att en nedladdning inte innebär en utebliven försäljning. Det är mycket bättre skrivet än de flesta fildelningsivrare någonsin fått ur sig, kanske för att det kommer från någon som inte ställt sig själv mitt i debatten och försökt reda ut varenda tråd och på kuppen blivit så uppfylld av sig själv att man hela tiden måste komma med nya, mer komplexa, förklaringar. Svårare än så här behöver det inte vara:

Jag står heller inte för ”sanningen” i att varje nedladdad CD är en förlorad förtjänst. Jag tänkte på det senast när jag var på en nyöppnad matvaruaffär. De bjöd på en massa. Allt från frukt till mat och kaffe. Jag tog av allt.

Det hade jag inte gjort om det inte varit gratis. Då hade jag inte köpt något av detta. Jag var inte direkt hungrig. Blev bara glad och medryckt i en trevliga stämningen i affären. Jag gick tillbaka dagen efter och handlade.

Jag vill rikta ett stort tack till Åsa Jinder för den här texten. För att hon visar att positioner inte måste vara huggna i sten. För att hon tar vägen mot förståelse istället för hat. Tyvärr är kommentarfunktionen avstängd på den posten av orsaker jag inte känner till, så det är lite svårt att kärleksbomba. Vilket är synd, för ibland kritiseras piratrörelsen för att bli så massiv. Jag kan förstå det. När någon skrivit något kritiskt om fildelning, Piratpartiet eller om piratrörelsen i stort kan kommentarsfältet fullkomligt invaderas. Jag förstår också varför. Det beror helt enkelt på att människor är engagerade, men jag tror att jag också inser hur det måste upplevas.

Kanske måste vi därför lite till mans försöka tagga ner. Jag menar inte att någon ska avstå från att kommentera, diskutera eller kritisera, men ramlar man in på en blogg och ser att flera av ens meningsfränder redan är där och försvarar en åsikt kanske man kan vila på hanen. Åtminstone ett tag. Kanske kommer någon annan att dra upp det argument du har tänkt drämma till med. Kanske behövs det inte ens. Om vi låter våra meningsmotståndare diskutera mot ett argument i taget kanske vi kan komma någonstans. Nu blir det nog lätt övermäktigt. Tänk er själva att skriva något och så ramlar det in trettio personer med trettio olika argument till varför du har fel. Hur ska du försvara din åsikt? Var ska du börja när du inte hinner börja ta en diskussion förrän nästa uppstår?

Jag tror inte att det går att övertyga någon medelst korvstoppning. Jag tror på samtal, men samtal kräver att den man samtalar med får en möjlighet att bemöta ett argument i taget, i lugn och ro.

Jag är inte ute efter att kritisera vare sig någon enskild eller piratrörelsen som helhet för dess engagemang, men det är också så att den som inte är öppen för möjligheten att man kanske inte själv har hundra procent rätt inte heller kommer att övertyga någon annan. Därför måste även vi vara självkritiska. Om vi vill att människor ska lyssna på våra argument måste vi också lyssna på deras.

Och just nu skulle jag mycket gärna vilja ha ett samtal med Åsa Jinder och lyssna på hennes argument.


Andra bloggar om: , , , intressant?

Published inKulturPiratPolitikSamhälle

51 Comments

 1. @Josh. Jag har läst din blogg ganska länge, ibland har jag kommenterat. På sistone har du seglat upp som en av de bloggare som ger mig störst behållning att läsa. Tror det handlar om dina initerade analyser och kloka tankar.

  Ville bara säga det.

 2. Hur fan orkar du ha så jävla rätt hela tiden.

 3. Nu är det bara att hoppas att hon hittar till XtremeCreator eller nåt. Det är kul att se poletten trilla ner, som det där med smakproverna i affären.

  Dessutom tycker jag att piraterna är ganska bra på att kärleksbomba också, när det finns anledning.

  Daniel Brahneborg’s last blog post..MC-lektion 25: med gps på gården

 4. Marlene Marlene

  Du är bra klok du !

 5. Jisander: Stort tack. Jag ska försöka leva upp till förväntningarna.

  Widham, och Marlene: JIgnorance is bliss. Vilket borde innebära att enlightenment is curse? ;)

  Brahneborg: Visst är vi bra på att kärleksbomba när det finns anledning, men det hade varit trevligt att se kommentarfältet hos Jinder välla över av kärlek nu, när hon faktiskt fick rätt mycket skäll för ett par veckor sen. Som en kontrast liksom.

 6. Åsa Jinder förklarar fildelningsproblematiken…

  Det är något av det bättre som har skrivits i denna infekterade fråga.

  Knappt en enda fildelningsförespråkare har varit i närheten av en så glasklar beskrivning av problematiken och vad som sker och hennes text borde vara obligatorisk läsni…

 7. Om vi inte kan skicka kommentarskärlek kanske vi skulle skicka blommor.

 8. Blommor till
  Åsa Jinder
  Fiskartorpsvägen 20
  114 33 STOCKHOLM

 9. Tor Tor

  En kram till Åsa.

  Och hon får gärna fortsätta att tycka vad hon tycker om upphovsrätten (även om detta inlägg ju ger en mer nyanserad bild). Det viktiga är att man kan kommunicera på ett civiliserat sätt och att det är de som försöker hålla en god ton som lyfts fram istället för de som står för de icke konstruktiva inslagen.

  Instämmer även med Mikael Jisander [”Jisander” är det ett riktigt namn? Låter som en blandning av Åsa och Jinder.. :P], den här bloggen är verkligen bra.

 10. kanon: det vore också kanon att höra en pirat be om ursökt och ta ett steg tillbaks och kanske säja: isses

  isses det klanske inte var ap-bra att ladda ned allt det där utan att tänka sej för det minsta på upphovsmännen utan att beakta det minsta att det faktiskt är människor som jobbar och existerar därute bland blöjor och konservburkar som vi har att göra med

  upp på gungbrädan igen alltså

  ut i parkleken igen alltså: roande debatt

  embryo’s last blog post..samtidigt: i kyrkan

 11. edit: öh det kom dit ett ö istället för ett ä: men äh det gör inte så mykcet: det viktiga är inte hur man stavrar utan att man gör det

  det säjer jag nu

  embryo’s last blog post..samtidigt: i kyrkan

 12. Mycket bra inlägg. Speciellt den långa avslutningen om kommentarsbombningen. Inte bara för att det är omöjligt att bemöta 30 personer på en gång, det ger dessutom ett ganska oseriöst intryck om dessa 30 personer tillsammans använder 3 olika argument. Har man tänkt själv, eller använder man standardformulär 1A, 1B och 1C?

  Hade jag inte blivit bombad varenda gång jag ifrågassat PP hade jag kanske varit övertygad nu:-)

  MrArboc’s last blog post..Roligt!

 13. [Comment ID #65078 Will Be Quoted Here]

  Instämmer helt och fullt. Tyvärr är det väl generellt så att man kommer ihåg det dåliga lite bättre. När saker bara går som det ska är det ingen som reagerar.

  [Comment ID #65083 Will Be Quoted Here]

  Du är välkommen att ifrågasätta PP över en kopp kaffe när du vill, så ska jag (och 29 av mina bästa partivänner) besvara det. ;)

  Widham: Inte en dum idé. Det kan tänkas gå iväg en blombeställning under kvällen. Jag ska fundera på saken.

 14. Tor Tor

  @Embryo

  Saken gällde ju snarare hur man ska kunna diskutera de här frågorna på ett konstruktivt sätt. Det fanns flera pirater som inte var särskilt konstruktiva heller. De har ofta en tendens att inte lyssna in var den person de talar med står, vilket ju är nödvändigt för att ändå försöka nå något slags samförstånd.

  Jag är ingen fildelare men förespråkar en upphovsrättsreform som innebär att kopieringsrätten begränsas till att vara endast skapa nödvändiga incitament till skapande istället för att vara något slags underhållsstöd på kulturens bekostnad. Istället för en skyddstid på långt över hundra år som idag borde skyddstiden för de ekonomiska rättigheterna nästan aldrig behöva vara mer än ~20 år eftersom det inte skapar några ytterligare incitament och alltför lång skyddstid begränsar allmänhetens tillgång till både enskilda verk och begränsar möjligheten att tolka och bygga vidare på det gemensamma kulturarvet. Gör det mig till pirat?
  Om man är kritisk till IPRED av integritetsskäl, gör det en till pirat?

 15. Jonas Jonas

  @Tor,

  Jag skulle vilja påstå att båda ställningstagandena gör dig till en pirat, ja. Så som jag ser det alltså.

 16. Tor: Du är naturligtvis fri att kalla dig vad du vill, och generellt föredrar jag att man som du förklarar sina ståndpunkter istället för att gömma sig bakom -ismer. Men i likhet med Jonas vill jag också gärna svara ”ja, du är pirat”. Det viktiga är hur som helst inte vad man kallar sig, utan vad man står för. Riksdagen är märkligt tom på liberaler med tanke på hur många som kallar sig liberaler, för att ta ett exempel. :)

 17. Hennes blogginlägg var verkligen djupt imponerande. Ödmjukt och klokt. Ingav nästan en innerlig, kristen känsla i sitt öppna, ödmjuka och reservationslösa erkännande av egna fel och brister.(Jaja – jag har en sådan läggning) Stort, helt enkelt. Ett nedläggande av vapnen. Det är så glädjande, för egentligen vill vi ju inget hellre än att mötas. Nå; inte skivbolagsdirektörer kanske. Eller Antipiratbyrån och deras anhang…Men vi andra: vi är som en enda stor familj! ;)

  Anaïs’s last blog post..Paragrafen och kompromissen

 18. Så glad som jag blev när jag läste Åsa Jinders inlägg, har jag inte blivit på länge!

  Inte bara för att hon genom att tala om varför hon hade skrivit som hon gjorde, visade sig vara en stor människa till sinnet.

  Utan p.g.a. den civiliserade och eftertänksamma tonen som genomsyrade hela inlägget!

  Även jag skulle vilja kärleksbomba hennes inlägg med ett stort tack och hade jag inte varit pankare än en kyrkråtta för tillfället, hade blommor absolut och omgående skickats till henne!

  Förresten, blev jag glad över ditt inlägg också. ;)

  Inte fasen fungerar korvstoppning någonstans utanför köket.

  Nina’s last blog post..Lagrådets idiotier angående Fra.

 19. ”Du är välkommen att ifrågasätta PP över en kopp kaffe när du vill, så ska jag (och 29 av mina bästa partivänner) besvara det. ;)”

  Jag nöjer mig med att följa din och 15 av dina partikamraters bloggar. Annars är jag bekant med personen som är kommunens ansvarige (kontaktperson?) av helt andra orsaker än politik eller IT så intelligenta samtal över kaffe går att ordna:-)

  MrArboc’s last blog post..Roligt!

 20. [Comment ID #65100 Will Be Quoted Here]

  Fast ska vi vara ärliga är det svårt att få orden ”öppna, ödmjuka och reservationslösa” att passa ihop med Piratpartister vilket bl a Åsa Jinder fick erfara. Det bjuds inte in till några kompromisser, er partiledare hånade vid ett flertal tillfällen åklagaren i TPB-målet och mobben som spammar meningsmotståndare är helt klart reserverade – vårat sätt eller inget sätt!

  Det är synd. Jag stöder PP i de få frågor som drivs, men jag anser inte att det är de viktigaste frågorna och jag köper definitivt inte allt skitsnack. När det gäller TPB som är orsaken till medlemsexplosionen så vet vi alla att syftet var att folk skulle kunna fildela olagligt material och att det var just det som skedde. Om alla erkänner det och att många med ”gratis är gott”-mentaliteten fått upp ögonen för partiet just av den anledningen så kan man sedan diskutera om det grabbarna gjort är eller ska vara lagligt – allt annat är BS. Standardformulär 1D ”Vägverket är skyldig till medhjälp till fortkörning för att de bygger vägar” håller inte eftersom syftet inte var att bilisterna skulle köra för fort.

  MrArboc’s last blog post..Roligt!

 21. nef nef

  Det jag gillar mest i inlägget är att hon, inte bara på ett ställe utan på två, lyfter fram det som (vad jag kunnat utröna) startade det hela, dvs Tors kommentar som hon belös i ett inlägg, och faktiskt ber Tor om ursäkt.

  Inte för att jag tror att Tor besitter några gudomliga egenskaper, men jag tror nog att han via sin uttalade kram härovan godtar ursäkten. (Förutsatt att det är samma Tor, men det tror jag att det är.)

  nef’s last blog post..Elitdemokrati?

 22. Jag lämnade nyligen följande kommentar via ett annat av Åsas inlägg som fortfarande var öppet för kommentarer, men det markerades automagiskt som spam av Passagen (inte Åsas fel). Ska maila den istället, men tänkte att någon kanske har glädje av den även här..

  Hej Åsa!

  Tack för ditt genomtänkta, rakryggade och modiga inlägg häromdagen på:
  http://blogg.passagen.se/asajinder/entry/att_bli_heligt_f%C3%B6rbannad

  Skulle du kunna tänka dig att aktivera kommentarsfunktionen på det inlägget igen, jag tror att det är fler än jag som gärna vill ge positiv feedback där. Nu fuskar jag och kommenterar här istället.

  Flera år under min tonårstid sommarjobbade jag (gräsklippning, disk m.m.) på en skola i Roslagen som hyrdes ut till olika soters musiklägerverksamhet. En av de återkommande härliga veckorna var den då skolan invaderades av musikanter med nyckelharpor och fioler, mycket dansglada var de också. Mindre erfarna musikanter lärde sig från mer erfarna bl.a. fördelade i små grupper med erfarna ledare. De satt överallt, och verkade ha mycket kul.

  Om man jämför med datorvärlden så liknade det hela ett veckolångt ”copy-party” med en djup kunskaps- och färdighets-”kopiering” om du ursäktar jämförelsen. Det var väl så musiken spreds förr ”peer-to-peer” spelman till spelman som i sin tur delade musiken vidare till både bönder och andra spelmän utan att den ”första” upphovsmannen nödvändigtvis hade kontroll över hur idéerna spreds vidare och modifierades?

  Din jämförelse med bondesamhälle och industrisamhälle skulle jag vilja vända litet på. I bondesamhället stod man mer för ”fiolerna” själv både vad gäller mat och musik. De flesta var inte bara ”konsumenter” som vi senare skolades till i den efterföljande industrialismen. Jag tror att det på ett sätt svänger tillbaka nu. Jag gissar att du är väl förtrogen med den folkmusikaliska ”deltagarkultur” som jag såg som sommarjobare. Internet hjälper fram nya deltagarkulturer och fler kommer skapa, modifiera och remixa musik. Gör gärna ett experiment, testa t.ex. helt fräckt att släppa en musiksnutt under licensen CC-BY (se http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.sv) och uppmana folk att remixa och leka med den musiken och att gärna frivilligt skicka dig en slant om de gillar den eller ifall tjänar pengar på att använda din utsläppta musikidé i nya sammanhang. Kärlek stället för juridiskt tvång :-)

  Nej nu ska jag suta svamla. Investera några minuter i att titta på juridikprofessor Lawrence Lessigs video högst upp i mitt inlägg på http://erik.urgott.se/2009/04/corren-upphovsratt-och-bondesamhallet.html Där han tar upp både problemet med att folk inte själva spelar musik som förr och problem med dagens utformning av kommersiell upphovsrätt.

  Men viktigast av allt, tack än en gång för ditt modiga förklarande inlägg, jag önskar dig lycka och glädje i den nygamla musikvärlden!

  Hälsar, Erik Sundvall, en icke-piratkopierande, get-filmjölks-tillverkande, doktorerande trebarnsfar som ser stora sammhälls- och innovationsproblem med dagens utformning och genomdrivande av upphovsrättslagstiftning.

 23. @MrArboc; Jag uttryckte beundran för Jinder. Som svar på det skriver du ett inlägg som är raka motsatsen till hennes. Mycket tröttsamt och ledsamt.

  Anaïs’s last blog post..Fransk nätvrede

 24. [Comment ID #65110 Will Be Quoted Here]

  Nä, du skrev ett inlägg där du antyder att någon som är öppen och ödmjuk tillhör den stora familjen vänliga Piratpartister, och att mötas innebär kapitulation, att närma sig er.

  Jag påpekar att det inte är med sanningen överensstämmande och tar mig friheten att vidarutveckla.

  Klappen på huvudet och ”lilla vän du förstår inte”-attityden bekräftar bara det jag försökte förmedla.

  QED

  MrArboc’s last blog post..Roligt!

 25. Jan Jan

  Som jag hade velat sagt till Åsa Jinder:

  MYCKET bra skrivet!!

  Ha det

 26. nef nef

  Alltså, Herr Kobra (aka MrArboc), ibland så är du bara för tröttsam.

  Den som alltför ofta klappar på huvudet med en ”lilla vän”-attityd är nog du. Tyvärr…

  nef’s last blog post..Elitdemokrati?

 27. Tor Tor

  @MrArboc
  Nej, flera av de kommentarer som Jinder fick var knappast speciellt konstruktiva. Men om man diskuterar något med en grupp människor och ständigt svarar bara på de sämsta argumenten eller de personer som uttrycker sig otrevligast, då är det ganska frustrerande för de som försöker vara trevliga och sakliga, inte sant? Dessutom drar man bara på sig fler kommentarer av den typ man irriterar sig på. Det finns ibland ett litet oseriöst drag (andra må tycka annorlunda) i piratrörelsen som verkar syfta till att appellera till unga personer. Jag tror jag förstår vad du menar på den punkten.

  Jag tror förresten att man ska vara väldigt försiktig med att koppla fildelningsaspekten av TPB-domen till piratpartiets medlemsökning. Jag tror dels att domen var droppen som fick glaset att rinna över för många och att det är hela raden av tidigare händelser med FRA-lagen, ACTA, IPRED etc. som påverkar. Dels att det extremt hårda straffet och höga skadeståndet chockade många och att de tyckte det var fel att TPB-killarna skulle dömas så hårt för brott som egentligen andra har gjort sig skyldiga till.

  @NEF
  Ja, jag är samme Tor. Jag kom inte in i början av serien av blogginlägg utan snarare någonstans i mitten då jag fick mig en oförtjänt släng av Jinders irritation som väl hade sin grund i andra personers kommentarer egentligen. Det var nog jag och Leo (http://blog.erlandsson.info/) som försökte vara mest konstruktiva. Jag tog upp en fundering om hur man bäst kan stödja den musikartist man tycker om när man egentligen bara är intresserad av musiken och musiker ofta får så liten andel av skivintäkterna. Leo tog upp Ipred-lagen och integritetsaspekterna.

 28. @MrArboc; Återigen: jag uttrycker beundran för Jinders ödmjukhet, helt utan antydningar och baktankar. Vi bör alla lära oss av henne. Jag klappar dig heller inte på huvudet. Jag tycker illvilja och systematiska, avsiktliga misstolkningar är ledsamma och faktiskt väldigt, väldigt tröttsamma.

  Anaïs’s last blog post..Ord på vägen

 29. @Josh: Instämmer till att det är långt mycket större att tänka nytt, tänka om och erkänna tidigare misstag. Jag dristar mig att säga att just detta är en av flera essentiella ledaregenskaper…och kanske finner vi där ännu en orsak till det rådande politikerföraktet? Vi har Fegerley som isolerat sig i sin lilla villfarelse av en integritetsbubbla och Annie Johansson som nog nickade lite för många bollar innan hon klampade in i Riksdagen och blev demokratisk bedragare. Reinfeldt, Bodström och de andra elitpolitrukerna ska vi bara inte tala om.

  Vad som gör mig grymt frustrerad med Åsas inlägg är att hon stängt av kommentarerna. Hur når man människan så man åtminstone kan uttrycka sin uppskattning? Widhams förslag ovan kanske är enda sättet jämte snigelposten…?

 30. … och stort är också att ge ÅJ upprättelse på det här sättet. All heder åt dig!

 31. Så visar det sig att Åsa Jinder har kvar gnistan. Den gnista som gjorde henne till en intressant musiker en ggn i tiden. Skönt.
  Och Joshen, du skriver inte bara bara, du är klok och sansad också.
  Det är bra. Om än inte lätt alltid…

  larserick’s last blog post..Den komplicerade politiken

 32. Nemz Nemz

  Som ett tips för er som vill visa er tacksamhet och glädje för Åsa, så har hon en gästbok på sin hemsida http://www.asajinder.com/

  Sharing is caring, and caring is what pirates do best!

 33. FRAgan om IPRED FRAgan om IPRED

  Det är ju kul om Jinder har tänkt efter. Om det sen är för att skivförsäljningen inte ökade utan snarare minskade vet jag inte. Hoppas att det är ärligt, Däremot så tycker jag att är det någon som ska ha en ros så är det Unni Drugge. Folk som står rakryggade för demokratin och den lilla människan i alla väder. Kappvändare och mytomaner finns det så det räcker.

 34. FRAgan om IPRED: Då tycker jag absolut att du ska dra iväg en blomma till Unni. Du har alldeles rätt i att hon har förtjänat det. :)

 35. Ja, jag har suttit och skrockat lite åt det där jag med. :)

 36. Det är tyvärr inte sällsynt att två olika människor kan tycka nästan samma sak, och ändå kan de bli förbannade på varandra tack vare missförståendets ofrivilliga konst. Kul att det kan rökas fredspipa efteråt, som i Åsa Jinders fall.

  Jag kan inte se det gudomliga i att förlåta. Jag ser däremot det nödvändiga i att kunna göra det. Klarade vi människor inte av en så simpel sak som att kunna fölåta skulle vi inte finnas. Fast det kanske är det som är det gudomliga?

  Peter Harold’s last blog post..Egentligen borde jag ha blivit förbannad…

 37. @deeped och @joshua – ni förnekar er inte *asg* (Re: Fela)

 38. […] men sympatierna finns fortfarande kvar i oförminskad styrka. Speciellt när jag läser sånt här, eller sånt här, eller sånt här. Frågan är bara vilken kandidat jag ska rösta på, jag velar […]

 39. [Comment ID #65078 Will Be Quoted Here]

  Om det är ett riktigt namn vet jag inte. Men det är iallafall mitt efternamn enligt Skatteverket :-)

  Mikael’s last blog post..Viktuppgång i fettoklass

Comments are closed.

%d bloggare gillar detta: